• Sonuç bulunamadı

5. TÜRKİYE’DE DURUM VE GELİŞMELER

5.2. HAVAYOLU ULAŞTIRMASI SEKTÖRÜNDE YAŞANAN

5.2.2. Antalya Havalimanı

Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden olan ve son yıllarda dış hat yolcu trafiğinde büyük artışlar kaydedilen Antalya yöresi için Havalimanının tevsii gerekli görülmüş ve "Yeni Dışhatlar Terminal Binası İnşaatı Etüdü" projesi 1990 yılında DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılmıştır.

yapımına 1992 yılında başlaması programlanmış ve DHMİ Genel Müdürlüğünce kısmen dış kredili olarak ihaleye çıkılmış ancak daha sonra ihale iptal edilerek projenin tümünün dış kredili olarak yapılması için çalışmalara başlanmıştır.

1993 yılında "Antalya Havalimanı Tevsii" projesi kapsamında DHMİ Genel Müdürlüğünün yatırım programında yer alan proje, daha sonra 2.9.1993 tarih ve 93/47 sayılı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilmek üzere yatırım programından çıkarılmıştır.

Bu karar doğrultusunda proje, 7.10.1993 tarihinde Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilmek üzere ihaleye çıkarılmış ve tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda Bayındır İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş. üzerine karar kılınmış, firma ve DHMİ Genel Müdürlüğü arasında uygulama sözleşmesine ilişkin görüşmelere 5.7.1994 tarihinde başlanmıştır.

Yapılan sözleşme ile, 5 milyon yolcu/yıl kapasiteli Antalya Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binasının yapımı, 2 yıl içinde 65.402.000 $ sabit maliyet üzerinden taahhüt edilmiş olup, firma yürürlükte bulunan Türk Yasalarına ve Uluslararası Sivil Havacılık kurallarına uygun olarak uluslararası standartlarda Dışhatlar Terminali olarak işleterek, 9 yıllık bir işletme süresi sonrasında tesisi tüm borçlarından arınmış ve faal olarak DHMİ’ye devredecektir.

Yapımı tamamlanarak 1.4.1998 tarihinde hizmete açılan Antalya Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası, 53.000 m2 kapalı alan üzerinden 2 kat ve asma katlı olarak tasarlanmış olup, 8 adet köprülü yolcu uçak park etme konumu, 36 adet yolcu kabul masası ve 8 adet bagaj taşıyıcısı bulunmaktadır.

Görevli şirkete tesis ve sistemlerin ticari işletimi süresince aşağıda belirtilen gelirler tahsis edilecektir;

• Dış hat yolcu hizmet ücreti, • Köprü gelirleri,

• Hasılat payı ve ciro geliri, • Genel giderlere katılma payı, • Kontuar geliri,

• CIP, toplantı ve toplantı salonu geliri, • Bilet satış, restaurant, banka tahsis gelirleri , • Büro tahsis geliri,

• Emanet odaları, bagaj , taşıma ve otopark kira geliri ,

• Telefon, diafon, duyuru, uçuş bilgi ve monitor kullanım geliri, • Elektrik-su geliri,

• Muayene, tedavi geliri, • Isıtma, havalandırma geliri, • Film çekim geliri.

İdare her yıl için belirlenen asgari dış hat giden yolcu trafiği için güvence vermektedir. Buna göre güvence verilen yolcu miktarı aşağıdaki tabloda yer almaktadır ;

Tablo 5-2 Antalya Havalimanı Garanti Edilen Dış Hat Giden Yolcu Trafiği

YILLAR DIŞ HAT GİDEN

YOLCU SAYISI BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞİM (%) GİDEN YOLCU 1996 1.322.400 1997 1.430.004 8.1 1998 1.537.559 7.5 2.840.402 1999 1.645.115 7.0 2.133.660 2000 1.752.670 6,3 3.416.036 2001 1.860.226 6.1 4.359.090 2002 2.023.505 8,3 2003 2. 084. 210 3,0 2004 2. 146. 736 3,0 2005 2.211.138 3.0 2006 2.277.472 3.0 2007 2.345.796 3.0 2008 2.416.171 3.0 2009 2.488.556 3.0 2010 2.563.315 3.0 Kaynak: DHMİ

Dışhatlar yolcu servis ücret tarifesinin tesbiti konusunda DHMİ yetkilidir. Yapılan anlaşma uyarınca işletme dönemi süresince ve yıllık güvence verilen dışhatlar giden yolcu sayısına ulaşılana kadar dışhatlar yolcu hizmet ücret tarifesinin 12 ABD $' dan düşük olarak uygulanmasını önleyecek tedbirler DHMİ tarafından alınacaktır.

Diğer terminal gelirleri ile ilgili tarifeyi, DHMİ’nin Uluslararası havalimanlarında uyguladığı ücret tarifesinin (+) (-) %25'ini geçmeyecek şekilde DHMİ’nin yazılı onayını almak kaydı ile belirlemeye Görevli Şirket yetkilidir.

İşletme döneminde dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesinin uygulama esasları aşağıda gösterilmiştir.

A. Dışhat yolcu ücret tarifesinin DHMİ’ce 12 ABD $ olarak tespit edilmesi halinde yıllık garanti edilen yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısına ulaşılana kadar sözkonusu ücret görevli şirkete ait olacaktır.

B. Dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesi 12 ABD $ iken, gerçeklesen dışhat yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısının, DHMİ tarafından garanti edilen yıllık dışhat giden yolcu sayısını aşması halinde uygulama;

Dışhat giden yolcu sayısınin idarace garanti edilen dışhat yolcu sayısına ulaşmasını müteakip; gerçeklesen dışhat giden yolcu sayısı ile garanti edilen dışhat giden yolcu sayısı arasındaki fark, dışhat yolcu hizmet ücreti (12 ABD $) ile çarpılarak elde edilecek hasılatın 2/3' ü DHMİ’ye, 1/3'ü ise görevli şirkete ait olacaktır.

C. Dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesi 12 ABD $ iken, gerçeklesen dışhat yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısının, DHMİ’ce garanti edilen yıllık dışhat giden yolcu sayısından düşük çıkması halinde uygulama;

İdarece garanti edilen dışhat giden yolcu sayısı ile gerçekleşen dışhat giden yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısı arasındaki f ark, dışhat giden yolcu hizmet ücreti (12 ABD $) ile çarpılarak elde edilecek bedel DHMİ’ce Görevli Şirkete ödenecektir

D. Dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesi 12 ABD $'dan yüksek iken, gerçekleşen dışhat giden yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısının DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısını aşması halinde uygulama;

ilk aydan başlayarak, gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısının DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısına ulaşana kadar;

- Gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı ile 12 ABD $’ı çarpımından elde edilecek hasılat görevli şirkete

Uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti ile 12 ABD $'i arasındaki fark, gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı ile çarpımından elde edilecek hasılatın 2/3 'i DHMİye , 1/3 ' ü görevli şirkete ait olacaktır.

Gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısının DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısına ulaştığı andan yıl sonuna kadar; uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti ile gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı çarpılarak elde edilecek hasılatın 2/3'ü DHMİ’ye, 1/3'ü görevli şirkete ait olacaktır.

E.. Dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesi 12 ABD $' dan yüksek iken, gerçekleşen dışhat yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısının DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısından düşük kalması halinde uygulama;

ilk aydan yıl sonuna kadar; uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücretinin 12 dolarlık kısmı görevli şirkete ait olacak, 12 ABD $'i ile uygulanmakta olan ücret tarifesi arasındaki farkın, gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı ile çarpımından elde edilecek hasılatın 2/3ü DHMİye, 1/3’ü ise görevli şirkete ait olacaktır.

Görevli şirketin hissesine düşen meblağ o yıl için garanti edilen dış hat yolcu hizmet ücretine tabi yolcu sayısı ile 12 ABD $’ının çarpımından elde edilecek meblağın altında kaldığı takdirde aradaki fark görevli şirkete ödenecektir.

F. Dışhat giden yolcu hizmet ücret tarifesi 12 ABD $ ' dan düşük iken, gerçeklesen dışhat giden yolcu hizmet ücretine tabi dışhat giden yolcu sayısının, DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısını aşması halinde uygulama;

ilk aydan, gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı, DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısına ulaşana kadar;

Uygulanmakta olan dışhat yolcu hizmet ücreti ile gerçekleşen dışhat yolcu sayısınin çarpımından elde edilen hasılat Görevli Şirkete aittir. 12 ABD $'ı ile uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti arasındaki fark, gerçekleşen dışhat giden yolcu sayısı ile çarpılarak elde edilecek meblağ- DHMİ’ce, Görevli Şirkete ödenecektir.

Gerçeklesen dışhat giden yolcu sayısının, DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısına ulaştığı andan, yıl sonuna kadar; Uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti ile gerçeklesen dışhat giden yolcu sayısı çarpılarak elde edilecek hasılatın 2/3'ü DHMİ’nin, 1/3'ü Görevli Şirketin olacaktır.

G. Dışhat giden yolcu ücret tarifesi 12 ABD $' dan düşük iken, gerçeklesen dışhat giden yolcu hizmet ücretine tabi yolcu sayısının, DHMİ’ce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısından düşük kalması halinde uygulama;

ilk aydan itibaren; uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti ile gerçeklesen dışhat giden yolcu sayısının çapımından elde edilecek hasılat Görevli Şirkete aittir. 12 ABD $ ile uygulanmakta olan dışhat giden yolcu hizmet ücreti arasındaki fark, gerçeklesen dışhat giden yolcu sayısı ile çarpılarak elde edile- cek hasılat DHMİ tarafindan Görevli Şirkete ödenecektir.

Yıl sonunda; DHMİce garanti edilen dışhat giden yolcu sayısı ile, gerçeklesen yıllık dışhat giden yolcu sayısı arasındaki fark 12 ABD $'i ile çarpılarak elde edilecek hasılat İdarece, Görevli Şirkete ödenecektir.

Türkiye’de Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan ilk dış hatlar terminali olan Bayındır Antalya Havalimanı Uluslararası Terminal İşletmeciliği’nin %50 hissesi 22 Ekim 1999 tarihinde Almanya’da kendi işletmesi altında yılda 30 milyon yolcuya hizmet veren bir havaalanı işletme şirketi olan FAG'a (Flughafen Frankfurt/Main AG) devredilmiştir.

Benzer Belgeler