• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve TARTIŞMA

4.3. Açık Uçlu sorular

Çizelge 4.22. Düzenlenen eğitimler hakkındaki düşünceler

Frekans % Standart

sapma Varyans

Faydalı oluyor 319 78

,438 ,192

Gereksiz konularda eğitim yapılıyor 10 3

Eğitimin zamanı iyi ayarlanmıyor 30 7

Faydalı değil 30 7

Fikrim yok 17 4

Diğer 2 1

Toplam 408 100

4.2.13.Kooperatif Ortaklarının Risturn Tanımını Bilme Durumu

Alçiçek ve Karlı (2016) yaptıkları çalışmada risturn kavramını bilme durumunu % 23,66 olarak saptamışlardır. Tarımsal kalkınma kooperatifi ortaklarının risturn tanımlama ilişkin bilgiler Çizelge 4.23’te verilmiştir. Buna göre ankete katılan ortakların 188’i bildiğini, 164’ü bilmediğini, 56’sı kısmen bildiğini belirtmiştir. Oransal olarak bilenler % 46, bilmeyenler % 40, kısmen bilenler % 14’tür. Bursa ilinde bu kavramı bilme durumu Burdur ilinin yaklaşık 2 katıdır. Bu durumun ana sözleşme okumanın oransal olarak yüksek olmasıyla ilgi olduğu sonucuna varılabilir. Bu soruya 408 kişi yanıt vermiştir.

Çizelge 4.23. Risturn tanımlama durumu

Frekans % Standart

sapma Varyans

Evet 188 46

,720 ,519

Hayır 164 40

Kısmen 56 14

Toplam 400 100

4.3.1. Ortakların beklentileri

Tarımsal Kalkınma kooperatifi ortaklarına yapılan ankette beklentileri olup olmadığı sorulmuş ve ortaklardan bazıları bu konuda fikirlerini yazmışlardır. Çizelge 4.24’te 16 maddeden oluşan ifadeler ortakların kendi ifadeleridir. Tarımsal kalkınma kooperatifi ortaklarından beklentilere yönelik açık uçlu soruların beklentilerle ilgili kısmının 16 maddenin 11’i kadın ortaklar tarafından dile getirilmiştir. Kadın ortakların teknik gezi talepleri, yerel yönetimler kamu kuruluşlarından daha fazla destek talepleri, yerel ve kamu kuruluşlarıyla işbirliği beklentiler arasındadır. Devletten reklam ve tanıtım desteği, kooperatiflerine ulaşım sağlanması, eğitimlerin çeşitlendirilmesi de beklentiler arasında sıralanmıştır.

Çizelge 4.24. Ortakların beklentileri

1. Tarım İl müdürlüğünden teknik gezi bekliyoruz.

2. Kooperatifimize soğuk hava deposu yapılsın.

3. Daha aktif ve etken rol almalıdır, ürün pazarlamada aktif olmalı.

4. Kadın kooperatifleri yerel yönetimler kamu kuruluşları ve üniversiteler tarafından daha çok desteklenmeli.

5. Kadın dayanışmasını artırmak, kaynak yaratma, proje geliştirme ve fon kaynaklarına ulaşma konusunda bilgi alışverişinde bulunması, kadın örgütleri arasındaki iletişim kopukluğunu gidermek, Bölgesel işbirliği yapmak ve toplantılar düzenlenmesi, yapılan faaliyetler ve çalışmalar hakkında bilgi alışveriş toplantıları düzenlenmesi, projelerin nerelere ve nasıl sunulduğuyla ilgili

bilgilendirme, başarılı kooperatifleri tanımak ve çalışmaları hakkında bilgilendirilmesi, bakanlığın konuyla ilgili ülke çapında çalıştaylar düzenlenmesi.

6. Kadın örgütleri arasında iletişim kopukluğunun giderilmesi, bölgesel işbirlikleri, bölgesel

toplantıların düzenlenmesi, neyi nasıl üretebiliriz ve pazarlayabiliriz, projelerle ilgili bilgilendirme, kendimizi tanıtmak, sesimizi duyurmak.

7. Ağzımızın tadı bozulmasın, daha iyi olalım müşterimiz çok olsun.

8. Resmi işlerde yaşanan zorluklar azalsın, biz de etkinliklerin takibi ve katılma konusunda bilgilenelim, bu olanakları büyüklerimiz bize de sunsun, güzel çalışmalarımız oluyor.

Reklamlarımızı yapsınlar ve köyümüze araç gelsin. Herkes faydalansın. Taksi ve araba olmayınca insanlar gelemiyor.

9. Bizim için en önemlisi araç konusu, belediyenin toplu aracı köyümüze de gelmeli, işyerimiz büyümeli, konuklar geri dönmemeli. Kış aylarında yerimiz dar geliyor, gönüllü olarak herkes çalışmalara katılmalı, vergiler düşürülmeli.

10. Ben oldukça memnunum. Allah razı olsun güzel imkan sağlandı. Gücümüz yerinde olsun çalışalım.

11. Kooperatifimizin daha çok güçlenmesini istiyoruz.

12. Daha fazla eğitim istiyoruz.

13. Eğitim konusu yetersiz. Desteklemelerden zamanında haber alınamıyor ve daha aktif ve işin ehli bir yönetim istiyorum.

14. Kooperatifimiz daha çok güçlensin.

15. 2018 yılının kooperatiflere daha fazla gelir sağlamasını temenni ederim. Saygılarımla. Hayırlı olsun.

16. Kooperatifimizin faaliyetlerinin devamını dilerim.

4.3.2. Ortakların önerileri

Tarımsal Kalkınma kooperatifi ortaklarına yapılan ankette önerileri olup olmadığı sorulmuş ve ortaklardan bazıları bu konuda fikirlerini yazmışlardır. Çizelge 4.25’’te 14 maddeden oluşan İfadeler ortakların kendi ifadeleridir. Açık uçlu soruları yanıtlayanların daha çok kadın ortaklardır.

Öneriler kısmında kooperatif ilkelerine atıflar söz konusudur. Dayanışma ve işbirliği vurgusunun öne çıktığı gözlenmiş, eğitim ve mali konularda yetkin yönetim talepleri dile getirilmiştir.

Yine kooperatiflerin tanıtımlarının yapılmasının pazarlama olanaklarını artıracağını belirtmişlerdir. Pazar olanaklarının artırılması yine öneriler arasındadır. Kadın kooperatifleri desteklenmesi pozitif ayrımcılık anlayışının kooperatifler içinde geçerli olması önerisi mevcuttur. Kooperatifler arası ve kooperatiflerin diğer sektörlerle işbirliği, kooperatif marka ve patent konularında kaynak yaratılması gerektiği önerisi dile getirilmiştir.

Kooperatiflerde gençlere olanak sağlanması önerilmiştir. Genel kurullara katılım sağlanması öneri şeklinde sunulmuştur. Ayrıca tarım kredi kooperatiflerinde olduğu gibi kooperatiflerin devlet eliyle yürütülmesi, kooperatiflere alanında uzman bir ziraat mühendisinin atanmasının iyi olacağı aksi durumda ortaklarla başarının sağlanamayacağı, akrabalık ilişkilerinin de süreci olumsuz etkilediği dile getirilmiştir.

Kooperatif bilincinin oluşturulması ve bu konuda farkındalığın artırılması amacıyla Bursa ilinde her yıl “kooperatif şöleni” yapılması önerilmiştir. Ortakların beklenti ve önerilere ilişkin ifadeleri kooperatifin temel fonksiyonlarıyla örtüşecek niteliktedir.

Çizelge 4.25. Ortakların önerileri

1 Bütün kadın kooperatifleri güçlerini birleştirmeli.

2. Kooperatif yönetimi üyelerine bilgilendirme yapmalı.

3. Yerel yönetimler kamu kuruluşları ve üniversitelerle ile birlikte ortak projeler geliştirilebilir.

4. Eğitim şart, yöneticilerin eğitim düzeyleri yüksek olmalı, para pul işlerinden anlamalılar, bu işlerden anlayan adamlar başa gelmeli, oturup kalkmasını bilen bizi iyi temsil eden kişiler olmalı.

5. Kooperatif resmi işlemleri konusunda bilgi alışverişi ve kadın örgütlenmesi konusunda deneyim alışverişi yapılmalıdır. Ürünlerin pazarlanması konusunda, kurumlar ve kooperatifler arasında işbirliği geliştirilmeli ve ortak pazar alanları oluşturulmalıdır. Kooperatifler arası iletişim

kopukluğunun giderilmesi sağlanmalı; diğer kooperatifler ile birlikte ürün geliştirme, yeni ürünleri birlikte öğrenme ve öğretme, diğer sektörlerle işbirliğini güçlendirme, patent ruhsatı için kaynak yaratılması ve ilgili masrafların azaltılması, danışma merkezlerinin kurulması, kadın kooperatifleri üst birliğinin kurulması ve benzeri konuların üzerinde durulmalıdır.

6. Etkinlik ve çalışmaların duyurulması, donanım, proje yazma, kooperatif kuruluş işlemleri ve işleyişi ile ilgili eğitim desteği ve başarılarımız yayınlanmalı.

7. Bütün üyeler çalışmalara destek versin, kadınlar desteklensin güzel işler yapıyoruz. Başka kooperatifler bir araya gelinsin, yapılan çalışmalar paylaşılsın.

8. Yerel ürünler olmalı, pazarlar çoğaltılmalı kadınları devlet desteklemeli

9. Diğer sektörlerle işbirliği yapılmalı, ortak projeler geliştirmeli, daha iyisi için destek olacak kurumlar olmalı, diğer kooperatiflerin toplantı vs. duyurulması hepimize yapılmalı, eşitlik olmalı bu organizasyonlarda.

10. Şu an her şey güzel gidiyor Allah sağlık versin güzel işler yapmaya devam edelim.

11. Kadın kooperatifleri her yönüyle desteklenmeli.

12. Kooperatif üyelerinin genel kurullara katılımını sağlayacak yollara gidilmeli. Eğitime ve tarım ve hayvancılıkta değişen dünyaya adapte olunacak yöntemlere başvurulmalı. İstikrar sağlanmalı.

Kooperatiflerde gençlere yer verilmeli, şeffaflık sağlanmalı,

13. Kooperatiflerin mevzuatla ilgili sıkıntıları var. Tarım kredi kooperatiflerinde olduğu gibi profesyonel biri de devlet tarafından atanmalı yönetimde en az bir kişi devlet tarafından atanmalı ve bu kişi bu alanda uzman ziraat mühendislerinden olmalı köydeki vatandaşlardan oluşmuş yönetimlerle bu işler yürümez klan ilişkileri olduğu için başka kişilerin seçilmesine de izin verilmiyor.

14. Kooperatifçilik konusuna dikkat çekmek ve bu konuda bilinci artırmak için bütün kooperatiflerin katılımıyla Bursa’da her yıl kooperatif şöleni yapılmalı.

Benzer Belgeler