• Sonuç bulunamadı

31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

Belgede İçindekiler 1) 10) 11) (sayfa 39-43)

11.Bağımsız Denetim Raporu

31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.

31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU

39

FİNANSAL TABLOLAR HAKKINDA BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU

Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.

Yönetim Kurulu’na

1. Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.’nin (“Şirket”) 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla hazırlanan ve ekte yer alan bilançosunu, aynı tarihte sona eren yıla ait kar veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosunu, özkaynaklar değişim tablosunu, nakit akış tablosunu ve önemli muhasebe politikalarının özeti ve diğer açıklayıcı dipnotlarını denetlemiş bulunuyoruz.

Finansal Tablolarla İlgili Olarak Şirket Yönetiminin Sorumluluğu

2. Şirket yönetimi bu finansal tabloların Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yayımlanan Türkiye Muhasebe Standartları'na (“TMS”) uygun olarak hazırlanmasından ve gerçeğe uygun olarak sunumundan ve bunun için finansal tabloların usulsüzlük veya hatadan kaynaklanan önemli yanlışlıklar içermeyecek biçimde hazırlanmasını sağlamak amacıyla yönetim tarafından gerekli görülen iç kontrollerden sorumludur.

Bağımsız Denetim Kuruluşu’nun Sorumluluğu

3. Sorumluluğumuz, yaptığımız bağımsız denetime dayanarak bu finansal tablolar hakkında görüş bildirmektir.

Bağımsız denetimimiz, Sermaye Piyasası Kurulu’nca yayımlanan bağımsız denetim standartlarına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu standartlar, etik ilkelere uyulmasını ve bağımsız denetimin, finansal tabloların gerçeği doğru ve dürüst bir biçimde yansıtıp yansıtmadığı konusunda makul bir güvenceyi sağlamak üzere planlanarak yürütülmesini gerektirmektedir.

4. Bağımsız denetimimiz, finansal tablolardaki tutarlar ve dipnotlar ile ilgili bağımsız denetim kanıtı toplamak amacıyla, bağımsız denetim tekniklerinin kullanılmasını içermektedir. Bağımsız denetim tekniklerinin seçimi, finansal tabloların, hata ve/veya hileden ve usulsüzlükten kaynaklanıp kaynaklanmadığı hususu da dahil olmak üzere önemli yanlışlık içerip içermediğine dair risk değerlendirmesini de kapsayacak şekilde, mesleki kanaatimize göre yapılmıştır. Bu risk değerlendirmesinde, işletmenin iç kontrol sistemi göz önünde bulundurulmuştur. Ancak, amacımız iç kontrol sisteminin etkinliği hakkında görüş vermek değil, bağımsız denetim tekniklerini koşullara uygun olarak tasarlamak amacıyla, Şirket yönetimi tarafından hazırlanan finansal tablolar ile iç kontrol sistemi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bağımsız denetimimiz, ayrıca Şirket yönetimi tarafından benimsenen muhasebe politikaları ile yapılan önemli muhasebe tahminlerinin ve finansal tabloların bir bütün olarak sunumunun uygunluğunun değerlendirilmesini içermektedir.

5. Bağımsız denetim sırasında temin ettiğimiz bağımsız denetim kanıtlarının, görüşümüzün oluşturulmasına yeterli ve uygun bir dayanak oluşturduğuna inanıyoruz.

Görüş

6. Görüşümüze göre, ilişikteki finansal tablolar, Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.’nin 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla finansal durumunu, aynı tarihte sona eren yıla ait finansal performansını ve nakit akışlarını, TMS (bkz. Not 2) çerçevesinde doğru ve dürüst bir biçimde yansıtmaktadır.

40

Diğer İlgili Mevzuattan Kaynaklanan Bağımsız Denetçi Yükümlülükleri Hakkında Raporlar

7. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 402. Maddesi uyarınca; Yönetim Kurulu tarafımıza denetim kapsamında istenen açıklamaları yapmış ve istenen belgeleri vermiştir, ayrıca Şirket’in 1 Ocak – 31 Aralık 2013 hesap döneminde defter tutma düzeninin, kanun ile şirket esas sözleşmesinin finansal raporlamaya ilişkin hükümlerine uygun olmadığına dair önemli bir hususa rastlanmamıştır.

8. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 378. Maddesine göre, pay senetleri borsada işlem gören şirketlerde, yönetim kurulu, şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi, bunun için gerekli önlemler ile çarelerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla, uzman bir komite kurmak, sistemi çalıştırmak ve geliştirmekle yükümlüdür. Aynı kanunun 398. Maddesinin 4. fıkrasına göre, denetçinin, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan, esasları KGK tarafından belirlenecek, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunması gerekmektedir. Denetimimiz, bu riskleri yönetmek için Şirket Yönetimi’nin, gerçekleştirdiği faaliyetlerin operasyonel etkinliği ve yeterliliğini değerlendirmeyi kapsamamaktadır.

Bilanço tarihi itibarıyla KGK tarafından henüz bu raporun esasları hakkında bir açıklama yapılmamıştır.

Dolayısıyla bu konuya ilişkin ayrı bir rapor hazırlanmamıştır. Bununla birlikte, Şirket, söz konusu komiteyi 30 Temmuz 2012 tarihinde kurmuş olup, komite dört üyeden oluşmaktadır. Komite kurulduğu tarihten rapor tarihine kadar Şirket’in varlığını, gelişmesini tehlikeye düşüren sebeplerin erken teşhisi, bunun için gerekli önlemler ile çarelerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacına yönelik dokuz defa toplanmış ve hazırladığı raporları Yönetim Kurulu’na sunmuştur.

Saim Üstündağ

Sorumlu Ortak Başdenetçi

İstanbul, 28 Şubat 2014

İÇİNDEKİLER SAYFA BİLANÇO ... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU ... 3 ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM TABLOSU ... 4 NAKİT AKIŞ TABLOSU ... 5 FİNANSAL TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAYICI DİPNOTLAR ... 6-55

DİPNOT 1 ŞİRKET’İN ORGANİZASYONU VE FAALİYET KONUSU ... 6 DİPNOT 2 FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR ... 6-18 DİPNOT 3 NAKİT VE NAKİT BENZERLERİ ... 20 DİPNOT 4 FİNANSAL YATIRIMLAR ... 20-21 DİPNOT 5 KISA VE UZUN VADELİ BORÇLANMALAR ... 21 DİPNOT 6 TİCARİ ALACAK VE BORÇLAR ... 22 DİPNOT 7 DİĞER ALACAK VE BORÇLAR ... 23 DİPNOT 8 STOKLAR ... 24 DİPNOT 9 PEŞİN ÖDENMİŞ GİDERLER VE ERTELENMİŞ GELİRLER ... 24 DİPNOT 10 CARİ DÖNEM VERGİSİYLE İLGİLİ VARLIKLAR ... 24 DİPNOT 11 DİĞER DÖNEN VARLIKLAR ... 25 DİPNOT 12 MADDİ DURAN VARLIKLAR ... 25-26 DİPNOT 13 MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR ... 27 DİPNOT 14 DEVLET TEŞVİK VE YARDIMLARI... 27 DİPNOT 15 KARŞILIKLAR, KOŞULLU VARLIK VE YÜKÜMLÜLÜKLER ... 28-29 DİPNOT 16 ÇALIŞANLARA SAĞLANAN FAYDALAR ... 29-30 DİPNOT 17 ÖZKAYNAKLAR ... 31-33 DİPNOT 18 SATIŞLAR VE SATIŞLARIN MALİYETİ ... 34 DİPNOT 19 PAZARLAMA, GİDERLERİ VE GENEL YÖNETİM GİDERLERİ ... 35 DİPNOT 20 NİTELİKLERİNE GÖRE GİDERLER... 35 DİPNOT 21 ESAS FAALİYETLERDEN DİĞER GELİR VE GİDERLER ... 36 DİPNOT 22 YATIRIM FAALİYETLERİNDEN GELİRLER ... 36 DİPNOT 23 FİNANSMAN GELİRLERİ... 36 DİPNOT 24 FİNANSMAN GİDERLERİ ... 36 DİPNOT 25 GELİR VERGİLERİ ... 37-39 DİPNOT 26 PAY BAŞINA KAR / ( ZARAR) ... 40 DİPNOT 27 İLİŞKİLİ TARAF AÇIKLAMALARI ... 40-41

DIPNOT 28 FİNANSAL ARAÇLAR VE FİNANSAL ARAÇLARDAN KAYNAKLANAN RİSKLERİN

NİTELİĞİ VE DÜZEYİ ... 42-54 DİPNOT 29 BİLANÇO TARİHİNDEN SONRAKİ OLAYLAR ... 55

DİPNOT 30 FİNANSAL TABLOLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEYEN YA DA FİNANSAL TABLOLARIN

AÇIK, YORUMLANABİLİR VE ANLAŞILABİLİR OLMASI AÇISINDAN AÇIKLANMASI GEREKLİ OLAN DİĞER HUSUSLAR ... …. 55

DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.

Belgede İçindekiler 1) 10) 11) (sayfa 39-43)