• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2- ATIKSU TARİFESİ

KULLANILMIŞ SULARIN UZAKLAŞTIRILMASI

MADDE 19

Her su abonesi tükettiği kadar suyu kirleteceğinden bunların uzaklaştırılması için atıksu bedeli ödemekle yükümlüdür. Tüketilen beher m3 su üzerinden alınan atıksu bedeli yönetmeliğinin 12. maddesinde sayılan yönetim ve işletme giderlerinin toplamına % 10 dan az olmamak üzere kar ilave edilerek, tahmini su satış miktarına bölünmesiyle bulunur. Ayrıca aşağıda belirtildiği şekliyle kademe uygulaması yapılır.

Ancak toplu su satışı, bu miktara dahil edilemez. İşyeri ve sanayi kullanılmış su abonelerinden atıksuları kanalizasyon tesislerine ve boşalttıkları çevreye daha zararlı olduğundan bunların atıksu bedeli konutlara göre daha yüksek seviyede saptanabilir.

KONUT, İŞYERİ VE SANAYİ ABONESİ ATIKSU SATIŞ TARİFESİ

MADDE 20

1580 sayılı Belediye kanununun 19. maddesinin 4. fıkrası (a) bendi hükmüne göre ve Tarifeler Yönetmeliğinin 12. maddesi uyarınca ;

a) Kademeli Tarife Uygulaması

Atıksu kullanımında abonelerden kanalizasyonlarımıza az atıksu verenden az, çok atıksu verenden çok almak prensibi ile kademeli tarife uygulanır. Bu durum yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan atıksu maliyetlerine %10’dan az olmamak üzere kar ilave edilerek, konutsal tüketimin atıksu bedeli tespit edilir.

Konutların 2. kademesi, konutların 1. kademesinin (2) katını, sanayi, inşaat, resmi ve özel işyerlerinde uygulanacak atıksu bedeli de yine sanayi, inşaat, resmi ve özel işyerlerine uygulanan 1. kademenin (3) katını geçemez.

b) Kademesiz Tarife Uygulaması

Atıksu maliyetleri 1580 sayılı Belediye kanununun 19. maddesinin 4. fıkrası (a) bendi hükmüne göre hesap edilir. Bu maliyetlere % 10 dan az olmamak üzere TASKİ‘ce karar verilecek bir kar yüzdesi eklenerek, atıksu tarifesi belirlenir.

(a) ve (b) maddelerinin hangisinin uygulanacağına günün şartlarına göre her mali yılda bütçe ve ücret tarifesi ile birlikte TASKİ Müdürlüğü’nün önerisi ve Encümenin ve Belediye Meclisinin onayı ile karar verilir.

SU ABONESİ OLMAYAN ATIKSU ABONESİ

MADDE 21

Su Abonesi olmayan fakat kanalizasyondan yararlanan konut, işyeri ve sanayii işletmeleri de su tüketip kirleteceğinden ‘’Atıksu Abonesi ‘’ işlemi yapılır ve

a) Konutlardan ayda 15 m3 su tükettikleri varsayılarak ,

b) Yeraltından kendi imkanları ile çıkarılacak suların kanalizasyonlarımıza boşaltılması halinde çakma kuyu çıkışlarına sayaç takılarak tüketilen su miktarı tespit edilir ve Belediye Meclisince yılı Bütçesinde belirlenen bedel ve oran kadar, atıksu bedeli tahakkuk ettirilir.

Tahakkuka esas teşkil edecek fiyat 20. maddeye göre hesaplanan değerdir.

KANALİZASYON TEMİZLEME TARİFESİ

MADDE 22

Bağlantı kanalları herhangi bir nedenle tıkanan kullanılmış su abonelerinin kanalı,

‘’Kanalizasyon Temizleme Aracı’’ ile açılır. Kanalizasyon temizleme aracının saatlik ücreti, Bayındırlık Bakanlığı Genel Fiyat Analizleri kitabındaki verilere göre ;

Kanalizasyon temizleme makinesi satın alma bedelinin yıllık amortisman saati emsali (0.000171) ile çarpılmak suretiyle bulunacak bir saatlik amortisman ücretine, yakıt ücreti, şoför, şoför yardımcısı ve vasıfsız işçinin birer saatlik cari ücreti eklenerek

bulunacak miktara %25’den aşağı olmayacak bir kar ilave edilip kanalizasyon temizleme makinesinin bir saatlik hizmet bedeli hesaplanır.

SULAMA TARİFESİ

MADDE 23

1580 sayılı yasanın 15.maddesinin 26. fıkrasında yer alan Belediye sınırları içindeki bağ, bahçe, bostan, tarla müşterek su kanallarını temizlettirmek, bozulan yollarını tamir ve bu yollardaki giderleri ilgililerden tahsil etmek konusuna ilişkin olarak ücret tahakkukları Belediye Meclisince 1580 sayılı yasanın 70/8. maddesine göre düzenlenerek tarife yapılır.

KANALİZASYON AÇMA

MADDE 24

Kanalizasyon bağlantılarını yapmak veya kanalizasyon şebekesini uzatmak durumunda olanlara, İşletmenin işleri olanak veriyorsa, kanalizasyon açma makinesi (Ekskavatör) kiralanabilir.

Kanalizasyon açma makinesi satın alma bedelinin yıllık amortisman saati emsali (0.000171) ile çarpılmak suretiyle bulunacak bir saatlik amortisman ücretine, yakıt ücreti, şoför ve vasıfsız işçinin birer saatlik cari ücreti eklenerek bulunacak miktara

%25’den aşağı olmayacak bir kar ilave edilip kanalizasyon temizleme makinesinin bir saatlik hizmet bedeli hesaplanır veya Belediye Meclisince yılı Bütçesinde belirleyeceği bedeller üzerinden tahsil edilir

SU, KANALİZASYON VE ATIKSU ÇUKUR ONAYLARI

MADDE 25

İmar durumu alınmış tesisat projelerinin içme suyu şube bağlantıları, kanalizasyona bağlantıları ve atıksu çukur projeleri inceleme ücreti, 3 mühendis/saat, 1 daktilo/saat, 1 memur/saat ücretinin toplamıdır. Bu ücret;

a) Konutlarda : Daire Sayısı x İnceleme Ücreti 2

b) İşyerlerinde : Toplam İnşaat alanı (m2) x İnceleme Ücreti 100

c) Otel ve Motellerde : Oda sayısı x İnceleme Ücreti 5

(TL.) olarak alındıktan sonra onaylanır.

Proje inceleme ücreti, en az konutlarda iki daire, işyerlerinde de 100 m2 otel ve motellerde 5 oda için hesaplanan ücrettir.

MADDE 26

a) Özel ve tüzel kişilerce yaptırılacak kanalizasyonların ve su hatlarının kendilerince hazırlanmış projesi km. başına 8 müh./saat, 1 daktilo/saat, ½ memur/saat ücret tutarı karşılığı onaylanır.

b) Taşınmaz mal sahipleri tarafından yapılan tamamlanan kanalizasyonların röleve projeleri her km için 18 mühendis/saat, 6 tekniker/saat, 18 şanör/saat, 1 daktilo/saat ve ¼ memur/saat ücret tutarı karşılığı onaylanır.

kanalizasyon hattını yapmayı üstlenenler projelerini idaremize yaptırmak istedikleri taktirde Su şebekesi veya kanalizasyon hattının kilometre/tül başına;

16 mühendis/saat

ücret tutarı kadar bedel alınarak projesi düzenlenir. Ancak, bu miktar 1 km lik proje düzenleme bedelinin %30’undan az olamaz.

MADDE 27

Su hatlarını ve İmar Kanununun 23. maddesindeki koşullar nedeniyle;

İmar Kanunun 23. Maddesi;

İskan hudutları içinde olup da, imar planında beldenin inkişafına ayrılmış bulunan sahalarda her ne şekilde olursa olsun, yapı izni verilmesi için;

a) Bu sahaların imar planı esaslarına yönetmelik hükümlerine uygun olarak parselasyon planlarının belediye encümeni veya il idare kurulunca tasdik edilmiş bulunması,

b) Plana ve bulunduğu bölgenin şartlarına göre yollarının, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısının yapılmış olması,

Şarttır.

Ancak bunlardan parselasyon tasdik edilmiş olmakla beraber yolu, pis ve içme suyu şebekeleri gibi teknik alt yapısı henüz yapılmamış olan yerlerde, ilgili idarenin izni halinde ve ilgili idarece hazırlanacak projeye uygun olarak yaptıranlara veya parselleri hizasına rastlayan ve yönetmelikte belirtildiği şekilde hissesine düşen teknik altyapı bedelini %25 peşin ödeyip geri kalan %75 ini altyapı hizmetinin ilgili idaresince tamamlanacağı tarihten en geç altı ay içinde ödemeyi taahhüt edenlere de yapı ruhsatı

verilir. Kanalizasyon tesisinin yapı bitirilip kullanılmaya başlanacağı tarihe kadar yapılmaması halinde, fosseptik veya benzeri geçici bir tesis yaptırılması yoluna gidilir.

Bu yapılmadığı takdirde yapıya kullanma izni verilmez. Ana tesis yapıldığında yapı sahibi veya sahipleri lağım ayaklarını bu tesise bağlamaya mecburdurlar.

Toplu mesken alanlarında, ilgili şahıs veya kurumlarca ilgili idarenin izni ile bütünü inşa ve ikmal edilen teknik altyapının iki tarafındaki diğer parsellerin sahiplerinden, kendi parsellerine isabet eden bedel alınmadıkça kendilerine yapı ruhsatı verilmez.

Toplu mesken alanlarında altyapı tesisleri belediyelerce onaylı projesine göre ilgili şahıs ve kurumlarınca yapılmışsa belediyece altyapı hizmetleri nedeniyle hiçbir bedel alınmaz.

Alınan bu paralar teknik altyapıyı yaptıranlara veya bu meblağı önceden ilgili idareye ödeyenlere aynen geri verilir.

Şu kadar ki; bu yolun iki tarafındaki parsel sahipleri bahis konusu yol bedellerini ve bir kanalizasyon şebekesinden istifade eden veya etmesi gereken parsel sahipleri teknik altyapı bedellerini ilgili idareye vermedikçe ilgili idarenin bu tesisleri inşa ve ikmali mecburiyeti yoktur.

Mevcut binalarda, esaslı değişiklik ve ilaveler yapılması da bu madde hükümlerine bağlı olmakla beraber, bunların tamirleri için yukarıdaki şartlar aranmaz.

Bu maddenin tatbikinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri tatbik olunur. Tatbikatla ilgili diğer hususlar İmar yönetmeliğinde belirtilir.

İmar planları ilke kararları ile yoğunluk ve yapı düzeninde düzeltme ve yenileme getiren yerleşik alanlardaki uygulamada mevcut şehirsel teknik ve sosyal altyapının tevsii ya da yenilenmesi gereken durumlarda, şehirsel hizmetlerin yerine getirilmesi ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen katılma payları bu hizmetlerden yararlanacak arsa, yapı ya da bina sahiplerinden usulünce alınır.

İmar planlarında meskun saha olarak belirtilen yerlerde ise, gayrimenkul sahiplerince pis su mecralarının, yapının bulunduğu sokaktaki lağım şebekesine veya varsa umumi fosseptiğe bağlanması, lağım şebekesi veya umumi fosseptik olmayan yerlerde mahalli ihtiyaç ve vesaite göre ilgili idarece verilecek esaslar dahilinde, gayrimenkulun içinde, lüzumlu tesisatın yapılması mecburidir. Bu bağlantılar mal sahibi tarafından ilgili idarece yapılacak tebligatla verilecek müddet zarfında yaptırılmadığı takdirde ilgili idare tarafından yıktırılır.

ARITMA TESİSİ ONAYLARI VE KONTROLU

MADDE 28

a) Özel Arıtma pompa ve deşarj tesisi projeleri her 6 litre/saniye için 12 uzman mühendis/saat, 1 daktilo/saat, ¼ memur saat ücret tutarı karşılığı onaylanır.

b) Ön arıtma ve arıtma yükümlülüğü bulunan atıksu kaynaklarının bu yükümlülük çerçevesinde kurup işletmekte oldukları Arıtma Tesislerinin Yönetmelik hükümlerine uygunluğu veya uygunsuzluğu , belli bir zaman içinde alınan ardışık atıksu örneklerinin geçerli teknik usullerle ve birlikte değerlendirilmesi sonucunda tespit edilir. Atıksu kaynağı TASKİ’nin uzman bağımsız kurum ve kuruluşlara yaptırabileceği bu denetleme işlemi günün rayiç bedelleri üzerinde Atıksu kaynağından tahsil edilir.

SAYAÇ BAKIM VE ONARIM ÜCRETİ

MADDE 29

Su sayaçlarından ‘’Sayaç Bakım ve Onarım Ücreti’’ alınır. Bu ücret satın alma bedellerinin yıllık amortismanı, periyodik sayaç değişmeleri için yapılan harcamalar ile sayaç bakım ve onarım giderlerini kapsayacak şekilde tespit edilir.

ŞUBE YOLU BAKIM ÜCRETİ

MADDE 30

Su şebeke hattından sayaca kadar uzanan ‘’Şube Yolu’’ abone malı olduğundan, bakım ve onarım giderleri karşılığı olarak belirli bir ücret alınır.

Şube Yolu bakım ücreti olarak, bir usta, ikisi vasıfsız işçi olmak üzere 3 saat işçilik bedelinin 1/3 ü (3 yılda bir bakım veya onarım yapılacağı düşünülerek) ile yıllık şube yol onarım malzemesi giderlerinden sayaç başına düşecek miktar toplamı kadar para alınır. YAÇ

MUAYEN

SAYAÇ MUAYENE ÜCRETİ

MADDE 31

Doğru kayıt yapmadığı iddiasıyla şikayet eden abonenin su sayacı muayene edilir.

Muayenenin sonucu sayacın doğru çalıştığı saptanırsa Ticaret Bakanlığı’nca belirlenen tarifesine göre sayaç söküp-takma bedeli aboneden tahsil edilir. Böyle hallerde aboneden kıyasi tahakkuk yoluyla tespit edilecek miktar mahsuba alınır.

SU TEMİNATI

MADDE 32

Sözleşme imzalayan her aboneden dört tahakkuk dönemindeki su tüketim bedelini karşılayacak kadar ‘’Teminat’’ alınır.

Konut abonelerinden 4 ayda, işyeri abonelerinden işyerinin ve sanayiinin büyüklüğü, çalışan işçi sayısı ve üretimde suyun rolü dikkate alınarak idarece saptanacak miktarda su tüketeceği varsayılarak bu miktar su, tarifedeki birim fiyat ile çarpılmak suretiyle bulunur. Aynı sayaçtan su kullanan grup aboneler için teminat, bir birim için hesaplanacak miktarın birim sayısıyla çarpılması suretiyle bulunur.

Tüketimin, bir yıllık gözetim sonucu teminatın esas alınan miktarı aştığını veya altında kaldığının saptanması halinde teminat bu miktara kadar yükseltilebilir veya indirilebilir.

01.01.2002 yılından önce abone olanların su teminatlarının, tarife gruplarının karşısında belirtilen m3 miktarına sabitlenmiş olup, m3 bedelleri ne olursa olsun teminat miktarları o yılın teminat tutarına eşit sayılacak ve teminat farkı alınmayacaktır.

Resmi Daireler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Toplu Satış Aboneleri, Köy Aboneleri ve Hamsu Abonelerinden ‘’Teminat’’ alınmaz.

İnşa halindeki binalar için ayda yapının temel teskeresinde gösterilen toplam inşaat alanının 1/10 u kadar su (m3) tüketeceği varsayılarak tarifesi üzerinden teminat alınır.

SU SAYACI TEMİNATI

MADDE 33

Abonenin tesisatına takılan su sayaçlarının kaybedilmesi veya onarılmaz şekilde tahribi halinde bedelinin karşılanmak üzere, son takıldığı tarihteki rayiç bedeli üzerinden teminat alınır. Su sayacı teminatı, su teminatı ile birlikte tahsil olunur. Su sayacı idare tarafından takılması esastır. İdarede sayaç bulunmaması halinde abone sayacının takılması uygundur. Bu taktirde su sayacı teminatı alınmaz.

Resmi Daireler, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, Toplu Satış Aboneleri, Köy Aboneleri ve Hamsu Abonelerinden su sayacı teminatı alınmaz. Hamsu kuruluşları bu hükmün dışındadır.

ATIKSU TEMİNATI

MADDE 34

Su abonelerinden su teminatı ile birlikte ‘’Atıksu Teminatı’’da alınır. Miktarı 20.

maddedeki usulle belirlenmiş tüketilen veya tüketileceği varsayılan su miktarı ile tarife saptanmış ‘’Atıksu Bedeli’’ çarpılmak suretiyle bulunur.

Grup aboneler için teminat, su abonelerinden olduğu şekilde hesaplanır.

Su abonesi olmayan kullanılmış su abonelerinden alınacak teminat sözleşme akdi arasında tahsil edilir.

Resmi Daireler, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından ve hamsu kuruluşları bu hükmün dışındadır.

KANALİZASYON YAPIM TEMİNATI

MADDE 35

İdarenin yapmakla yükümlü olduğu ancak programa alamadığı 3194 Sayılı İmar Yasası’nın 23. maddesi uyarınca imar durumu verilmiş taşınmazların kanalizasyon ve kanalizasyon bağlantı projeleri taşınmaz sahibi tarafından yapılmak isteniyorsa, yapımı tasarlanan kanalizasyon veya kanalizasyon bağlantısı projesi Madde 23’e göre onaylandıktan sonra kanalizasyon tesislerinin projesine uygun olarak yapımını sağlamak amacı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birim fiyatlarına göre hesaplanmış tesis keşif bedelinin %20 ‘u kadar ‘’Kanalizasyon Yapım Teminatı’’ alınır ve tesis taşınmaz sahibi tarafından TASKİ’ce onaylanmış tesisat ustalarına ve firmalarına yaptırılır. Teminat tesisin kabul işleminden sonra geri verilir.

Resmi Daireler, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından TASKİ’ce kabul işlemi tamamlanmadan yüklenicinin idareyle ilişiğinin kesilmemesi koşuluyla ‘’Kanalizasyon Yapım Teminatı’’ alınmaz.

KANALİZASYON YAPIM, BAĞLANTI VE KONTROL BEDELİ

MADDE 36

İdarenin yapmakla yükümlü olduğu ancak programa alamadığı kanalizasyonların yapımı, yararlanan taşınmaz sahiplerinin başvurusu ve kanalizasyon bedelinin tamamını İdareye yatırması veya İmar Yasası’nın 23. Maddesi’ne tabi olan yerler istek ve idarenin kabulü halinde yapımı tasarlanan kanalizasyon veya kanalizasyon bağlantısı projesi Madde 23’e göre onaylandıktan sonra kanalizasyon bedelinin

%25’inin peşin yatırılması, %75’inin ise kesin hesap dikkate alınarak kanalizasyonun geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde ödeneceğinin taahhüt edilmesi (karşılığı teminat olarak yatırılması) koşulu ile İşletmece gerçekleştirilir.

Taşınmazların kanalizasyona bağlantısı, bedeli taşınmaz sahiplerinden alınarak TASKİ tarafından yapılır. Bu tesisleri kendi imkanları ile yaptıran abonelerden ‘’Kanal İştirak Payı ‘’ alınmaz.

TASKİ’nin onayı ile taşınmaz sahibi tarafından yapılan kanalizasyon hattı ve kanalizasyona bağlantısı projesine göre yapılması zorunludur. Kanalizasyon hattı borular döşendiğinde ve daha sonra geri dolgusu yapıldığında TASKİ tarafından

kesin kabul onayının verilmesi için iki defa kontrol edilir ve her bir kontrollük işi için Belediye Meclisince Yılı Bütçesinde belirlenen bedel tahsil edlir. Kanalizasyon bağlantısı kesin kabulü için borular döşenip bağlantı yapılmış şekilde TASKİ tarafından bir defa kontrol yapılır.

KANALİZASYONA İŞTİRAK PAYI

MADDE 37

01.01.1990 yılından sonra yapılmış olan ve kanalizasyon şebekesi döşenmiş baca parsel bağlantısı yapılmış ancak kanalizasyon iştirak bedeli yatırmamış olan ve kanalizasyon şebekesi yeni yapılmakta olan abonelerden 1 defaya mahsus olmak üzere Belediye Meclisince yılı Bütçesinde belirlenen ‘’Kanalizasyon İştirak Bedeli’’

tahsil edilir. 5 eşit taksitte tahsil edilir.

Genel iskan alınması esnasında yapılan müracaatlardan her bağımsız bölüm için Kanalizasyon İştirak Bedeli peşin yatırılmak istenirse %25 eksiğiyle tahsil edilir.

SANAYİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ

MADDE 38

TASKİ Kuruluş Yasası’na göre kanalizasyon şebekesine verilmesi sakıncalı maddelerle, içme suyu havzalarının korunması için gereken tedbir düzenlemeleri kapsayan 13.03.1984 tarih ve 18340 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘’Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği ’’ ile ‘’Yüzeysel Su kaynaklarının Kirlenmeye Karşı Korunması ’’ hakkındaki yönetmelik hükümlerinin etkinliğinin artırılması esasına yönelik olarak;

a) Mevcut veya yeni kurulacak olan her türlü endüstri kuruluşları TASKİ’nin talep edeceği bilgi ve belgeleri temin etmekle mükelleftir. Kuruluş sorumlusu tarafından verilen bilgi ve evrakın tetkiki sonucunda TASKİ tarafından arıtma düzeyi belirtilmiş bir arıtma tesisi istenmesi halinde mükellefin her türlü sorumluluğu kendisine ait olmak üzere TASKİ’ce verilen süre içinde teknik raporu, detay proje düzeyinde hazırlanmış inşaatın başlangıç ve bitiş tarihini kapsayacak taahhüt edilmiş bir iş programını tatbiki için o yılın Bayındırlık rayiçlerine göre bedellendirilmiş bir keşfini tetkik ve tasdik edilmek üzere TASKİ’ye verilir.

Projenin onaylanması halinde arıtma tesisine ait keşif tutarının %25 ini teminat olarak TASKİ’ye yatırılır. Ancak proje ekinde bulunması gerekli arıtma tesisi inşaatına ait iş programında inşaat süresinin 1,2 veya 3 yıl gibi süreler kapsaması halinde ilk keşif tutarına her yıl için %35 bir fiyat zammı ilave ederek yatırılacak teminat miktarı tespit edilir.

b) Tesise işletme ruhsatı verilmeden önce arıtma tesisinin detay projesinde belirtildiği şekilde inşa edilmiş olması ve kuruluşun deneme çalışmaları sırasında TASKİ teknik elemanlarınca periyodik olarak alınacak atıksu numunelerinin analiz sonuçlarının arıtma tesisinin proje ekindeki teknik raporda belirtilen parametre değerlerini tutturması gerekir. Aksi halde arıtma tesisi üzerinde gerekli düzenlemeler yapılıp, istenilen sonuçlar alınıncaya kadar teminat olarak alınan para iade edilmez.

İşletmeye açılan tesisin 1 yıl içinde bu parametre değerlerini tutturamaması halinde teminatı irat kaydedilir.

c) Endüstri kuruluşunun arıtma tesisini, idareye verdiği iş programındaki müddet içerisinde inşa etmemesi ve ayrıca üretime geçmemesi durumunda genel seferberlik ilanı, genel veya kısmi grev, yangın, sel baskını, deprem vb. doğal afetler halinde ve bu gibi mücbir sebeplerin yazılı olarak belgelenmesi koşuluyla altı aylık ek süre verilir.

Tesisin inşası onaylanan süresi veya verilen ek süre sonunda tamamlanamaz ise teminatı irat kaydedilir ve hem de inşaat süresince atıksu analizinde deşarj kalite standartlarını geçen her parametre için ayrıca KÖP tahakkuk ettirilir ve Kanalizasyon Şebekesine Atıksu Deşarj Yönetmeliği hükümleri uygulanır

Endüstri kuruluşları faaliyete geçmeden yatırım yapmaktan tamamen vazgeçerse teminatı iade edilir.

d) Özel Arıtma ( Evsel,Endüstriyel) tesisi Pompa ve Drenaj Projeleri İnceleme – Onay Ücreti atıksu miktarına göre alınır.

Proje inceleme Ücreti (PIU) = 19 x Mühendis/saat + 2 x Teknisyen/saat + 2 Memur/saat + 3 x Şoför/saat ücreti olarak onaylanır.

Bu Ücret:

Proje Onay Ücreti = PIU x A

A Katsayı günlük atıksu miktarına göre aşağıdaki gibidir.

Atıksu miktarı (m3~gün) A

0.00 - 10.00 1.00

11.00 - 50.00 2.00 51.00 -100.00 3.00 101.00 -500.00 5.50

>500.00 8.00

e) Projeler onaylanırken;

Akaryakıt satış ve servis istasyonları garajlar ve otoparklara ait çamur kapanı, benzin ayırıcı, lokanta ve yemek servisi yapılan otel okul ve fabrika gibi tesislere ait çamur kapanı, yağ ayırıcı çöktürme havuzu vb. gibi yatırımlara ilişkin hazırlanan keşif bedellerinin % 25 i nakden teminat olarak alınır.

Bu kuruluşlar bu yönetmeliğin içinde yer alan kanalizasyon şebekesi, arıtma tesisi, akarsu deşarj vs. ile ilgili işletme giderlerine Belediye Meclisince Yılı Bütçesinde belirlenen bedeller dahilinde iştirak etmeye mecburdurlar.

g) Ayrıca TASKİ teknik elemanları tarafından endüstriyel kuruluşlarından alınan atıksu numuneleri TASKİ laboratuarlarında veya TASKİ'ce uygun görülecek laboratuarlarda ücreti karşılığı analiz ettirilir. "Sanayi Atıksu Analiz Tutanağı" ile ilgili kişi ve kuruluşa tahakkuk ettirilen analiz ücretleri numune alma tarihinde peşinen tahsil edilir, bu süreyi aşan tarihlerde ödeme yapan kişi veya kuruluşlara aylık TASKİ tarafından uygulanan yasal gecikme faizi tahakkuk ettirilir. TASKİ teknik elemanları tarafından endüstriyel kuruluşlarından atıksu numunesi alma işleminin bedeli Belediye Meclisince Yılı Bütçesinde belirlenen bedelden tahsil edilir.

h) TASKİ, atıksu kaynağının ruhsata tabi deşarjlarında uygun gördüğü aralıklarda ve düzende bizzat örnek almak, ölçüm yapmak ve Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliğinin 19 (a) fıkrasında tanımlanan bağımsız kurum ve kuruluşlara yaptırmak suretiyle deşarjlarının uygunluğunu ve düzenlenen belgelerin doğruluğunu denetler. TASKİ, endüstriyel atıksu kaynağında ek bir çalışmaya ihtiyaç gördüğü taktirde, harcamaların ilgili kaynak tarafından karşılanması şartıyla, bir denetim çalışması yapar veya uygun göreceği yetkili bir kuruluşa yaptırır. Uzaman kuruluşlrın yapacağı denetleme işleminin bedeli Belediye Meclisince Yılı Bütçesinde belirlenen bedelden tahsil edilir.

ATIKSU DEŞARJ RUHSATLARI MADDE 39

Kanlizasyon şebekesine atıksularını deşarj etmek isteyen Endüstriyel kuruluşlar TASKİ Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen hükümleri

Kanlizasyon şebekesine atıksularını deşarj etmek isteyen Endüstriyel kuruluşlar TASKİ Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliğinde belirtilen hükümleri

Benzer Belgeler