• Sonuç bulunamadı

Gronholdt vd., (2000) sadakati yorumlamada hizmet kalitesi ve müşteri tatmini değişkenlerini kullanmıştır. Araştırma sonucuna göre müşteri tatmini ve sadakat arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkmış ve müşteri tatmininin hizmet kalitesi ve sadakat arasında aracı bir rol oynadığı ifade edilmiştir.

Helgesen ve Nesset (2007a), öğrenci sadakatini incelemek amacıyla 454 öğrenci üzerinde anket uygulamıştır. Araştırmada yer alan bağımsız değişkenler, öğrenci tatmini, üniversite imajı, öğretim programının imajı ve hizmet kalitesidir. Araştırmada kullanılan kavramsal modele göre yalnızca öğrenci tatmini ve üniversite imajı doğrudan öğrenci sadakati ile ilişkiliyken, öğretim programının imajı öğrenci sadakati ile (üniversite imajı aracılığı ile) dolaylı olarak ilişkilendirilmektedir. Araştırma sonucuna göre hizmet kalitesi sadece öğrenci tatminini artırırken, öğrenci tatmini, üniversite imajı, öğretim programının imajının öğrenci sadakatinin itici gücü olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuca ilaveten öğrenci tatmini ve üniversite imajının öğrenci sadakati üzerinde doğrudan etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Helgesen ve Nesset (2007b)’in aynı yıl yaptığı bir diğer araştırmada kalitenin öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati ile pozitif yönde anlamlı ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yönetim kaliteli hizmet vermeye önem göstermelidir.

Yu ve Kim (2008) öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati arasında üniversite yaşantısının kalitesinin aracı rolünü incelemek için rastgele seçilen 228 lisans öğrencisi üzerinde anket uygulamıştırlar. Öğrencilerin %53’ünü 2 yıldan daha fazla üniversite yaşamı olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada oluşturdukları kavramsal modele göre öğrencilerin eğitim hizmetlerinden, idari hizmetlerden ve tesislerden tatmini üniversite yaşamının kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Modelde ayrıca üniversite yaşamının kalitesinin de öğrenci sadakati üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucuna göre üniversite yaşamının kalitesi öğrenci sadakati üzerinde anlamlı bir

etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin üniversite hizmetlerinden tatmini, eğitim hizmetlerinden tatminİ ve üniversite olanaklarından tatmini üniversite yaşamının kalitesi üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Fakat idari olanaklardan tatminin üniversite yaşamının kalitesi üzerinde etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Yine sonuçlara göre üniversite hizmetlerinden tatminin öğrenci sadakati üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan sobel testine göre ise öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati arasında üniversite yaşantısının kalitesinin aracı bir rol oynamakta olduğu tespit edilmiştir.

Mohamad ve Awang (2008) yılında hizmet kalitesi ve kurumsal imajın öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati üzerindeki etkisini incelemek amacıyla 872 lisans öğrencisi üzerinde anket uygulamıştır. Oluşturdukları kavramsal modele göre hizmet kalitesi ve kurumsal imajın öğrenci sadakati üzerindeki etkisinde öğrenci tatmini aracı rol oynamaktadır. Araştırma sonucuna göre hizmet kalitesinin öğrenci sadakati üzerinde etkisi olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu karşılık öğrenci tatmini öğrenci sadakati üzerinde etkiliyken öğrenci tatmininin hizmet kalitesi ve öğrenci sadakati arasında aracı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Mendez vd. (2009) algılanan hizmet kalitesi, tatmin, güven ve bağlılığın öğrenci sadakati üzerindeki etkisini araştırmak amacı ile 752 öğrenci üzerinde anket uygulamışlardır. Araştırma sonucuna göre algılanan hizmet kalitesinin ve öğrenci memnuniyetinin doğrudan öğrenci sadakatini etkilemediği, güven ve bağlılığın aracı etkisi ile dolaylı olarak etkilediğini ortaya koymaktadır. Öğrenci sadakatini etkilemede en etkili faktör bağlılık olarak bulunmuştur. Ayrıca hizmet kalitesinde yer alan faktörlerden öğretim elemanının ve personelin yeterliliğinin çok önemli olduğunu belirtmişlerdir.

Gulid (2011) hizmet pazarlaması karışımı adını verdiği değişkenin öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati üzerindeki etkisini 202 yüksek lisans öğrencisine anket uygulayarak araştırmıştır. Ayrıca oluşturduğu kavramsal modele göre öğrenci tatmini ve öğrenci sadakati birbirini doğrudan etkilemektedir. Araştırma sonucuna göre hizmet pazarlaması karışımında yer alan faktörler öğrenci sadakatini %39,4 oranında etkilemektedir. Yine araştırma sonucuna göre öğrenci sadakati ve öğrenci tatmini

arasında da anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara ilaveten ürün ve hizmet özelliklerinin öğrenci tatminini belirleyen en önemli faktör olduğu tespit edilmiştir.

Perin vd. (2012), öğrenci sadakatinin öncüllerini belirlemek amacıyla 696 öğrenci üzerinde anket uygulamıştır. Araştırmada sadakat öncüllerini belirlemek amacıyla güven, bağlılık ve algılanan kalite değişkenlerini ele almıştır. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin bağlılıklarının sadakatlerini olumlu yönde etkilediği ve öğrencilerin hizmet kalitesi algılarının bağlılıkları ve güvenleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bulgular ayrıca, öğrenci bağlılığının dolaylı olarak algılanan kaliteden etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin yükseköğretim hizmetlerine olan algısının sadakati etkilemediği ortaya çıkmıştır.

Annamdevula ve Bellamkonda (2014) hizmet kalitesi ve öğrenci sadakati arasında öğrenci tatminini aracı değişken olarak kullanarak, hizmet kalitesinin öğrenci sadakati üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini araştırmak amacıyla 918 öğrenci üzerinde anket uygulamıştır. Araştırma sonucuna göre hizmet kalitesi öğrenci sadakatini yorumlamada önemli bir değişken olduğu ve öğrenci tatmininin hizmet kalitesi ve öğrenci sadakati arasında kısmi aracı değişken olduğu ortaya çıkmıştır.

Kunanusorn ve Puttawong (2015) araştırmalarında algılanan değer, öğrenci güveni, üniversite imajı ve öğrenci tatmini ile öğrenci sadakati arasındaki bağlantıları incelemeyi ve aracı değişkenlerin öğrenci sadakat modelindeki etkisini tanımlamayı amaçlamışlardır. Bu amaç doğrultusunda 100 özel üniversite öğrencisine anket uygulamışlardır. Araştırma sonucuna göre algılanan değer, öğrenci güveni, üniversite imajı ve öğrenci tatmininin sadakat üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca değişkenlerin sadakati etkilemesinde öğrenci tatmininin dolaylı olarak güçlü bir etkisi olduğu ve algılanan değerin etkisinin öğrenci tatmini yoluyla sadakati etkilediği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak öğrenci tatmininin aracı değişken olduğu ortaya çıkmış ve öğrenci sadakatini yorumlamada en büyük itici güç olduğu tespit edilmiştir.