• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

5.2.3. Araştırmanın Đkinci Alt Amacına Göre Sonuçlar

Araştırmanın ikinci alt amacı, öğretmen görüşlerinin, cinsiyet, mezun oldukları eğitim programı, meslekî kıdem, görevli oldukları okul türü, haftalık ders saati sayısı, Türk Edebiyatı dersini okuttukları sınıflar, kurs ya da seminer gibi hizmet içi eğitim alıp almadıklarına göre farklılaşmanın olup olmadığını belirlemektir.

5.2.3.1. Cinsiyete Göre Sonuçlar

Öğretmenler, cinsiyete göre, “Amaçlar” (bayan:

x

= 3.10, erkek:

x

=3.13); “Kapsamlılık” (bayan:

x

=3.06, erkek:

x

=3.04); “Metin Seçimi” (bayan:

x

=3.09, erkek:

x

=3.02); “Program Yaklaşımı” (bayan:

x

=3.37, erkek:

x

=3.34) alt boyutlarında ve genel ortalama açısından (bayan:

x

=3.15, erkek:

x

=3.13) ders kitaplarını programına uygun bulmamışlardır.

Bu araştırmada cinsiyet değişkeni görüşlerin anlamlı olarak farklılaşmasında etken olmamıştır (p>.05). Cinsiyet değişkeni açısından bütün öğretmenlerin aynı yönde görüş belirtmesi, ders kitaplarının programa uygunluğunun değerlendirilmesinde sonuçların genel geçer olmasını ifade etmesi bakımından olumlu bir özelliktir. Öğretmen görüşlerine dayalı yapılan araştırmaların genelinde (Adıbelli, 2007; Çetin, 2008; Yıldırım, 2006) cinsiyet değişkeni görüşlerin farklılaşmasında etken olmamıştır. Ancak Bağcı’nın (2007), ders kitaplarının görsel tasarımına ilişkin yaptığı değerlendirme çalışmasında cinsiyete göre farklılaşma görüldüğü tespit edilmiş ve erkek öğretmene adayları bayan öğretmen adaylarına göre daha olumlu görüş belirtmişlerdir.

5.2.3.2. Mezun Oldukları Eğitim Programına Göre Sonuçlar

Öğretmenler, amaçlar, kapsamlılık, metin seçimi, program yaklaşımı ve genel ortalama açısından (eğitim enstitüsü:

x

=2.92, lisans tamamlama:

x

=3.18, eğitim fakültesi:

x

=3.13, fen-edebiyat fakültesi:

x

=3.21, diğer:

x

=2.99) ders kitaplarını programa uygun bulmamışlardır.

Ancak genel olarak bakıldığında program yaklaşımı alt boyutunda, öğretmenlerin daha olumlu görüşe sahip olduğu, ayrıca ortalamalar yüksekten düşüğe sıralandığında fen-edebiyat fakültesi mezunları, lisans tamamlama mezunları, eğitim fakültesi mezunları ve eğitim enstitüsü mezunları şeklinde olduğu görülmüştür. Eğitim enstitüsü ve diğer grubunda yer alan öğretmenler (39 kişi) daha olumsuz görüşe sahiptirler.

5.2.3.3. Meslekî Kıdeme Göre Sonuçlar

Öğretmenler, amaçlar, kapsamlılık, metin seçimi, program yaklaşımı alt boyutlarında meslekî kıdeme göre ders kitaplarını programa uygun bulmamışlardır. Meslekî kıdeme göre görüşler arasında anlamlı bir farklılık oluşmamıştır (p>.05). Ancak genel olarak bakıldığında program yaklaşımı alt boyutunda öğretmenler daha olumlu görüşe sahiptir. Genel ortalama açısından bakıldığında 6-10 yıllık meslekî kıdeme sahip öğretmenlerin daha olumlu görüşe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ayrıca 1-5 yıl ile 20 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin görüşleri ortalaması eşit çıkmıştır.

Meslekî kıdemin görüşler arası farklılığa yol açması beklenebilir. Çünkü zaman içinde öğrenme- öğretme yaklaşımları değişmekte, teknoloji ilerlemekte, öğrencilerden ve derslerden beklenenler farklılaşmaktadır. Buna uygun olarak Çetin’in (2008) yeni sosyal bilgiler ders kitaplarını değerlendirdiği çalışmasında, kıdeme göre görüşler arasında anlamlı farklılaşma olmuştur. Öğretmenlerin meslekî kıdemi arttıkça daha olumsuz görüş belirtmişlerdir. Ancak bu araştırmada sonuçlar bu yönde olmamış,

farklı araştırmalarda (Yıldırım, 2006; Adıbelli, 2007) olduğu gibi mesleki kıdem görüşlerin farklılaşmasına neden olmamıştır.

5.2.3.4. Öğretmenlerin Görevli Oldukları Okul Türüne Göre Sonuçlar

Öğretmenler, amaçlar, kapsamlılık, metin seçimi, program yaklaşımı alt boyutlarında ve genel ortalama düzeyinde görevli oldukları okul türlerine göre ders kitaplarını programa uygun bulmamışlardır. Öğretmenlerin, amaçlar, program yaklaşımı ve metin seçimi alt boyutlarında görüşleri arasında anlamlı bir fark yoktur (p>.05). Ancak, kapsamlılık alt boyutunda genel lise (

x

=2.95) ve meslek lisesi (

x

=3.22) öğretmenlerinin görüşleri ile genel ortalama düzeyinde anlamlı farklılaşma olmuştur (p<.05). Okul türleri farklı olsa da uygulanan program ve kullanılan ders kitapları aynıdır. Dolayısıyla öğretmen görüşleri arasında ders kitaplarını programa uygun bulmamak noktasında farklılığın olmaması beklenebilir bir durumdur. Ancak, farklı okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerin mesleki ya da akademik eğitim almaları, öğretmenlerin kapsamlılık açısından da görüşleri arasında anlamlı bir fark oluşturmuş olabilir. Bu durum öğretim programı ya da ders kitabının nitelikleri ile ilgili değil daha çok öğretmen ve öğrencilerin beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanan bir durum olarak yorumlanabilir. Adıbelli’nin (2007) lise 1 fizik ders kitabı ile ilgili araştırmasında farklı olarak öğretmenlerin görevli oldukları okul türü görüşlerin anlamlı olarak farklılaşmasına neden olmamıştır.

5.2.3.5. Haftalık Ders Saati Sayısına Göre Sonuçlar

Öğretmenler, amaçlar, kapsamlılık, metin seçimi, program yaklaşımı alt boyutları açısından ders kitaplarını programa uygun bulmamışlardır. Bu araştırmada öğretmenlerin haftalık ders saatleri görüşlerin anlamlı farklılaşmasında etken olmamıştır (p>.05). Haftalık ders saati sayıları fark etmeksizin bütün öğretmenler, ders kitaplarının programa uygunluğu hakkında olumsuz görüş belirtmişlerdir. Ancak öğretmenlerin program yaklaşımı konusunda daha olumlu görüşe sahip oldukları söylenebilir.

5.2.3.6. Türk Edebiyatı Dersini Okuttukları Sınıflara Göre Sonuçlar

Tek sınıf, iki sınıf, üç sınıf ve dört sınıfın Türk Edebiyatı dersini okutan öğretmenler, amaçlar, kapsamlılık, metin seçimi ve program yaklaşımı alt boyutlarında ders kitaplarını programa uygun bulmamışlardır. Bu araştırmada öğretmenlerin Türk Edebiyatı dersini okuttukları sınıflar görüşlerin anlamlı farklılaşmasında etken olmamıştır (p>.05). Bu durum görüşlerin sadece tek sınıf düzeyinde okutulan Türk Edebiyatı ders kitapları için değil bütün 9, 10, 11 ve 12. sınıf Türk Edebiyatı ders kitapları için geçerli olabileceğini göstermektedir. Öğretmenlerin görüşleri açısından tüm sınıfların ders kitaplarının aynı derecede yetersiz olduğu söylenebilir.

5.2.3.7. Kurs ya da Seminer Gibi Hizmet Đçi Eğitim Alıp Almadıklarına Göre Sonuçlar

Öğretmenler, amaçlar (evet:

x

=3.13 hayır:

x

=3.11); kapsamlılık (evet:

x

=3.03 hayır:

x

=3.05); metin seçimi (evet:

x

=3.04 hayır:

x

=3.06); program yaklaşımı (evet:

x

=3.33 hayır:

x

=3.37) alt boyutlarında ders kitaplarını programa uygun bulmamışlarıdır.

Bu araştırmada öğretmenlerin kurs ya da seminer gibi hizmet içi eğitime katılma durumları görüşlerin anlamlı farklılaşmasında etken olmamıştır (p>.05). Öğretmenlerin yenilen öğretim programları ve ders kitapları ile ilgi bilgilenme düzeylerindeki farklılıkların görüşler arasında da farklılığa yol açması beklenen bir durumdur. Ancak öğretmenlerin bilgilenmelerinin çok az olması öğretmenlerin ders kitapları hakkında benzer görüşlere sahip olmalarını sonucunu ortaya çıkarmış olabilir.

Benzer Belgeler