• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.9. Araştırmaya Katılanların Öğrenim Gördüğü Program Değişkenine Göre

Araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre öğretim sürecinin ölçme-değerlendirme aşamalarına ilişkin görüşleri Tablo 12’ de verilmiştir.

Tablo 12. Araştırmaya Katılanların Öğrenim Gördüğü Program Değişkenine Göre Öğretim Sürecinin Ölçme-Değerlendirme Aşamalarına İlişkin Görüşleri

Madde no Okul

Araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre öğretim sürecinin ölçme-değerlendirme aşamalarına ilişkin görüşleri Tablo 12’ de verilmiştir.

Araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre öğretim sürecinin ölçme-değerlendirme aşamalarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir fark olup

69

olmadığını belirlemek için yapılan tek yönlü varyans analizi testi sonucunda 21, 29 ve 32. Maddeler hariç tüm maddelerde p<.05 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. İkili karşılaştırmalarda öncelikli olarak scheffe testi uygulanmış, farklılığın bulunmadığı durumlarda ise LSD testi uygulanmış ve yorumlanmıştır.

Tablo 12 incelendiğinde, 18. madde olan “Öğretim elemanı derste ara değerlendirme yapar.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=2,757; p<.05). İlgili görüşü okul öncesi öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,83), fen bilgisi öğretmenliği (X=2,41) ve sosyal bilgiler öğretmenliği (X=2,47) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan LSD testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 19. madde olan “Etkinlik uygulamaları çok fazla zaman aldığı için değerlendirme bölümüne yeterli zaman kalmıyor.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=3,189; p<.05). İlgili görüşü ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,33), oku öğrl öncesi öğretmenliği (X=2,85) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 20. madde olan “Öğretim elemanı öğrencilerin bireysel çalışmalarını rahatlıkla gözlemleyebiliyor ve değerlendirebilmektedir”

maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=10, 803; p<.05).

İlgili görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2, 19), okul öncesi öğretmenliği (X=2,93) sınıf öğretmenliği (X=2,58) ve ilköğretim matematik öğretmenliği (X=2,67) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir. Yine ilgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,58), okul öncesi öğretmenliği (X

=2,93) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 22. madde olan “Öğretim elemanı öğrencilerin grup çalışmalarını rahatlıkla gözlemleyebiliyor ve değerlendirebiliyor” maddesine

70

araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=9,058; p<.05). İlgili görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,51), okul öncesi öğretmenliği (X=3,19) ve fen bilgisi öğretmenliği (X=2,95) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir. Yine ilgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X

=2,76), okul öncesi öğretmenliği (X=3,19) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 23. madde olan “Öğretim elemanı öğrencilere proje ödevleri vererek performanslarını değerlendirebiliyor” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=11,611; p<.05). İlgili görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,67), okul öncesi öğretmenliği (X=3,37) sınıf öğretmenliği (X=3,17) ve fen bilgisi öğretmenliği (X=3,40) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir. Yine ilgili görüşü ilköğretim matematik öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,88), okul öncesi öğretmenliği (X=3,37) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 24. madde olan “Öğretim elemanlarının öğrencilerin sınav kağıtlarını değerlendirirken objektif olduklarını düşünüyorum” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=5,211; p<.05). İlgili görüşü okul öncesi öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,97), sosyal bilgiler öğretmenliği (X=2,35) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 25. madde olan “Öğretim elemanlarının öğrencilerin başarılarını ve performanslarını değerlendirirken yazılı sınavlardan elde edilen sonuçlara daha çok güveniyorum.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=3,104; p<.05). İlgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören

71

öğrencilerin (X=3,15), okul öncesi öğretmenliği (X=2,90) sosyal bilgiler öğretmenliği (

X=2,88) ve ilköğretim matematik öğretmenliği (X=2,71) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan LSD testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 26. madde olan “Öğretim elemanları konuya uygun ideal ölçme türünü belirlememektedirler.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=8,555; p<.05). İlgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,50), okul öncesi öğretmenliği (X=2,90) ve fen bilgisi öğretmenliği (X=3,00) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir. Yine aynı görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,35), okul öncesi öğretmenliği (X=2,90) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 27. madde olan “Öğretim elemanları ölçme değerlendirme öncesi yeterince öğrenciyi bilgilendirmiyor.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=8,807; p<.05). İlgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,60), okul öncesi öğretmenliği (X

=2,94) ve sosyal bilgiler öğretmenliği (X=3,27) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 28. madde olan “Öğretim elemanları ölçme değerlendirme sürecinde yeterli zaman vermiyor.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=2,799; p<.05). İlgili görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,39), okul öncesi öğretmenliği (X

=2,98) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 30. madde olan “Öğretim elemanları alternatif ölçme değerlendirme türlerinden faydalanmıyor” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=6,254; p<.05). İlgili görüşü sosyal bilgiler

72

öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=3,67), okul öncesi öğretmenliği (X

=3,11) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Yine Tablo 12 incelendiğinde, 31. madde olan “Öğretim elemanları sürece dayalı bir ölçme değerlendirme hiç izlememektedirler.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=6,034; p<.05). İlgili görüşü fen bilgisi öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2, 88), sınıf öğretmenliği (X

=3,34) ve sosyal bilgiler öğretmenliği (X=3,38) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.

Tablo 12 incelendiğinde, 33. madde olan “Öğretim elemanları kısa süreli quize dayalı ölçme değerlendirme yapmaktadırlar.” maddesine araştırmaya katılanların öğrenim gördüğü program değişkenine göre yapılan varyans analizi sonucunda anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir (F=9,284; p<.05). İlgili görüşü sınıf öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,08), okul öncesi öğretmenliği (X=2,44) ilköğretim matematik öğretmenliği (X=2,83) programlarında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir. Yine aynı görüşü sosyal bilgiler öğretmenliğinde öğrenim gören öğrencilerin (X=2,14), ilköğretim matematik öğretmenliği (X=2,83) programında öğrenim gören öğrencilere göre daha az benimsediği yapılan Scheffe testi sonucunda görülmektedir.