• Sonuç bulunamadı

ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Belgede Gayrimenkul Değerleme Raporu (sayfa 26-29)

6.1 Farklı Değerleme Yöntemleri ile Analiz Sonuçlarının Uyumlaştırılması ve Bu Amaçla İzlenen Metotların ve Nedenlerinin Açıklanması

Rapora konu taşınmaz İki Katlı ve Üç Katlı İki Kargir İşyeri ve Arsası vasıflı taşınmazın değerleme çalışması için raporun ilgili kısımlarında belirtildiği üzere ayrı ayrı analiz yapılmıştır. Pazar analizi yöntemi (emsal karşılaştırma) ile arsa değeri, maliyet yaklaşımı yöntemi ile yapı değeri tespit edilmiştir. Gelir yaklaşımı yöntemi bilgi amaçlı yapılmıştır. Değer oluşumu Pazar yaklaşımı ve maliyet yaklaşımı esasına göre belirlenmiştir. Ayrıca bölge piyasasına hâkim emlakçı görüşleri de alınarak, taşınmazın yapı kalitesi, lokasyonu, yüzölçümü, yola yakınlığı vb. olumlu / olumsuz faktörler ile parsel değerlendirilmiştir.

6.2 Asgari Husus ve Bilgilerden Raporda Yer Verilmeyenlerin Neden Yer Almadıklarının Gerekçeleri Değerleme çalışması için gerekli tüm asgari husus ve bilgilere raporda yer verilmiştir.

6.3 Yasal Gerekleri Yerine Getirilip Getirilmediği ve Mevzuat Uyarınca Alınması Gereken İzin ve Belgelerin Tam ve Eksiksiz Olarak Mevcut Olup Olmadığı Hakkında Görüş

Söz konusu taşınmazlar İki Katlı ve Üç Katlı İki Kargir İşyeri ve Arsası vasıflı olup İlgili kurumlarda yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde parsel için; 3194 sayılı imar kanunun geçici 16.

Maddesi kapsamında 9 adet yapı kayıt belgesi düzenlendiği görülmüştür. Hali hazırda yasal gerekliliklerin tam olduğu tespit edilmiştir.

6.4 Varsa, Gayrimenkul Üzerindeki Takyidat ve İpotekler İle İlgili Görüş

Konu taşınmazın tapu kaydında bulunan takyidatlardan kira şerhi Elektrik telleri ve direkleri için konulmuş olup şerhlerin taşınmazın tasarrufuna olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

6.5 Değerleme Konusu Gayrimenkulün, Üzerinde İpotek veya Gayrimenkulün Değerini Doğrudan ve Önemli Ölçüde Etkileyecek Nitelikte Herhangi Bir Takyidat Bulunması Durumları Hariç, Devredilebilmesi Konusunda Bir Sınırlamaya Tabi Olup Olmadığı Hakkında Bilgi

Taşınmazların devrine ilişkin bu maddede belirtildiği üzere herhangi bir sınırlama veya kısıtlama bulunmamaktadır.

6.6 Değerleme Konusu Arsa veya Arazi ise, Alımından İtibaren beş Yıl Geçmesine Rağmen Üzerinde Proje Geliştirilmesine Yönelik Herhangi Bir Tasarrufta Bulunup Bulunulmadığına Dair Bilgi İlgili belediyede yapılan incelemelerde rapora konu taşınmazın Son beş yıl içerisinde herhangi bir proje geliştirmesine yönelik tasarrufta bulunulmadığı bilgisi edinilmiştir.

6.7 Değerleme Konusu Üst Hakkı veya Devre Mülk Hakkı İse, Üst Hakkı ve Devre Mülk Hakkının Devredilebilmesine İlişkin Olarak Bu Hakları Doğuran Sözleşmelerde Özel Kanun Hükümlerinden Kaynaklananlar Hariç Herhangi Bir Sınırlama Olup Olmadığı Hakkında Bilgi Değerleme konusu üst hakkı veya devre mülk hakkı değildir.

*Bu Rapor, 5070 sayılı ‘’Elektronik İmza Kanunu’’ uyarınca imzalanmıştır. Doğruluğu, raporu hazırlayan değerleme kuruluşundan teyit edilebilir.

Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. S a y f a 26 | 45

6.8 Gayrimenkulün Tapudaki Niteliğinin, Fiili Kullanım Şeklinin ve Portföye Dahil Edilme Niteliğinin Birbiriyle Uyumlu Olup Olmadığı Hakkında Görüş İle Portföye Alınmasında Herhangi Bir Sakınca Olup Olmadığı Hakkında Görüş

Gayrimenkulün tapudaki niteliği ‘’ İşyeri ve Arsa ’’ olup, fiili kullanım şekli ve portföyde bulunma niteliği birbiri ile uyumludur. Bu doğrultuda değerlemenin ayni sermaye artırımı gerekçesiyle yapılmadığı göz önünde bulundurularak GYO Tebliği’nin ‘’ Yatırım faaliyetleri ve yatırım faaliyetlerine ilişkin sınırlamalar ‘’ başlıklı 22. Maddesi hükümleri kapsamında, taşınmazın yapı kayıt belgesi bulunması, mevcut tapu kayıtlarında devredilmesine engel teşkil edebilecek herhangi bir takyidat bulunmaması nedeni ile GYO portföyünde bulunmasına bir sakınca olmadığı kanaatine varılmıştır.

Aynı Tebliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“r) Ortaklık portföyüne dahil edilecek gayrimenkullerin tapudaki niteliğinin, fiili kullanım şeklinin ve portföye dahil edilme niteliğinin birbiriyle uyumlu olması esastır. Ortaklığın mülkiyetinde bulunan arsa ve araziler üzerinde metruk halde bulunan, herhangi bir gelir getirmeyen veya tapu kütüğünün beyanlar hanesinde riskli yapı olarak belirtilmiş yapıların bulunması halinde, söz konusu durumun hazırlatılacak bir gayrimenkul değerleme raporuyla tespit ettirilmiş olması ve söz konusu yapıların yıkılacağının ve gerekmesi halinde gayrimenkulün tapudaki niteliğinde gerekli değişikliğin yapılacağının Kurula beyan edilmesi halinde ilk cümlede belirtilen şart aranmaz.”

Parsel üzerinde yer alan yapıların metruk durumda olduğu/kullanılmadığı ve gelir getirme kabiliyetine sahip olmadığı tespit edilmiştir. Ancak Avrasya GYO A.Ş. bu yapıların yıkılması ile ilgili değil, yasal sayılması için imar barışı başvurusunda bulunmuş ve 16.12.2018 ve 20.12.2018 tarihli yapı kayıt belgelerini almıştır. Kurul’un i-SPK.48.8 (16.08.2018 tarihli ve 38/991 s.k.) sayılı İlke Kararı: 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16. madde kapsamında;

a) Yapı Kayıt Belgesi almış yapıların, ilgili düzenlemelerde yer alan diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, III-48.1 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin (GYO Tebliği) 22. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ve III52.3 sayılı Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin (GYF Tebliği) 18. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “yapı kullanma izni alınmış olması”na ilişkin şartı sağladığının kabul edilmesine,

b) Yapı Kayıt Belgesi alınması ve gerekli olması durumunda tapuda cins değişikliği ile kat mülkiyetinin tesis edilmesinin GYO Tebliği’nin 34. maddesinin birinci fıkrası ve GYF Tebliği’nin 28.

maddesinin birinci fıkrası kapsamında değerleme gerektiren işlem olarak belirlenmesine karar verilmiştir’ doğrultusunda, imar barışı başvurusu yapılmış konu taşınmazların GYO portföyüne alınmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Konu mülklerin yapı kayıt belgelerini almış olması ve devredilebilmesini ve değerini engelleyen bir takyidat olmaması nedeniyle taşınmazlar 28.05.2013 tarihli ve 28660 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri III, No:48.1 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 22/c ve 30. maddesine aykırılık teşkil etmemektedir. Değerleme konusu 944 parsel sayılı taşınmaz malların sermaye piyasası mevzuatı hükümleri gereğince Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı portföyünde işyeri ve arsa olarak bulunmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

*Bu Rapor, 5070 sayılı ‘’Elektronik İmza Kanunu’’ uyarınca imzalanmıştır. Doğruluğu, raporu hazırlayan değerleme kuruluşundan teyit edilebilir.

Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. S a y f a 27 | 45

7. SONUÇ

7.1 Sorumlu Değerleme Uzmanının Sonuç Cümlesi

Bu rapor, AVRASYA GYO A.Ş.’nin talebi üzerine; İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Deliyunus Köyü, Türkmen Mevkii, 944 Parsel sayılı “İki Katlı ve Üç Katlı İki Kargir İşyeri ve Arsa” vasıflı taşınmazlara ait mevcut durum piyasa değerinin Türk Lirası cinsinden belirlenmesi amacıyla SPK mevzuatı kapsamında kullanılabilecek şekilde asgari unsurları içeren bu rapor tarafımızca hazırlanmıştır.

Tarafımızca işleme alındığı tarihteki değerleme konusu binanın Değer Tespiti; gayrimenkul mahallinde ve bulunduğu bölge genelinde yapılan inceleme ve araştırma ile resmi kurum ve kuruluşlardan edinilen belge ve bilgi doğrultusunda oluşan kanaat, ilçenin ve bölgenin gelişme trendi, gayrimenkulün imar durumu, yapıların ve iç mekânların özellikleri, yapı sınıfı ve kalitesi, arsanın alanı, geometrik şekli, topoğrafya durumu, bulunduğu muhitin şeref ve ehemmiyeti, çevresinin teşekkül tarzı ile şehir merkezine olan mesafesi, ana yola olan cephesi, ulaşım ve çevre özellikleri, mevcut ekonomik şartlar gibi tüm faktörler dikkate alınarak, bulunduğu muhite göre alıcı bulup bulamayacağı, bulması halinde nispet derecesi gibi kıymet yükseltici ve kıymet düşürücü müspet menfi tüm faktörler göz önünde bulundurularak yapılmıştır.

7.2 Nihai Değer Takdiri

Nihai değer takdirinde söz konusu 944 parselde konumlu tapu vasfı İki Katlı ve Üç Katlı İki Kargir İşyeri ve Arsası olan taşınmaz dikkate alınmıştır. Taşınmazın arazi yapısı, alanı, ulaşım durumu gibi etkenler göz önüne alınarak Pazar yöntemi ile sonuca ulaşılmıştır. Taşınmazın 18. Madde DOP uygulaması ya da İmar Kanunun 15. Ve 16. Maddeleri gereğince ifraz edilmesi gerektiği, uygulama görmeden yapılaşma yapılamayacağından ham parsel olarak değerlendirilmiştir.

Taşınmazın değerleme tarihi itibariyle pazar yaklaşımı ve maliyet yaklaşımına göre kanaat getirilen nihai olarak takdir edilen güncel piyasa değeri şu şekildedir;

Toplam: 13.900.000 TL- Yazıyla; (On Üç Milyon Dokuz Yüz Bin Türk Lirası) olarak tahmin ve takdir edilmiştir.

Taşınmazın aylık 35.000 TL bedelle kiralanabileceği tespit edilmiştir.

KDV Dahil Toplam Satış Değeri: 16.402.000,00-TL dir.

1. Tespit edilen bu değerler taşınmazın peşin satışına yöneliktir.

2. Nihai değer, KDV Hariç değeri ifade eder.

3. İş bu rapor, ekleriyle bir bütündür.

4. Nihai değer takdiri, raporun içeriğinden ayrı tutulamaz.

5. Değerleme tarihi itibariyle TCMB Döviz Kuru 1$:7,3500 TL dir.

Buğra Uğur YAP

*Bu Rapor, 5070 sayılı ‘’Elektronik İmza Kanunu’’ uyarınca imzalanmıştır. Doğruluğu, raporu hazırlayan değerleme kuruluşundan teyit edilebilir.

Net Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. S a y f a 28 | 45

Belgede Gayrimenkul Değerleme Raporu (sayfa 26-29)