• Sonuç bulunamadı

2.5. Kastamonu’da İnanç Destinasyonu Olarak Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi

2.5.3. Şeyh Şaban-ı Veli Ve Yapılan Etkinlikler

Kastamonu'nun sahip olduğu tarihsel yapıların birçoğu, şehrin Türk-İslam kültürü içinde kalan ve dinsel alanda kullanılan yapılardır. En eskisi yaklaşık 800 yıllık olan bu yapılar hala birebir kullanılırken, Kastamonu halkının geçmişle olan bağlantısını her daim canlı tutmaktadır.

Kastamonu şehir merkezi ve geniş çevreye dağılmış külliyeler; oldukça fazla sanat şaheseri olan cami ve türbeleriyle Kastamonu mübarek havayı bünyesinde barındırmaktadır.

"27. Uluslararası Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyaları Anma Haftası" etkinlikleri kapsamında Şeyh Şaban-ı Veli doğum yeri Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde anılmıştır (T.C. Kastamonu Valiliği).

Anma programı kapsamında, ilçenin adını aldığı ve 1437 yılında Candaroğlu beylerinden İskender Beyin eşi Tatlu Hatun tarafından gelen geçen yolcuların dinlenmesi için yaptırılan tarihi han, Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir, Kaymakam Mustafa Hamit Kıyıcı, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin ve Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar tarafından törenle turizme açılmıştır.

Tarihi han Şeyh Şaban-ı Veli'yi anmak için gelen vatandaşlar tarafından ziyaret edilmiştir. Han meydanında stant açan Hanönü Kadın Girişimciler Derneği üyeleri, ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri satışa sunulmuştur. Ayrıca belediye tarafından ziyarete gelen vatandaşlara etli pilav, etli pide, yaprak sarması, tatlı ve ayran ikram edilmiştir.

Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anma Haftalarından birinde, Kastamonu şehrinin farklı özellikler taşıyan özel bir şehir olduğuna değinen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Kastamonu evliyalar diyarı ve şehitler beldesidir. Kastamonu, Müslüman Türklerin hâkimiyetine girip İslam’ın nuruna gönlünü açtığı günden beri her asırda büyük âlimler, evliyalar ve bahadırlar yetiştirmiştir. Kastamonu, bütün Anadolu’ya, hatta tüm dünyaya nur saçan bir kaynak olmuş mübarek bir beldedir. Bu belde aynı zamanda Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda verdiği şehitlerle, ismini tarihe yazdırmış bir yiğitler ve kahramanlar diyarıdır” şeklinde konuşmuştur.

Milletleri, toplumları güçlü ve dinamik kılan en büyük etken, o toplumun içinde yetişen ilim ve irfan sahibi âlimlerdir diyen Belediye Başkanı Babaş, “Toplumlara yön veren kişiler, daima o toplumun hafızasında yaşarlar. Kültür mirasımızın önemli şahsiyetlerinden biri olan Şeyh Şaban-ı Veli de toplumumuza yön vermiş, onun manevi temellerinin oluşmasında rol almış ve bugün hala bu rolünü yerine getiren özel bir kişidir. Bu sebeple O’nu hatırlamak, O’nu tanımak, tanıtmak, anlamak ve

çocuklarımıza öğretmek önemli görevlerimiz arasındadır. Çünkü kendi geçmişini bilmeyen toplumlar, geleceklerini de planlayamazlar. Geleceğin büyüklerini yetiştirmek, geçmişteki büyükleri bilmek, toplumun birbirine güvenmesi ve fertlerin birbirini sevmesiyle mümkündür” ifadelerini kullanmıştır.

Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin ülkemiz ve Kastamonu hayatında çok önemli bir fonksiyon icra ettiğine işaret eden Babaş, şöyle eklemiştir: “Vefatından 445 yıl sonra biz Kastamonulular olarak Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri’nin şahs-ı manevisinden hala nasiplenmeye devam etmekteyiz. O, bu topraklarda doğmuş, büyümüş, kendini yetiştirmiş ve öyle bir kök salmış, öyle bir çevresini aydınlatmış ki vefatından 445 yıl sonra hala burada insanlar ondan bir şeyler umuyor, bir şeyler bekliyor. Bu durumun bize anlatacağı çok şeyler var. Bizler o şerefli, onurlu, güçlü, kudretli, dolu dolu yaşanan aydın geçmişimize bakarak o mirasa layık olmaya çalışıyoruz. Ona layık torunlar olmak için bu memleketi geliştirmek, burada kendimize daha büyük, daha güzel gelecek inşa etmek zorundayız.

Çocuklarımıza, gençlerimize, tüm insanlarımıza, geçmişte sahip olduğumuz değerleri yeniden ulaştırmaya, onların da gönüllerini aynı imanla doldurup aynı duyguları yaşamalarını ve paylaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerini hatırlamak, bu sebeplerle çok önemlidir.”

Kastamonu’da özel zikir programlarının yanı sıra düzenlenecek uluslararası sempozyum ve konferanslarla başta Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli olmak üzere Kastamonu'nun yetiştirdiği veliler, kente gelen misafirlere tanıtılmaktadır.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Şeyh Şaban-ı Veli Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dilaver Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1500'lü yıllarda yaşamış Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin, Kastamonu'nun rahmet ve merhamet abidesi velilerden biri olduğunu söylemiştir. Yaşadığı dönemin en büyük âlimler arasında yer alan Şeyh Şaban-ı Veli'nin İstanbul'da aldığı ilimden sonra icazet (diploma) alarak Kastamonu'ya irşat için gönderildiğini dile getiren Selvi, şunları kaydetmiştir:

Selvi, asırlar geçmesine rağmen, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin, hayatı, eserleri ve hizmetleriyle insanlığı etkilemeye devam ettiğine işaret ederek, "Gönül insanlarını, bütün müminleri, kardeşlerimizi, devlet erkânımızı, diğer illerimizdeki ve ülkelerdeki

bütün gönül ehli insanları, bu manevi ziyafete davet ediyoruz. Burada bulacağımız ve paylaşacağımız çok güzel değerler var, güzellikler, tatlar ve kardeşlik var" şeklinde konuşmuştur. Etkinliğin tertip komitesi başkanlığını yürüten İl Müftüsü Osman Aydın da tüm hazırlıkların tamamlandığını söylemiştir. Aydın, bu yıl 23'üncüsünü düzenleyecekleri etkinliğe sadece Türkiye değil, dünyanın değişik coğrafyalarından insanları Kastamonu'da ağırlamak istediklerini kaydetti.

Her sene Mayıs ayının ilk haftasında “Kastamonu Evliyaları Haftası” olarak kutlanmakta ve bu etkinliklere çevre illerden ve diğer şehirlerden gelen ziyaretçiler büyük ilgi göstermektedirler. “Evliyalar Şehri” olarak ün kazanan Kastamonu’da birçok âlimden kalan eserler ve hatıralar büyük ilgi görmektedir (T.C. Kastamonu Valiliği).

Benzer Belgeler