• Sonuç bulunamadı

Şii Gruplarının Kurduğu Radyo-Televizyon Kuruluşları

B. IRAK’TA YAYINCILIK SÜRECİ VE YAYIN POLİTİKALARI

3. İşgal Sonrası Kurulan Özel Yayıncılık Kuruluşlarının Genel Durumu

3.1. Şii Gruplarının Kurduğu Radyo-Televizyon Kuruluşları

Şii grubuna bağlı radyo- televizyonların temel özellikleri, Hz. Ali’yi övmek, methiyeler, dini ve siyasi ağırlıklı programlar sunmaktadır. Müzik, eğlence programlarına kesinlikle yer vermemektedirler.

Afak Televizyonu. Şii grubuna bağlı bir televizyon kanalı. Kanalın geliri Birleşik Irak Partisi yani örtülü olarak İran tarafından sağlanmaktadır. Dinin programlara yer verildiği kadar siyasi programlara da önem verilmektedir. Afak Televizyon kanalının temel amacı, Şii milislerinin propagandaların yaparak, Şiilerin haklarını savunmak ve meşrulaştırmaktır.

Biladi Televizyonu. Eski Irak Başbakanı Doktor İbrahim El- Caferi tarafından yönetilmektedir. Şii grubuna bağlı, gelirleri İbrahim El- Caferi ve Birleşik Irak Partisi yani örtülü olarak İran tarafından sağlanmaktadır. Biladi televizyon kanalının temel amacı, Doktor İbrahim El- Caferi’nin propagandasını yapmak ve onun faaliyetlerini halka duyurmaktır. İçerik açısından incelendiğinde, haber, siyasi ve dini programlara önem verdiği görülmektedir.

El-Selam Televizyonu. Hüseyin El- Sadır’a bağlı bir kanaldır. Haberlerinde Şii partilerinin faaliyetlerine ağırlık vermektedir. Programları ağırlıklı olarak Irak dışında yaşayan Iraklıların üzüntülerini ve sıkıntılarını dile getirmek ve hükümeti

eleştirenlere öne çıkarmaktır. Maddi kaynakları ise, El- Sadır milisleri tarafından sağlanmaktadır.

El- Masar Satellite. Şii grubuna bağlı bir kanaldır. Maddi gelirleri Birleşik Irak Partisi yani örtülü olarak İran tarafından sağlanmaktadır.

El- Fırat. Şii grubuna bağlı. Maddi gelirleri, Birleşik Irak Partisi yani örtülü olarak İran tarafından sağlanmaktadır. Fırat Tv’nin yayınları net bir şekilde Şiileri savunmaktadır. Amaç Ortadoğuda ve özellikle Irak’ta Şii guruplarını öne çıkarmak ve davalarını meşrulaştırmaktır. Kanalın çalışanlarının sayısı 300’dür. Kanalını yönetim kurulu üyelerinden Muhsin El- Hakimin açıklamasına göre, “kanalda bir Sünni bile” barındırmamaktadır. Yayın merkezi Bağdat el-Karrade bölgesidir. Necef ve Basra’da büroları mevcuttur.

El-Fırat FM. Dini ağırlıklı bir kanaldır. Hadis, ilahi ve dini programlar yayınlamaktadır.

El- Feyha Televizyonu. ABD destekli, temel amacı Irak Hükümeti’nin faaliyetlerini meşrulaştırmaktadır. Şii gurubuna bağlı kanalın yayın merkezi Basra’dadır. Genel müdürü Hişam El- Divan’dır. Haber ağırlıklı programlar sunmaktadır.

Basra Yerel Televizyonu. Basra şehrinden yayın yapmaktadır. Özellikle Basra ve Irak’ın güneyinde bulunan Şii halkının haberlerine öncelik tanımaktadır.

El- Ehlil El- Beyt Televizyonu. Yerel bir televizyon kanalıdır. Genel müdürü Hadi El- Medresi’dir, 24 saat yayın yapmaktadır. Şii gurubuna bağlı Kerbela’dan yayın yapmaktadır.

Basra FM. Basra şehrinden yayın yapan bir yerel radyo istasyonudur. Şii

gurubuna bağlı dini ve siyasi programlarına ağırlık verilmektedir.

Basra Spor Televizyonu. Yerel televizyon istasyonudur. Irak ve özellikle Ortadoğu ülkelerinden spor haberleri yayınlamaktadır.

Babil Televizyonu. Müzik kanalıdır. Iraklı sanatçıların şarkılarını yayınlamaktadır.

El-Gadir Televizyonu. Nil- Sat uydusu üzerinden test yayına başlamıştıt. Şii gurubuna bağlı bir televizyon kanalıdır.

El-Nasiriye Televizyonu. Şii gurubuna bağlı bir yerel televizyon kanalıdır.

Film ve müzik programları ağırlıklı olarak yayınlanmaktadır.

El- İmara Televizyonu. Şii gurubuna bağlı bir yerel televizyon kanalıdır.

Özellikle Irak’ın güney bölgesine ait haberlere yer vermektedir.

Suk El- Şayk Televizyonu. Yerel bir televizyon kanalıdır. Başkent Bağdat’tan yayın yapmaktadır. Şii gurubuna bağlı 24 saat yayın yapmaktadır.

Bağdat ve Şii gurubunun haberlerine ve siyasi programlara öncelik tanımaktadır.

El- Selam FM. Şii grubuna bağlı Muktada El- Sadır’ın denetimde, dini ve siyasi ağırlıklı yayın yapmaktadır.

Huda İslam FM. Merkez yayın Necef’tir, dini programlar ve Kuran El- Kerim ağırlıklı yayın yapmaktadır. Ehli El- Beyıt Müesseselerine bağlıdır.

Enver Televizyonu. Şii gurubuna bağlı, siyasi ağırlıklı yayın yapmaktadır.

Yerel bir televizyon kanalıdır. Yayın merkezi Necef şehridir.

Bilad FM. Şii İslamın sesi radyosudur. Kültürel, siyasi, toplumsal ve tartışma ağırlıklı programlar yayınlamaktadır. Radyonun amacı “toplumun içine düştüğü durumdan halkı din yoluyla hayata bağlamak ve acılarına derman olmaya

çalışmak” olarak ifade edilmektedir.

Nahreyn Televizyonu. Mısırın Başkenti Kahire’den yayın yapmaktadır. Nil-sat uydusu üzerinde 24 saat yayın sunmaktadır. Programlarında ağırlık olarak siyasi ve dini tartışmalara yer vermektedir.

3.2. Arap Sünni Guruplarının Kurduğu Radyo-Televizyon Kuruluşları Sünni gruplara bağlı radyo ve televizyonların temel özellikleri; dini, siyasi, müzik programlarının yanı sıra Irak’ın birliğini ve ABD güçlerinin Irak’tan çıkmasını savunmaktadırlar. Direnişçilerin faaliyetlerini öne çıkararak ve Irak’ın birliğinden yana programlar yaparak halkı işgale karşı durmaya ve birliğe davet etmektedir.

Bağdat Televizyonu. Irak Sünni gurubunu savunan bu kanal, Irak İslam Partisi tarafından kurulmuş, geliri partiden yani örtülü olarak Sünni Arap hükümetlerden sağlanmaktadır. Yayın merkezi Bağdat’tır.

Selahattin Televizyonu. Yayın merkezi Tikrit’tir. Sahibi Şeyh Kenan El- Saddi’dir. Temel amacı, halkı birlik olmaya çağırmak için programlar yapmaktır.

Musuluye Televizyonu. Musul aşiret başkanlarının desteğiyle kurulan bir kanaldır. Musul şehrinde yaşanan olaylar ve Musul şehrinin kültürel, tarihsel ağırlıklı program ve haberlere önem vermektedir. Nil- Sat uydusu üzerinden test yayını yapmaktadır.

Zevra Televizyonu. Direnişçilerin televizyonudur. Irak’ta direnişçilerin ABD güçlerine karşı direnişini anlatmaktadır. Sahibi Vatan Partisi Başkanı Mişan El- Cuburi’dir,

El-Maşrik Televizyonu. Sünni Sofi grubuna bağlı, sahibi şeyh Nihuro

Muhammed Abdul El- Kerim’dir. Televizyonun temel amacı Irak halkını birleştirmektir.

Irak- Sat Televizyonu. Test yayın yapmaktadır.

El- Rafideyn Televizyonu. Sünni belgesel programlarına ağırlıklı olarak yer veren bu kanal, Nil-Sat ve Arap-Sat’tan yayın yapmaktadır.

Mustakille Televizyonu. Yayın merkezi Londra’dır. Programlarında sadece tartışma, ekonomik ağırlıklı programlar sunmaktadır. Sahibi Faslı Doktor Muhammed El- Haşimi El- Hamedi’dir.

El- Hakika Televizyonu. Kurucusu ve sahibi, Muhammed El- Haşimi’dir.

Dini ağırlıklı programlar yapmaktadır. Yayın merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’dir.

24 saat Nil- Sat uydusu üzerinden yayın yapmaktadır.

El- Ahteer Televizyonu. Sünni gurubuna bağlı bir yerel televizyondur.

Bağdat’tan 24 saat yayın yapmaktadır. Programlarında siyasi ve kültürel konulara ağırlık verilmektedir.

El- Garraf Televizyonu. Yerel bir televizyon kanalıdır. Irak’ın Bakuba şehrinden yayın yapmaktadır. Sünni partilerinin desteklediği 24 saat Arapça yayın yapmaktadır.

Musul FM. Yayın merkezi Musul’dur. Sünni gurubuna bağlı 24 saat Arapça siyasi ve haber ağırlıklı bir yayın yapmaktadır. Musuluye televizyonun radyosudur.

Nil- Sat uydusu üzerinden yayın yapmaktadır.

El- Naas FM. Sünni gurubuna bağlı, Irak’ın kültürel zenginliklerine, tarihsel varlıklarına bağlı program ve şarkılar yer vermektedir.

3.3. Türkmenlerin Kurduğu Radyo-Televizyon Kuruluşları

Türkmen etnik gurubuna bağlı radyo- televizyon ve gazetelerin temel amacı ise; Irak’ın birliğini ve bütünlüğünü savunmak, Irak’ta her etnik ve dini gruba hitap etmek, müzik, siyasi, dini ve kültürel program ve haberlere aynı eşitlikte yer vermektedir. Bu televizyon ve radyoların temeli ABD’nin işgali öncesi yerel olarak Erbil’de atılmıştır.

Türkmeneli FM. Türkmeneli televizyonun ulaştığı bütün coğrafyada, aynı kanaldan 4 dilde (Türkçe, Arapça, Kürtçe ve Farsça) yayın yapan Türkmen FM radyosu da dinlenen en çok radyolardan biridir. Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen Irak Radyoları fuarında Irak’ta en çok dinlenen radyo ödülünü almıştır.

24 saat yayın yapan Türkmeneli FM, siyasi, kültürel, toplumsal, dini ve müzik programları yayınlamaktadır.

Türkmeneli Yerel Radyosu. 2003 yılında Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra kur uldu. Kerkük’ten yayın yapan kanalda siyasi ve müzik ağırlıklı program sunulmaktadır.

Türkmeneli Yerel Televizyonu. 24 saat Kerkük ve çevresine yayın yapmaktadır.

3.4. Bağımsız Yayın Yapan Radyo- Televizyon Kuruluşları

Irak’ta her hangi bir etnik gruba bağlı olmayan radyo- televizyon ve gazetelerin temel özellikleri ise; Irak’ın birlik ve beraberliğini öne çıkarmakla beraber, siyasi, dini, kültürel ve tarihsel olaylar ve haber ve programlara önem vermektedirler. Irak’ta her etnik gruba bağlı eşit mesafede yayınlar sunmaktadırlar.

Diyar Televizyonu. Sahibi Faysal El- Yasiri’dir. Bağımsız bir yayın politikası takip etmekte olduğu görüntüsü taşımaktadır. Film, dizi ve müzik programlara ağırlık vermektedir.

El- Diyar- sat Televizyonu. Nil- Sat uydusu üzerinden yayın yapmaktadır.

Siyasi programlara ağırlık vermekle beraber, haberlere oldukça önem vermektedir.

El- Somariye Televizyonu. Merkez yayın Beyrut’tur, genel müdürü Casim El- Lami, Nil- Sat uydusu üzerinden yayın yapmaktadır. 2004 yılında yayına başladı. 450’nin üstünde kadroya sahiptir ve çok güçlü televizyonculuk alanında çok güçlü şahsiyetler mevcuttur.

El- Babiliye Televizyonu. Kurucusu Yönetmen Abbas Kamil, Bağımsız yayın yapmaktadır. 24 saat Nil- Sat uydusu üzerinden yayın yapmaktadır.

Yayınlarında haber, tartışma, dizi ve filmlere ağırlık vermektedir.

El- Babilliye FM. Babiliye televizyonuna bağlı, müzik ağırlıklı programlar yayınlamaktadır.

El- Bağdadiye Televizyonu. Yayın merkezi Kahire’dedir. Şubeleri; Irak, Ürdün, Suriye, Lübnan, Norveç, İsveç ve Türkiye’dir. Amacı, Irak’ın birliğini sağlamak, Irak’ın bağımsızlığına kavuşması için programlar sunmaktadırlar. Siyasi, müzik ve spor programlarına ağırlık vermektedir. Geçmişten bugüne Irak’ın folklorlarına, Irak diziler ve milli şarkılara öncelik tanınmaktadır. Irak’ta öne çıkan en önemli programlarımdan biri olan “İlek Vehşe Ya Irak” bu programda gurbetteki Iraklıların “selam”larını ailelerine iletmektedir. Bu kanalın en önemli özelliği ise Irak bayrağı dışında başka bir bayrağın dalgalanmasına müsaade edilmesidir.

Televizyonun sahibi, eski Irak İspanya büyükelçisi olan Avun El- Kaşluk’tur. 24

saat Mısır’dan yayın yapmaktadır. Çalışanlar arasında etnik ayrımcılık yapılmamaktadır. Çalışanların zorunlu işlerinden biri de Irak’ı işgal eden Amerikan güçlerinin uyguladığı baskı ve şiddet olaylarını öne çıkarmaktır.

3.5. Kürt Grupların Kurduğu Radyo-Televizyon Kuruluşları

Kürt grubuna bağlı radyo ve televizyonların temel özellikleri, Kürt grupların propagandasını yaparak öncelikle Federal bir Irak ardından da bağımsız bir Kürdistan hedefi için çalışmaktır.

Hürriye Televizyonu. Irak devlet Başkanı Celal Talabani’ye bağlı bir kanaldır. Amacı, Kürt gruplarının siyasi çalışmalarını öne çıkarmaktır.

Baba Gürgür FM. Yayın merkezi Kerkük olup, 24 saat üç dilde yayın yapmaktadır. Ağırlık olarak Kürtçe şarkılar ve programlar yayınlamaktadır.

Zagros Televizyonu. Kuzey Irak’ın Erbil şehrinden yayına yapmaktadır.

Kanalın sahibi Mesut Barzani’ye yakınlığı ile tanınmaktadır. Gündüz Arapça, akşam Kürtçe haber, tartışma, müzik programları yayınlamaktadır.

Ishtar Televizyonu. Erbil’den uydu aracılığıyla test yayınına başlayan ve Kuzey Irak’taki Kürt gruplara yakın olduğu bilinen bu kanalın henüz yayın içeriği ve çizgisi netleşmemiştir.

Komola Televizyonu. İsveç'in başkenti Stockholm'den yayın yapmaktadır.

İran'da İslam Devrimi'nden sonra yasadışı ilan edilen İranlı Kürtlerin İran Kürdistan Demokrat Partisi'nden sonraki ikinci büyük örgütü 'Komala', İsveç'ten yayın yapan Kürtçe televizyon kanalı 'Rojhelat'tan sonra yayın hayatına başlayan ikinci Kürt televizyonu oldu. Marksist eğilimli Komala'nın, Irak Devlet Başkanı Celal

Talabani'yle yakın temas içinde olduğu belirtilirken, bu örgütün merkezinin Kuzey Irak'taki Süleymaniye kentinde olduğu belirtilmektedir. Komala, ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde de faaliyet göstermektedir.

Tishk Televizyonu. Kürtçe yayın yapmaya başlayan televizyonların Iraklı Kürtlerin özgürlük mücadelesinin sesi olacağı'nı öne sürüldü. Tishk, Fransa’nın Başkenti Paris’ten yayın yapmaktadır. Amacı Irak dışında yaşayan Kürtlere seslenmektir. Paris Kürt enstitüsü tarafından kurulmuştur.

Gally Kürdistan. Halen hangi Kürt grubuna bağlı olduğu bilinmeyen ve ekranda sadece adı yer alan kanal test yayına Nil-sat uydu kanalından başladı.

Kardeşlik FM. Merkez yayın Kerkük, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından desteklenmektedir. 24 saat Türkmence yayın yapmaktadır. Genel müdürü Velit Şerikedir. Kürt gurubuna bağlı Türkmence yayın yapmaktadır.

Kürdistan Radyosu. Kürdistan radyosu, Kürtçe yayın yapmaktadır.

Zagroz FM. Kuzey Irak yönetimini başbakanı Niçirvan Barzani tarafından yönetilmektedir. Erbil’den Kürtçe 24 saat yayın sunmaktadır. Ağırlıklı olarak programlarında Kürtçe şarkı ve siyasi programlara yer vermektedir.

Erbil FM. Erbil’den Kürtçe müzik ağırlıklı yayın yapmaktadır.

Sümer Radyosu. Kerkük’ten Türkmence yayın yapmaktadır. Velit Şerike tarafından yönetilmektedir. Mesut Barzani tarafından desteklenmektedir.

3.6. Hıristiyan Grubunun Kurduğu Radyo- Televizyon Kuruluşları Hıristiyan Grubunun Kurduğu Radyo ve televizyonlar Kildan, Aşur ve

Süryanilere hitap etmektedir. Temel amaçları Irak’ın toprak bütünlüğünü sağlamak, Irak halkını yaşadıkları sıkıntıdan uzaklaştırmak için programlar sunmaktır.

Aşur Televizyonu. Kildan, Aşur ve Süryanilere hitap etmektedir. Kanalın geliri Avrupa’da yaşayan Hıristiyan kökenliler tarafından sağlanmaktadır.

Programlarında siyasetten öte şarkı ve müzik programlarına daha fazla önem vermektedir. Erbil’den yayın yapmaktadır.

Aşter Televizyonu. Kildan, Aşur ve Süryanilere hitap etmektedir. Kanalın geliri Avrupa’dan yaşayan Hıristiyan din adamları tarafından sağlanmaktadır.

Programlarında siyaset ve dini programlarına daha fazla önem vermektedir. . Erbil’den yayın yapmaktadır.

Beyt El- Nahrein. Hıristiyan Aşuri gurubuna bağlı, Kildani, Aşuri ve Irak’taki Hıristiyan gruplarının sesini duyurmak ve davalarını öne çıkarmak için siyaset ağırlıklı programlar sunmaktadır.

Kildaniye FM. Hıristiyan grubuna bağlı Kildani dilinde yayın yapmaktadır.

Programlarında ağırlıklı olarak şarkı ve müzik programlarına yer verilmektedir.

Aşuri FM. Aşuri grubu tarafından desteklenmektedir. Programlarında müzik ve şarkı yarışması öncelik verilmektedir.

III. BÖLÜM

ÖNDE GELEN TÜRKMEN, ARAP, KÜRT VE HIRISTİYAN TELEVİZYON KANALLARI

Irak halkının özel televizyonlarla tanışması 2003 tarihinde ABD güçlerinin müdahalesi sonrası gerçekleşmiştir. 1990’da Birinci Körfez Savaşı’ndan sonra, Kuzey Irak’ın, Saddam Hüseyin’in hakimiyet alanından ayrılmasıyla, Kuzey Irak’ta, Türkmence, Kürtçe, Asuri ve Kildani dillerinde yayın yapan özel yerel televizyonlar kuruldu.

İç savaşa doğru sürüklenmekte olan Irak’ta bugünlerde neredeyse herkes birbiriyle çatışma halindedir. Buna paralel olarak ülkede bir başka savaş ta medya alanında yaşanmaktadır. Dikta rejimin ardından her siyasi grup medyayı kullanarak insanlar üzerinde etkili olmaya çalışmaktadır. İşgal güçleri de perde arkasından yönettikleri televizyon kanalları, radyoları ve gazetelerle halk üzerinde etkili olmaya çalışmaktadır. ABD’nin Irak’a müdahalesiyle ilgili haberlerin sunuluş şekli, batılı ülkelerdeki medyanın kamuoyu yaratma, kitlelerin düşünce ve görüşlerini etkileme ve tavır belirleme rolünün, Irak medyasının onların bir uzantısı olduğunun, ya da onların bir kopyacılığı yönünde yol aldığının bir göstergesidir. Hemen hemen Irak’ta yeni kurulan her televizyon kanalında ve özellikle haber programlarında “ABD’nin Irak’ı işgal etmesi nedeniyle başlayan direnişçilerin saldırısı” şeklinde başlıklara yer verilmektedir. Her haberin başlığı olayın bütün içeriğini, yani verilmek istenen mesajın özünü oluşturmaktadır. Bu başlıktan sonra anlatılanlar her ne kadar

ABD’nin bu saldırısına karşı da olsa onu haklı çıkaran mesaj zaten başta verilmiş olmaktadır.

Irak’ta durum her geçen gün daha da kötüleşmektedir. Uzun yıllar Irak’ın kaderiyle oynayan, kendi propagandasını yapan hep lider olarak ön saflara çıkaran Irak Devlet Televizyonu devrik liderin idam edilişini de yayınlayan ilk televizyon oldu.

Belirtilen bu nedenlerden dolayı bu karmaşa içinde düzenli yayın yapan, belirli ilkeleri ile amaçları olan ve en çok izlenen söz konusu kanalları irdelemek yerinde olacaktır. Zira aşağıda kapsamlı bir şekilde incelemeleri yapılan bu kanallar, temsil ettiği dini ve etnik grupları yönlendirme gücüne sahiptir. Genel olarak bu kanalları incelememizin nedenlerini;

- Etnik ve dini açıdan daha çok izlenme potansiyeline sahip olmaları, - Belli bir etnik ve dini grubu temsil etmeleri,

- Yayın politikalarının belirlenmiş bir amaç doğrultusunda olması, - Finansal yapılarının özellikleri,

şeklinde açıklayabiliriz.

A. El- Şarkiye Televizyonu

Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra kurulan ilk Arap televizyonudur. El- Cezire dünyada ve özellikle Ortadoğu üzerinde büyük bir izleyici kitlesi edindi. Özellikle Irak halkı El- Cezire’nin haberlerine, görüntülerine en çok güvendikleri televizyonlar arasında yer almaktadır. Fakat El- Şarkiye televizyonun birden ortaya çıkması Bağdat’ta büyük bir izleyici kitlesine sahip oldu.

Çok farklı bir üslup kullanmakta, komedi, eğlence, tiyatro, drama gibi konulara ağırlık verdiği gibi haberlerde de büyük başarılara imza attı.24

El- Şarkiye televizyonu, özellikle her geçen gün Ortadoğu da büyük bir izleyici kitlesine sahip olmakta, Irak’ta ve özellikle Başkent Bağdat’ta olan bitenleri direnişçilerin haberlerini yansıtması ayrıca, El- Cezire televizyonunu Irak’ta yayın yapması yasaklandıktan sonra önemini daha da artırmıştır

İkinci Körfez Savaşı aslında sadece Irak’ta rejimin değiştirilmesi değil, aynı zamanda Irak’ta bazı değerlerin, düzenlerin, ekonomik ve sosyal yapının da değişmesinde etken oldu. El- Şarkiye, Irak’ta ilk Arapça uydu kanalıdır. ABD’nin Irak’ı işgalinden bir yıl sonra kuruldu. Kurucusu Saad el- Bezzaz’dır. Arapça bir isim olan El- Şarkiye “Doğulu” anlamına gelmektedir. İlk kuruluşunda 30 milyon dolar harcandığı belirtilmektedir. Kanalla birlikte ona bağlı olan El- Zaman gazetesi ve El- Şarkiye FM’de kuruldu. Kanal, Irak Sünni grubuna yakınlığıyla bilinmesine rağmen bağımsız yayın yaptığını iddia etmektedir. Kurucusu Saddam Hüseyin’in hayat hikayesini yazan kişidir.

Yayıncılık alanına yatırım yapmasının nedenini “Irak’ta her geçen gün artan basın organlarının farklı gurupları yansıtması ve onların propagandasını yapması nedeniyle, gerçekleri yansıtmak” olarak açıklamaktadır. Kurucusuna göre asıl hedefleri bağımsız ve bölünmemiş Irak ve Bağdat’ teki Sünni gruplardır.

Irak’ta bugün komedi, eğlence ve müzik programları ülkede yaşanan şiddet olaylarından uzak kalmak için tüm Iraklıların tercih ettiği programlar arasındadır.

24Al-Heli,Walid, (1988) Human Rights in Irag, s:8-9

El- Şarkiye Televizyonu’nun Programları

El- Müsaade (Yardım Programı) Programın asıl amacı, Irak dışında ikamet etmek zorunda kalan Iraklıların aileleriyle görüştürmek, geçmişi hatırlamak, gelişmiş bir Irak için neler yapılabileceğini anlatmaktır.

El- Pitaka El- Temviniye (Yemek Karnesi) Program her hafta çekiliş ile Iraklıları kazandırıyor. Çekilişte kazanan aileye erzak sağlanıyor. Bu programda Irak’ta bulunan bütün halkı kapsamaktadır. Program tüm Irak halkını ekrana kilitlenmesine neden olmaktadır.

Şayif El- Hayir ve Müstahle (Hayrını Gör) Bu programda evlenmek üzere olan kişilere, evliliklerini gerçekleştirmek için yardım sunulmakta ve düğünleri gerçekleştirmektedir.

El- Burç El- Alii (Yüksek Kule) Müzik ve özellikle Irak’ta isim yapmış sanatçıların konuk edildiği programda, Irak müziğinin önemi öne çıkarılmaya çalışılıyor.

Karikatür Programı Irakta en çok izlenen programlar arasında yer almaktadır.

Haftalık bir program olmasına rağmen çok yoğun talep üzerine eski bölümleri her gün tekrar edilmektedir.

Kürse ve Amel Programın amacı Irak’ta yıkılan evlerin tamiri ve zarar gören ailelerine maddi ve manevi yardımlarda bulunmaktır. Programın sağladığı başarı sonucu özellikle Bağdat halkı tarafından en çok izlenen program haline geldi.

Haftada iki bölüm çekilmektedir. Önce yıkılmış evin görüntüleri ekrana geliyor, ileriki bölümlerde nasıl tamir edildiği ve aileye evin bitmiş hali ekranlara getiriliyor.

Pitaka El- Şahsiye (Kimlik) Irak’ta eğitim gören öğrenciler arasında yapılan yarışma programıdır.

Miktaribun (Yakınlar) Dargın olan arkadaşları bir arada toplamak ve dargın oldukları konuları halkın önünde tartışmak ve çözüm yolu bulmaktır.

El- Beyit Beyittek (Senin Evin) Irak halkının bir bütün olduğunu ortaya çıkarmak için Bağdat’taki aileleri ziyaret edip Televizyonun kendilerinin olduğunu ve erzak alınıp gidilen evde pişirilip sohbet etmektir.

El- Şarkiye Televizyonu’nun Amaçları

a. Irak halkının içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan uzaklaştırmak, b. Irak’ın birlik ve beraberliğini korumak,

c. Sünni Arapları öne çıkarmak,

d. Bağımsız yayın yaptıklarını ispatlamak, e. Doğru tarafsız yayın yapmaktır.

El- Şarkiye televizyonun temel hedefi her ne kadar tüm Iraklılar olsa da,

El- Şarkiye televizyonun temel hedefi her ne kadar tüm Iraklılar olsa da,