• Sonuç bulunamadı

İstanbul ve Konya illerindeki hazır giyim sektörünün üretici-bayi ilişkileri hangi düzeydedir?

1.7.1. Alt Problemler

1. Hazır giyim sektöründe, üretici ve bayiler arasında, üründe, üretimde ve iletişimdeki kalite hangi düzeydedir?

2. Hazır giyim sektöründe, üretici ve bayiler arasındaki ilişkilerde esneklik hangi düzeydedir?

3. Hazır giyim sektöründe, üretici ve bayiler arasındaki ilişkilerde üretimde, teslimatta ve iletişimde hız hangi düzeydedir?

4. Hazır giyim sektöründe, üreticiler ile dağıtım kanallarındaki bayiler arasında memnuniyet ilişkilerini geliştirmeye yönelik neler yapılmaktadır?

5. Hazır giyim sektöründe, üreticilerin pazarlamaya yönelik faaliyetleri hangi düzeydedir?

1.8. Araştırmanın Amacı

Araştırmanın genel amacı İstanbul ve Konya ilinde faaliyet gösteren hazır giyim üreticilerinin dağıtım kanallarında yer alan bayileri ile ilişkilerinin analizi yapılarak ilişkilerinde bulundukları düzeyi tespit etmektir.

- Hazır giyim sektöründe dağıtım kanallarındaki üretici ve bayiler arasındaki ilişkilerde, üründe, üretimde ve iletişimde kalite parametreleri uygulamalarının düzeyini belirlemek,

- Hazır giyim sektöründe dağıtım kanallarındaki üretici ve bayiler arasındaki ilişkilerdeki esneklik düzeyini belirlemek,

- Hazır giyim sektöründe dağıtım kanallarında üretici ve bayiler arasındaki ilişkilerde, üretimde, teslimat, iletişimde ve satış sonrası sorun giderme ilişkilerinde hız hangi düzeyini belirlemek,

- Hazır giyim üreticileri ile dağıtım kanallarındaki bayiler arasında memnuniyet ilişkilerini geliştirmeye yönelik yapılması gerekli olan çalışmaları tespit etmek,

- Hazır giyim sektöründe, üreticilerinin pazarlamaya yönelik faaliyetlerinin düzeyini tespit etmek,

- İstanbul ve Konya illerinden araştırma sonucunda elde edilen veriler karşılaştırılarak iki ilin üretici-bayi ilişkileri açısından bulundukları durumu ortaya koymak, çalışmanın diğer amaçları arasında yer almaktadır.

1.9. Araştırmanın Önemi

Sürekli artan rekabet ortamı içerisindeki işletmelerin başarılarında, en önemli unsurlardan biri de müşterilerin üreticilere karsı hissettikleri memnuniyet düzeyidir. Bu düzey isletmelerin en önemli performans göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Müşteri memnuniyeti çok sayıda etken tarafından belirlenmektedir. Bu etkenler sektörden sektöre farklılıklar göstermektedir. Özellikle hazır giyim sektöründe pazarlama anlayışı doğrultusunda üretici-bayi ilişkilerinde rekabetin bileşenleri olan kalite, fiyat, hız, esneklik parametrelerine ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerin uygulama düzeylerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Araştırmada bu parametrelerin düzeylerinin tespiti

amaçlandığından bu durum, hazır giyim sektörü açısından büyük önem içermektedir.

Sektörde yaşanan yoğun rekabet koşulları dikkate alındığında firmaların pazar paylarını artırabilmek için müşteri odaklı olmalarına eskiye oranla daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Müşterilerin memnun olmaları işletmeler açısından önemlidir. Memnun olan bayiler üreticilerle olan ilişkilerini sürdürmeye devam edecek, böylece üretici mevcut müşterisini elinde tutacak, yeni müşteri elde etmek için yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalmayacak ve daha fazla kar edecektir. İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri, müşterileri ile olan ilişkilerinin boyutuna bağlıdır. Yaşanan memnuniyetsizlik durumunda müşteriler rakip firmaları tercih edebilirler ve yaşadıkları memnuniyetsizliklerini çevreleriyle paylaşarak müşterilerini kaybetmesine neden olabilirler. Bu nedenle yapılan çalışmaların müşteriler tarafından nasıl algılandığının ve ne derecede memnun kalındığının bilinmesi gerekmektedir. Aynı zamanda memnuniyetsizliğin ortaya çıktığı kalite, fiyat, hız ve esneklik uygulamalarında iyileştirmelere gitmeleri zorunluluk haline gelmektedir.

Araştırma ile hazır giyim sektöründe üretici-bayi ilişkileri kapsamında kalite, fiyat, hız ve esneklik kavramları üzerine düşünme, hazır giyim üreticilerinin mevcut durumlarından yola çıkarak ilişkilerinde bulundukları seviyeyi ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu nedenle varılacak sonuçların hazır giyim üreticilerinin müşterileri ile olan ilişkilerinde yol göstericiliği açısından önemlidir. Hazır giyim üreticilerinin, tanıtım, tutundurma faaliyetleri, personel yeterlilik düzeyleri, garanti hizmetleri, müşterileri ile olan problemlerine getirilen çözümlerin tatminkârlığı gibi yeterliliklere dikkat etmeleri gerekliliğini ortaya koyması nedeniyle de önem ihtiva etmektedir.

İKİNCİ BÖLÜM YÖNTEM

Bu bölümünde; araştırmanın yöntemine, araştırmanın evrenine, örneklemine, sayıtlılarına, sınırlılıklarına, veri toplama tekniğine ve verilerin analiz yöntemlerine yer verilmektedir.

2.1. Araştırmanın Yöntemi

Hazır giyim sektöründe dağıtım kanallarında, üretici ile bayi ilişkilerinin incelenmesini konu edinen bu araştırma anket survey (tarama) modeli ile gerçekleştirilmiştir.

2.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evreni: Türkiye’de bulunan hazır giyim üreticileri ve üreticilerin dağıtım kanallarında yer alan bayilerdir.

Araştırmanın örneklemi: İstanbul ve Konya ilinde bulunan hazır giyim üreticilerinin dağıtım kanalları arasında yer alan 50 adet bayi araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.

Şans (Random) örnekleme yöntemi ile örneklem seçilmiştir. Dolayısı ile örneklemin seçilmesinde belirli bir kural ve bağımlılık söz konusu değildir.

2.3. Sayıltılar

1. Araştırmada faydalanılan işletme ve dağıtım kanallarında yer alan bayilerden toplanan veriler doğru varsayılmıştır.

2. Araştırmada yararlanılan literatürlerden elde edilen bilgiler doğru varsayılmıştır.

2.4. Sınırlılıklar

Bu araştırma hazır giyim sektöründe üretici-bayi ilişkilerinin kalite, fiyat, hız, esneklik parametreleri ve pazarlamaya faaliyetleri doğrultusunda incelenmesi ile sınırlı tutulmuş ve diğer konular kapsam dışı bırakılmıştır.

Araştırma İstanbul ve Konya ilinde faaliyet gösteren hazır giyim üreticilerinin dağıtım kanallarında yer alan 50 adet bayi ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma kapsamındaki bayiler üreticilerden ürünleri satın alıp nihai müşteriye ulaşıncaya kadarki süreçteki aracı kuruluşlardır. Nihai müşteriye doğrudan ürün satan bayiler araştırma kapsamı dışında bırakılmıştır.

Bu araştırma 01.04.2008 ile 31.05.2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi ile de sınırlı tutulmuştur.