• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: NAKĠT YÖNETĠMĠNDE YENĠ OLUġUMLAR

2.1. Tahsilat Yönetimi

2.1.6. Tahsilat Yönetimi Çözümleri

2.1.6.7. Üye ĠĢyeri Hizmetleri

Üye iĢyerlerinde kredi kartı ve banka kartı ile alıĢveriĢ yapılmasını sağlayan hizmettir. Nakit alıĢveriĢ alıĢkanlığını neredeyse ortadan kaldıran kredi kartları ve bu ödeme sistemini kolaylaĢtıran teknoloji desteği, satıĢ ve tahsilatların verimini ve güvenliğini artıran iki önemli unsurdur.

Kartların POS cihazından geçirilmesiyle tüm provizyon ve diğer iĢlemler otomatik olarak gerçekleĢir. POS cihazı kart üzerindeki bilgileri alıp satıĢ /alacak belgesi üretir. MüĢterinin kredi kartı hesabı borçlandırılırken üye iĢyeri hesabı otomatik olarak alacaklandırılır. POS kullanımı için firmalara "POS Kullanım Kılavuzu" verilir.

Üye iĢyeri fiyatlaması POS tiplerine göre (standart POS, Sanal POS ya da Ortak POS) farklılaĢtırılmıĢ olup, fiyatlamalar üye iĢyerinin aylık POS hacmine göre de değiĢmektedir.

Sistemin avantajları Ģu Ģekildedir;

ĠĢyerinde nakit bulundurma riski azalır. MüĢteri sayısına ve ciroya katkıda bulunur.

Nakit akıĢının bankadaki hesaplarla takip edilebilmesini ve planlama yapılabilmesini sağlar.

48

SatıĢ iĢlemlerinin hızlı ve doğru bir Ģekilde gerçekleĢmesini sağlayarak ödemelerde zaman kaybını azaltır.

Vadeli satıĢların tahsil edilememe riskini ortadan kaldırır. 7/24 destek hizmetinden faydalanılır.

ÇalıĢma alanına uygun çözümler ile iĢ yükü azalır.

Kredi kart sahiplerine taksit seçenekleri , indirim ve ödül olanakları sunar. Sistemin çalıĢma koĢullarını inceleyecek olursak, üç farklı yöntem karĢımıza çıkar;

Tamamı Komisyonlu: Yapılan alıĢveriĢlerin bedeli ertesi iĢ günü belli bir komisyon oranı düĢüldükten sonra hesaba geçer.

Tamamı Blokeli: Yapılan alıĢveriĢlerin bedeli anlaĢılan gün sayısı kadar blokede bekletildikten sonra hesaba geçer.

Hem Komisyonlu Hem Blokeli: Yapılan alıĢveriĢlerin bedeli, belli bir komisyon düĢüldükten ve anlaĢılan gün sayısı kadar blokede bekletildikten sonra hesabınıza geçer.

ĠĢletmeler altı farklı Pos türü ile çalıĢabilir.

Dial – Up POS / Standart POS: En yaygın olarak kullanılan POS cihazıdır ve sabit telefon hattı ile bağlantı kurarak çalıĢır. Elektrik ve telefon hattına bağlı olarak çalıĢabilen, kart üzerindeki bilgileri okuyarak üye iĢyeri ile banka arasındaki bilgi alıĢveriĢini elektronik ortamda gerçekleĢtirebilen özel iĢlem terminalidir. Mobil POS: GSM ve/veya GPRS teknolojisi ile çalıĢır. Adrese ürün teslim eden

dolayısıyla kapıda ödeme gerektiren firmalar ile restoran, cafe gibi masada ödeme uygulaması bulunan firmalar için oldukça pratik bir çözüm sunar.

ADSL POS(IP POS): ADSL POS cihazları daha hızlı ve ucuz iletiĢim kurma özelliğine sahiptir. ADSL bağlantısı ile çalıĢan IP POS cihazları, ADSL bağlantısı bulunan tek veya az sayıda kasalı iĢyerlerince ilave bir iletiĢim maliyeti yaratmamaları nedeniyle tercih edilir. IP POS cihazlarının bağlantısı ADSL veya

49

yerel ağ bağlantısı üzerinden olur. Kredi kartı iĢlemlerinin daha hızlı ve daha az maliyetli yapılmasına olanak sağlayan IP POS cihazları çok kasalı ve yaygın mağaza zincirine sahip üye iĢyerlerince de tercih edilir. ADSL hattı üzerinden çalıĢan; hızlı, kesintisiz ve daha ucuza iĢlem yapma imkanı tanıyan POS uygulamasıdır. ĠĢlem adedi çok olan iĢyerlerinde ve hızın önem taĢıdığı sektörlerde tercih edilir. Üye iĢyerlerine ADSL faturasından baĢka bir hat maliyeti yoktur. Mail Order: MüĢterilerin „SipariĢ Formu‟ doldurmaları veya telefon ile mal/hizmet

alımı talebinde bulunmaları suretiyle ödeme alınmasını sağlayan bu sistemde fiziki POS kullanılmasına gerek yoktur. MüĢterilerin mal/hizmet aldığı mağazada fiziken bulunmasının mümkün olmadığı durumlarda, seminer ve kongre gibi rezervasyon gerektiren organizasyonlarda veya periyodik olarak tahsilat yapılmasını gerektirecek sektörlerde (sigorta, aidat, abonelik ödemeleri) yaygın olarak kullanılır. Kart sahibinin alınan bir mal ya da hizmet bedelini, ödeme noktalarına gitmeden, kredi kartları ile ilgili bilgileri doldurup imzaladıkları baĢvuru formu, broĢür, katalog, internet v.b. aracılığı ile ödeme Ģeklidir.

Sanal POS: Ġnternet üzerinden satıĢ yapılmasını ve kredi kartlı iĢlemlerin güvenli bir Ģekilde banka sistemine gönderilmesini sağlayan yazılımsal POS hizmetidir. Ġnternet üzerinden mal ve hizmet satıĢı yapan üye iĢyerleri için POS cihazının sahip olduğu tüm özellikleri internet sitesine yüklenmesi ile iĢlemler için bankadan online onay ve rapor alınmaktadır. Sanal POS, internet‟te alıĢveriĢ yaptıran iĢyerlerinin kredi kartından tahsilat yapabilmelerini sağlayan bir POS yazılımıdır. Bir siteden alıĢveriĢ yapan müĢteri, kredi kartı bilgisini sitenin formuna girdikten sonra, bu bilgiler internet üzerinden güvenli bir Ģekilde bankaya ulaĢır ve provizyon alınır. Bu yazılım provizyonun güvenli bir Ģekilde alınmasını sağlar, yani internet üzerinden transfer edilen bilgilerin 3. Ģahısların ellerine geçmesini önlemek için kullanılan SSL Ģifreleme tekniğine uyumlu çalıĢmaktadır. Banka siteden alıĢveriĢ yapan kiĢilerin yaptığı, daha önce provizyonu alınmıĢ iĢlemlerin alıĢveriĢ tutarlarını kredi kartı limitlerinden düĢerek üye iĢyerinin banka hesabına geçirilmesini sağlar.

Dövizli POS(Multicurrency): Üye iĢyerlerine, yurtdıĢı kart sahiplerinin yaptığı

50

sunulmasını sağlamaktadır. ĠĢyerine dövizli iĢlemlerine karĢılık TL, USD, EUR, GBP ve JPY olarak ödeme yapılabilir. SatıĢ belgeleri yine aynı döviz cinsinden düzenlenebilir. Kur farkı oluĢması engellenir. Fiyat açıklığı ile güvenli alıĢveriĢ imkanı sağlanır.

2.2. Ödemeler Yönetimi