• Sonuç bulunamadı

4.1. Araştırmanın Amacı

1. Turizm hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilecek en önemli yöntem ve teknikleri tanımlamaya çalışmak.

2. Turizm işletmelerinde turizm pazarlaması konusunda uzmanlaşmış mevcut bir yönetim saptamak.

3. Turistik tesisler tarafından karşılaşılan zorlukları ve engelleri belirleyerek ortadan kaldırmak.

4. Sonuçlar bölümünde, Libya'da turizminin geliştirilmesinde internetin önemini ortaya koyarak bazı öneriler getirmek.

4.2. Araştırmanın Önemi

Modern zamanlarda, gelişmiş ülkelerin çoğu, uzun zaman önce, yerel ekonomi üzerindeki olumlu etkisinden dolayı turizm faaliyetlerinin önemini fark etmişlerdir. Oldukça hayati önemi taşıyan bu sektörün gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi, yerel olarak var olan unsurlara bağlıdır. Çünkü iç turizm ekonomik, sosyal ve eğlence faktörleriyle ekonomik gelişmeyi etkileyen en önemli sektörlerden biridir.

Libya, başarılı bir iç turizm hizmetleri pazarlamasının temellerini oluşturan unsurlar olan doğal güzellikler ve kaynaklar da dâhil olmak üzere gerekli turistik bileşenlere sahiptir. Bununla birlikte, sorun, iç turizmin gelişimini engelleyen olumlu pazarlama rolünün eksikliğidir. Bu mesele şu anda turizm hizmetlerinin seviyesini olumsuz etkilemektedir.

Bu doğrultuda yapılan bu araştırmanın aşağıdaki unsurlar açısından önemli olduğu düşünülmektedir:

57  Araştırmacı turizmi arttırmanın ve teşvik etmenin, tüm ekonomik ve sosyal

yönlerin geliştirilmesine yardımcı olacağını düşünmektedir.

 Libya'da turizmin başarı olması için gerekli olan unsurları ve turizmin milli geliri yükseltmede ne derece faydalı olabileceğini göstermek.

 Libya’daki turizm sektörü ile ilgili yapılan az sayıdaki akademik çalışmaya katkı sağlamak. Bu sayede bu alanda daha fazla araştırma yapılması teşvik edilecektir.

4.3. Araştırma Yöntemi, Evreni ve Örneklem

Araştırmada turizm hizmetleri ile doğrudan ilişkili veya turizm hizmeti sağlayan turistik tesisler seçilmiştir. Araştırmanın örneklemi otel, köy, turizm kumsalları, seyahat ve turizm acenteleri, bazı turistik restoranlar, Libya Havayolu Şirketi ve denizcilik şirketleri gibi turistik tesislerdir.

Araştırmacı, çalışmanın konusunu aşağıdaki gibi açıkça ortaya koymaya yardımcı olan bu tür tesislerin türlerini aşağıda belirtmiştir:

Araştırma’da Trablusgarp belediyesinde bulunan ve Libya mevzuatına uygun olarak belli bir sınıflamaya (yani yüksek sınıf ve ikinci sınıf turistik tesisler) göre sınırlı olduğu için, Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden yargısal örnekleme yöntemiyle (Küçük, 2016: 98) bir kısmı yukarıda belirtilen kriterlere uygun olan turist işletmeleri ile seyahat ve turizm şirketlerinden 54 turistik tesis seçilmiştir. Çalışmada nominal ve sıralama ölçeklerinden (Küçük, 2016: 80-85), yüzyüze anket yöntemiyle (Küçük, 2016: 68) verileri toplamak üzere 200 müşteriye anket formu dağıtmış ve bu katılımcılardan veri elde etmiştir.

Tablo 3. Araştırmada yer alan turizm işletmeleri

Seyahat ve Turizm Şirketleri Turistik Oteller

 Zart seyahat ve turizm ortaklığı

58  Taknis turizm hizmetleri ortaklığı.

 Arweqa seyahat ve turizm ortaklığı.  Wagadugu seyahat ve turizm.  Marwa turizm hizmetleri.  Khaima turizm hizmetleri.  Silver Sands turizm hizmetleri.  Riahin turizm hizmetleri.  Safir seyahat ve turizm.

 Wings seyahat ve turizm hizmetleri.  Elmutaheda turizm hizmetleri.  Auzu turizm hizmetleri.

 Zahra Eremal seyahat ve turizm.  Tripoli Ahlia seyahat ve turizm.  Elmatahaf turizm hizmetleri.  Elawsaj ulaşım, seyahat ve turizm.  Ajiad seyahat ve turizm.

 Golden Treasures seyahat ve turizm.  Kabaw seyahat ve turizm.

 Elhanuf turizm hizmetleri şirketi  Elhejar seyahat ve turizm ortaklığı.  Libya Athar Turizm

 Hizmetleri Şirketi  Winzrik turizm şirketi  Salsabil seyahat ve turizm.  Sahara seyahat ve turizm.  Diwan seyahat ve turizm şirketi

 Wade zamzam seyahat ve turizm şirketi

 Mediteranean otel.  Jawda otel.  Mahari otel.  Atlas otel.  Elwahat.  Bab elmadina.  Bab Eljadid otel.  Bab Elbahr.  Tripoli otel.

 Arabic west village

Turistik Restoranlar

 Diafa restoran.  Asaria restoran.  Eksafadi restoran.  Murjan restoran.  Saraia turistik restoran.

Ulaşım Şirketleri

 Libya Arap havayolu şirketinde pazarlama departmanı.

 Libya turistik ulaşım şirketi.

4.4. Araştırmanın Sınırlılıkları

Araştırma birtakım sınırlılıklar içebunlardan ilki, konu sınırlılığıdır. Araştırma belirlenen amaçlar doğrultusunda turizmin ilgili yönünü vurgulamaya çalışmak ve turistik tesislerin pazarlanmasının, Libya'nın turizm hizmetlerinin gelişimine ne şekilde katkı verebileceğini belirlemekle sınırlıdır. İkincisi örneklem sınırlılığıdır araştırmada sadece Turizm bakanlığı ve Trablus’ta bulunan bazı turistik tesislerini örneklem içinde yer almaktadır.

Bununla birlikte, bazı kuruluşların geri dönüş yapmamasından kaynaklı olarak örneklem artırılamamıştır. Bunun bir diğer nedeni ise turizm işeltmelerinin bazı gizlilik kaygıları ile araştırmaya katılmamalarıdır.

59

4.5. Araştırmada Verilerin Toplanması

Araştırmada küçük tesislerden uzak durulmaya çalışılmıştır. Araştırmada veriler rastgele örneklem yöntemiyle seçilen turizm işletmelerinden elde edilmiştir. Araştırmacı, bu çalışmanın uygulanmasında ampirik ve alan çalışmasına ve mevcut durumun turizm pazarlamasındaki rolünü tanımlamada betimsel yöntemlere başvurmuştur. Araştırmada veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Anket formu açık ve kapalı sorular içermektedir. Anket, turistik tesislerde bulunan ve turizm hizmetlerinden yararlanan kişilere dağıtılmıştır. Anket formunun doğruluğu ve güvenilirliği ile ilgili olarak ilk hazırlanan form çeşitli akademisyenler tarafından kontrol edilmiştir. Gelen notlar doğrultusunda anket formuna son hali verilmiş ve form bazı uzmanlara tekrar sunularak önerileri doğrultusunda tekrar revize edilmiştir. 54 Anket formu, turizm bakanlığı tarafından akredite edilmiş 121 turistik tesisin yöneticilerine ve 300 form da tüketicilere dağıtılmıştır. Formlar üç bölümden oluşmaktadır; Birinci kısım katılımcı hakkında genel bilgi içermektedir. İkinci kısım turizm pazarlamasıyla ilgili soruları içermektedir. Üçüncü kısımda, ise öneriler ve görüşler için açık uçlu sorular yer almaktadır. Araştırmada veri toplanmasınından sonra analize uygun olmayanlar ve eksik veri içerenler gözden geçirilmiş ve ayıklanmıştır. Ardından, veriler bilgisayara girilerek bir istatistik programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmada Excel ve SPSS programlarından yararlanılmıştır. Araştırmada soru formunun oluşturulmasında Omar Salem Baara (2003) ve Jalal Omran (2003)’nın çalışmalarından yararlanılmıştır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Benzer Belgeler