• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.1. Araştırma Modeli ve Hipotezleri

Araştırmanın önerilen modelinde varsayılan değişkenler arası etkiler yapısal eşitlik modellemesi yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma modelinde yer alan değişkenlerden beklenen etkilere paralel olarak, bu araştırmanın amacı; toplu yemek firmalarında uygulanan personel güçlendirme tekniklerinin, çalışan personel üzerinde oluşturduğu iş memnuniyeti, kurum aidiyeti ve iş gören zihninde oluşmuş olan kurum içi imaja olan etkilerini tespit etmektir.

Personel Güçlendirme

Şekil 1. Önerilen Araştırma Modeli

Bu çalışmada yapılan tüm analizler, toplu yemek sektöründe faaliyet gösteren özel okullar, üniversiteler ve hastanelerin mutfak ve yemekhane departmanlarında toplu yemek

Anlam Yetenek Yetkinlik Etki Personel Memnuniyeti Kurum Aidiyeti Genel Kurum İmajı Bireysel Kurum İmajı

57

hizmeti veren iş görenlerin, tamamıyla kendi özgür düşünceleri ile diğer kimselerin etkisi altında kalmadan doldurduğunu varsaydığımız anket verileri ile değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma hipotezlerinin değerlendirilebilmesi adına, araştırmada kullanılan verilere yönelik ortalama ve standart sapmalar, normal dağılım, geçerlilik, güvenilirlik ve farklılık analizleri ile yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Personel güçlendirme, iş memnuniyeti, kurum aidiyeti ve kurum içi imaj değişkenlerine ilişkin, yapısal eşitlik modeli yardımı ile kurulan araştırma modeli şekil 1’de gösterildiği gibidir.

Araştırma modeline göre personel güçlendirme boyutlarının her birinin, iş memnuniyeti, kurum aidiyeti ve kurum içi imaj değişkenleri üzerindeki ayrı ve doğrudan etkileri incelenmiştir. Bununla birlikte iş memnuniyetinin de kurum aidiyeti ve kurum içi imaj değişkeni üzerinde, kurumsal aidiyetinde yine kurum içi imaj üzerinde beklenilen etkileri de modelde yer almıştır. Bu modele uygun olarak geliştirilen hipotezler ve katılımcıların betimleyici bulgularına göre personel güçlendirme, iş memnuniyeti, kurumsal aidiyet ve kurum içi imaj değişkenlerini algılamalarına göre anlamlı farklılıkların oluşup oluşmadığına dair hipotezler aşağıda belirtilmiştir.

Araştırmanın hipotezleri;

H1: İş görenlerin personel güçlendirme algılamalarının, personel memnuniyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H1a: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından anlam boyutunu

algılamalarının, personel memnuniyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H1b: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetenek boyutunu

algılamalarının, personel memnuniyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H1c: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetkinlik boyutunu

algılamalarının, personel memnuniyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H1d: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından etki boyutunu

algılamalarının, personel memnuniyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H2: İş görenlerin personel güçlendirme algılamalarının, kurum aidiyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H2a: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından anlam boyutunu

algılamalarının, kurum aidiyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H2b: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetenek boyutunu

58

H2c: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetkinlik boyutunu

algılamalarının, kurum aidiyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H2d: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından etki boyutunu

algılamalarının, kurum aidiyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H3: İş görenlerin personel güçlendirme algılamalarının, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H3a: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından anlam boyutunu

algılamalarının, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H3b: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetenek boyutunu

algılamalarının, genel kurum içi imaj anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H3c: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetkinlik boyutunu

algılamalarının, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H3d: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından etki boyutunu

algılamalarının, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H4: İş görenlerin personel güçlendirme algılamalarının, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H4a: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından anlam boyutunu

algılamalarının, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H4b: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetenek boyutunu

algılamalarının, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H4c: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından yetkinlik boyutunu

algılamalarının, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H4d: İş görenlerin personel güçlendirme alt boyutlarından etki boyutunu

algılamalarının, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır. H5: İş görenlerin algıladıkları personel memnuniyetinin, kurum aidiyeti üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H6: İş görenlerin algıladıkları personel memnuniyetinin, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H7: İş görenlerin algıladıkları personel memnuniyetinin, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H8: İş görenlerin algıladıkları kurum aidiyetinin, genel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

H9: İş görenlerin algıladıkları kurum aidiyetinin, bireysel kurum içi imaj üzerinde anlamlı ve olumlu bir etkisi vardır.

59

H10: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile personel güçlendirme alt boyutların anlam boyutunu algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır. H11: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile personel güçlendirme alt boyutların yetenek boyutunu algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H12: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile personel güçlendirme alt boyutların yetkinlik boyutunu algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H13: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile personel güçlendirme alt boyutların etki boyutunu algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H14: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile personel memnuniyeti algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H15: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile kurum aidiyeti algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H16: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile genel kurum içi imaj algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.

H17: Katılımcıların betimleyici özellikleri ile bireysel kurum içi imaj algılamalarında arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır.