• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. Öneriler

5.2.2. Araştırmacılara Yönelik Öneriler

1) Bu çalışmada okul müdürleri ve eğitim denetmenlerinin liderlik stillerine ilişkin sadece öğretmen görüşü alınmıştır. Bundan sonraki çalışmalarda müdür ve denetmen görüşlerine de yer verilebilir.

2) Bu çalışmada liderlik stillerinden olan dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stilleri üzerinde çalışılmış, stillerin alt boyutları üzerinde inceleme yapılmamıştır. Bundan sonraki çalışmalarda alt boyutlara da yer verilebilir. 3) Eğitim denetmenlerinin liderlik davranışları ile ilgili yurt içi araştırma

kısıtlıdır. Bu konuda daha çok sayıda araştırmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda başka araştırmaların yapılması önerilmektedir.

4) Bu çalışmada kullanılan ölçek yurt dışı kaynaklıdır. Güvenirlik ve geçerliği konularında uzman kişilerce sağlanmıştır. Araştırma bulguları, geliştirilen bu modelin Türkiye’de de uygulanabilirliğini göstermektedir. Buna benzer uygulamaların farklı evren ve örneklemler üzerinde yapılması, gerektiğinde okullarımızda uygulanması önerilmektedir.

5) Bu araştırmanın evreni, araştırmanın sınırlılıklarında belirtilen nedenlerle, İzmir ilinin çeşitli ilçeleriyle sınırlı tutulmuştur. Bu araştırma sonuçlarının genellenebileceği evrenin büyüklüğü de sınırlıdır. Araştırma sonuçlarının daha büyük evrenlere genellenebilmesi için buna benzer araştırmaların, çeşitli illerde veya değişik coğrafi bölgelerde hatta ülke düzeyinde yapılması, böylece araştırmalardan elde edilen bulguların birbirleriyle karşılaştırılarak daha kapsamlı sonuçlara ulaşılması önerilmektedir.

6) Araştırma konusu nicel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Aynı konu nitel yöntemlerle de analiz edilebilir.

KAYNAKÇA

Acar, A. (1997). Hava Harp Okulu ve İ.Ü. İşletme Fakültesi Öğrencilerinin Liderlik Yönelimlerine İlişkin Bir Araştırma. 21.Yüzyılda Liderlik Sempozyumu, Bildiriler Kitabı. İstanbul: Deniz Harp Okulu Basımevi. Sayı 2.

Akat, İ., Budak, G. & Budak, G. (1999). İşletme Yönetimi. İzmir: Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi.

Arıkan, S., Güney S. (Ed.). (2001). Liderlik; Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Atay, K. (1995). İlköğretim Denetçilerinin Yeterlilikleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Avolio, B. J., Bass, B. M., & Jung, D. (1999). Re-Examining The Components of Transformational and Transactional Leadership Using The Multifactor Leadership Questionnaire. Journal of Occupational and Organizational Psychology. Sayı: 72 (4).

Aydın, M. (2007a). Eğitim Yönetimi. Ankara: Hatiboğlu Basım ve Yayın San. Tic. Ltd. Şti.

Aydın, M. (2007b). Çağdaş Eğitim Denetimi. Ankara: Hatiboğlu Basım ve Yayın San. Tic. Ltd. Şti.

Aydoğmuş C. (2011). Kişilik Özellikleri ile İş Tatmini İlişkisi Üzerinde Psikolojik Güçlendirme ve Dönüşümcü Liderlik Algısının Etkileri. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Baloğlu N., Karadağ E. & Gavuz Ş. (2009). Okul Müdürlerinin Çok Faktörlü Liderlik Stillerinin Yetki Devrine Etkisi: Bir Doğrusal ve Yapısal Eşitlik Modelleme Çalışması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 2.

Bass, B.M., ve Avolio, B.J. (1993). Transformational Leadership and Organizational Culture. Public Administration Quarterly. Issue 17.

Bass, B. M. (2000). The Future of Leadership in Learning Organizations. Journal of Leadership & Organizational Studies. Sayı 7 (3).

Bass, B.M., Avolio, B.J., Jung, D.I. & Berson, Y. (2003). Predicting Unit Performance by Assessing Transformational and Transactional Leadership. Journal of Applied Psychology. Issue 88 (2).

Bass, B. M. (1985). Leadership and Performance beyond Expectations. New York: Free Press.

Bass, B. M., Taylor, R.L. & Rosenbach, W.E. (Ed.), (1989). Leadership: Good, Better, Best. Leadership Challenge For Today’s Manager. New York: Nichols Publishing.

Bass, B.M. (1990). Bass And Stogdill's Handbook Of Leadership: Theory, Research And Managerial Applications. New York: Free Press.

Başar, H. (2000). Eğitim Denetçisi. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Bean, S. (2010). Developing Leadership Potential In Gifted Students: The Practical Strategies Series In Gifted Education. Texas: Prufrock Press, Inc.

Bul, S. (2007). Okul Müdürlerinin Motive Etme Becerisi ile Liderlik Yaklaşımları Arasındaki İlişki (Kocaeli İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Buluç, B. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Algılarına Göre Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Sayı 57.

Bursalıoğlu, Z. (1994). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Cafoğlu, Z. (1992). Başarılı Okul Yönetiminde Liderlik. Eğitim Dergisi. Sayı 1.

Can, H., Akgün, A. ve Kavucubaşı, Ş. (1998). Kamu ve Özel Kesimde Personel Yönetimi. Ankara: Siyasal Kitabevi.

Can, H. (2002). Organizasyon ve Yönetim. Ankara: Siyasal Kitabevi.

Celep, C.(2004). Dönüşümsel Liderlik. Ankara: Anı Yayıncılık.

Cemaloğlu N. (2007a). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stillerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. Sayı 5 (1). (Kış 2007).

Cemaloğlu, N. (2007b). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stillerinin Örgüt Sağlığı Üzerindeki Etkisi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. Sayı 11 (2). Cemaloğlu, N. (2007c). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Yıldırma Arasındaki

İlişki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 33.

Cemaloğlu N. & Kılınç A. Ç. (2012). Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ile Öğretmenlerin Örgütsel Güven Düzeyleri Arasındaki İlişki. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 23. (Haziran 2012). Cerit, Y. (2001). Bilgi Toplumunda İlköğretim Okulu Müdürlerinin Rolü.

Yayımlanmamış Doktora Tezi, A.İ.B.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Cesur, H. (2009). Ortaöğretim Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişkinin Öğretmen Algılarına Göre Değerlendirilmesi (Şişli İlçesi Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ceylan, A., Keskin, H. ve Eren, S. (2005). Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkilere Yönelik Bir Araştırma. Yönetim/İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Dergisi. Sayı 16 (51).

Cronin, T. (1984). “Thinking And Learning About Leadership” Presidential Studies Quarterly.

Çelebi, C. (2012). İlköğretim Okullarında Görev Yapan Okul Müdürlerinin Okulda Gösterdikleri Liderlik Stilleri ile Öğretmenlerin İş Doyumu Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Çelik, V. (2001). Geleceğin Okul Liderleri. 2000 Yılında Türk Millî Eğitim Örgütü ve Yönetimi Ulusal Sempozyumu. Ankara: Başkent Öğretmen Evi.

Çelik, S. ve Eryılmaz, F. (2006). Öğretmen Algılarına Göre Endüstri Meslek Lisesi Müdürlerinin Dönüşümcü Liderlik Düzeyleri (Ankara İli Örneği). Politeknik Dergisi. Sayı 9 (4).

Çelik, V. (1998). Eğitimde Dönüşümcü Liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı 16.

Çelik, V.& Özden Y. (Ed.). (2004). Eğitim ve Okul Yöneticiliği El Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Çelik, V. (2007). Eğitimsel liderlik. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Çetin, Ş. (2011). Okul Müdürlerinin Liderliği ile Müdür-Öğretmen İlişkisinin Öğretmenlerin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Dağlı, A. (2001). İlköğretim Öğretmenlerinin Algılarına Göre İlköğretim Denetçilerinin Liderlik Davranışları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, Sayı 26. (Bahar 2001).

Doğan, S. (2001). Vizyona Dayalı Liderlik. İstanbul: Seçil Ofset.

Dursun, Y. (2009). Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri ile Yöneticileri İçin Algıladıkları Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Stilleri Arasındaki İlişki (Karabük İlköğretim Okulları Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Ensititüsü.

Dümen, G. (2008). Dönüşümcü Liderlik Davranışlarının Personelin İş Tatminine Etkisi ve Bir Askeri Birlikte Uygulama Çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Eraslan, L. (2004). Okul Düzeyinde Dönüşümcü Liderlik. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 6 (1).

Erçetin, Ş. Ş. (2000). Lider Sarmalında Vizyon. Ankara: Nobel. Ergezer, B. (2003). Liderlik ve Özellikleri. Ankara: Ocak Yayınları.

Golandez, H.& Safty, A. (Ed.), Güven H. (2003). Leadersip For Creativity: The Case Of Mughal Emperor Akbar. New Paradigms in Leadership. İstanbul: Promat.

Gül, İ. (2009). Okul Yöneticilerinin Liderlik Yaklaşımlarının Okul-Çevre İlişkileri Üzerinde Etkisinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Güllü, E. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Algılarına Göre İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Öğretmenlerin İş Doyumu Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Güllü M. &Arslan C. (2009). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Liderlik Stilleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı 11. Gündüz, Ş. (2007). Dönüşümsel ve Etkileşimsel Liderlik ile İş Tatmini Arasındaki

İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Gündüz, H. B. ve Doğan, A. (2009). Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ve Yaratıcılık Düzeyleri. I Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongre Kitabı.

Hoy, W.K. & Miskel C.G., Turan S. (Çev. Ed.) (2010). Eğitim Yönetimi Teori, Araştırma ve Uygulama. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti. Ilgar, L. (2000). Eğitim Yönetimi-Okul Yönetimi-Sınıf Yönetimi. İstanbul: Beta

Basım Yayım Dağıtım.

Kaya, Y. K. (1991). Eğitim Yönetimi: Kuram ve Türkiye’deki Uygulama. Ankara: Bilim Yayınları.

Kahveci, B. (2011). Dönüşümcü ve Etkileşimci Liderlik Davranışının Yönetici Hemşireler Tarafından Algılanışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Karip, E. (1998). Dönüşümcü Liderlik. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi. Sayı 16. (Güz 1998).

Koçak, S. & Kirazcı, S. (1997). Durumsal Liderlik Anlayışında Gelişmeler. 21. Yüzyılda Liderlik Sempozyumu, Deniz Harp Okulu Yayını. İstanbul. Korkmaz, M. (2005). Duyguların ve Liderlik Stillerinin Öğretmenlerin Performansı

Üzerinde Etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Sayı 43.

Korkmaz, M. (2006). Okul Yöneticilerinin Kişilik Özellikleri ile Liderlik Stilleri Arasındaki İlişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Sayı 46. (Bahar 2006).

Korkmaz, M. (2007). Örgütsel Sağlık Üzerinde Liderlik Stillerinin Etkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Sayı: 49. (Kış 2007).

Kul, M. (2010). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Yıldırma (Mobbing) Yaşama Düzeyleri, Örgütsel Bağlılıkları ve İş Doyumu Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Kunduz, E. &Köklü, M. (2010). İlköğretim Müfettişlerinin Çağdaş Eğitim Denetimi İlkelerine ve Kliniksel Denetime Yönelik Davranışları ile İlgili Öğretmen Algıları. Sempozyum: 19. Eğitim Bilimleri Kurultayı. http://www.pegem.net/akademi/kongrebildiri_detay.aspx?id=122862 (28.05.2013) Kurt, T. (2009). Okul Müdürlerinin Dönüşümcü ve İşlemci Liderlik Stilleri ile

Öğretmenlerin Kolektif Yeterliği ve Öz Yeterliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Kültür, Y.Z. (2006). Ortaöğretim Kurumlarındaki Yöneticilerin Liderlik Stilleri ve Kişilik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Leithwood, K. A. and Jantzi. D. (1999). Transformational School Leadership Effects: A Replication. School Effectiveness and School Improvement. Issue 10(4).

Meriwether, C. ve Duyar, İ. (1997). Okul Yönetimi. Ankara: YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi Dizisi. Nal, K. (2003). Sınıf Öğretmenlerinin Yöneticilerinin Yönetim Tarzlarına İlişkin

Tutumları ile Kuruma Bağlılıkları Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı.

National Association of Secondary School Principals, (1996). Breaking Ranks: Changing an American Institution. Reston. Va.: Author.

Newmann, F.M., and Wehlage G.G. (1995). Successful School Restructuring: A Report to the Public and Educators by the Center on Organization and Restructuring of Schools. Madison, WI.: Center on Organization and Restructuring of Schools, University of Wisconsin.

Odom, L. ve Gren, M. T. (2003). Law and Ethics of Transformational Leadership. Leadership & Organization Development Journal. Issue 24 (2).

Oğurlu, Ü. (2012). Liderlik Becerilerini Geliştirme Programının Üstün Zekâlı Olan ve Olmayan Öğrencilerin Liderlik Becerilerine Etkisi. Yayımlanmamış Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Okçu, V. (2011). Okul Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılıkları ve Yıldırma Yaşama Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Owen, H., Hodgson, V. & Gazzard, N., Çelik M. (Çev.). (2007). Liderlik El Kitabı- Etkin Liderlik İçin Eksiksiz ve Pratik Bir Kılavuz. İstanbul: Optimist Yayım Dağıtım.

Öz, M. F. (1977). Türk Eğitim Sisteminde ilköğretim Müfettişlerin Rolü. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Özalp, İ. & Öcal, H. (2000). Örgütlerde Dönüştürücü (Transformational) Liderlik Yaklaşımı. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı 4.

Özdemir, E. (2003). Liderlik ve Etik. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. Sayı 12 (2).

Özden, Y. (2002). Eğitimde Yeni Değerler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Poyraz, H. (2002). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Öğretimsel Liderlik Davranışlarını Gösterme Düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Sabancı, A.(2005). Çağdaş Okul Liderliği Açısından Karizmatik, Dönüşümcü ve Vizyoner Liderlik Yaklaşımları. Çağdaş Eğitim Dergisi. Sayı 318. (Mart 2005).

Sabuncuoğlu, Z. ve Tüz, M. (2001). Örgütsel Psikoloji. Bursa: Alfa Yayıncılık. Sağlam, E. (2008). Eğitim Yöneticilerinin Liderlik Tarzlarıyla Kişilik Yapıları

Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Serinkan C. & İpekçi İ. (2005). Yönetici Hemşirelerde Liderlik ve Liderlik Özelliklerine İlişkin Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi. Sayı 1.

Sezer, F. (2005). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Sergiledikleri Liderlik Stillerinin Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığına Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Sönmez, A. (2010). Ortaöğretim Müdürlerinin Öğretmen Tarafından Algılanan Durumsal Liderlik Stilleri ile Öğretimsel Liderlik Rolleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Bahçelievler Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sullivan, S. (2000). Alternative Approaches to Supervision: Cases From the Field. The Journal of Curriculum and Supervision. Issue 15 (3).

Şahin, B. (2009). Örgütsel Gelişmenin Sağlanmasında Dönüşümcü Liderlerin Rolü. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı 3.

Şahin, S. (1997). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Okul Müdürlerinin Güdüleyici Davranışları Gösterme Derecelerine İlişkin Algı ve Beklentileri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Şahin, S. (2003). Okul Müdürlerinin Liderlik Stilleri ile Okul Kültürü Arasındaki İlişkiler. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Şirin, E.F. (2008). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ve Çatışma Yönetimi Stratejilerinin İncelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Şişman, M. (1997). Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi ve Kültür. Eğitim ve Bilim Dergisi. Sayı 21 (105).

Şişman, M. (2003). Öğretim Liderliği. Ankara: Pegem A Yayıncılık Tabak, A. (2005). Lider ve Takipçileri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Taymaz, H. (1995). Okul Yönetimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Tengilimoğlu, D. (2005). Kamu ve Özel Sektör Örgütlerinde Liderlik Davranışı Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi www.e-sosder.com. Sayı 14. (Güz 2005). (22.05.2013)

Töremen, F. & Hozatlı M. (2006). İlkögretim Okul Yöneticilerinin İlkögretim Denetçilerinin Kurum Denetiminde Gösterdikleri Liderlik Davranışlarına İlişkin Görüşler. Milli Eğitim Dergisi. Sayı 170. (Bahar 2006).

Töremen, F. & Yasan, T. (2010). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Dönüşümcü Liderlik Özellikleri (Malatya İli Örneği). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı 28. (Temmuz 2010).

Uğurlu, C.T. (2010). Öğretmenlerin Eğitim Müfettişlerinin Etik Davranışlarına İlişkin Görüşleri. e-International Journal of Educational Research. Issue 2. (Güz 2010).

Uygun, H. (2006). İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Algılarına Göre Okul Müdürleri ile İlköğretim Müfettişlerinin Öğretmenleri Etkileme Düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Werner, İ., Üner, V. (Çev.). (1993). Liderlik ve Yönetim. İstanbul: Rota Yayın Yapım Tanıtım.

Yalçınkaya, M. (1993). “Denetçinin Liderlik Rolü”, Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı: 191.

Yıldırım, B. (2001). Okul Yöneticilerinin Kültürel Liderlik Rollerinin Öğretmenlerin İş Doyumuna ve Meslek Ahlâkına Etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yıldırım, C. (2006). Okul Müdürlerinin Liderlik Stillerinin Örgütsel Sağlık Üzerindeki Etkisi (Ankara İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yıldırım, N. (2012). Eğitim Denetmeni ve Bakanlık Denetmeni İmajları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. Sayı 1.

Yılmaz, A. ve Akdemir, S. (2005). Örgütlerde Vizyon ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Yılmaz, E. (2006). Okullardaki Örgütsel Güven Düzeyinin Okul Yöneticilerinin Etik Liderlik Özellikleri ve Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Zeren, H. (2007). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Dönüşümcü Liderlik Stilleri ile Bu Okulda Görevli Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığı Arasındaki İlişki (Şanlıurfa İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

EK 4

www.mindgarden.com adresinden 29 Kasım 2011 tarihinde satın almış olduğum Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ adlı ölçeğe ait makbuzdur.

EK 5

Necati Cemaloğlu’nun Multifactor Leadership Questionnaire-MLQ ölçeğinin

Benzer Belgeler