• Sonuç bulunamadı

AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Katılımcı / Gönüllünün Protokol Numarası:

1. Araştırmayla İlgili Bilgiler:

Araştırmanın Adı: Değişken ortam antrenmanlarının teniste servis atma sürati üzerine etkisinin incelenmesi

a. Araştırmanın İçeriği:

Bu alanda yapılan birçok araştırmada Swiss ball, inflated disc, BOSUs ya da wobble boards gibi değişken ortam (instability) cihazları kullanılarak yapılan kuvvet antrenmanlarının, geleneksel yaklaşımla yapılan kuvvet antrenmanları ile karşılaştırıldığında, omuz kavşağı ve üst kol kaslarının aktivasyonunu arttırabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, sabit olmayan cihazlar ile (BOSU gibi) yapılan antrenmanlar ile kas iskelet sisteminin neromüsküler, hazır bulunuşluk ve reaksiyon kapasitesinin arttırılabileceği belirtilmektedir.

b. Çalışmanın Amacı:

18-24 yaş arası, düzenli antrenman yapmayan aktif erkek üniversite öğrencilerine yaptırılan 8 haftalık askı antrenmanlarının serviste patlayıcı kuvvet üzerine etkisini incelemek ve geleneksel kuvvet antrenmanları ile karşılaştırmaktır. Çalışmada sadece tenis ve geleneksel kuvvet antrenmanı yapan bir grup (Kontrol ve karşılaştırma grubu) ile tenis ve askı aparatı ile antrenman yapan bir grup olma üzere rasgele iki grup oluşturulacaktır. Her iki grup da 8 hafta süresinde haftada 3 gün 60’ar dakika antrenman yapacaklardır. Çalışmada, değişken ortam antrenmanlarından askı aparatı kullanılarak yapılan kuvvet antrenmanlarının, geleneksel kuvvet antrenmanlarından daha etkili olacağı ve teniste servis atma hızını daha fazla arttıracağı düşünülmektedir.

Antrenmansız ama aktif erkek üniversite öğrencilerine yaptırılan tenis teknik çalışmalarıyla kombine edilmiş geleneksel (GKA) ve askı (AA) aparatı ile yapılan kuvvet antrenmanların serviste patlayıcı kuvvet üzerine etkisini incelemektir.

61 c. Araştırmanın Nedeni:

d. ( ) Bilimsel araştırma ( X ) Tez çalışması

e. Araştırmanın Öngörülen Süresi:Çalışma başladığı tarihten itibaren 12 ay f. Araştırmaya Katılması Beklenen Katılımcı/Gönüllü Sayısı: 60 kişi g. Araştırmada İzlenecek Deneysel İşlemler:

Çalışma hakkında çalışmaya katılma kriterlerine uygun öğrencilere (18-24 yaş arası düzenli antrenman yapmayan aktif erkek Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerine) duyuru yapılarak çalışmanın özet bir tanıtımı yapılacaktır. Çalışmaya katılmak isteyen öğrencilere toplantı yapılarak çalışma hakkında bilgi verilerek kişisel bilgi ve onam formunu doldurmaları istenecektir. Aynı toplantıda çalışmanın önemi, çalışmadan ayrılma ve çalışmadan dışlanma koşulları ile ilgili gerekli bilgilendirilmelerde bulunacaktır. Son olarak çalışmaya katılma kriterlerine en uygun (n=60) kişi belirlenecektir. Çalışma öncesinde denekler rastgele Askı Antrenmanları (AAG) (n=20), Geleneksel Kuvvet Antrenmanları (GKAG) (n=20) ve Karşılaştırma ve kontrol (KKG) (n=20) olarak 3 ayrı gruba ayrılacaktır. Çalışma başlamadan önce 1 hafta süresince (3x1 saat) deneklere çalışmanın uygulama bölümünün tanıtılması amacı ile kortta ve salonda deneme çalışmaları yapılacaktır. Aynı hafta çalışmanın ön ölçümleri tüm gruplara uygulanacaktır. Ölçümler öncesinde tüm deneklerden normal beslenme alışkanlıklarına ve fiziksel aktivitelerine devam etmeleri istenmiştir. Ölçümlerden sonra tüm gruplara 4 hafta (12 antrenman) antrenman yaparak ara ölçümleri alınacaktır. Tekrar tüm gruba 4 hafta (12 antrenman) yapılarak tüm gruplardan son ölçümleri alınacaktır.

Çalışmanın 1.Haftasında (Ön Test), 6.Haftasında (Ara Test) ve 11. haftasında (Son Test) testleri uygulanacaktır.

Ön Test: Boy, Ağırlık, BMI,(EMG), İzokinetik Kuvvet ölçümü, Statik ve Dinamik denge ölçümleri, top hızı ölçümü, şınav, Flamingo Denge Testi ve teniste servis ve yer vuruşu isabet ölçümleri yapılacaktır.

Ara Test: Boy, Ağırlık, BMI,Statik ve Dinamik denge ölçümleri, top hızı ölçümü, şınav, Flamingo Denge Testi ve teniste servis ve yer vuruşu isabet ölçümleri yapılacaktır.

62 Son Test: Boy, Ağırlık, BMI,(EMG), İzokinetik Kuvvet ölçümü, Statik ve Dinamik denge ölçümleri, top hızı ölçümü, şınav, Flamingo Denge Testi ve teniste servis ve yer vuruşu isabet ölçümleri yapılacaktır.

2. Gönüllünün/Katılımcının Uygulama Sırasında Karşılaşabileceği Riskler ve Rahatsızlıklar:

Yukarıda açıklanan araştırma sırasında uygulanacak olan işlemlerin bana aşağıda belirtilen riskleri ve rahatsızlıkları getirebileceğinin bilincindeyim: Çalışmada test ve uygulama esnasında gönüllülerde; yorgunluk, baş dönmesi, baygınlık ve taşikardi oluşabilir.

3. Gönüllüler/Katılımcılar İçin Araştırmadan Beklenen Yarar:

Kuvvet antrenmanları sonucunda katılımcıların kuvvet gelişimi optimum düzeyde arttırılacak. Katılımcılar tenis temel becerilerini öğrenerek ömür boyu keyif alarak uygulayabilecekleri bir spor branşı edinmiş olacaklar.

4. Araştırma Konusundaki Soruların Cevaplandırılması:

Araştırmanın yürütülmesi sırasında olası yan etkiler, riskler ve zararlar ile haklarım konusunda bilgi almak için aşağıda belirtilen kişiyle bağlantı kurmam yeterli olacaktır. Adı- Soyadı: Yrd. Doç.Dr. K.Alparslan ERMAN Telefon: 0 544 271 90 90 5. Zararların Karşılanması:

Bu çalışmaya katıldığım için testler ve uygulama anında doğabilecek kas ağrısı, burkulma, kas spazmı vb. gibi sakatlanmalardan, gerekli olan tıbbi bakımın sorumlu araştırmacı tarafından yerine getirileceği, konulan sakatlık tanısına göre toparlanma antrenman ve planlanmasında her türlügerekli yardımda bulunacağım, Yrd.Doç.Dr.K.Alparslan ERMAN tarafından bana bildirildi.

6. Araştırma Giderleri:

Araştırma kapsamındaki bütün işlemler için benden ya da bağlı bulunduğum sosyal güvenlik kuruluşundan hiçbir ücret istenmeyecektir.

7. Gönüllülük, Çalışmayı Reddetme ve Çalışmadan Çekilme Hakkı, Çalışmadan Çıkarılma:

a. Araştırmaya hiçbir baskı ve zorlama altında olmaksızın gönüllü olarak katılıyorum.

b. Araştırmaya katılmayı reddetme hakkına sahip olduğum bana bildirildi.

c. Sorumlu araştırmacıya haber vermek kaydıyla, hiçbir gerekçe göstermeksizin istediğim anda bu çalışmadan çekilebileceğimin bilincindeyim.

63 8. Çalışmanın yürütücüsü olan araştırmacı ya da destekleyen kuruluş, çalışma

programının gereklerini yerine getirmedeki ihmalim nedeniyle ya da araştırma prosedürüne bağlı olarak onayımı almadan beni çalışma kapsamından çıkarabilir. 9. Gizlilik:

Çalışmanın sonuçları bilimsel toplantılar ya da yayınlarda sunulabilir. Ancak, bu tür durumlarda kimliğim kesin olarak gizli tutulacaktır.

10. Çalışmaya Katılma Onayı:

Yukarıda yer alan ve araştırmadan önce gönüllüye / katılımcıya verilmesi gereken bilgileri gösteren Aydınlatılmış Onam Formu adlı metni kendi anadilimde okudum ya da bana okunmasını sağladım. Bu bilgilerin içeriği ve anlamı, yazılı ve sözlü olarak açıklandı. Aklıma gelen bütün soruları sorma olanağı tanındı ve sorularıma doyurucu cevaplar aldım. Çalışmaya katılmadığım ya da katıldıktan sonra çekildiğim durumda, hiçbir yasal hakkımdan vazgeçmiş olmayacağım. Bu koşullarla, söz konusu araştırmaya hiçbir baskı ve zorlama olmaksızın gönüllü olarak katılmayı kabul ediyorum.

Bu metnin imzalı bir kopyasını aldım.

Gönüllünün / katılımcının Adı- Soyadı: Yaş ve Cinsiyeti:

İmzası:

Adresi (varsa telefon ve/veya fax numarası): Tarih:

Velayet ya da vesayet altında bulunanlar için; Veli ya da Vasinin Adı- Soyadı:

İmzası:

Adresi (varsa telefon ve/veya fax numarası): Tarih:

Açıklamaları Yapan Araştırmacının;

Adı- Soyadı: Yrd. Doç. Dr. K. Alparslan ERMAN

İmzası: Tarih: Onam alma işlemine başından sonuna kadar tanıklık eden kuruluş görevlisinin;

Adı- Soyadı: İmzası:

Görevi: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi

64 ÖZGEÇMİŞ

Kişisel Bilgiler

Adı İbrahim Uyruğu T.C

Soyadı DAĞYURT Tel no 535 395 88 99

Doğum tarihi

01.07.1981 e-posta idagyurt@hotmail.com

Eğitim Bilgileri

Mezun olduğu kurum Mezuniyet yılı

Lise Finike Cumhuriyet Çok Programlı Lisesi 1998 Lisans Akdeniz Üniversitesi Bed. Eğit. ve Spor Y.O 2004 Yüksek Lisans

Doktora

İş Deneyimi

Görevi Kurum Süre (yıl-yıl)

Tenis Antrenörü Akdeniz Üniversitesi 2014 - Tenis Antrenörü Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü 2000 - 2014

Benzer Belgeler