• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.1. Alt Problemlere İlişkin Sonuçlar

5.1.1. Birinci Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

Birinci alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modeline göre fen eğitiminin yapıldığı deney grubu ile mevcut olan geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubunun, deneysel işlem öncesi akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Araştırma öncesinde her iki gruba akademik başarı testi uygulanmış ve yapılan t-testi sonucuna göre deney grubunun akademik başarı puan ortalaması (X =29,60) iken kontrol grubunun başarı puan ortalaması (X =26,67) olarak hesaplanmıştır. Her iki grubun fen bilimleri akademik başarı testine ait ortalamalarının birbirine yakın olması ile araştırmanın başlangıcında deney ve kontrol gruplarının Mayoz ve Mitoz Hücre bölünmesi konusuna ait ön bilgilerinin birbirine denk olduğu görülmüştür.

5.1.2. İkinci Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

İkinci alt problem “Mevcut olan geleneksel öğretim yöntemine göre fen eğitiminin yapıldığı kontrol grubunun akademik başarı düzeyleri ile ilgili ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Kontrol grubu ön test puan ortalaması (X =26,67) ve son test puan ortalaması (X =80,27) incelendiğinde öğrenci puan ortalamalarının son testte arttığı görülmektedir. Kontrol grubunun başarı ön testi puanları ile son testi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunması mevcut programın öğrenci başarısına olumlu katkı sağladığının göstergesidir. Kontrol grubunun son test puan artışı deney grubu sonuçlarıyla karşılaştırıldığında kontrol grubunda bulunan öğrencilerin başarılarındaki artışın deney grubuna göre daha az olduğu görülmüştür.

Başarı testine ait olan alt problemlerin sonuçları incelendiğinde kazanımlara ulaşma düzeyindeki artışın deney grubundaki öğrencilerde daha çok olması ASSURE

55 öğretim modeli ile öğretimde öğrencinin sürece aktif katılımı, yaparak yaşayarak öğrenmesi, materyal geliştirmesi, materyal geliştirme sürecinde yaratıcı düşünmesi ile ilgilidir. Soyut kavramların yer aldığı ve öğrencilerin anlamakta güçlük yaşadığı Mayoz ve Mitoz Hücre Bölünmeleri konusunun ASSURE modeli ile öğrenilmesi öğrencilerin akademik başarılarına olumlu katkı sağlamıştır.

5.1.3. Üçüncü Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

Üçüncü alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modeline göre fen eğitiminin yapıldığı deney grubunun akademik başarı düzeyleri ile ilgili ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?’’ şeklinde ifade edilmiştir. Deney grubu ön test puan ortalaması (X =29,60) ve son test puan ortalaması (X =95,47) incelendiğinde öğrenci puan ortalamalarının son testte arttığı görülmektedir. Deney grubunun başarı ön testi ile son testi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunması ASSURE öğretim modelinin öğrenci başarısına olumlu katkı sağladığının göstergesidir.

5.1.4. Dördüncü Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

Dördüncü alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modeline göre fen eğitiminin yapıldığı deney grubu ile mevcut olan geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubunun son test puanları bakımından öğrencilerin akademik başarıları üzerinde anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Çalışmada ASSURE öğretim modeli uygulanan deney grubu ile mevcut programa uygun öğretim yapılan kontrol grubu arasında kazanımların elde edilmesine yönelik başarıları hakkında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluştuğu görülmüştür. Bu da ASSURE modeli ile yapılan öğretimin, mevcut programa uygun olarak yapılan öğretimine göre öğrenci başarısını arttırdığının bir göstergesidir.

5.1.5. Beşinci Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

Beşinci alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modelinin uygulandığı deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin deneysel işlem öncesi fen öğrenimine yönelik

56 motivasyonları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Bu problemin araştırılması için deney ve kontrol grubundaki öğrencilere ön test olarak

“Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon Ölçeği” uygulanmıştır. Ön testler karşılaştırıldığı zaman deney grubu ile kontrol grubu öğrencilerinin ön test sonuçları arasında istatistiksel olarak bir fark olmadığı görülmektedir. Deney grubu ön test motivasyon puanları (X =2,2396) ve kontrol grubu ön test puanlarının (X =2,2083) birbirine yakın olduğu görülmektedir. Grupların ön test puanlarının birbirine yakın olması grupların fen öğrenimine yönelik motivasyonlarının çalışmanın başlangıcında birbirine denk olduğunun göstergesidir.

5.1.6. Altıncı Alt Probleme ilişkin Sonuçlar

Altıncı alt problem “Mevcut olan geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test motivasyonları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Kontrol grubunun deneysel işlemler öncesinde motivasyon düzeyi X =2,2083 iken mevcut olan geleneksel yöntem ile işlenilen dersin sonunda uygulanmış motivasyon son test puanı X =2,2396 olarak hesaplanmıştır. Verilere göre kontrol grubundaki öğrencilerin ön test ve son test motivasyonları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucunu çıkarmak mümkündür.

5.1.7. Yedinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Yedinci alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modelinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin ön test ve son test motivasyonları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir. Deney grubunun ön test motivasyon düzeyi (X = 2,2396) iken uygulama sonrasında motivasyon düzeylerinin (X =2,0604) olduğu görülmüştür. Buradan hareketle ASSURE öğretim tasarımı modelinin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin derse yönelik motivasyonlarının arttığını söyleyebilir.

ASSURE öğretim tasarımı modelinin öğrencilerin motivasyonları üzerinde olumlu etkisinin olduğunu belirtebiliriz.

57 5.1.8. Sekizinci Alt Probleme İlişkin Sonuçlar

Sekizinci alt problem “ASSURE öğretim tasarımı modelinin uygulandığı deney grubu ile geleneksel yöntemin kullanıldığı kontrol grubunun ön test ve son test motivasyonları arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?” şeklinde ifade edilmiştir.

Çalışma sonrasında “Fen Öğretimine Yönelik Motivasyon Ölçeği” deney ve kontrol gruplarına tekrar uygulanmıştır. Deney grubunun “Fen Öğretimine Yönelik Motivasyon Ölçeği” ortalama puanları (X =2,0604), kontrol grubunun ise (X

=2,2396) olarak tespit edilmiştir. Bu ortalamalar istatistiksel olarak anlamlı derecede farklıdır. Dolayısıyla araştırmada uygulanan ASSURE öğretim tasarımı modeli, öğrencilerin motivasyonları üzerinde etkili olduğu anlaşılmaktadır.