• Sonuç bulunamadı

AntiX menülerindeki bu kısım tamamıyla mail trafiği ile alakalıdır. Spam olarak ifade ettiğimiz istenmeyen maillerin kullanıcı inboxlarına ulaşıp ulaşmayacağı, ulaşırsa Spam addedilen maillerin Subject kısmına (SPAM) ibaresinin yerleştirilmesi gibi işlemler aktifleyeceğimiz AntiSPAM profili ayarlarıyla konfigure edilir. Burada genel profili incelemeden ilk olarak Anti-SPAM’ın ayrıntılı diğer menülerine bakalım.

DNSBlack list Checking kısmı,sizin www.dnsbl.org gibi bir dnsblack list sunucusundan aldığınız hizmeti cihaza tanımlamanız ve gelen mailleri bu sunucudaki veritabanına sorarak etiketleyip etiketlemeyeceğinizi belirlemek için kullanılır. Bu tip bir sunucudan alacağınız hizmet, size gelen mailin suffix kısmının (@zyxel.com.tr gibi) gerçekten de zyxel.com.tr domaininden gelip gelmediğini DNS kayıtlarından IP bazlı çözümleme de yaparak kontrol etmesi ve bunun karşılığında bu mail SPAM’dır veya değildir şeklinde cihaza bildirmesidir.

ZyXEL İletişim Teknolojileri A.Ş. Kaptanpaşa Mahallesi, Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No.14/13 Kat.6

Okmeydanı - Şişli 34384 İstanbul - Türkiye Tel +90 0212 222.55.22 Fax +90 0212 220.25.26 Page 51

Bu noktada bu ekranda yapılacak ayarlar Enable DNS Black List Checking’in işaretlenip aktiflenmesi, DNSBL Domain List kısmında ADD’a basarak DNSBL hizmeti aldığınız sunucunun cihaza tanıtılması ve DNSBL sunucunuzdan Spam olduğu belirtilen mailler geldiğinde subject kısmına etiket eklemek için DNSBL Spam TAG kısmına subjectte gözükmesini istediğiniz ifadeyi yazmak olacaktır.

Bunun dışında siz de manuel olarak bazı domainlerden mail almak istemiyor iseniz ve bunların tanımını yapmak istiyorsanız, Black/WhiteList tabını kullanabilirsiniz. Örneğin BlackListe bir mail grubu ekleyelim.

Bunun için enable black list checking kısmını işaretleyerek blacklist kontrolünü aktifliyor ve blackliste eklediğimiz adresten gelecek maillerin subject kısmına eklenecek etiketi de yazıyoruz. Adres grubunu karalisteye eklemek için de Rule Summary kısmında artıya basarak ekliyoruz.

Fark edeceğiniz gibi bu menüde White List’i de seçerek aynı şekilde güvenilir adresler tanımı da yapılabilir. Örnek olarak bir müşterinizin mail adresinden gelecek maili bekliyorsunuz ama DNSBL sunucusundan aldığınız hizmet gereği müşterinizden gelecek bu mail adresi SPAM olarak algılanıyor ve siz de Zywall cihazınızda SPAM olarak sunucunuz tarafından algılanan mailleri iletmemeyi seçtiniz. Bu durumda beklediğiniz mail size hiç ulaşamayacaktır. Bunu engellemek için bu adresi güvenilir adreslere ekleyebilir ya da spam olarak ifade edilen mailleri etiketleyip göndermeyi seçebilirsiniz. Bu durumda beklediğiniz mail subject kısmında Spam etiketiyle beraber inboxınıza gelecektir. Eğer bu adresi whiteliste eklerseniz buradan gelecek mailler spam olarak zaten algılanmayacağı için extra bir ayar yapmanıza gerek kalmaz. ( Bu kısım sadece White List menüsünün kullanımı ve kullanım amaçları hakkında bilgi vermek içindir. SPAM olarak DNSBL sunucundan gelen veya karalisteden SPAM olarak algıla dediğiniz mailler geldiğinde Zywall’un cevabı hakkındaki ayarlar (inbox’a geçir, gönderme veya etiketleyip gönder gibi) aşağıda ayrıca anlatılacaktır.)

ZyXEL İletişim Teknolojileri A.Ş. Kaptanpaşa Mahallesi, Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No.14/13 Kat.6

Okmeydanı - Şişli 34384 İstanbul - Türkiye Tel +90 0212 222.55.22 Fax +90 0212 220.25.26 Page 52

Kuralı oluştururken de belirli bir mail adresi veya adres grubu belirli bir subject içeriği gibi seçeneklerimiz olacak.

Biz zyxel.com.tr uzantılı mail adreslerinden gelen mailleri kara listeye ekleyelim.

Bunun için altta da görüldüğü gibi E-mail adres seçerek *@zyxel.com.tr şeklinde veya sadece zyxel.com.tr şeklinde tanımı yapıyoruz.

Bu ayarları kaydedip karalisteye bir kural eklemiş olduk. Karalisteyi de kontrol edecek şekilde profili akiflediğimizde @zyxel.com.tr uzantılı tüm kullanıcı mailleri spam olarak algılanacaktır.

DNSBL Checking kısmında cihazı nasıl bir harici sunucudan Spam kontrolü hizmeti alacağına dair tanımlamayı anlattık. Black\White List menülerinin kullanımı ve kullanım amaçlarından bahsettik. Şimdi de yapmış olduğumuz ayarlar sonucu spam olarak algılanan maillerin ne şekilde işlem göreceğine dair profil tanımına bakalım.

ZyXEL İletişim Teknolojileri A.Ş. Kaptanpaşa Mahallesi, Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No.14/13 Kat.6

Okmeydanı - Şişli 34384 İstanbul - Türkiye Tel +90 0212 222.55.22 Fax +90 0212 220.25.26 Page 53

Bunun için Anti-Spam menüsünün general tabında Enable Anti-spam seçeneğini işaretleyerek aktif duruma getiriyor ve yeni bir profil eklemek için Policy summary kısmında ADD’a basıyoruz.

Bu menüde Anti-spam profilini aktiflemek için Enable policy’i işaretleyip kayıtlarını tutmak istiyorsak log’u seçiyoruz. E-mail direction kısmı from any to any olarak karşımıza geliyor. Bunun anlamı içeriden dışarıya veya içeriden içerideki bir başka kullanıcıya mail atmak istediğimizde veya dışarıdan içeriye bize bir mail geleceği kısımda Anti-spam’ın devrede olacağıdır. SMTP sunucumuz dışarıda ise POP3 protokollerini incele diyerek seçimimizi yapıyoruz. Tarama özelliklerinde daha önce ayrıntılı ayarlar olarak bahsettiğimiz DNSBL checking, Black List ve White List menülerinde yapılandırdığımız ayarları da göz önüne al veya dikkate alma diyebiliyoruz. Actions for Spam-mail kısmında SMTP ve POP3 üzerinden gelecek mail spam olarak algılandıysa cihazın ne şekilde davranması gerektiğini tanımlıyoruz.

Burada Drop deyip SPAM maillerin inbox’a düşmesini engelleyebilir (ki bu spam olarak yanlışlıkla nitelendirilen fakat beklediğimiz bazı maillerin de bize ulaşmasını engellemiş olacak), forward seçilerek işlem yapmadan bu maillerin de iletilmesini veya Forward with tag seçilerek subject kısmına etiket ekleyerek mailbox’a uyarıyla beraber düşmesini sağlayabiliriz.

Anti-Spam ile ilgili ileri düzey ayarlar hakkında bizlerle irtibata geçiniz.

ZyXEL İletişim Teknolojileri A.Ş. Kaptanpaşa Mahallesi, Piyalepaşa Bulvarı, Ortadoğu Plaza No.14/13 Kat.6

Okmeydanı - Şişli 34384 İstanbul - Türkiye Tel +90 0212 222.55.22 Fax +90 0212 220.25.26 Page 54

9.Zywall’un Yedeklenmesi, Resetlenmesi, Reset sonrası

Benzer Belgeler