• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.1. Araştırmanın Modeli

Araştırmanın yönteminde, öğrencilerin Temel Kimya Laboratuar başarı puan ortalamalarının ve Kimya Laboratuarına yönelik tutum puan ortalamalarının karşılaştırıldığı ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Bu yöntem araştırmacıya yüksek bir istatistiksel güç sağlamakta ve elde edilen bulguların neden sonuç bağlamında yorumlanmasına olanak tanımaktadır. Çizelge 3.1.’de nicel araştırma yöntemi olarak kullanılan araştırma deseni bulunmaktadır.

Çizelge 3. 1. Araştırma Deseni

GRUPLAR Ön test İşlem Son test

Deney 1

Temel Kimya Lab. Başarı Testi

+ Tutum Ölçeği

Web Tabanlı Öğretim

Temel Kimya Lab. Başarı Testi

+ Tutum Ölçeği Deney Yapma Becerisi Ölçeği + Portfolyo Değerlendirmesi Deney 2 Temel Kimya Lab. Başarı Testi

+ Tutum Ölçeği

Web Destekli Öğretim

Temel Kimya Lab. Başarı Testi

+ Tutum Ölçeği Deney Yapma Becerisi Ölçeği + Portfolyo Değerlendirmesi Kontrol Temel Kimya Lab. Başarı Testi

+ Tutum Ölçeği

Geleneksel Öğretim

Temel Kimya Lab. Başarı Testi + Tutum Ölçeği + Deney Yapma

Becerisi Ölçeği

Araştırmanın deney gruplarında yer alan öğrenciler bu gruplara, olasılıklı örnekleme - seçkisiz atama yöntemlerinden sistematik örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Örneklem belirlenirken her sınıfa ait üçer grup oluşturulduğundan dolayı sınıf listelerinde 1., 4., 7., … sırada bulunanlar kontrol grubuna, 2., 5., 8., …sırada bulunanlar 1. deney grubuna, 3. ,6., 9., … sırada bulunanlar 2. deney grubuna dahil edilmişlerdir. Seçme işlemi yapılırken, bu şekilde tüm öğrenciler yansız bir biçimde deney ve kontrol gruplarına atanmışlardır.

62

Araştırmada, Temel Kimya Laboratuarı dersi başarılarını ve derse yönelik tutumlarını test etmek için 1. deney , 2. deney ve kontrol gruplarına ön test ve ön tutum ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan ön test ve ön tutum ölçeği sonucunda elde edilen puanlar kendi aralarında karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olmadığı görülmüştür. Bu sonuca göre deney ve kontrol gruplarının özdeş olduğu söylenebilir. 1. Deney grubuna birinci deneysel işlem, 2. deney grubuna ikinci deneysel işlem uygulanmıştır. Birinci deneysel işlem uygulanan deney grubu 1 yani Web tabanlı grup öğrencileri, http://www.diclekimyaegitimi.com adresinde yer alan Web sitesine girerek içeriğinde araştırmacının, “Maddenin Özellikleri ile Tanınması, Çözeltilerin Hazırlanması, Gazların Difüzyonu, Asit-Baz Titrasyonu, Kütlenin Korunumu Yasası” konularını deney yaparak anlattığı, profesyonel bir kamera ile çekilmiş akan videoları, diledikleri yerden, diledikleri zamanda ve diledikleri kadar izlemişlerdir. İkinci deneysel işlem uygulanan deney grubu 2 ise http://www.diclekimyaegitimi.com adresinde yer alan Web sitesine girerek, hem deney videolarını izleme imkânı bulmuş hem de dersi geleneksel (gösteri) yöntemle laboratuar ortamında işlemişlerdir. Kontrol grubu öğrencileri ise sadece geleneksel yöntemle işlenen derslere devam etmişlerdir. Kontrol grubu öğrencilerine, yapılan deneylerle ilgili teorik bilgilerin yer aldığı ders materyali verilmiştir. Aynı ders materyali 1. ve 2. deney gruplarının ulaşabilmesi için adı geçen web sitesinde yer almıştır.

Temel Kimya Laboratuarı-I dersi 10 deneyden oluşmaktadır. Araştırma boyunca kontrol grubu, yukarıda adı geçen 5 deneyi geleneksel yöntemle takip ederken deney 1 ve deney 2 grubu öğrencileri Temel Kimya Laboratuarı-I dersinde yer alan ancak araştırmaya dahil edilmeyen diğer beş deneyi normal ders programı seyrine göre geleneksel yöntemle takip etmişlerdir. Aynı şekilde kontrol grubu öğrencileri, 6. hafta sonunda kendilerine uygulanan başarı son testinden sonra diğer deneyleri de geleneksel yöntemle takip etmişlerdir.

Araştırmanın deneysel niteliğinin olması, deney gruplarındaki öğrencilerin sadece kendileri için oluşturulmuş Web sitelerine girmeyi ve ilgili videoları izlemelerini gerektirmektedir. Bu nedenle öğrencilerden, video dersleri izleyip izlemediklerini kontrolü amaçlı portfolyo hazırlamaları istenmiştir. Öğrenciler ile ilgili çeşitli bilgilerin

63

yer aldığı portfolyoda her hafta hazırladıkları raporlar da bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerle yüz yüze yapılan görüşmelerde görüntülerle ilgili sorular sorularak video dersleri izleyip izlemedikleri kontrol edilmiştir.

Araştırma, 2010-2011 eğitim öğretim yılının güz döneminde, eylül ayının son haftasında başlamıştır. Aynı gün, ders saatinde öğrencilerin tümüne kimya laboratuarında bulunan alet, cihaz ve cam malzemeler tanıtılıp puar kullanma, menisküs ayarı, gibi bazı beceriler gösterilmiştir. Daha sonra öğrencilere, kendilerine uygulanacak olan eğitim programı ve programın işleyişi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Ardından her üç grup öğrencilerine aynı anda Temel Kimya Laboratuarı Başarı Testi, ön test olarak ve Tutum Ölçeği, ön tutumlarını belirlemek üzere uygulanmıştır. Araştırma onbeş hafta sürmüştür. Bu sürecin yarısı kontrol grubuna yarısı da deney grubuna ayrılmıştır. Kontrol grubu öğrencileri ders saatinde laboratuara gelmiş ve derslerini geleneksel yolla takip etmişlerdir. Her hafta bir deney, araştırmacı deneyle ilgili teorik bilgileri verdikten sonra demonstrasyon yöntemiyle yapılmıştır. Kontrol grubunda bulunan öğrencilerin Web sitesine ulaşma ihtimalini ortadan kaldırmak için, araştırmanın başladığı ilk sekiz hafta Web sitesi yayına sokulmamıştır. Araştırmanın ilk kısmı olan kontrol grubuyla yapılan çalışmanın sonunda aynı Temel Kimya Laboratuarı başarı testi ikinci kez, son test olarak uygulanmıştır. Tutum Ölçeği de uygulanarak gruptakilerin son tutumları belirlenmiştir. Aynı hafta içinde grup öğrencileri tek tek laboratuara alınmış ve deney yapma becerileri ölçülmüştür. Böylelikle kontrol grubuyla yapılan çalışma sona ermiştir.

Araştırmanın ikinci kısmında Web destekli ve Web tabanlı grupların uygulamaları yer almaktadır. Web sitesinin, bu aşamada yayına sokulmasıyla birlikte her iki grubun uygulamaları da aynı anda başlamıştır. Web destekli grupta bulunan deney grubu 2 öğrencileri derslerini ders saatinde, derse hazırlıklı gelerek işlemişlerdir. Her hafta bir deneyin yapıldığı derste deneyler yine gösteri (demonstrasyon) metoduyla yapılmıştır. Her hafta, yapılan deney ile ilgili videoları izleyen öğrenciler, videolarla ilgili soruların da yer aldığı portfolyolarını araştırmacıya teslim etmişlerdir. Bu esnada araştırmacı, öğrencilere, video-derslerin izlenip izlenmediğini anlamaya yönelik videolarla ilgili birtakım sorular da sormuştur. Web tabanlı grupta bulunan deney grubu 1 öğrencileri derse gelmeden, video-dersleri, zamandan ve mekandan bağımsız olarak, diledikleri

64

kadar izlemişlerdir. Hatta çoğu öğrenci bu video-dersleri bilgisayarlarına indirme imkânı bulmuştur. Bu grupta bulunan öğrenciler her hafta diledikleri videoyu izlemiş ve o deney ile ilgili soruların da bulunduğu portfolyolarını imza karşılığı araştırmacıya teslim etmişlerdir.

Tüm deneylerin bitiminde her iki grubun öğrencilerine aynı anda Temel Kimya Laboratuarı Başarı Testi ikinci kez son test olarak uygulanmıştır. Tutum ölçeği de uygulanarak gruptakilerin son tutumları belirlenmiştir. Aynı hafta içinde deney grubu öğrencileri tek tek laboratuara alınmış ve “asit-baz titrasyonu ve çözeltilerin hazırlanması” deneylerini yapmaları istenmiştir. Her bir öğrenci için yaklaşık 30 dakika alan bu süre zarfında kendilerine yarı yapılandırılmış deney yapma becerileri ölçeği uygulanmıştır. Deneysel işlemlerin bitiminde Web sitesi yayından kaldırılmıştır. Bu süreç tamamlandıktan 16 hafta sonra tüm gruplara Temel Kimya Laboratuar Başarı Testi, son kez Kalıcılık Testi olarak uygulanmıştır.