• Sonuç bulunamadı

(4) Farklı Akort sistemleriyle gitar eğitimi verilen deney grubu ile Klasik Akort sitemiyle gitar eğitimi verilen kontrol grubunun, Akor ve Kadans Kurulumlarına Yönelik Başarı Ölçeği sontest puanları sonucunda belirlenecek anlamlılık düzeyleri, öğrencilerin gitar çalma becerileri açısından Hüseyni, Nikriz, Saba makamı dizilerine ve M, R, S, T akort sistemlerine göre farklılık gösterecektir.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.59`da gösterilmiştir.

TABLO 4.59. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “M” Akort Sisteminde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.02 3.32

Deney 8 13.61 2.86

Tablo 4.59 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.60`da gösterilmiştir.

TABLO 4.60. “K” ve “M” Akort Sisteminde Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

80

Kontrol 8 10.88 87

13 -1.997 0.046

Deney 8 6.13 49

Toplam 16

Tablo 4.60`a göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir (U= 13; p<0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir. Buna göre “K” akort sisteminin öğrencilerin gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha olumlu etkilediği söylenebilir.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.61`de gösterilmiştir.

TABLO 4.61. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “M” Akort Sistemine Göre Hüseyni Makamı Dizisinde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart

Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.10 3.44

Deney 8 13.13 2.90

Tablo 4.61 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

81

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “M” akort sistemine göre Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.62`de gösterilmiştir.

TABLO 4.62. “K” ve “M” Akort Sisteminde Hüseyni Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 11.13 89

13 -2.210 0.027

Deney 8 5.88 47

Toplam 16

Tablo 4.62’ye göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir (U= 13; p<0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir. Buna göre “K” akort sisteminin öğrencilerin gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha olumlu etkilediği söylenebilir.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.63`te gösterilmiştir.

TABLO 4.63. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “M” Akort Sistemine Göre Nikriz Makamı Dizisinde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart

Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.22 3.19

82

Tablo 4.63 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “M” akort sistemine göre Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.64`de gösterilmiştir.

TABLO 4.64. “K” ve “M” Akort Sisteminde Nikriz Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 11.25 90

10 -2.310 0.021

Deney 8 5.75 46

Toplam 16

Tablo 4.64`e göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir (U= 10; p<0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir. Buna göre “K” akort sisteminin öğrencilerin gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde daha olumlu etkilediği söylenebilir.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.65`te gösterilmiştir.

83

TABLO 4.65. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “M” Akort Sistemine Göre Saba Makamı Dizisinde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart

Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 16.75 3.57

Deney 8 14.22 3.77

Tablo 4.65 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “M” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “M” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “M” akort sistemine göre Saba makamı

dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.66`da gösterilmiştir.

TABLO 4.66. “K” ve “M” Akort Sisteminde Saba Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 10 80

20 -1.260 0.208

Deney 8 7 56

Toplam 16

Tablo 4.66`ya göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (U= 20; p>0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir ancak bu sonuç, öğrencilerin Saba

84

makamında gitar çalma becerilerine ilişkin “K” ve “M” akort sistemleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşturmamaktadır.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.67`de gösterilmiştir.

TABLO 4.67. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “R” Akort Sisteminde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.02 3.32

Deney 8 15.62 1.57

Tablo 4.67 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin gitar çalma becerilerini “R” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.68`de gösterilmiştir.

TABLO 4.68. “K” ve “R” Akort Sisteminde Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 9.75 78

22 -1.051 0.293

Deney 8 7.25 58

85

Tablo 4.68`e göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (U= 22; p>0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir ancak bu sonuç, öğrencilerin gitar çalma becerilerine ilişkin “K” ve “R” akort sistemleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşturmamaktadır.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.69`da gösterilmiştir.

TABLO 4.69. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “R” Akort Sistemine Göre Hüseyni Makamı Dizisinde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart

Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.10 3.44

Deney 8 16.55 1.67

Tablo 4.69 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “R” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “R” akort sistemine göre Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.70`te gösterilmiştir.

86

TABLO 4.70. “K” ve “R” Akort Sisteminde Hüseyni Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 9.75 78

22 -1.051 0.293

Deney 8 7.25 58

Toplam 16

Tablo 4.70`e göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (U= 22; p>0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir ancak bu sonuç, öğrencilerin Hüseyni makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin “K” ve “R” akort sistemleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşturmamaktadır.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.71`de gösterilmiştir.

TABLO 4.71. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “R” Akort Sistemine Göre Nikriz Makamı Dizisinde Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart

Sapma Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 17.22 3.19

Deney 8 14.91 2.02

Tablo 4.71 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin

87

öğrencilerin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “R” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “R” akort sistemine göre Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.72`de gösterilmiştir.

TABLO 4.72. “K” ve “R” Akort sisteminde Nikriz Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 10.13 81

19 -1.367 0.172

Deney 8 6.88 55

Toplam 16

Tablo 4.72`e göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (U= 19; p>0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir ancak bu sonuç, öğrencilerin Nikriz makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin “K” ve “R” akort sistemleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşturmamaktadır.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.73`te gösterilmiştir.

88

TABLO 4.73. Kontrol ve Deney Grubu Öğrencilerinin “K” ve “R” Akort Sistemine Göre Saba Makamında Sontest Sonuçlarına İlişkin Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma

Değerleri

Sontest N x S

Kontrol 8 16.75 3.57

Deney 8 15.42 1.80

Tablo 4.73 incelendiğinde “K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu öğrencilerinin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin aritmetik ortalama değerinin “R” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin aritmetik ortalama değerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. “K” akort sisteminin öğrencilerin Saba makamı dizisinde gitar çalma becerilerini “R” akort sistemine göre daha olumlu yönde etkilediği söylenebilir.

Kontrol ve deney grubunun “K” ve “R” akort sistemine göre Saba makamı

dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla Mann-Whitney U testi yapılmış olup sonuçlar Tablo 4.74`te gösterilmiştir.

TABLO 4.74. “K” ve “R” Akort Sisteminde Saba Makamı Dizisine Göre Sontest Puanlarına İlişkin Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Grup N Sıra Ortalaması Sıra Toplamı U Z p

Kontrol 8 9.56 76.5

23.5 -.894 0.371

Deney 8 7.44 59.5

Toplam 16

Tablo 4.74`e göre kontrol ve deney grubunu oluşturan öğrencilerin gitar çalma becerilerine yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (U= 23,5; p>0.05). Sıra ortalamaları ve toplamları dikkate alındığında kontrol grubu öğrencilerinin deney grubu öğrencilerine göre gitar çalma becerileri bakımından daha yüksek puanlara sahip oldukları görülmektedir ancak bu sonuç, öğrencilerin Saba

89

makamı dizisinde gitar çalma becerilerine ilişkin “K” ve “R” akort sistemleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşturmamaktadır.

“K” akort sistemine göre eğitim alan kontrol grubu ve “S” akort sistemine göre eğitim alan deney grubu öğrencilerinin gitar çalma becerilerine ilişkin sontest sonuçlarının aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri Tablo 4.75`te gösterilmiştir.