• Sonuç bulunamadı

(1) AĢağıdaki hallerde danıĢmanlık ve inceleme raporu düzenlenir:

DOKUZUNCU BÖLÜM

MADDE 46- (1) AĢağıdaki hallerde danıĢmanlık ve inceleme raporu düzenlenir:

a) DanıĢmanlık Raporu: DanıĢmanlık faaliyetleri kapsamında yapılan incelemeler ve araĢtırmalar.

b) Ġnceleme Raporu: Denetim esnasında rastlanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin bildirilmesine iliĢkin olarak yapılan incelemeler.

(2) DanıĢmanlık faaliyetine iliĢkin raporlarda aĢağıdaki bilgilere yer verilir;

a) Görevin amacı, niteliği, kapsamı, danıĢmanlık hizmetini talep edenlerin beklentileri ve görev süresi,

b) Görevin yıllık program kapsamında mı, yoksa program dıĢı bir talep üzerine mi yapıldığı,

c) Yapılan çalıĢma ve analizler, kullanılan yöntemler, alınan uzman tavsiye ve yardımları,

ç) Görev sonucunda yapılan tespit ve değerlendirmeler ile kanaat ve tavsiyeler,

d) Görev kapsamı dıĢında kalmakla birlikte iç kontrol, risk yönetimi ve yönetim süreçlerine iliĢkin tespit edilen ve üst yönetime bildirilmesi gerekli görülen sorunlar,

e) Görev sırasında elde edilen ve daha sonraki denetimlerde değerlendirilebilecek risk ve kontrol bilgileri,

f) Genel değerlendirme ve sonuç.

(3) Usulsüzlük ve yolsuzluklara iliĢkin olarak düzenlenen inceleme raporlarında aĢağıdaki hususlara yer verilir;

a) Usulsüzlük ve yolsuzluklara iliĢkin bulgular, deliller ve diğer bilgiler, b) Bilgisine baĢvurulanların açıklamaları,

c) Usulsüzlük ve yolsuzluğun niteliği ve boyutu,

ç) Tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde varılan sonuçlar, tavsiyeler, alınması gereken önlemler ve yapılması gereken diğer iĢlemler,

d) Ġnceleme konusuyla bağlantılı olarak tespit edilen ve denetim programının hazırlanmasında değerlendirilebilecek risk ve kontrol bilgileri ile bunlara iliĢkin denetçi görüĢü.

(4) AraĢtırmalara iliĢkin raporlarda aĢağıdaki bilgilere yer verilir;

a) Konu hakkındaki temel bilgiler,

b) AraĢtırma veya incelemenin niteliği ve kapsamı, c) Ġlgili mevzuat, standart ve kriterler,

ç) Yapılan analizler, kullanılan yöntemler,

d) Konu hakkında bilgisine baĢvurulanların görüĢ ve düĢünceleri, e) Yapılan değerlendirmeler,

f) Varılan sonuç ve öneriler, g) Gerek görülen diğer hususlar.

Yıllık iç denetim faaliyet raporu

MADDE 47- (1) Ġç denetim faaliyetleri sonucunda BaĢkanlık tarafından yıllık iç denetim faaliyet raporu düzenlenir.

(2) BaĢkanlıkça düzenlenen iç denetim faaliyet raporu Üst Yöneticiye sunulur, bu rapor Üst Yönetici tarafından her yıl ġubat ayı sonuna kadar Kurula gönderilir.

(3) Ġç denetim faaliyet raporunun düzenlenmesi ve sunulmasında Kamu Ġç Denetim Rehberine uyulur.

Raporların gözden geçirilmesi

MADDE 48- (1) Düzenlenen raporlar ilgili birimlere gönderilmeden önce BaĢkanlık tarafından gözden geçirilir. Bu gözden geçirmede; sadece mevzuata açık aykırılık ve maddi hata ile diğer biçimsel eksikliklere bakılır.

(2) BaĢkanlıkça yukarıdaki hususlar bakımından yapılan tespitler gerekli değiĢiklik ve düzeltmeler yapılmak üzere ilgili iç denetçiye bildirilir. Ġç denetçi verilen süre içerisinde gerekli düzeltmeleri yaparak raporu BaĢkanlığa sunar.

25 | S a y f a

ONBĠRĠNCĠ BÖLÜM

Ġç Denetim Kaynaklarının Yönetimi Ve GeliĢtirilmesi Ġç denetim kaynaklarının yönetimi

MADDE 49- (1) Ġç denetim için gerekli kaynakların yönetiminden BaĢkan sorumludur.

BaĢkan, Ġç Denetim BaĢkanlığının bütçesini yönetir ve denetimin ihtiyacı olan uygun niteliklere sahip personel de dâhil tüm kaynakları temin eder.

Meslek içi eğitim

MADDE 50- (1) Ġç denetçilere, üç yıllık süreçte asgarî yüz saat meslek içi eğitim sağlanır. Üç yıllık süreçte Ġç Denetim BaĢkanlığınca sağlanacak meslek içi eğitim mümkün olduğunca her yıla dağıtılır. Meslek içi eğitim konularında, idaredeki geliĢme ve değiĢmelere yönelik hususlara da yer verilmelidir.

(2) Meslek içi eğitimin otuz saati, Kurulun koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığınca verilir. Kalan süre, Kurulun eğitim konusundaki düzenlemelerine riayet edilerek, Bakanlığın ihtiyaçlarına göre Ġç Denetim BaĢkanlığınca programlanır.

(3) Ġç Denetim BaĢkanlığı, gerektiğinde meslekî kuruluĢlar, üniversiteler ve bilimsel alanda etkinlikte bulunan diğer kurum ve kuruluĢlarla iĢbirliği yapmak suretiyle kurs, seminer ve benzeri etkinliklerde bulunabilir. Meslek içi eğitim etkinliklerine iç denetim plan ve programında yer verilir.

(4) Meslek içi eğitim programları iç denetçilere önceden duyurulur.

(5) Ġç denetçi olarak göreve baĢlayanlara, bir haftadan az olmamak üzere intibak eğitimi verilir.

Ġç Denetçilikte derecelendirme

MADDE 51- (1) Ġç denetçilikte derecelendirme, Yönetmeliğin 22 nci maddesine ve Kurulun konuya iliĢkin düzenlemelerine uygun olarak yapılır. Bu derecelendirme yapılırken kalite güvence ve geliĢtirme programı kapsamında yapılan değerlendirme sonuçları da dikkate alınır.

(2) Kamu iç denetçi sertifikası; kıdem sırası ve kadro Ģartları yanında iç denetçinin yeterliliği, mesleki bilgi birikimi ve temsil yeteneği dikkate alınarak Üst Yöneticinin teklifi üzerine Kurul tarafından derecelendirilir. Değerlendirmeler; iç denetçilerin çalıĢmaları, hizmet içi eğitim etkinliklerine katılımı ve baĢarısını dikkate alarak Kurulun düzenlemelerine uygun olarak yapılır.

(3) Kıdem sırası ve kadro Ģartlarının oluĢmasına rağmen derecelendirme yapılmaması durumunda, buna iliĢkin gerekçeler ilgili iç denetçiye ve Kurula yazılı olarak bildirilir.

(4) Aynı sertifika düzeyinde bulunan iç denetçilerin kıdemlerinin belirlenmesinde Kurul tarafından yapılacak düzenlemelere uyulur.

(5) Kamu iç denetçi sertifika dereceleri, iç denetçilerin özlük haklarının tespitinde ve kariyerlerinin planlanmasında dikkate alınır.

Sertifika derecesine uygun görevlendirme

MADDE 52- (1) Bakanlığın iç denetime tâbi tutulacak faaliyetleri konu ve süreçleri itibariyle Ġç Denetim BaĢkanlığı tarafından sınıflandırılır. Ġç denetçilerin denetim alanlarının üç yılda bir değiĢtirilmesi esastır.

(2)Ġç denetçiler, çalıĢma süresince edindikleri tecrübe ile sertifika derecelerine uygun olarak görevlendirilir.

(3) A-1 ve A-2 sertifika düzeyindeki iç denetçiler; uygunluk denetimi, mali denetim ve sistem denetimi yaparlar.

(4) A-3 ve A-4 sertifika düzeyindeki iç denetçiler ilave olarak, performans denetimi ve denetimin gözetimi faaliyeti yürütürler.

(5) Bilgi teknolojileri denetimi, bu konuda özel uzmanlığı olan veya bu alanda yeterli sürede eğitim alan iç denetçiler tarafından yürütülür. Kurul, bilgi teknolojileri denetimine iliĢkin ilave sertifikasyon Ģartı getirilebilir.

(6) Denetimin sonuçlarına iliĢkin olarak yürütülecek izleme denetimleri, söz konusu denetim türünün tabi olduğu sertifika düzeylerine sahip iç denetçiler tarafından yürütülmesi esastır.

(7) Ekip halindeki görevlendirmelerde, sertifika derecesi yüksek olan iç denetçi esas alınır.

(8) DanıĢmanlık faaliyeti, Yönetmeliğin 30 uncu maddesine göre A-2 sertifika düzeyine yükselmiĢ iç denetçiler ile A-3 ve A-4 sertifika düzeyindeki iç denetçiler tarafından yürütülür.

Ancak bu Ģartları sağlayan yeterli sayıda iç denetçi bulunmaması durumunda danıĢmanlık faaliyeti, BaĢkan tarafından görevlendirilen iç denetçiler tarafından da yürütülebilir.

(9) Yeterli sertifika düzeyine sahip iç denetçi bulunmaması halinde, denetimin gözetimi faaliyeti, iç denetim birimi baĢkanı veya Yönetmeliğin 30 uncu maddesine göre A-2 sertifika düzeyine yükselmiĢ iç denetçiler tarafından da yürütülebilir.

(10) Yapılacak denetim faaliyetinin birden fazla alanı kapsaması veya görev alanının birden fazla iç denetçinin çalıĢmasını gerektirecek ölçüde geniĢ olması halinde denetim, farklı sertifika derecesine sahip iç denetçilerden oluĢan bir grup tarafından ifa edilebilir.

(11) Birden fazla kamu idaresini ilgilendiren konularda iç denetçilerin yapacakları ortak çalıĢmalarda Kurulun düzenlemelerine uyulur.

Meslekî yeterliliğin geliĢtirilmesi

MADDE 53- (1) Üst Yönetici ve BaĢkan, iç denetçilerin Yönetmeliğin 31 ve 32 inci maddelerinde belirtilen meslekî niteliklerini geliĢtirmeleri için uygun ortamı hazırlar.

(2) Bu amaçla Yönetmelikte belirlenen bilgi, yetenek ve niteliklerin oluĢturulması yanında, iç denetimle ilgili her türlü eğitim, konferans, seminer gibi faaliyetlere katılma konusunda iç denetçilere gerekli olanak sağlanır.

(3) Ġç Denetim BaĢkanlığı, Yönetmeliğin 33 üncü maddesi çerçevesinde meslek içi eğitim programları düzenler.

(4) Üst Yönetici ve BaĢkan, iç denetçilerin uluslararası iç denetçi sertifikalarına sahip olmaları için gerekli imkân ve kurumsal altyapıyı oluĢturur; iç denetçilerin görevlerini ifa ederken ihtiyaç duyacakları özel ihtisas alanlarına iliĢkin gerekli bilgi, beceri ve deneyim sahibi

27 | S a y f a Kalite güvence ve geliĢtirme programı

MADDE 54- (1) Ġç denetim faaliyetlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi ile kamu iç

Benzer Belgeler