• Sonuç bulunamadı

Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süreleri ile ilgili kararlarının değerlendirilmesi

II- Hukukumuzda Tutukluluk Süresi ve Uygulama Üzerine Bir Değerlendirme

2- Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süreleri ile ilgili kararlarının değerlendirilmesi

Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı 2010 yılında ger-çekleştirilen anayasa değişikliği ile kabul edilmiş, yeni bir kurumdur . Bu hakkın bireyler tarafından fiilen kullanılması 2012 Eylül ayında başlamış ve Mahkeme bireysel başvuru sonucu açılan davalarda ilk kararlarını 2013 yılında vermeye başlamıştır . Mahkeme’nin bireysel başvuru ile önüne gelen davalarda verdiği ilk önemli kararlar, bu makalede incelediklerimizdir . Bu nedenle, söz konusu karar-lar, bireysel başvuru yolunun anayasal özgürlüklerin güvence altına alınmasında önemini de ortaya koymaktadır .

Anayasa Mahkemesinin, bireysel başvurular ve iptal davası sonucunda ver-miş olduğu kararlar uzun tutukluluk süreleri bakımından konuyla ilgili anayasal ilkeleri ve AİHS kurallarını uygulamaya geçirecek ve bireylerin özgürlüklerini garanti altına alacak sonuçlar içermektedir . Bu kararlarda özellikle üç noktaya ışık tutulmaktadır . Bunlardan ilki, CMK’da öngörülen tutukluluk süresinin tek olduğu, her suç için ayrı ayrı hesaplanmaması gerektiğidir . İkinci olarak, Mahke-me, tutuklamanın devamına ilişkin kararların yerel mahkemelerce özenli bir şe-kilde ve temllendirilerek alınması gerektiğine, aksi takdirde tutukluluk kararının anayasal güvenceleri ihlal eden bir uygulamaya dönüşeceğine karar vermiştir . Son olarak, Anayasa Mahkemesi, on yıllık azami tutukluluk süresinin Anayasa ve AİHS ile bağdaşmadığını karar altına almıştır .

a) Birden fazla suç işlediği iddiası ile yargılananların tutukluluk süreleri CMK, önceki kanun olan CMUK’tan farklı olarak, azami tutukluluk süresini düzenlemiştir . Bu düzenlemeden “tutukluluk süresi”nden tekil olarak bahsedil-mekte, sürenin kişi hakkındaki suç iddialarının sayısına bakılmaksızın tek bir süre olarak hesaplanacağı sonucuna ulaşılabilmektedir . Bununla birlikte, ka-nunda tutukluluk süresinin her suç için ayrı ayrı hesaplanmayacağına ilişkin

48) Feyzioğlu Metin ve Ergün, Okuyucu Güneş, (2010), “Türk Hukukunda Tutuklukta Azami Süre”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 59, Sayı: 1, s . 35-59 .

açık bir hüküm bulunmamaktadır . Aslında ceza yargılaması sistemi, CMK’nun yorumu, Anayasanın 19 . maddesi, AİHS ve AİHM kararları ışığında tutuklulu-ğun tek süre şeklinde uygulanması sonucuna kolaylıkla ulaşabilir ve konunun Anayasa Mahkemesi önüne getirilmesine hiç gerek kalmayabilirdi . Ancak, bu değerlendirmenin ceza yargılama sisteminde gereği gibi yapılamaması, Anayasa Mahkemesinin devreye girmesini ve temel hak ve özgürlükler bakımından tu-tukluluk sürelerinin yeniden ele alınması ihtiyacını doğurmuştur .

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurunun Türkiye uygulamasında ilk belir-lemeleri yapma olanağına kavuştuğumuz bu kararlarında etkili nihai bir ulusal denetleme mekanizması olarak devreye girebileceğini göstermiştir . Tutuklama süresinin her suç iddiası için ayrı ayrı hesaplanması yöntemi, AİHM standart-ları ile uyumlu olmadığı gibi CMK’da düzenlenen azami tutukluluk süresi dü-zenlemesinin etkili bir şekilde uygulamaya geçirilmesini de imkansız kılabilecek bir yaklaşımdır . Yasalarla belirlenen azami tutukluluk sürelerinin uzunluğunun tartışıldığı bir hukuk sisteminde, bir de bu sürelerin her suç iddiası için ayrı ayrı uygulanma yoluna gidilmesi “fiilen süre sınırı olmayan” bir tutuklama rejimine temel oluşturacaktır . Anayasa Mahkemesi, yargılama sisteminin bu yönteme yö-nelmesini önleyecek bir standart oluşturarak tutuklama tedbiri için kabul edilen süre sınırının belirsizleşmesini önlemiştir .

b) Tutukluluk halinin devamına ilişkin mahkeme kararlarının Anayasa ve AİHS’ne uygunluğu sorunu

Tutuklama kararları somut gerekçelere dayandırılmak zorundadır . AİHM’nin Türkiye hakkında verdiği kararlarda tutuklama kararlarının gerektiği gibi temel-lendirilmemesi önemli bir ihlal nedenidir . Ceza yargılama sisteminde yer alan mahkemelerin, soyut nedenlere dayanarak, yasada gösterilen nedenleri tekrar etmekle yetinerek, olaya özgü ve somut koşulları dikkate alan detaylı değerlen-dirme yapmaksızın, aynı soyut gerekçeleri defalarca şablon olarak kullanarak vermiş oldukları tutuklama ve tutuklamanın devamına ilişkin kararlar ihlal ola-rak değerlendirilmiştir .

Anayasa Mahkemesi, yukarıda ele aldığımız bireysel başvuru yoluyla önüne gelen olaylar hakkında verdiği kararlarla standartlaşmış bu uygulamaları Ana-yasaya aykırı bulmuştur . Anayasa Mahkemesi, ceza mahkemelerinin tutuklulu-ğun devamına ilişkin kararlarda gerekçeleri yeterince kişiselleştirmediği, kişinin kaçacağına ya da delilleri karartacağına dair inandırıcı somut olguların ortaya konmadığı tespitlerinde bulunmuştur .

Uygulamadaki temel sorun kanunda öngörülen azami tutuklama sürelerinin mutlaka sonuna kadar tüketilmesi gerektiği algısıdır . Bu algının hem savcılarda hem de hakimlerde egemen olduğu, AİHM’nin son onbeş yılda bu konuda

defa-larca karar vermesine rağmen uygulamada bir değişiklik olmamasından kolay-lıkla anlaşılabilir . Azami süreler ne olursa olsun eğer somut bir olayda tutuklama tedbirine gerek yoksa kişinin tutuklanmaması ya da derhal tutuklama tedbiri-ne son verilmesi gerekir . Bu tedbiri-nedenle, hakkında suç işlediği iddiası olan bir kişi aleyhine açılan davadan dolayı tutuklama tedbirine başvurulabileceği gibi, hiç tutuklanmayabilir ya da tutuklandıktan kısa bir süre sonra bu tedbire son verile-bilir . Yukarıda örneklerle aktardığımız AİHM kararlarının bazılarında bir yıllık bir tutuklama süresi AİHS’ne aykırı bulunurken, başka bazı davalarda iki ya da üç yıllık süreler makul görülebilmektedir . Tutukluluk tedbirinin hukuka uygun-luğu, genel ilke ve kurallar temelinde ancak olay bazında değerlendirilebilir .

Anayasa Mahkemesinin, tutukluluk tedbirine ilk kez karar verilirken ya da tu-tukluluk tedbirinin uzatılması kararlarında soyut nedenleri yeterli görmemesi ve titiz bir şekilde her kararın somut nedenleri gösterilmedikçe ilgili kararı hukuka uygun bir karar olarak nitelememesi AİHM içtihadı ile uyum gösterilmesi ve kişi özgürlüğünün keyfi uygulamalara yer vermeyecek derecede güvence altına alı-nabilmesi bakımından büyük bir önem taşımaktadır .

c) Azami tutukluk süresinin uzunluğu sorunu

Mahkeme, aynı tutumu, azami tutukluk süresi ile ilgili değerlendirmelerin-de değerlendirmelerin-de göstermiştir . Yukarıda ele aldığımız gibi pozitif uygulaması bakımından Türkiye’de azami tutukluluk süresi belli dava türlerinde on yıla kadar uzayabil-mektedir . Anayasa Mahkemesi bu konuda ortaya çıkan farklı yorumların tartış-masına girmeden, on yıllık süreyi, hak ve özgürlüklerin sınırlantartış-masına ilişkin anayasal kurallar çerçevesinde incelemiş ve bu sürenin ölçülülük ilkesi bakı-mından Anayasa ile uyumlu olmadığı sonucuna ulaşmıştır . Mahkeme ayrıca, söz konusu sürenin AİHM tarafından geliştirilen içtihat hukuku ile de uyumlu olmadığını belirlemiştir .

Anayasa Mahkemesi, tutukluluğun on yıla uzatılmasını öngören düzenlemeyi iptal ederken, azami sürenin ne olması gerektiği konusunda bir belirlemede bu-lunmamıştır . Mahkeme’nin, kuvvetler ayrılığı çerçevesinde ceza politikalarının yasama organı tarafından belirlenmesi ilkesinden hareket ederek, bir süre be-lirlemenin kendi işlevi dışında kaldığını düşündüğü ve bu nedenle tutukluluğun azami sınırının ne olması gerektiği konusunda sessiz kaldığı çıkarımında bulu-nulabilir . Karar metni de bu çıkarımı desteklemektedir . Mahkeme sadece iptal edilen düzenlemedeki sürenin orantısız olduğuna karar vermekle yetinmiştir .

Anayasa Mahkemesinin, yasama organının işlevine müdahale etmemesi ye-rinde bir tutum olmakla birlikte, AİHM içtihadı ve karşılaştırmalı hukuk çerçe-vesinde tutukluluk için getirilecek azami süre konusunda genel bir çerçeve çize-bilirdi . Yukarıda AİHM kararları ile ilgili bölüm ve karşılaştırmalı hukuk verileri

ele alındığında, AİHM’nin, ancak, çok güçlü verilerle kanıtlandığı takdirde dört yılı aşan bir süreyi AİHS’ne aykırı görmediği, Karşılaştırmalı hukuk bakımından da dört yılı aşan bir azami sürenin genel olarak benimsenmediği söylenebilir . Eğer Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihadı ve karşılaştırmalı hukuktan hareketle sürelerle ilgili bir yol gösterici tutumu benimsemiş olsaydı, TBMM de tutuklu-luk süresi konusunda insan hakları normlarına uygun bir politikayı daha rahat oluşturabilirdi .

Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesinin benimsediği tutumun, yetki gasbına duyarlı ve yasama organının işlevine tecavüz etmemeye özen gösteren ancak anayasa yargısı ile yasama organı arasında geleceğe yönelik bir diyaloğu oluş-turmada yetersiz kalan bir yaklaşım sergilediği ileri sürülebilir . Örneğin yasama organı, yeni bir yasa ile on yıl yerine yedi yıllık bir azami süreye karar verirse, Anayasa Mahkemesinin bu düzenlemeyi de aşırı bulup iptal edip etmeyeceği mevcut karardan anlaşılamamaktadır .

3- Tutukluluk sürelerinin temel hak ve özgürlükler bakımından

Benzer Belgeler