• Sonuç bulunamadı

Beceriler Dil Bilgisi Kelimeler

İletişim araçlarının ne

İLETİŞİM ARAÇLARI (A1)

İletişim kurmanın farklı yolları vardır.

Bu yollardan biri de mektup yazmaktır.

Diğer bir yol da e posta göndermektir.

Mektup e postadan daha eski bir yoldur.

Telefon, internet, gazete, e posta

Yıllardır insanların kullandığı araçtır.(Nakarat)

İletişim kurmanın farklı yolları vardır.

Bu yollardan biri de telefonla konuşmaktır.

Diğer bir yol da internetten aramaktır.

Telefon internetten daha eski bir yoldur.

Radyo, televizyon, kamera, faks makinesi Yıllardır insanların kullandığı araçtır.(Nakarat)

A1 dil seviyesi öğrencileri hedef alınarak hazırlanan bestelenen bu şarkıda iletişim teması işlenmiştir. Bu şarkıdaki amaç yabancı öğrencilere iletişim ile ilgili kelimeleri öğretmek - den daha, karşılaştırma ekini öğretmek ve -dır (-dir) ek fiil eklerini sezdirmektir. Örneğin; Mektup e postadan daha eski bir yoldur, Telefon internetten daha eski bir yoldur, Bu yollardan biri de telefonla konuşmaktır, İletişim kurmanın farklı yolları vardır gibi cümlelerle öğrencilere karşılaştırma ekini ve ek fiili sezdirmek öğretmek amacıyla şarkı sözlerine eklenmiştir. Öğrenciler şarkıyı söyleyerek, ezberleyerek ve bunu tekrar ederek öğretilmesi amaçlanan dil bilgisi konularını, kelimeleri ve kelimelerin telaffuzunu öğrenecek ayrıca eskinden kullanılan iletişim araçları ile günümüzde kullanılan iletişim araçlarını ayırt edebilecek ve bunların nasıl ifade edildiğini, nasıl karşılaştırıldığını öğrenebilecektir. Öğretilmesi amaçlanan bilgilerle alakalı temayı da destekleyen bu şarkı için hazırlanan etkinliklerle de öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirmesi amaçlanmıştır.

BÖLÜM IV

SONUÇ ve ÖNERİLER

Bu araştırmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde A1 ve A2 seviyesindeki yabancı öğrenciler hedef alınarak temalara uygun olarak hazırlanan şarkıların kullanılmasına yönelik bir materyal geliştirme amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik sekiz adet özgün şarkı bu çalışma için bestelenmiştir. Bu şarkılar Bilkent Üniversitesinde Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler üzerinde uygulanarak etkisi araştırılmıştır. Kısaca belirtilen araştırmanın amacı doğrultusunda bu bölümde araştırmanın bulgularından hareketle sonuçlar özetlenmekte ve bu sonuçlara bağlı olarak öneriler getirilmektedir.

4.1. SONUÇLAR

Araştırmanın problem cümlesi; “Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde temalara uygun bestelenmiş şarkılardan nasıl yararlanılır?” şeklinde ifade edilmiştir.

Araştırmanın problem cümlesine göre bu çalışma için bestelenen sekiz adet materyalden dört şarkı A1, diğer dört şarkıda A2 seviyesine uygun olarak hazırlanmış, AOÖÇ’de belirtilen seviyelere uygun temalar işlenmiştir. Bu temalarla birlikte şarkıların her birinde öğretilmesi hedeflenen dil bilgisi kuralları ve kelime kalıpları bulunmaktadır. Şarkılarda işlenen temalar A1 seviyesinde; hava durumu, hobiler ve ilgi alanları, iletişim ve tanışmadır. A2 seviyesinde işlenen temalar; İnsan ve toplum, sosyal etkinlikler, alışveriştir. Sosyal etkinlikler teması iki şarkıda işlenmiştir. Temalar belirlenirken yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla hazırlanan birçok ders kitabı tek tek incelenmiştir.

A1 seviyesinde öğretilmesi hedeflenen dil bilgisi konuları ve kelime kalıpları: Hobiler teması altında isim tamlamaları, hava durumu teması altında isimden isim yapım eklerinden -lı-li-lu-lü ekleri, bulunma durumu çekim eklerinden -da,-de,-ta,-te ekleri, iletişim teması altında iletişim ile ilgili kelimeler, - den daha karşılaştırma eki ve -dır (-dir) ek fiil eklerini sezdirmek, son olarak tanışma teması altında yeni bir kişiyle tanışırken kullanılan kelimelerin öğretilmesi amaçlanmıştır.

A2 seviyesinde öğretilmesi hedeflenen dil bilgisi konuları ve kelime kalıpları ise:

İnsan ve toplum teması altında kişilik tipleri ile ilgili kelime ve kelime kalıpları, sosyal

etkinlikler teması altında geniş zaman kelime kalıpları, alışveriş teması altında zarf-fiil eklerinden (-y)erek/(-y)arak cümleye kattığı anlam farklılığını ve ayrılma/uzaklaşma hal ekini sezdirmek, ikinci kez kullanılan sosyal etkinlikler teması altında da spor ile ilgili bazı kelimeler, kelime kalıplarının ve ikilemelerin öğretilmesi hedeflenmiştir.

Bestelenen şarkılarda kullanılan kelimelerin seviyelere uygun olup olmadığına dikkat edilmiş kullanılan kelimeler tek tek seçilmiştir. Tüm bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan şarkılar uzman kişilerin de görüşleri alınarak yabancı öğrenciler üzerinde uygulanmıştır. Uygulama sonucunda yapılan gözlemler ve görüşleri alınan öğrencilerden elde edilen bulgular bu şekilde bir materyalle desteklenen derslerin öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tuttuğu, dersi daha eğlenceli hale getirdiği, öğrenmelerin daha kolay olduğu, öğrencilerin derste çok daha rahat olduğu, öğrencilerin yüzlerinde tebessümle dersi dinlediği ve derse aktif olarak katılmaktan çekinmediği gözlenmiştir. Şarkıların dilde sürekli tekrar etmesi, akılda kalıcılığının daha kolay olması kullanılan kelimelerin hem telaffuzunu hem de öğrenilmesini kolaylaştırdığı görülmektedir. Şarkılar öğrencilere öğretildikten sonra her şarkı için ayrı olarak hazırlanan etkinliklerle desteklenmesi öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirmesine olanak sağlamıştır. Öğrencilere şarkıda öğretilmesi hedeflenen dil bilgisi konularını bu etkinliklerle birlikte uygulama imkânı olmuştur. Ayrıca öğrenciler beste çalışmalarını telefonlarına, mp3 vb. cihazlara yüklemişler istedikleri yerde dinleme imkânı elde etmişlerdir. Bu da şarkılardan öğrenecekleri öğrenme ürünlerinin öğrencilerin müzik dinleyebilecekleri her türlü ortamda pekiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Bu çalışmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde konulara, temalara yönelik amaçlı olarak bestelenen Türkçe şarkılar, Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesine katkı sağlayabilmekte, özellikle kelimelerin telaffuzunun daha kolay öğrenilmesine yardımcı olabilmektedir. Çünkü amaçlanan dil bilgisi konularının veya kelimelerin şarkı içinde sürekli tekrar etmesi ve şarkılarda sadece amaca hizmet eden kelimelerin bulunması, şarkıların akılda kalıcılı olması da göz önünde alınırsa öğretimin daha kolay olabilmesine katkı sağlamaktadır.

Benzer Belgeler