• Sonuç bulunamadı

KAVRAMSAL ÇERÇEVE 2.1 Tanıtım Kavramı

2.1.1. Tanıtım Çeşitler

2.1.1.2. Amaçları Açısından Tanıtım Faaliyetler

Bir süreç olarak değerlendirilmesi gereken tanıtımı, amaçları açısından; turistik tanıtım, siyasal tanıtım, ekonomik tanıtım, sosyo-kültürel tanıtım olarak sınıflandırmak mümkündür. Bunlar kısaca şu şekildedir.

2.1.1.2.1. Turistik Tanıtım

Turizmde tanıtımın amacı, turist gönderen ülke insanları üzerinde turist çeken ülke lehine kamuoyu oluşturup ülkeye çekmektir. Ülkenin bir bütün olarak tanıtımında olduğu gibi bölgesel tanıtımın da bir yörenin turizm amacıyla tercih edilmesini etkileyen faktörler doğrultusunda yapılması gerekir. (www.babim.balikesir.edu.tr).

İç ve dış tanıtıma bağlı olarak turistik tanıtım; insanların ilgilerini bir ülkenin, bölgenin veya turistik istasyonun mal ve hizmetleri üzerine çekmek, onlara bu konuda bilgi vermek, eğitmek, bazı telkinlerde bulunarak hafızada bir imaj yaratmak, zihinlerde bir inanç meydana getirmek suretiyle turistik mal ve hizmetleri satın almaya yöneltmek, böylece kısmen sosyal, sonuçta ekonomik menfaate ulaşmak için yararlanılan teknikler bütünü olarak tanımlanır (Oral, 1994, Akt. Şahbaz, 2000, s.34).

Başka bir ifadeyle turizmde tanıtım; bir destinasyonun turistik potansiyelini oluşturan doğal güzelliklerin, tarihi ve arkeolojik zenginliklerin, deniz-kum-güneş ve diğer alternatif turizm ürünlerinin tanıtıldığı, potansiyel talebin destinasyona çekilmeye çalışıldığı ve ülke imajının güçlendirildiği çalışmaların tümüdür (Kastal, 2008, s.41).

Bu tanımlara bağlı olarak turizmde tanıtım, önce bir enformasyon fonksiyonunu içermektedir. Çünkü insanlara turistik ürünlerin yerleri, varlığı, kalitesi ve bazı özellikleri hakkında bilgi verilmek istenmektedir. Amaç, insanların zihninde turistik ürün hakkında belirli fikirler yaratarak daha büyük insan kitleleri üzerinde etkili olmak ve turist trafiğini belli bir ülkeye çekmektir. Gerçekten insan zorunlu ihtiyaçları ile ekonomik bir varlık, uygarlık ihtiyaçları ile sosyal bir varlık, duyguları, arzu ve ihtirasları, ümit ve endişeleri, hisleri ile psikolojik bir varlıktır. Bu nedenle, insanı bir bütün olarak tanımak, davranışlarını harekete geçiren güdüleri bilmek gerekir. İşte tanıtım; turizme katılmak için henüz karar vermemiş veya kararını belirli bir yönde belirlememiş olan potansiyel tüketicileri belli bir yere yöneltmek amacıyla kişiye turistik ürünü tanıtmak, bilgi vermek, eğitmek, ikna etmek için yapılır (Olalı, 1983, s.17).

Turistik tanıtımın destinasyona faydalı olabilmesi konaklama işletmeleri, havayolu işletmeleri ve tur operatörlerinin ortaklaşa çalışmalarına bağlıdır ve bu işletmeler arasında koordinasyon sağlanmazsa turistik tanıtım tam olarak gerçekleşmiş sayılamaz (Yarcan, 1998, s.69).

Uygulamalar açısından turizmde tanıtım faaliyetleri ürün bazlı, bölgesel düzeyde ve bir bütün olarak ülkenin tanıtımı olmak üzere üç farklı düzeyde yürütülmektedir (Avcıkurt, 2005, s.1).

2.1.1.2.2. Siyasi Tanıtım

Uluslararası alanda siyasal nitelikteki tanıtım faaliyeti, bir devletin dünyadaki görüntüsü (imajı), saygınlığı (prestiji) ve güdülen dış politikanın etkinliği bakımından oldukça önemli bir rol oynamaktadır (Soysal, 1976, akt. Karabulut, 2006, s.41).

Siyasi tanıtım, bir ülkenin dünyadaki saygınlığını arttırmak ve genel görünümünü düzeltmek için yapılan planlı icraatlardır. Bu icraatlardan bazı örnekler verilecek olunursa, barışçı bir dış politika izlemek, dünya barışının korunması için katkıda bulunmak, güvenliği korumak, bağımsızlık, insan hak ve özgürlüklerine karşı saygılı olmak vb. gibi amaçlar sıralanabilir (Doğanbay, 2006, s.43).

Siyasi alanda yapılan tanıtım, bir ülkenin dış politika amaçlarının ve uluslararası hedeflerinin gerçekleşmesine yararlı olacak tanıtım yöntem ve araçlarının kullanılmasıdır. Diğer bir ifade ile siyasi tanıtım, uluslar arası alanda veya hedef ülkede kişi, grup, örgüt ve kurumları etkilemek yoluyla, kişi, grup, örgüt ve ülke aleyhine olumsuzlukları olumlu hale getirerek dış politikaya destek sağlamaktır (Kaya, 1992, s.5).

Bu verilen bilgiler kapsamında siyasal tanıtım sadece devletin yürütmesi gereken bir çalışma değildir. Bir ülkenin tanıtımını, günümüzde lobi çalışmalarında uzman kuruluşlara, yabancı ortaklı özel kuruluşlara, halkla ilişkiler uzmanlarına, güçlü kamuoyu liderlerine bırakılmaktadır. Örneğin Portekiz’de 1968, İspanya’da 1969 ve Yunanistan’da 1974 yılında bu yöntemler uygulanmaya başlanmıştır (Doğanbay, 2006, s.44).

2.1.1.2.3. Ekonomik Tanıtım

Bir ülkenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olacak dış ticaretini geliştirecek, siyasal ve ekonomik politikalara uygun olarak, diğer ülkelerde devlet birimleri ve devlet dışı örgütler tarafından yapılan tanıtma faaliyetleridir (Avcıkurt, 2005, s.8).

Avcıkurt (2005)’un verdiği tanım ışığında ekonomik tanıtım, diğer ülkelerin ekonomik kurum ve kuruluşlarını kendi üretimi, ticareti, yatırım olanakları, teknolojisi, yabancı sermaye akışı ve bu alanlarda sahip olduğu potansiyeli açısından aydınlatması, bilgilendirmesi, olumlu kamuoyu oluşturması, elverişli ekonomik ortamın sağlanması amacıyla yürüttüğü tanıtma faaliyetlerini içermektedir. Uluslararası karşılıklı bağımlılık esasının geçerli olduğu günümüzde, ekonomik tanıtma uluslararası ekonomik ilişkilerde, daha fazla yarar amaçlar. Ülke kaynaklarının en verimli şekilde değerlendirilmesi, toplumsal kalkınmanın sağlanması, refah düzeyinin yükseltilmesi büyük ölçüde ekonomik ilişkilerin sağlıklı kurulmasına bağlıdır. Uzun vadeli bir planlama ve stratejik yaklaşım gerektiren söz konusu ilişkiler sürekli bir tanıtım faaliyeti ile, pazarlama etkinliklerinin verimliliğini artırıcı önemli bir alt yapı da oluşturmaktadır (http://ekutup.dpt.gov.tr).

Küreselleşen dünya üzerinde belirli reklamlarla ticari alanda yapılan bu tanıtma bir ürün ya da markanın satış hacmini artırmak için yapılmaktadır

2.1.1.2.4. Kültürel Tanıtım

Kültür, bir insan topluluğunun yetenek ve becerileri, sanatları ve gelenekleri ve yaşam tarzı olarak ifade edilmektedir (Usal ve Kuşluvan, 2002, .s105-106).

Kültürün bir toplumun sahip olduğu maddî ve manevî değerlerden oluşan bir bütün olduğunu söyleyen bilim adamları, aynı zamanda kültürün toplumda mevcut her tür bilgi, ilgi, alışkanlık, değer yargıları, genel tutumlar, görüş, düşünce ve tüm davranış şekilleriyle bir bütün olduğunu savunmaktadırlar (Turhan, 1994, s.45).

Kültürel tanıtım ise; bir ülkenin dilini, sanatını, yaşama biçimini, ulusal kültürünü, dış politikasını amaçlarına uygun ve ona paralel biçimde, yabancılara yada soydaşlara göstermek, duyurmak, anlatmak, okutmak yoluyla, devlet tarafından yapılan ve yaptırılan çalışmalar olarak ifade edilmiştir (Tacar, 1989, s.94).

Kültürel tanıtım, ülkelerde bulunan kültürel varlıkların iyi bir şekilde korunmasına ve devlet teşviklerine bağlı olarak gelişim göstermektedir. Devlet tarafından organize edilen restorasyon çalışmaları ve koruma planları kültürel tanıtımın organize bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır (http://www.gtz.de).

Turizm ve tanıtımı birbirlerinden ayrı olarak düşünmek mümkün değildir. Doğru olarak gerçekleştirilen her tanıtım faaliyeti sonuç olarak turizme olumlu yönde katkıda bulunmaktadır. Kültürel, siyasi ve ekonomik tanıtım faaliyetlerinin tamamı ile turistik tanıtım koordineli biçimde olmalı ve birbirlerini tamamlamalıdırlar (Şahbaz, 2000, s.35).

Tüm bu sayılan tanıtım türlerine ve özellikle de dış tanıtım ile yakın ilişki içerisinde bulunan uluslar arası tanıtımda ise bir ülkenin dünyadaki diğer devletler arasında belli bir yer edinmesi ve olumlu imaj sağlayarak iyi bir görünüm kazanması amaçlanır. Uluslar arası tanıtım, diğer ülkelerin önemli karar organlarını belirli yönde etkileme amacı taşıyabileceği gibi, ülke aleyhine yönelik oluşan olumsuz imajları kamuoyunda etkili olan baskı grupları ve etkili danışmanlar aracılığıyla değiştirmeye yönelik de olabilir. Uluslar arası tanıtımın bir ülke için taşıyabileceği belli başlı amaçlar şunlar olabilir (Avcıkurt, 2005, s.2):

Karşılıklı bilgi ve kültür alışverişi sağlayarak diğer ülkelerle olumlu bir iletişim tesis etmek,

Karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştirmek, Doğru ve objektif haber yaymak,

Ülkenin kültürünü, sanatını ve dilini yabancılara öğretmek ve benimsetmek, Uluslar arası medya ve yayın organlarında gelecekte iyi bir yer edinmek,

Diğer ülkelerin kamuoyunu, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel ve turistik amaçlı olarak etkilemek (Avcıkurt, 2005, s.2).

Benzer Belgeler