• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL VE YÖNTEM

3.3. Algoritmalar için Uygulanan Geliştirmeler

Önceden belirlenen üretim kapasitesine göre hat dengeleme yöntemi ve darboğaz yönteminde işçinin her makineyi kullanamama kısıtı uygulama sırasında dikkate alındığı için bu algoritmalarda bir geliştirme yapılmamıştır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; önceden belirlenen üretim kapasitesine göre hat dengeleme yönteminde, öncel operasyonların ilişkisi göz ardı edilmekte, uygulayıcının operasyon bilgisine bırakılmaktadır. Diğer algoritmalar, öncel operasyon ilişkisini ayrıntılı ele aldığı ve söz konusu algoritmalara makine uygunluğu hakkında iyileştirme yapıldığı için, önceden belirlenen üretim kapasitesine göre hat dengeleme yönteminde bir geliştirme yapılmamıştır.

Öte yandan darboğaz yönteminin konfeksiyon uygulaması sırasında genellikle usta başının yaptığı dinamik atamalarla, çalışanlar operasyonlar arasında hareket etmektedir. Aynı şekilde yeni bir operasyona atanan çalışan, usta başının bilgisi dahilinde, kendi yeteneklerine uygun bir makinaya yönlendirilmektedir. Bu nedenle, darboğaz yönteminin iyileştirilmesi çalışma kapsamı dışında tutulmuştur. Ayrıca bu tip dinamik atamalarda, çalışanın kaç parça ürettikten sonra makine değiştirmesi gerektiği konusu farklı bir araştırmayı gerektirmekte ancak üzerinde durulması gereken bir konudur.

75

Bir çalışana atanabilecek makine grupları Çizelge 3.1’de ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; temelde 8 farklı makine grubu ele alınmıştır. Bu gruplar oluşturulurken, üretim yapılan işletmenin çalışanları ve ustabaşlarından sözlü olarak teyit alınmış, her ne kadar bazı çalışanlar farklı gruptaki makineleri çok iyi kullanma yeteneğine sahip olsa da bu tip çalışan sayısı azınlığı oluşturduğu için atamalar sırasında grup içinde kalmaya dikkat edilmiştir. Örneğin bir çalışan düz dikiş makinesi kullanılabiliyorsa, overlok ya da zincir dikiş makinesi kullanmayacağı öngörülmüştür. Bunların dışında, manuel işler tüm çalışanlar tarafından gerçekleştirilebilir nitelik taşıdığı için herhangi bir çalışan tarafından kolayca yapılabileceği varsayılmıştır. Diğer herhangi bir makine grubuyla kolayca atanabileceği öngörülmüştür.

Geliştirme yapılan algoritmalar tek tek incelendiğinde;

En kısa işlem süresi yönteminde işçiye bağlı kısıtlama bulunmamaktadır. Özgün algoritma akış diyagramı Şekil 2.14’te verilmiştir. Şekil 3.5’te görüldüğü üzere en kısa işlem süresi yönteminde kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, Şekil 2.14’te verilen algoritmadan farklı olarak öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu makine grubu için en kısa süreye sahip olan operasyon istasyona atanmaktadır.

En uzun işlem süresi hat dengeleme metodunda Şekil 3.6’da görüldüğü üzere, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, Şekil 2.15’te verilen algoritmadan farklı olarak öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu makine grubu içinde en uzun süreye sahip olan operasyon istasyona atanmaktadır.

Takip eden operasyonların azlığı hat dengeleme metodu için Şekil 3.7’de görüldüğü üzere, kısıtlı işçi koşullarında uygulandığında, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, Şekil 2.16’da verilen algoritmadan farklı olarak öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu makine grubu içinde kendinden sonra gelen operasyon sayısı toplamı en az olan operasyon istasyona atanmaktadır.

76

Şekil 3.5. En kısa işlem süresi yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

77

Şekil 3.6. En uzun işlem süresi yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

78

Şekil 3.7. Takip eden operasyonların azlığı yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

79

Takip eden operasyonların fazlalığı hat dengeleme metodunda ise Şekil 3.8’de görüldüğü üzere kısıtlı işçi koşullarında uygulandığında, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, Şekil 2.17’de verilen algoritmadan farklı olarak öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu makine grubu içinde kendinden sonra gelen operasyon sayısı toplamı en fazla olan operasyon istasyona atanmaktadır.

Sıralı konum ağırlığı hat dengeleme metoduna kısıtlı işçi koşulları eklemek için Şekil 2.13’de verilen özgün yöntemden farklı olarak, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu makine grubu içinde konum ağırlığı en yüksek olan operasyon istasyona atanmaktadır (Şekil 3.9.).

Sezgisel artırımlı hat dengeleme metodunda özgün yöntemin akış diyagramı Şekil 2.20’de verilmiştir. Şekil 3.10’da görüldüğü üzere, en yakın önceli olmayan operasyonlar içinde öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar belirlenir, ardından bu benzer makine grubu içinde birden fazla operasyon olması durumunda, öncellik temel prensibini bozmayacak şekilde gerekli atamlar gerçekleştirilir. Ancak öncelik prensipleri net bir kurala dayanmadığı için, uygulayıcı atamlar sırasında farklı atama olasılıklarını düşünmek zorundadır. Özellikle çok operasyonlu üretimlerde bu durum, olasılık sayısını arttırmaktadır.

Kilbridge-Wester hat dengeleme metodunda orijinal algoritma akış diyagramı Şekil 2.21’de verilmiştir. Şekil 3.11’de görüldüğü üzere Kilbridge-Wester hat dengeleme metodunda, istasyon içine atacak operasyon belirlenirken, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar saptandıktan sonra, öncelikle önceli olmayan operasyonlar, ardından benzer makinelerin olduğu operasyon grubu tespit edilir. Benzer makine kullanan operasyon grubundan kalan istasyon zamanını tamamlayacak şekilde bir veya daha fazla operasyon sütunlar arasında kaydırılarak ilgili istasyona atanmaktadır.

Probabilistik hat dengeleme yönteminin özgün algoritma akış diyagramı Şekil 2.22’de verilmiştir. Şekil 3.12’te görüldüğü üzere kısıtlı işçi koşulları uygulanan yönteme, kalan istasyon zamanına eşit veya küçük standart süresi olan operasyonlar belirlendikten sonra, Şekil 2.20’de verilen algoritmadan farklı olarak en yakın önceli olmayan operasyonlar içinde öncelikle benzer makinelerin olduğu operasyonlar, ardından bu benzer makine grubu içinde süresi en uzun operasyon seçilmektedir. İstasyona atanan operasyonların Z değeri hesaplanıp istatistiksel karşılaştırması yapılmaktadır. Sonuca göre operasyonun ataması kesinleştirilmekte ya da operasyon ilgili istasyondan çıkarılmaktadır.

80

Şekil 3.8. Takip eden operasyonların fazlalığı yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

81

Şekil 3.9. Sıralı konum ağırlığı yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

82

Şekil 3.10. Sezgisel artırımlı verimlilik yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

83

Şekil 3.11. Kilbridge-Wester yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

84

Şekil 3.12. Probabilistik hat dengeleme yöntemi kısıtlı işçi koşullarında geliştirilmiş algoritma akış diyagramı

85

Benzer Belgeler