• Sonuç bulunamadı

Akif Enstitüsüne doğru

Belgede Akif'in manzum hikayeleri (sayfa 33-35)

Y a z a r l a r Birliği 1978 A ğ u sto s’uııda k u ru ld u ğ u n d a, k u ru cu üyelerin ilk p lanladığı faaliyetler a ra s ın d a M eh- m ed Akif’ in anılm ası d a yer alıy o rd u .

Bu an m an ın b üyük İslâm şairinin h â tıra sın a en uygun ta rz d a gerçekleşti­ rilm esi ve gelenekleştirilm esi k a ra rla ş­ tırıldı. A nm alar merhum un vefat tarihi o lan 27 A ralık ’ta ve M illî M ücadele y ıl la r ın d a A n k a r a 'd a b u lu n d u ğ u sırad a ik am et ettiği T âced d in D e rg â h ı’ nd a y ap ılacak tı. İlm î b ir sem iner o la ­ rak düşü n ü len ilk to p la n tı için hem en h arek ete geçildi.

İlk elde, K ü ltü r B akanlığı ve H a c e t­ tepe Üniversitesi Rektörliiğü’ne müra­ caat edildi. K ü ltü r B akanlığı, bu k o n u d a b ir Çalışması o lm adığım , y ap ı­ lacak b ir to p la n tı için de salon tahsis edilem eyeceğini bildirdi. H acettepe Ü niversitesi ise. T âced d in D erg âh ı’nın sürekli açık o lm adığını, ışınlam adığını

o y ü zd en , to p la n tı için m üsait b u lu n ­ m adığını, an cak belirtilen günde ziya­ rete açık tu tu lacağ ın ı bildirdi.

A n k a ra ’d a b u lu n an Y a m te r Birliği m ensupları 27 A ralık 1978 sabahı T âceddin D erg âh ı’na giderek M ehm ed  k ifi an d ılar, ru h u n a F a tih a o k u d u ­ lar. Y a z a rla r Birliği B aşkanı kısa bir k o n u şm a y a p a ra k K ü ltü r B akanlığı yetkililerinin millî k ü ltü rü m ü z ü n bu b ü y ü k şahsiyetini u n u ttu rm a k için h u su s î b ir g a y re t g ö s te rd ik le rin i, Y azarlar Birliği’nin M .A kif’ i an m a h u su su n d ak i teşebbüslerinin b ak an lık ta ra fın d a n engellendiğini, b u n a rağ ­ m en  k if in d üşüncesinin ve m ücade­ lesinin yaşatılacağını ifade etti.

Böylece, bir gelenek için m ütevazi ve sessiz bir adım atılm ış o luyordu.

E rtesi yıl (1979) yapılan to p lan tı d ah a geniş y an k ılar b u ld u . Bu to p la n ­ tıya K ü ltü r B akanı Tevfık K o raltan ,

M ü steşar P rof. Em in Bilgiç ve M üste­ şa r m uavini Y avuz B ülend B âkiler de katıldılar.

T o p la n t ıy ı a ç ış k o n u ş m a s ın d a Y azarlar Birliği B aşkanı D .M eh m et D o ğ an , T ü rk iy e’de ta k ip edilen yanlış eğitim ve k ü ltü r siyaseti neticesinde nesillerin millî değerlerim ize y ab an cı­ laştığını, b u yü zd en b a z ı çevrelerin İstiklâl M arşı’na karşı d av ran ışla r içine girdiklerini söyledi. D o ğ an , İstik ­ lâl M arşı’na karşı tav ır ta k ın a n la rın , onda terennüm edilen kuvvetli îm an, her tü rlü em peryalizm i reddeden fikir ve h ü rriy et aşk ın d an tedirgin b ölücü ve k o m ü n ist m ih ra k la r o ld u ğ u n u belirtti. D o ğ a n , k o n u ş m a s ın ın d e v a m ın d a resm î k u ru lu şların M . k ife karşı gös­ terdikleri ilgisizlikten y a k ın d ı ve K ül­ tü r B akanlığı’nın yeni idarecilerinin bu d u ru m u düzelterek b ü y ü k şairim izin eserlerinin güzel, tem iz ve u cu z b a sk ı­ larını y a p arak b ü tü n v atan d a şla ra u la ş- tıracak faaliyetler içinde b u lu n m a la ­ rını tem enni etti.

D a h a so n ra k o n u şa n K ü ltü r B akanı Tevfık K o ra lta n , M ehm ed  k ifin b ü y ü k s a n a tk â r ve insan şahsiyeti üze­ rinde d u rd u . K ü ltü r B ak an h ğ ı’nm O ’. n a ve e s e r in e g e re k e n sa y g ıy ı göstereceğini ifade etti. K ü ltü r B ak an ­ lığı M üsteşarı Em in Bilgiç de M ehm ed  k ifin eserlerinin B akanlıkça yayını k o n u su n d a b aşlattık ları çalışm aları d e v a m e tt ir e c e k le r i n i ve y a k ın z a m a n d a neticelendireceklerini, T âcet-

Vtehmed Âkifin Ankara’da iken ikamet ettiği ve şimdi müze haline getirilen ev Müzede Âkifin özel eşyaları ve bir de maskı bulunuyor.

tin D e rg â h ı’m n da devam lı açık tu tu la ­ bilm esi için B akanlıkça devralınm ası- na çalışıldığını söyledi.

12 E y ü l’den so n ra b ir süre b ü tü n dern ek faaliyetleri m en edildiğinden 1980, 27 Aralık’ında toplantı yapıla­ madı. 1981, 27 Aralık’ı m erhumun vefa­ tının 45. y ıldönüm üne rastlıyordu. Y azarlar, üniversite m en su p lan , seç­ kin b ir aydın to p lu lu ğ u y a n ın d a sem t sâk in lerin in de katıldığı çok canlı bir to p la n tı yapıldı. “ M ehm ed  k ifd e şahsiyet ve şahsiyetçi tu tu m ” k o n u ­ su n d a S üleym an H ayri B olay (D oç. D r.), “ M ehm et A kif'in M illî M ücadele sırasın d ak i çalışm aları” k o n u su n d a A yvaz G ö k d e m ir ve Y ahya Y alçıntürk b irer k o n u şm a yaptılar. D a h a so n ra D an ışm a Meclisi üyesi M ehm et P am ak kısa b ir k o n u şm a yaptı. T âced d in C am ii vazifelilerinden Ali G ürgenci D e rg â h ’a layık olduğu ilginin gö steril­ m esini istedi. B aşında ve so n u n d a Süleym an a ra b u la n ta ra fın d a n K u r’ an-ı K erim o k u n an to p la n tı sırasında Rıdvan Çongur M. Akif'in Tâceddin D erg âh ın d a yazdığı şiirleri o k u d u , İsm ail C o şa r da “ Ç an ak k ale Ş ehidleri’

şiirini seslendirdi.

1982 de yap ılan to p la n tı, T âced d in C am iî m üezzininin K u r’an-ı K erim o k u m ası ile başladı. D ah a so n ra Birlik B a şk a n ı D , M eh m et D o ğ a n b ir k o n u şm a yaptı. D o ğ an , M ehm ed Âİcif in yaşayışı ve eserleriyle tam b ir ö rnek şahsiyet o ld u ğ u n u belirterek, eserleri­ nin ve ö rn ek kişiliğinin genç nesillere yansıtılması gerektiğini söyledi.

Y a z a rla r Birliği’nin bu m ak satla, M eh­ m ed A k if'in d o ğ u m u n u n 110. yıldö­ nüm ü olan 1983’te İlmî bir to p la n tı yapacağını belirten D o ğ an , “ M ehm ed A k if E n stitü sü ” k u rm a çalışm alarının da devam ettiğini belirtti. D aha sonra Y ahya A kengin “ M ehm ed  k ifd e sos­ yal gerçekçilik” k o n u su n u işleyen bir k o n u şm a yaptı. R ıdvan Ç o n g u r, M u h ­ sin D em irel ve İsm ail C o şa r’m o k u ­ duğu şiirlerden sonra, Tâceddin Camiî m üezzininin K u r’an-ı K erim o kum ası ile to p la n tı so n a erdi.

Tâceddin Dergâhı, eski A n k a ra ’nın

b ü y ü k s e m tle rin d e n H a c e tte p e ’nin sınırları içerisindedir, bu sem tte iki ta rih î yapı bilhassa d ik k ati çeker. F atih devri A n ad o lu B eylerbeyilerinden K aracab ey ta ra fın d a n y ap tırılan cam i ve T âced d in S u ltan C am iî. T âceddin D erg âh ı bu cam iin m ütem m im cüzü. M illî M ücadele sırasında A n k a ra ’ya gelen b azı kim seler b u ra d a m isafir edilm iş. M ehm ed  k ifle H aşan Basri ( Ç a n t a y ) d e b u n l a r a r a s ı n d a

Müzenin içinden bir görünüş

Akif Enstitüsü teşekkül ettir­ mek için gayret gösteren Ya­ zarlar Birliği yöneticileri Âkif Müzesi önünde b u lu n u y o rd u .

T âceddin D erg âh ı, C u m h u riy etten so n ra b ü tü n benzeri m üesseselerin a k ı­ betine uğradı. U zu n sü re ihm al edildi. M ehm ed  k if 1936 yılında vefat etti. O lay resm î b asın d a bir kaç satırla geçiştirildi. Resm î m erasim yapılm adı. A ncak m illet, şairini lâyık olduğu ilgiyi g östererek uğu rlad ı. A ra d a n on yıldan fazla zam an geçtikten sonra A n k a ra Belediyesi M ehm ed  k ifi h atırlad ı. M illî M ücadele yıllarında ikâm et ettiği T âced d in D e rg â h ı’nın b u lu n d u ğ u sokağa millî şairin adım verdi.

1970 lerde H acettep e Ü niversitesi sem tin b ir kısm ını istim lâk ederken T âceddin D e rg â h ı’nı da “ M ehm et  kif Ersoy M ü zesi” hâline getirm ek üzere restore ettird i. Şairin bazı zâtî eşyası ile devrinin d ek o ru birleştirilerek bir m üze m eydana getirildi. A n cak , m üze­ nin sürekliliği sağlanamadı.

N itekim 1978 yılında ilk defa ziya­ rete giden Y a z a rla r Birliği m ensupları T âceddin D erg âh ı’nı çok bakım sız b u ld u lar. M üze eşyaları sadece bu to p ­ lan tı için alelacele yerlerine konul-

_________ MART—

Belgede Akif'in manzum hikayeleri (sayfa 33-35)

Benzer Belgeler