• Sonuç bulunamadı

ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMINDAN YAPILACAK HARCAMALAR (1)

Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Esas ve Usullerin ÖYP Bütçesi, Harcamalar, Özel Hesap ve Kaynak Aktarımı başlıklı bölümünde:

ÖYP araştırma görevlilerinin eğitimleri süresince kullanılmak üzere Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir ÖYP araştırma görevlisine ait olmak üzere eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla bir kaynak tahsis edilir.

Tahsis edilen ödeme miktarı bir proje fonu;

Yurt dışı kısa ve uzun süreli bilimsel amaçlı toplantı giderleri;

 Yurtiçi ve yurtdışı yabancı dil dâhil eğitim-öğretim masrafları;

ÖYP üniversitesine alınacak ofis ekipmanları, sarf malzemeleri ve makine-teçhizat alım ve bakım onarım destek harcamaları;

Danışmanları için kısa süreli yurtiçi ve yurtdışı bilimsel amaçlı toplantı giderleri, tez çalışmaları

Eğitim programı kapsamında yapılacak diğer mecburi ödemelerden oluşur.

YÖK bütçesinin mevcut veya yeni açılacak tertiplerine kaydedilen ödenekten program uyarınca desteklenmesine karar verilen başvurulara ilişkin uygun görülen tutarlar, YÖK bütçesine gider kaydedilmek suretiyle program yürütücüsü yükseköğretim kurumunun kamu bankalarından birinde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Destek Hesabı adıyla açtıracağı banka hesabına aktarılır.

Aktarılan tutarlar, ilgili yükseköğretim kurumunun bütçesine gelir kaydedilmeksizin açılacak özel hesaplarda izlenir. Özel hesaplarda izlenen tutarlar, yükseköğretim kurumlarının Strateji Geliştirme Birimlerince açılmış bulunan diğer banka hesapları ile ilişkilendirilmez. ÖYP kapsamında yapılacak aktarmalara ilişkin süreler ve miktarlar YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.

ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMINDAN YAPILACAK HARCAMALAR (2)

ÖYP kapsamında yurt içinde yabancı dil eğitimi veren yükseköğretim kurumlarına bu eğitimlerin karşılığında Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı harcama kalemleri kapsamında ödeme yapılır. Yapılacak ödeme miktarı YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenerek ilgili yükseköğretim kurumlarına aktarılır.

Yurt dışında yapılacak yabancı dil öğretim bedelleri, ilgili ÖYP araştırma görevlisinin bulunduğu yükseköğretim kurumlarının hesabına aktarılır.

Özel hesaplarda izlenen tutarlar sadece ÖYP kapsamında yapılacak harcamalarda kullanılır. 12 inci maddede belirtilen her bir harcama kalemi için yapılacak ödemelere ilişkin üst sınırlar, YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenir.

Özel hesaptan yapılacak ödemelere ilişkin gider gerçekleştirme işlemleri, ÖYP Kurum Koordinasyon Birimi tarafından yerine getirilir. Yükseköğretim kurumu üst yöneticisi tarafından ÖYP Kurum Koordinasyon Biriminde görevli personel arasından belirlenen gerçekleştirme görevlisinin imzasını müteakip tahakkuk eden giderler, harcama yetkilisinin muhasebe birimine, muhasebe yetkilisinin de bankaya vereceği talimat üzerine ilgililer adına özel hesaptan ödenir.

ÖYP araştırma görevlileri, bu amaçla Yükseköğretim Kurumlarına kendileri için tahsis edilen miktarı aşmamak kaydıyla, gerektiğinde danışmanları ile birlikte kısa süreli yurtiçi ve yurtdışı bilimsel toplantılara katılabilirler. Söz konusu yurtdışı bilimsel toplantılara katılma giderleri de proje kapsamında desteklenir.

Ayrıca ÖYP araştırma görevlileri, yüksek lisans eğitimleri süresince en çok üç ay, doktora eğitimleri süresince de en çok 12 ay yurt dışında bir üniversitede eğitim-öğretimlerini veya araştırmalarını sürdürebilirler. Kısa süreli yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerine ilişkin harcamalarda 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri geçerlidir. Ancak, bir ayı aşan süreler için ÖYP araştırma görevlilerine 1416 sayılı kanun hükmünce ödenen burs miktarınca aylık ödeme yapılır.

ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME PROGRAMINDAN YAPILACAK HARCAMALAR (3)

Özel hesaba aktarılan tutarlar ile bunlardan yapılan harcamalar bütçe gelir-gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin, emanet hesaplarda izlenir. Emanet hesaplardan yapılan bütün işlemlerde Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği eki muhasebe işlem fişi, muhasebeleştirme belgesi olarak kullanılır.

Muhasebeleştirme belgelerinin ekine harcama belgelerinin asılları eklenir. Harcama belgelerinin onaylı nüshaları da ÖYP Kurum Koordinasyon Ofislerinde muhafaza edilir.

 ÖYP kapsamında yapılan harcamaların belgelendirilmesinde Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri kıyasen uygulanır. ÖYP faaliyetleri ile ilgili her türlü işlem ve harcamalara ilişkin belgelerin nüshaları, ilgili yükseköğretim kurumu ÖYP Kurum Koordinasyon Ofislerinde genel hükümlere göre muhafaza edilir ve denetime hazır halde bulundurulur.

Özel hesaplarda izlenen tutarlar, 14 üncü madde uyarınca YÖK kararı ile belirlenen dağılıma uygun olarak harcanır. Ancak, söz konusu dağılımda aktarma amacı doğrultusunda kullanılamayacağı anlaşılan tutarlar arasında ve diğer gider kalemlerinden bu gider kalemlerine üst yöneticinin onayı ile aktarma yapılabilir. ÖYP kapsamında özel hesapta izlenen tutarlardan program süresi sonunda kullanılmayan tutarlar, YÖK’ün ilgili hesaplarına iade edilir.

Yükseköğretim kurumları, bu Esas ve Usullerde kendisine verilen görevlerin mevzuata uygun olarak ve etkin bir şekilde yürütülmesinden ve YÖK’e gerekli bilgi akışının sağlanmasından sorumludur.

Bu Esas ve Usuller kapsamında yapılan harcamalar, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre denetlenir. ÖYP’ nin uygulanmasına ilişkin olarak yükseköğretim kurumunca yapılan iç denetim sonucunda bu Esas ve Usullere aykırılık teşkil eden bir hususun tespiti halinde bu durum ilgili yükseköğretim kurumu tarafından YÖK’e iletilir. ÖYP’ nin yükseköğretim kurumlarındaki uygulamaları gerek görülmesi halinde ayrıca YÖK tarafından denetlenebilir. ÖYP faaliyetlerinde Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil eden fiillerin tespiti halinde görevliler hakkında ilgili yükseköğretim kurumu tarafından genel hükümlere göre işlem yapılır. Bu Esas ve Usuller kapsamında yapılan harcamalar Sayıştay denetimine tabidir.

Çeşitli Kanunlara Göre Bütçe Kanununda Gösterilmesi Gereken Parasal Sınırlara Ait Cetvel

1- İllerde, kuruluş merkezlerinde, büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçeler ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde

2- Diğer İlçelerde

1.050,00 TL 525,00 TL

f) İl dışına yapılacak seyahatlerde kullanılacak akaryakıt giderleri için 5.250,00 TL j) Yükseköğretim Kurumları Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı görev

alanına giren faaliyetlere giren harcamalar için (a-1) bendinde belirtilen tutarın beş katı kadar,

5.250,00 TL

k)Yargılama Giderleri 11.500,00 TL

d) Mahkeme Harç ve Giderleri 25.000,00 TL

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu E Cetveli 35.Md

Aşağıda yer alan her bir alım için;

a) Menkul mal alımlarında 19.000 Türk Lirasına, b) Gayrimaddi hak alımlarında 15.000 Türk Lirasına,

c) Menkul malların bakım ve onarımlarında 19.000 Türk Lirasına, d) Gayrimenkullerin bakım ve onarımlarında 45.000 Türk Lirasına,

kadar olan tutarlar “(03) Mal ve Hizmet Alım Giderleri” tertiplerinden ödenir. Ancak, “(06) Sermaye Giderleri”ne ilişkin olarak yukarıdaki limitlerin uygulanmasında toplam proje ödeneği esas alınır.

2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu E Cetveli 49.Md

Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerinin “03.4.2.01-Beyiye Aidatları” ile “03.4.2.04-Mahkeme Harç ve Giderleri” ekonomik kodlarından yapılması gereken giderler, Ödenek Gönderme Belgesi aranmaksızın muhasebe yetkilileri tarafından ödenir ve gerekli ödenek ilgili kurum tarafından Maliye Bakanlığı bütçesinin “12.01.31.00-01.1.2.66-1-09.9-Özellikli Giderleri Karşılama Ödeneği” tertibinden talep edilir.

PARASAL SINIRLAR VE ORANLAR HAKKINDA GENEL TEBLİĞ (Sayı:2012/1) (Muhasebat Genel Müdürlüğü)

*** 2013 yılına ilişkin Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliği henüz yayımlanmadığından 2012 yılı genel tebliği esas alınmıştır.

A- MERKEZİ YÖNETİM MUHASEBE YÖNETMELİĞİ 2. BANKA İŞLEMLERİ

Ödemelerde muhasebe birimlerince Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 524 üncü maddesinin (c) fıkrasına

göre bankaya önceden haber verilmesi gereken tutar, 50.000,00 TL

3. KAYBEDİLEN ALINDILAR

İlgilileri tarafından kaybedilen alındılarda Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 528 inci maddesine göre ilân

gerektirmeyen parasal sınır, 600,00 TL

B- MUHASEBE YETKİLİSİ MUTEMETLERİNİN GÖREVLENDİRİLMELERİ, YETKİLERİ, DENETİMİ VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

1. Muhasebe yetkilisi mutemedi işlemleri:

1.1. Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri,Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesi uyarınca, muhasebe birimleri dışında görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetleri tarafından yedi günlük süre beklenilmeksizin muhasebe birimi veznesine teslim edilmesi gereken tahsilat tutarı,

2.000,00 TL

Ç. MERKEZÎ YÖNETİM HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİ

Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 5 inci maddesi ve konuya ilişkin Tebliğde yapılan açıklamalara göre, özel kişiler tarafından düzenlenen faturaların kaybedilmesi halinde, noter onaylı fatura örneklerinin kabul edileceği parasal alt sınır.

40.000,00 TL

D-TAŞINIR MALLARIN KAYITLARDAN ÇIKARILMASI

Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre harcama yetkilisinin onayı ile kayıtlardan çıkarılacak taşınırlar için uygulanacak limitler,

1. Taşınırların kamu idareleri arasında bedelsiz devri ve satışında 3.000,00 TL

2. Taşınırların hurdaya ayrılmasında, imha ve terkin edilmesinde 6.000,00 TL

3. Taşınırların aynı kamu idaresine bağlı harcama birimleri arasındaki devrinde 15.000,00 TL 75

Benzer Belgeler