• Sonuç bulunamadı

Üst Politika Belgelerinin Analizi

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 33-37)

IV. DURUM ANALİZİ

4.4. Üst Politika Belgelerinin Analizi

Stratejik planlama sürecinde 10’uncu Kalkınma Planı (2014-2018), Orta Vadeli Program (2019-2021), Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2018), Orta Vadeli Mali Plan (2019-2021), Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2018) ve Onuncu Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları incelenmiştir. Üst politika belgeleri analizine Tablo 3’de yer verilmiştir.

Tablo 3 Üst Politika Belgelerinin Analizi

ÜST POLİTİKA BELGELERİ

İLGİLİ BÖLÜM /

REFERANS VERİLEN GÖREV/İHTİYAÇLAR

Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018)

158

Eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki uyum; hayat boyu öğrenme perspektifinden hareketle iş yaşamının gerektirdiği beceri ve yetkinliklerin kazandırılması, girişimcilik kültürünün benimsenmesi, mesleki ve teknik eğitimde okul-işletme ilişkisinin orta ve uzun vadeli sektör projeksiyonlarını dikkate alacak biçimde güçlendirilmesi yoluyla artırılacaktır.

159

Ulusal Yeterlilik Çerçevesi oluşturularak eğitim ve öğretim programları ulu-sal meslek standartlarına göre güncellenecek, önceki öğrenmelerin tanın-masını içeren, öğrenci hareketliliğini destekleyen ulusal ve uluslararası ge-çerliliğe sahip diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilecektir.

160 Ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitimde, program bütünlüğü temin edilecek ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde uygulamalı eğitime ağırlık verilecektir.

164 Yükseköğretim kurumlarının sanayi ile işbirliği içerisinde teknoloji üreti-mine önem veren, çıktı odaklı bir yapıya dönüştürülmesi teşvik edilecek ve girişimci faaliyetler ile gelir kaynakları çeşitlendirilecektir.

165 Yükseköğretim kurumları çeşitlendirilecek ve yükseköğretim sistemi ulusla-rarası öğrenciler ve öğretim üyeleri için çekim merkezi haline getirilecektir.

295 Kültürümüzün özgün yapısını ve zenginliğini kaybetmeden gelişime açık ol-ması ve evrensel kültür birikimine katkıda bulunol-ması, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımın bir yaşam alışkanlığı olarak gelişmesi sağlanacaktır.

298 Kültür değerlerimiz ve geleneksel sanatlarımızın yaşatılmasına yönelik des-tekler etkinleştirilerek uygulamaya devam edilecektir.

Tablo 3 Devamı

ÜST POLİTİKA BELGELERİ

İLGİLİ BÖLÜM /

REFERANS VERİLEN GÖREV/İHTİYAÇLAR

Orta Vadeli Program (Yeni Ekonomi

Programı) (2019-2021)

Büyüme ve İstihdam

Kamu kurumlarının ve çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacaktır.

Hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri ile çalışan-ların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamçalışan-larına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırabilmeleri sağlanacaktır. Kamu kurumla-rının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacaktır.

Sanayinin ihtiyaçları ve dijital dönüşüm hedefleri çerçevesinde yenilikçi okul-sektör iş birliği modelleri kurulacaktır.

Özel sektörle iş birliği yapılarak eğitim ve öğretim müfredatı çalışma hayatı-nın beklentilerini karşılayacak işgücü oluşturulacak şekilde güncellenecektir.

Gençlerin eğitim seviyesinin ve işgücünün niteliğinin yükseltilmesi ile geli-şen teknolojinin içerisinde sadece tüketici konumda olmamaları sağlanarak üretkenliklerinin desteklenmesi amacı ile teknolojiye olan ilgisi ve yatkınlığı değerlendirilerek verilecek eğitimlerle başta yazılım, algoritma ve endüstri-yel tasarım olmak üzere belirli konularda temel beceriler kazanmaları sağ-lanacaktır.

KOBİ’lerin markalaşması, kurumsallaşması, verimlilik artışı ve uluslararası piyasalara erişim sağlamaları amacıyla eğitim ve danışmanlık hizmetleri dü-zenlenecek, yenilikçi iş modelleri geliştirmelerini sağlayacak projeler hayata geçirilecektir.

Kamu Maliyesi

Kamu kaynaklarının kullanımının etkinliğini takip etmeyi kolaylaştıracak, şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıracak program bazlı performans esaslı bütçeleme hayata geçirilecektir.

Döner sermayeli işletmelerin bütçe disiplini içerisinde açık, şeffaf ve hesap verebilir bir idari ve mali yapıda çalışmalarını sağlayacak düzenlemeler ya-pılacaktır.

Tablo 3 Devamı

ÜST POLİTİKA BELGELERİ

İLGİLİ BÖLÜM /

REFERANS VERİLEN GÖREV/İHTİYAÇLAR

Orta Vadeli Program (Yeni Ekonomi

Programı) (2019-2021)

Cari Açık

İthalata bağımlılığı azaltmak ve ihracatı artırmak amacıyla yerli üretim ve dünyadaki en iyi uygulamalar göz önünde bulundurularak teknoloji ve Ar-Ge yatırımları kamu-özel iş birliği modelleri ile gerçekleştirilecektir.

Cari açığın düşürülmesi amacıyla ilaç, kimya, petrokimya, enerji, makine/

teçhizat ve yazılım sektörleri öncelikli yatırım yapılabilir alanlar olarak be-lirlenmiştir.

Ülkemizde üretilmeyen 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimi teşvik edilecek, biyoteknoloji alanında yetkinliklerimiz artırılacaktır.

Sağlık turizminin geliştirilmesi için projeler planlanarak hayata geçirilecek-tir.

Güneş, rüzgâr, biyokütle, yenilenebilir enerji ve yerli kömür kaynaklarının elektrik üretimindeki payı artırılacak, YEKA modeli ile bu enerji teknolojile-rinin yerlileştirilmesi desteklenecektir.

İşgücü Piyasası

Dijital ekonomide nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geli-şen sanayinin gerekliliklerine bağlı olarak ortaya çıkan yeni meslek alanların-da işgücünün yetiştirilmesine yönelik kurs ve programlar düzenlenecektir.

Engellilerin meslek edinmesi amacıyla uzaktan eğitim programları geliştiri-lecektir.

Kamu sektöründe çalışanlar için yetenek ölçümü, tekrar yerleştirme ve norm kadro çalışmaları yapılacak, kamu sektörü insan kaynağının ödül ve perfor-mans sistemleri vasıtasıyla etkin yönetimi sağlanacaktır.

Eğitim

Farklı kurumlardaki eğitim ve istihdam verilerinin entegre edilmesine ve analizine dayalı olarak eğitim programı ve meslek bazında arz talep denge-si oluşturulacak, istihdam ile uyumlu eğitim planlaması yapılacak, istihdam edilebilirlik artırılacak, mesleki eğitimde üretim bazlı yaklaşıma geçilecek, eğitim kaynakları etkin kullanılacak ve etkili eğitim programları tasarlana-caktır.

Öğrenmede e-öğrenme sisteminin etkin kullanımı ile dijitalleşme stratejisine uyumlu şekilde müfredat düzenlemeleri yapılacak ve kişiselleştirilmiş öğre-tim planı (sanal asistan) uygulama stratejisi hayata geçirilecektir.

Öğrenme kazanımları itibarıyla uluslararası standartların yakalanması ama-cıyla ölçme ve değerlendirme kapasitesi güçlendirilecek, yabancı dil eği-timinde ihtiyaç temelli ve katmanlı bir yapı oluşturulacak, erken çocukluk eğitimi 5 yaş öncelikli olarak yaygınlaştırılacak ve öğrencinin ilgi, yetenek ve mizacını dikkate alan bir eğitim süreci uygulanacaktır.

Tablo 3 Devamı

ÜST POLİTİKA BELGELERİ

İLGİLİ BÖLÜM /

REFERANS VERİLEN GÖREV/İHTİYAÇLAR

Orta Vadeli Program (Yeni Ekonomi

Programı) (2019-2021)

Eğitim Ekonomik hedeflerle uyumlu olacak şekilde mesleki eğitim kurumlarının ku-rumsal kapasitelerinin geliştirilecek, tematik meslek okullarının yaygınlaştı-rılması, ölçüm ve belgelendirme ile işgücünün niteliği artırılacaktır.

Gençlik ve Toplum

Gençlerin şiddet, madde bağımlılığı, internet ve sosyal medya bağımlılıkla-rı başta olmak üzere tüm olumsuz alışkanlıklardan uzak tutularak ruhsal ve fiziksel sağlıklarının korunmasına yönelik gerçekleştirilecek alternatif proje-ler ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

Sağlık

Kamu hastanelerinde, klinik kalite, vatandaş memnuniyeti, operasyonel et-kinlik ve verimlilik alanlarında gösterilen performans sistematik biçimde ta-kip edilecek ve sağlık personeli teşvik mekanizmasının parçası hâline getiri-lecektir. Vatandaş memnuniyeti sonuçları kurumların ve sağlık çalışanlarının performans değerlendirmelerine dâhil edilecektir.

Farkındalık ve izleme-değerlendirme faaliyetleri yürütülerek ilaç kullanımı-nın optimize edilmesi ve ilaç maliyetlerinin azaltılması konusunda projeler uygulamaya konulacaktır.

İlaç sektörüne yönelik AR-GE çalışmaları kapsamında klinik araştırma mer-kezleri ve birimlerinin sayıları artırılacak, alt yapıları geliştirilecektir.

Sağlık harcamalarının azaltılması için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirilecektir.

Orta Vadeli Mali Plan (2019-2021)

Bütçe Giderlerine İlişkin Temel

Politikalar 2

Kamu kaynaklarının kullanımının etkinliğini takip etmeyi kolaylaştıracak, şeffaflığı ve hesap verebilirliği artıracak program bazlı performans esaslı büt-çeleme hayata geçirilecektir.

Bütçe Giderlerine İlişkin Temel

Politikalar 4

Kamu kurumlarının uzun vadeli tedarik planları hazırlanacak, benzer ihti-yaçlarının ortak alım yöntemiyle temin edilmesi yaygınlaştırılacaktır. Kamu alımlarının; Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlayacak, yerlileştirmeyi ve teknoloji transferini teşvik edecek şekilde kullanılması uygulamasına devam edilecektir.

Bütçe Giderlerine İlişkin Temel

Politikalar 6

Sağlık harcamalarının azaltılması için koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri geliştirilecektir. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilerek sağlık sis-temi içerisindeki etkinliği artırılacaktır. Maliyet avantajı sağlamak amacıyla Tedarik Paylaşım Platformu ve tedarik zinciri iyileştirme çalışmaları yürü-tülecektir. Farkındalık ve izleme değerlendirme faaliyetleri yürütülerek ilaç kullanımının optimize edilmesi ve ilaç maliyetlerinin azaltılması konusunda projeler uygulamaya konulacaktır.

Belgede GAZİ ÜNİVERSİTESİ (sayfa 33-37)

Benzer Belgeler