• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın Veri Toplama Yöntemleri ve Metodolojisi

BÖLÜM 2: ALAN ARAŞTIRMASI: SAMEK

2.1. Alan Araştırması

2.1.2. Araştırmanın Veri Toplama Yöntemleri ve Metodolojisi

Bu tez için veri toplama yöntemleri olarak; çeşitli kitap, dergi ve internet sitelerinden elde edilen yazılı dokümanlar (makaleler, bildiriler, tezler vb.), SAMEK ile ilgili broşürler, raporlar, faaliyet raporları, kataloglar vb. incelenmiştir. SAMEK yöneticileri ile görüşmeler yapılmış, SAMEK kursunda eğitim gören kursiyerlere anket çalışması yapılmıştır.

Bunlardan farklı olarak araştırmada kullanılan yöntem ve metodolojileri alt başlıklar halinde detaylı bir şekilde incelemek daha faydalı olabilecektir.

31

2.1.2.1. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı, SAMEK (Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) giyim branşı kurs merkezleri ve kursiyerleri oluşturmaktadır.

Araştırmanın örneklemini, SAMEK’e bağlı faaliyet gösteren Akyazı, Arifiye, Dilmen, Güneşler, Hızırtepe, Karaman, Kaynarca, Korucuk, Maltepe, Ozanlar, Sapanca, Serdivan, Tekeler ve 32 Evler kurs merkezleri olmak üzere 14 merkezdeki giyim branşı ile bu kurs merkezlerinde giyim kurslarına katılan kursiyerler oluşturmaktadır. Geyve merkezi hariç tüm giyim branşı merkezlerine tek tek gidilmiştir. Anketin tamamı yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.

302 kursiyer olasılıklı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Olasılıklı örnekleme, anket araştırmaları için en uygun örnekleme yöntemidir. Olasılıklı örneklemenin özü, kitlenin her bir üyesinin örnekleme dahil olma olasılığının bilinmesidir. Bazı özel durumlar dışında, her bir üyenin örnekleme dahil olma olasılığı eşittir. (Baş, 2008: 34) Araştırmada, bu yöntemin tekniklerinden biri olan “basit tesadüfi örnekleme” tekniği kullanılmıştır. Tanımlanan evrendeki her elemanın “eşit” ve “bağımsız” seçilme şansına sahiptir. Yani, her eleman eşit seçilme sansına sahip olmalı ve aynı zaman da birini seçmek, diğerinin seçilmesine engel olmaz, etki etmez. İdeal örnekleme tekniğidir. (Altunışık ve diğerleri, 2005: 127)

Çalışmaya başlamadan önce soruların yanlış anlaşılma ihtimalini en aza indirmek ve varsa eksiklikleri görmek için 33 kişiyle pilot uygulama yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı tarihler arasında araştırmaya katılmayı kabul eden 302 kursiyerle anket tamamlanmıştır. Bu branşta eğitim alan kursiyerlerin hepsi bayan olduğu için anket bayan kursiyerlere uygulanmıştır.

2.1.2.2. Verilerin Toplanması

Verilerin toplanması işlemine 2016-2017 eğitim- öğretim yılı güz dönemi ortalarından başlanarak dönemin sonuna yaklaşılan haftalara gelinceye kadar devam edilmiştir. Kursiyerlerle yüz yüze görüşülerek anket tamamlanmıştır. Kursiyerlere demografik sorular dahil toplamda 46 soru yöneltilmiştir.

32

2.1.2.3. Veri Toplama Araçları

Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarıyla ilgili detaylı bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Kursiyerlerin sahip oldukları bir takım demografik bilgileri tespit etmek amacıyla “Demografik Bilgiler Anketi” geliştirilmiştir. Anketteki sorulara yanıt bulabilmek amacıyla toplam 7 adet soru sorulmuştur. Bu bölümde kursiyerlerin cinsiyetlerini, medeni hallerini, yaşlarını, eğitim durumlarını, ekonomik düzeylerini, iş durumlarını,

şuan çalışıp çalışmadıklarını tespit edebilmek için sorular sorulmuştur.

Buna ek olarak kursiyerlere hangi branşta eğitim aldıkları, kurstan nasıl haberdar olduklarını, kursa katılma nedenlerini, kurs sayesinde gelir elde edip edemediklerini, kurs sayesinde gelir elde eden tanıdıklarının olup olmadığını ve daha önce SAMEK’te eğitimi alıp almadıklarını, eğer daha önce eğitim aldılarsa hangi kurumlarda kaç kez aldıkları şeklindeki sorular da sorulmuştur.

“Kurs Etkinliğinin Değerlendirilmesi” analizi ise 6 bölümden ve toplam 33 adet sorudan oluşmaktadır.

1. bölüm Dersler başlığında kursun ders saati yeterliliği ve uygunluğu, ders içeriğinin yeterliliğini değerlendiren 5 soru bulunmaktadır.

2. bölüm İşlevsellik başlığında mekanın uygunluğu, kursiyerlere istihdam alanı yaratıp yaratmadığı, kursiyerlerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri bir etkinlik olup olmadığı, gelecekte bu alanda çalışmayı düşünüp düşünmedikleri, kursun etkin olup olmadığı değerlendiren 6 soru bulunmaktadır.

3. bölüm Katılım başlığında kursiyerlerin derslere devamlı ve aktif bir şekilde katılıp katılmadıkları, kursa katılımlarının temel nedeninin kursun ücretsiz olup olmadığı, kurslara katılımlarında sertifikanın önemli olup olmadığını değerlendiren 6 soru bulunmaktadır.

4. bölüm Eğitmen Değerlendirmesi başlığında kursiyerlerden giyim branşında eğitim veren eğitmenin değerlendirilmesi istenmiştir. Kursiyerlere eğitmenin ders süresini etkin kullanıp kullanmadığı, teori için yeterli zaman ayırıp ayırmadığı, uygulama (pratik) için yeterli zaman ayırıp ayırmadığı, eğitmenin branş eğitimi verebilecek yeterli

33

donanıma sahip olup olmadığı, eğitmenin bu kurs için doğru seçilmiş bir eğitmen olup olmadığı, herkesin anlayacağı bir şekilde dersi işleyip işleyemediği, eğitmen ile eğitim hakkında tüm düşüncelerin rahatlıkla paylaşılıp paylaşılamadığı değerlendiren 7 soru bulunmaktadır.

5. bölüm Kişisel Fayda başlığında kursun kişinin özgüvenine ve kişisel gelişimine katkı yapıp yapmadığı, kursiyerin iş bulmasını kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağı, SAMEK yöneticilerine düşüncelerini dile getirip getirilemeyeceğini değerlendiren 4 soru bulunmaktadır.

6. bölüm Toplumsal Fayda başlığında kursta verilen eğitimlerin güncel olup olmadığı, sertifikaların iş bulmada faydalı olup olmayacağı, SAMEK’teki eğitim alanları ve dallarının yeterli olup olmadığı, SAMEK çalışanlarının işlerini ne derecede yerine getirdikleri, SAMEK Yöneticilerine istek, öneri ve şikayetlerin dile getirilip getirilemediği ve SAMEK kapsamında yapılan etkinliklerin (sergiler, söyleşiler gibi) yeterli olup olmadığı değerlendiren 5 adet soru bulunmaktadır.

Soruların cevaplanmasında 5’li likert ölçek kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan likert ölçek için kişilerin verilen önermelerle ilgili görüşlerini, çok olumludan çok olumsuza kadar sıralanan seçenekler ile belirtmeleri istenmiştir.

Buna göre; (5) tamamen katılıyorum, (4) katılıyorum, (3) fikrim yok, (2) katılmıyorum, (1) tamamen katılmıyorum seçeneklerinden oluşan bir ölçek kullanılmıştır.