• Sonuç bulunamadı

Günümüzde insanların büyük bir kısmının, termal tesislere rağbet göstermesinin en önemli sebeplerinden biri de rekreasyon faaliyetlerine katılarak zihinsel ve bedensel yorgunluğu gidermek ve rahatlamak olduğu bilinmektedir. Bu sebeple, termal turizmin tüm boyutları ile ele alınması ve rekreasyon faaliyetlerinin incelenmesi tez çalıĢmanın konusudur. Bu doğrultuda uygulama olarak Kızılcahamam‟da alan çalıĢması gerçekleĢtirilmektedir. Termal turizm iĢletmelerinin daha da geliĢtirilmesi ve modern bir tesis haline getirilmesi için hedef kitledeki müĢterilerin beklentileri dikkate alınarak ve müĢterilerin rekreasyona verdiği önem incelenerek iĢletmelerdeki rekreasyon planlamasının ne Ģekilde oluĢması gerektiği ve Ankara Kızılcahamam Kaplıcalarının faaliyetine en iyi Ģekilde devam edebilmesi için yapılması gerekli olabilecek yeniliklerin en güzel Ģekilde müĢterilere sunulmasını sağlamaktır.

3.2-AraĢtırmanın Amacı

Kaplıcalara sadece sağlık amacıyla gelenlerin termal tesislerde sağlık dıĢında rekreatif faaliyetlerinden de yararlanılacağını göstermek amacıyla ve ayrıca kaplıcaların günümüzdeki değerinin anlaĢılması, müĢterilerin termal tesislere sağlık dıĢında daha çok rekreasyon faaliyetleriyle katılım göstererek zihinsel ve bedensel yorgunluğunu giderebileceği amaç edilmiĢtir. Termal tesisleri tercih edenlerin daha çok yaĢlıların Ģifalı sulardan faydalanıp hastalıklarını gidermek için gelmeleri ve genç kesimin termal tesisleri tercih etmemesinden dolayı genç kesime termal tesisleri tercih etmelerini sağlayacak rekreasyon faaliyetlerine önem verilmesi gerektiği amaçlanmıĢtır. Termal turizme olan bakıĢ açısının değiĢtirilmesiyle birlikte insanların günlük hayatlarında monotonluktan uzaklaĢması rekreasyon faaliyetlerinin eksikliğinin giderilmesiyle mümkün olacağı için rekreasyon faaliyetlerinin artırılması böylece her kesime hitap etmesi amaçlanmıĢtır. Ayrıca Türkiye‟nin zengin Ģifalı doğal kaynaklarına sahip olan Ankara Kızılcahamam Kaplıcalarının daha da güzel modern tesis olabilmesi için

56

müĢteri beklentilerine göre rekreasyon faaliyetleriyle birlikte eksikliklerin giderilmesi amaçlanarak uluslararası pazarda yer edinmesi amaçlanmıĢtır.

3.3-AraĢtırmanın Önemi

Turizm çok yönlü ve karmaĢık bir yapısı olduğu için birçok çevreyi ilgilendirir. Termal tesisler turizmin bir parçası oldukları için müĢterilere hitap etmek zorundadırlar. Termal turizm iĢletmelerinin sadece mal ve hizmet üreterek değil aynı zamanda müĢterilerin beklentilerine karĢılık verebilecek Ģekilde olması gerekir. Çünkü müĢteri isteklerine göre hareket eden iĢletmeler her zaman diğer iĢletmelere göre daha çok tercih edilecektir. ĠĢletmeler misafir sayısını artırmak için rekreatif faaliyetlere önem vermesi gerekir. Kaplıcalar termal turizm açısından önem teĢkil etmektedir. Ülkemizde birçok kaplıcalarımız Ģifalı sularıyla sağlık açısından faydalı olmuĢtur. Bu bağlamda “Kızılcahamam Kaplıcaları” Ģifalı sularıyla hastalıkların giderilmesi ve boĢ zamanların en iyi Ģekilde değerlendirilmesi açısından önemlidir.

3.4-Varsayımlar (Sayıtlılar)

Termal tesisleri sağlık dıĢında ayırt edici özellik olarak boĢ vakitlerin değerlendirilmesine yönelik çabalar oluĢturmalıdır. Rekreasyon faaliyetlerin planlanmasında hedef kitlenin yaĢ, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumlarına göre dikkate alınması gerektiği, bu özelliklerin de rekreasyon faaliyetlerin unsurlarında etkiyi artırabileceği varsayılmaktadır. Çevrenin müĢterilerin termal tesis seçimlerinde en önemli etken olduğu varsayılmaktadır. Genç ve yaĢlılara göre farklı farklı ilgi alanlarına yöneldiği düĢüncesiyle hareket edilmesi gerekmektedir. AraĢtırmanın evreni temsil ettiği varsayılmaktadır.

3.5-Sınırlılıklar

Anketlerle verilerin toplanması için Kızılcahamam‟da geceleme yapan ve yapmayan konuklara uygulanmak üzere Kızılcahamam‟da faaliyet gösteren konaklama iĢletme yetkilileri ile görüĢülerek izin istenmiĢtir Bu çalıĢmanın belirli bir süre içinde gerçekleĢtirilmesi gerektiğinden zaman unsuru da araĢtırmanın sınırlılıkları arasında yer almaktadır. Diğer bir sınırlılık olarak ise maliyet unsuru karĢımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla araĢtırma Kızılcahamam ile sınırlandırılmıĢtır.

AraĢtırma, anketin uygulanacağı zaman aralığı olan Eylül-Ekim-Kasım 2017 tarihleri arasında araĢtırmaya Kızılcahamam‟daki iĢletme belgeli olan 6 tesisten 4 tanesine gelen katılımcılardan oluĢmaktadır. AraĢtırma, rekreasyon faaliyetlerinin beklentilerine yönelik yapılmıĢ müĢterilerinin anket sorularına verdikleri cevaplardan elde edilen verilerle sınırlıdır.

57

3.6-Tanımlar

Termal turizm, insanların sağlıklı yaĢam için evlerinden ayrılıp bu çeĢit hizmet sunan tesislere giderek oradaki kaplıca, deniz, kum, iklim değerleriyle birlikte sunulan konaklama, yiyecek-içecek, fiziğe ve zindelik kazanmaya yönelik rekreatif faaliyetler gibi turizm hizmetlerinden yararlanmaları sonucunda ortaya çıkan bir turizm çeĢididir.

Rekreasyon; insanların boĢ vakitlerinde, eğlenme, gezme, dinlenme amaçlı ve istekleri doğrultusunda gönüllü olarak katıldıkları faaliyetlerdir.

3.7-Yöntem

Bu araĢtırmada, öncelikle termal turizm kavramı ile termal turizmde rekreasyon kavramına iliĢkin literatür taraması yapılarak elde edilecek sonuçlar doğrultusunda araĢtırmanın kavramsal çerçevesi oluĢturulacaktır.

ÇalıĢmanın ilk üç bölümünde konuyla ilgili kütüphaneler, internet, kitaplar ve süreli yayınlar incelenerek farklı bir yaklaĢımla yeniden incelenmeye çalıĢılmıĢtır. Uygulama bölümünde ise, Kızılcahamam‟da termal tesisleri tercih eden katılımcılardan oluĢan hedef kitlenin, termal turizm iĢletmeleriyle ilgili fikirlerini ve bu iĢletmelerin rekreatif yönünün geliĢtirilmesiyle ilgili beklentilerini tespit etmeye çalıĢan bir anket uygulanmıĢ ve elde edilen sonuçlar Kızılcahamam Kaplıcaları için geliĢtirilmesinde model olarak sunulmuĢtur. AraĢtırmada örnekleme yöntemi olarak “Kolayda Örnekleme Yöntemi” uygulanmaktadır. 3.8-Evren ve örneklem

AraĢtırmanın evrenini Kızılcahamam‟da termal tesisleri tercih eden turistler oluĢturmaktadır. Kızılcahamam‟daki iĢletme belgeli olan 6 tesisten 4 tanesine gelen katılımcılardan oluĢmaktadır. Çam otel, eliz otel, patalya otel, ve baĢak otel müĢterilerine anket uygulanmıĢtır. AraĢtırmalarda yapılan çalıĢmaların bir güven aralığında olması, araĢtırmanın güvenilirliği açısından büyük taĢımaktadır. Bu nedenle genellikle araĢtırmacılar tarafından kabul edilen güven aralığı+/- %2,5‟tir. BaĢka bir deyiĢle %95 güven aralığıdır. Z değeri buna bağlı olarak 1,96 olarak saptanmıĢtır. Yapılan hesaplamalar neticesinde örneklem sayısı 330 olarak bulunmuĢtur. AraĢtırmaya katılan 420 kiĢiden hatalı ve yanlıĢ anketlerin çıkarılmasıyla 390 kiĢiye termal müĢterilere anket uygulanmıĢtır.

Benzer Belgeler