• Sonuç bulunamadı

ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

ARAġTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESĠ VE ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

2.2 ĠLGĠLĠ ARAġTIRMALAR

Terör kavramının tam bir tanımı bulunmamaktadır. Terör kavramına ve terör algısına yönelik bir takım çalışmalar yapılmıştır. Yeniçeri ve Dönmez (2008), „„Terörizm ve Terörist Algısı: Silahı Kimin Tuttuğu Ne Kadar Etkili?‟‟ isimli çalışmalarında; Türkiye‟deki üniversite öğrencilerinin terörist kavramını nasıl tanımladıklarını araştırmışlar ve bu tanımların terörizm türlerine göre farklılık olup olmadığını araştırmışlardır. Bu amaçla bazı anketler uygulamışlardır. Elde edilen bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin “terörist” e atfettikleri birtakım özellikler ortaya çıkmaktadır. Katılımcıların yarısından fazlası teröristlerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu düşünmekte oldukları sonucuna ulaşılmış. Katılımcılar, terörist kavramını olumsuz ve olumlu kişilik, dengesizlik ve katılık özellikleri ile tanımlamışlardır. Terörizm türlerinin, terörist kavramının tanımlanmasında etkili bir rol oynadığı sonucuna ulaşmışlardır.

Terörizm kavramının çok sayıda yazarın çabalarına rağmen uzun süredir kararlaştırılmış bir tanımının bulunmamasının nedenlerinin araştırıldığı „„Terörizmi

16

Kavramsallaştırmanın Zorlukları‟‟ adlı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada terörizm teriminin akademisyenler tarafından nasıl kullanıldığına dair bir analiz yapılmıştır. Özellikle, AlexSchmid‟in 1985'te yayınladığı bir ankete verilen cevaplara dayanarak geliştirilen tanım ile alandaki ana dergilere katkıda bulunanlar tarafından nasıl kullanıldığı karşılaştırılmıştır. Terörün tanımlayıcı unsurlarının sıklığı denetlenmiştir (Weinberg, Pedahzur ve Hirsch-Hoefler, 2004).

Bakker (2012), çalışmasında 2000 ve 2012 yılları arasında düşünce kuruluşları ve devlet kurumları tarafından yayınlanmış olan terörizm literatürünü analiz ederek, terörizmin geleceği hakkında çıkarımlarda bulunmuştur. Terörizmin geleceği üzerine yapılan analizler, bunun herhangi bir yönteminin bulunmadığını ve terördeki değişimlerin nedenleri hakkında sınırları olan bir kavrayışa yol açan teorik temellerin olmadığı ortaya çıkmıştır.

Beren (2012), 2010 yılında terör örgütü tarafından yapılan eylemlerin profilinin çıkarılması ve bu eylemlerin hangi illerde ve ne yoğunlukta yaşandığının ortaya konmasını amaçlamıştır. Türkiye‟de bir yıl içerisinde, PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen eylemler analiz edilmiş. PKK terör örgütünün Türkiye genelinde 2010 yılı içerisinde 23 farklı türde eylem ve etkinlik gerçekleştirdiği görülmüştür. 23 farklı türdeki eylemler rahat bir şekilde analiz edilebilmesi için 5 başlık altında sınıflandırılmıştır. PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen eylemlerin sıklığının illere göre farklılık gösterip göstermediği kontrol edilmiştir. İllere göre eylem profilinin birbirine benzemediği, bazı şehirlerde kırsal destekli şiddet eylemlerinin yoğun yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bazı şehirlerde şehir içi şiddet eylemleri, bazısında yürüyüş, basın açıklaması ve propaganda faaliyetleri tarzında eylemlerin daha yoğun yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır. Şehirlerin terörist eylem profillerinin birbirlerinden farklı olduğu ve terörle mücadelede çözüm önerilerinin de birbirinden farklı olması gerektiğini sonucuna da ulaşılmıştır.

Mencet (2017), Türkiye tarihinde unutulmayacak bir sayfa açan 15 Temmuz Kalkışması ve halkın silahlı cuntaya direnişi sırasında yaşanan hadiselere ilişkin üniversite öğrencilerinin algıları araştıran bir çalışma yapmıştır. Ayrıca bu algının oluşmasında medyanın rolünün tespit edilmesini amaçlamıştır. Araştırmayı bir üniversitenin iletişim fakültesinde öğrenim gören öğrencilere açık uçlu yazılı sorular yönelterek yapmıştır. 15 Temmuz algısı ölçülmeye çalışılmış ve bu sırada takip ettikleri medya kuruluşlarının algılarını nasıl etkilediğini araştırmıştır. Araştırma

17

sonuçlarına bakıldığında hükümete ve medyaya karşı güvensizlik kanısına ulaşılmıştır (%49.6). Katılımcıların çoğunluğu (%45) hükümete muhalif yayın kuruluşlarını takip etmektedir. Öğrenciler 15 Temmuz sürecinde de sosyal medyayı sıklıkla kullanmış ve sosyal medyada sıklıkla yayımlanan manipülatif içeriklerden etkilenmiştir. Araştırmada “darbe girişiminden rahatsız olmayan” bir tutum takındığı belirlenen öğrenciler olduğunu tespit etmiştir.

Ogola (2019), Terörün medyayı kullanarak şok, panik ve çaresizlik duygusu yarattığından söz etmektedir. Bu da toplum üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik hasara neden olmaktadır. Teröristler ölüm ve yıkım tiyatrosu yaratırlar. Medya onlara ücretsiz olarak bir sahne sağlar.

Ayrancı Anadolu Lisesi öğrencileri Semiz ve Karaca (2013)' nın, danışman öğretmenlerinin eşliğinde yaptığı "Lise Düzeyindeki Öğrencilerin Terör Algısı ve Bu

Algıyı Etkileyen Unsurlar" araştırması, TÜBİTAK'ın 44. Ortaöğretim Öğrencileri

Araştırma Projeleri Yarışması'nda sosyoloji alanında Ankara bölge birinciliği almıştır. Liseli öğrencilerin terör algısını ölçme amaçlı araştırmada, Ankara'da 635'i kız 1088 öğrenciyle görüşülmüştür. Araştırmaya göre, öğrencilerin cinsiyet ayrımı olmaksızın büyük bölümü terörün savaş olduğunu ifade etmişlerdir. "Terör insanlık suçudur" ve "terör ahlaksız bir eylemdir" önermelerine öğrenciler, cinsiyet, sınıf, doğum yeri ve okul türü gibi değişkenlere bağlı olmadan yüzde 94 oranında katılmışlardır. Liselilerin çoğu, terörsüz bir dünya olabileceğini söyleyerek, bu konuda ümidin korunması gerektiğini belirtiyor. Gençlerin yüzde 77,5'i insanların bilinçlendirilmesiyle terörün engellenebileceğini düşünmektedirler. Öğrencilerin yarıdan fazlası, medyanın terörün yaygınlaşmasına destek olduğunu inandıkları sonucuna ulaşmışlardır. Terörün yasa dışı yollardan elde edilen paralarla beslendiği fikrine büyük çoğunluğun katılmakta olduğu görülmektedir. Terörün ciddi ekonomik zararlara yol açtığı kanaatine de ulaşılmıştır. Öğrencilerin çoğu, kalabalık yerlere terörist saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu düşünmektedirler. Terörün sadece Güneydoğu bölgesinin sorunu olduğu fikrine ise çoğunluğun katılmadığına ulaşmışlardır.

Terör algısına yönelik yapılan araştırmalar dışında terör ve terörizm kavramlarını açıklamaya yönelik birçok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalardan kavramları tanımlarken söz edilmiştir. Uluslararası arenada terör kavramının tam tanımına

18

ulaşılamamıştır. Çünkü değişen dünya koşulları ve terörün yapısının sürekli değişmesi tanım yapmayı zorlaştırmaktadır.

19

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde araştırma modeli, çalışma grubu, araştırma sürecinin nasıl gerçekleştirildiği ve verilerin analizine dair bilgiler yer almaktadır.