• Sonuç bulunamadı

1. ANİMASYON KAVRAMINA GENEL BAKIŞ

1.4. Animasyon Yapımında Kullanılan Programlar

Teknolojinin günlük yaşamın her alanına nüfus etmesiye birlikte, bilgisayar programları da pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bir yandan yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarken bir yandan da bu ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde programlar geliştirilmektedir. Devamlı yeni eklentilerle değişen ve gelişen bu programların genel çalışma ilkeleri temel mantıkta birbirine çok yakındır. Bu programlardan birine gerçek anlamda hakimiyet, diğerlerini kullanım açısından kolaylık sağlayacağını söylemek mümkündür. Bilgisayarlı animasyon yapımında 2 boyutlu ve 3 boyutlu bilgisayar programları kullanılmaktadır. 3 boyutlu bilgisayar programları animasyon, modelleme, görsel efekt, simülasyon ve render gibi dijital oluşumların üretilmesi amacıyla; oyun, tıp, mühendislik, mimari ve görsel tasarım gibi geniş bir endüstri yelpazesinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu programların en popüler olanlarından bazıları, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Adobe After Effects, Autodesk Softimage, Blender, Maxon Cinema 4D, Autodesk Auto CAD, Autodesk Motion Builder, Autodesk Mudbox, Pixelogic ZBrush olduğu ifade edilebilir. Bu programlardan öne çıkan ve sektörde en fazla kullanılanları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür:

Autodesk 3ds Max: 3 boyutlu modelleme, animasyon ve görselleştirme programı

olan Max14, sinema, animasyon sektöründe ve diğer pek çok sektörde de kullanıldığı ifade edilebilir.3 boyutlu programlar arasında en çok kullanıcı kitlesine sahip olduğu söylenilebilir.

Autodesk Maya: Güçlü modelleme, görselleştirme, simülasyon, doku ve animasyon

araçlarına sahip 3 boyutlu bilgisayar programıdır15.

14 “3ds Max”, Autodesk, https://www.autodesk.com/products/3ds-max/overview, Erişim Tarihi: 18.03.2019, 15:20

15 “Maya”, Autodesk, https://www.autodesk.com/search?sn=en_US&qt=maya&p=0, Erişim Tarihi: 18.03.2019, 15:36

Adobe After Effects: Birleştirme (Compositing) programları arasında kullanıcı ara

yüzü işlevselliği ve çeşitliliği açısından en çok tercih edilen programdır. Hareketli grafik video, animasyon gibi hareketli görüntülerin birleştirilmesinde kullanılarak son görüntüye ulaşılır. Birleştirme amaçlı kullanımının dışında tüm görselleri renklendirebilir ve zamanlama ile değişiklikler yapılabilmektedir. Görüntüleri rotoskop edebilir, 2B ve 3B efektleri birleştirebilir, kamera hareketleri verebilir ve pek çok görüntü işleme efekti ekleyebilmektedir (Beane, 2012: 269-270).

Autodesk Softimage: Modellemeyi bütünleştiren güçlü bir 3boyutlu bilgisayar

programıdır. Birçok standart 3B araç ve fonksiyon içermektedir, ancak çok yönlülüğü ve sanatsal kontrol açısından diğer programların çok ötesine geçmektedir16.

Blender: Ücretsiz ve açık erişim bir 3B programı olup, dünya genelinde Amerika’dan

daha fazla kullanıcısı vardır ve hemen her sektörde kullanılabilmektedir. Linux, Windows ve Mac işletim sistemlerinde çalıştırılabilir (Beane, 2012: 268).

Maxon Cinema 4D: 3 boyutlu modelleme ve animasyon programıdır. Film

endüstrisinde görsel efektlerin gerçeğe çok yakın, etkileyici ve başarılı sonuçlar vermesinden ve kullanıcı arabiriminin karmaşık olmamasından dolayı çokça tercih edilmektedir17.

Autodesk Motion Builder: Gerçek zamanlı animasyon üretim programıdır.

Karakterlerin hızlı bir şekilde hareketlendirilmesini ve farklı kaynaklardan elde edilen hareketlendirmeleri bir karaktere aktarabilmeyi sağlar (Beane, 2012: 271).

Autodesk Mudbox: Profesyonel bir şekillendirme (3B dijital heykel) ve doku boyama

programıdır. Karakter tasarımcısı, (insan formundaki tasarımını bir yaratık haline hızlıca dönüştürebilir) tasarımında çok farklı varyasyonları hızlıca keşfedebilir (Flor ve Mongeon, 2010: xviii). Birçok 3B programında olduğu gibi, Mudbox da 3B dijital tasarımlar için x, y, z koordinatlarını kullanır. (Flor ve Mongeon,2010: 22). Bir heykeltıraşın kullandığı araçların çoğuna sahiptir. Doku boyamada kullanılabilecek birçok şablon ve damga bulunmaktadır

(Flor ve Mongeon,2010: 3). Pixelogic ZBrush: Pixelogic firması tarafından geliştirilen, 3B animasyon, oyun

geliştirme ve bilgisayar grafik endüstrisinin gelişimine katkıda bulunan bir 3B dijital heykel aracı ve boyama programıdır. 2018’de aydınlatma ve atmosferik efektler ile gerçekçi bir

16 “Autodesk Softimage”, Autodesk, http://softimage.wiki.softimage.com/images/c/c1/Sibasics.pdf, Erişim Tarihi: 18.03.2019, 15:51

şekilde doğrudan render oluşturulabilinmektedir. Özel modelleme araçları, son derece detaylı ve gerçekçi organik modeller oluşturmayı mümkün kılar18.

2 boyutlu bilgisayar programları arasında en başta gelenlerin Toon Boom, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Synfig Studio, CrazyTalk Animator, Clip Studio Paint, TVPaint olduğunu söyleyebiliriz.

Toon Boom: Animasyon projelerinde kullanılan en iyi 2 boyutlu programlar arasında,

ilk sıralarda gösterilen Toon Boom, kullanıcısına geniş bir kontrol alanı sunmaktadır. Klasik animasyon tekniği, kukla animasyonu, stop-motion ve rotoskop gibi farklı animasyon tekniklerinin kullanılmasına olanak sağlamaktadır. En önemli özelliklerin biri olan sanal kamera ile birden fazla kamera kullanarak, kameralar arası geçiş yapılmaktadır. Bir diğer önemli özelliği ise ses senkronizasyonunun dudak hareketleriyle otomatik olarak sağlanmasıdır19.

Adobe Photoshop: Piksel tabanlı görüntü, fotoğraf ve resim düzenlemede kullanılan

katman (layer) tabanlı sayısal fotoğraf işleme programıdır. Görsel içerik üreten tüm sektörlerde kullanılmaktadır20.

Adobe Illustrator: Vektör tabanlı görüntü oluşturmakta kullanılan program

endüstrinin önde gelen programlarındandır. Öncelikli tasarımda kullanılmakla beraber 2 boyutlu animasyon yapım sürecinde de kullanılmaktadır (Beane, 2012: 270).

Synfig Studio: Ücretsiz olan bu program güçlü dijital araçlara ve alt yapıya sahip,

Türkçe dil seçeneği de bulunan 2 boyutlu animasyon programıdır. Bitmap resimler ve vektörler kullanılarak endüstriyel görsellikte ve yüksek kalitede sonuçlar alınmaktadır21.

CrazyTalk Animator: Resim konuşturan program olarak da bilinen bu program

sayesinde fotoğraflar ile ses dosyaları birleştirilerek görüntünün 3 boyutluymuş gibi algılanmasına olanak sağlamaktadır. Gelişmiş yüz seçenekleri ile (ağız, göz vb) görseller üzerinde mimikler oluşturulabilmektedir22.

18 “Pixologic makers of ZBrush”, studica, https://www.studica.com/Pixologic, Erişim Tarihi: 12.12.2018, 02:38 19 “2D ve 3D Animasyon Yapma Konusunda En İyi 5 Program!”, video sanat, https://www.videosanat.com/2d- 3d-animasyon-yapma-konusunda-en-iyi-5-programErişim Tarihi: 13.06.2019, 16:29.

20 “Photoshop Nedir? Nerelerde Kullanılır?”, Eğitim-Kurs Blog, http://www.egitimikursu.com/blog/photoshop- nedir-nerelerde-kullanilir, Erişim Tarihi: 14.06.2019, 02:54.

21“2D ve 3D Animasyon Yapma Konusunda En İyi 5 Program!”, video sanat, https://www.videosanat.com/2d- 3d-animasyon-yapma-konusunda-en-iyi-5-program/ Erişim Tarihi: 13.06.2019, 18:46.

22 “Discover How CrazyTalk Animator 3 Can Make Quick And Easy Animation For Work”, Cartoon Brew, Erişim Tarihi: 13.06.2019, 20:00.

Clip Studio Paint: Japon grafik yazılım şirketi tarafından geliştirilmiştir. Clip Studio

Paint Pro ve Clip Studio Paint Ex programlarını da barındırır. Gelişmiş çizim ve boyama araçları ile animasyon, çizgi roman, ilüstrasyon, oyun tasarımı yapılabilmektedir. Programda bulunan dijital fırçaların her özelliği kişiselleştirilebilir ve tablet kullanımında basınç hassasiyeti oldukça yüksektir. https://www.clipstudio.net/en 14.06.2019 saat 12:27

TVPaint: Bitmap tabanlı, grafik tasarım ve 2 boyutlu animasyon programıdır. Yüksek

performanslı araçlar içeren bu program, klasik animasyon tekniğinin avantajlarını sunarken, dezavantajlarına ise etkili çözümler getirmektedir23.

Benzer Belgeler