• Sonuç bulunamadı

HÂMİD’İN MESNEVÎ TARZINDAKİ ROMANTİK POÉMİ: GARÂM

5. Sosyal Fikirler

5.3. Üsküdar Tımarhanesi

Kitabın sonlarına doğru karşımıza çıkan Üsküdar tımarhanesini an-latan bölüm, toplumsal ve sosyal meseleler bakımından dikkat çekicidir ve üzerinde durulması gerekir. Üsküdar tımarhanesini dolduran zavallı-lardan birçoğu sefalet yüzünden akıllarını yitirmişler ve çıldırmışlardır.

Vatana hizmet etmek aşkı da insanı delirtebilir. Nitekim bu aşk yüzün-den düşenler de vardır tımarhaneye. Garam’da aşk acısı ile çıldırmış ve tımarhaneye kapatılmış olan genç, başından geçenleri, âşık olmadan ön-ceki sakin hayatını anlatırken vatana bağlılığına değinir. Vatan aşkından başka aşk tanımadığını söylerken bir anlamda bu aşkın en saf aşkı temsil ettiğini hissettirir:

Zikr ü fikrim hep siyasiyyâttan, Bî-haberdim başka hissiyyâttan.

Nefsime galibdi sevdâ-yı vatan;

Kardeşimdi cümle ebnâ-yı vatan.

Mektebe eyler idim her gün devam;

Şunda olmuştum epeyce nîk-nâm (73-75)

Fakat tımarhanede bulunan insanların birçoğunun delirmesine se-bep parasızlık gibi bazı sosyal problemlerdir. Bu da şairin toplumun

yaşadığı problemlere yabancı olmadığını gösterir. Tımarhanede yaban-cılardan çok kendi milletinden insanlar olmasının nedenini de sosyal problemlere bağlamakta, bir anlamda toplumun eleştirisini yapmaktadır.

Bu bölümde, Hâmid’in tımarhanedeki delilerin ağzından devrindeki in-sanlara rahatsızlık veren birçok sosyal meseleye parmak bastığı görülür:

Aylıkların çıkmaması, hazinede su-i istimal, medreseleri tenkid, Yıldız-dan memleketi idare eden AbdülHâmid’in şahsı, etrafındaki dalkavuk-lar, Kıbrıs meselesi, mabeyinciler, Mahmud Nedim Paşa’nın Rusya’dan aldığı iddia edilen para, Namık Kemâl’in efkâr-ı umumiyeyi ikaz için beyhude yere sarf ettiği gayret, dost kayırma ibtilâsı, hülâsa devrinde uyanık bir adamın görüp beğenmeyeceği şeylerin hepsini bu deliler âle-minde ve delilerin ağzından dinleriz.

Baktım ol kâşâne-i vîrâneye Başladım elhân-ı mecnûnâneye.

Vardı birçok hücre, meskûn her yeri, Yani âkıllerle meşhûn her yeri;

Avluya nâzırdı bunlar cümleten Nevhamı duymakla gördüm vehleten

Oldu hep ol derd-mendân-ı cünûn, Kendi parmaklıklarında saf-nümûn.

Vardı bir mecnûn hemen her sınıftan Ecnebîden çoktu ebnâ-yı vatan.

Ekserinde dikkat ettim illete,

Pâresizlik illet olmuş cinnete (1165-1170)

Bu mısralarda Hâmid, yaşam koşullarına göndermeler yaparak eleş-tirel bir tutum sergiler. Parasızlığın cinnete neden olduğunu söyleyerek o günkü ekonominin de iyiye gitmediğini ima eder.

Delilerden birisi genç filozofa çocuklarını soruyor:

Böyle derken ben o pek sâkin idi Öldü mü açlıktan evlâdım? dedi;

Kim bu şiddetliydi. Kaçtım pür-telâş Hem dedim-her gün çıkar her gün maaş

Gördün öyleyse dedi, evlâdımı Hiç duyarlar mı acep feryadımı?

Karşılık verdim ki: Hep sıhhatteler -Kim? dedi mecnûn, hem etti haneler.

-Sen meğer çılgın mısın, hey arkadaş?

Almaz oldu ailem çoktan maaş.

Pek dayanma öyle, ağrır yanların

Cümlesi açlıktan öldü anların! (1182-1187)

Bazı beyitlerde devrin mâliyesine de gönderme yapılır; hazineye bir ejderha musallat olmuştur; bütün paraları bitirmiştir; bundan dolayı kimse maaş alamaz. Bulunan tedbir ile şöyle alay edilir.

Akıbet himmetlerin bezlettiler:

Nâzır-ı mâliyyeyi azlettiler. (1177)

Tımarhanede bir de garip hayaller tasavvur eden bir de şâir vardır.

Bir perî gördüm uçar mehtâbda

Bir melek gördüm yüzer sîmâbda (1194)

Bu, ihtilâlci bir şairdir: Fakirlerin ayakaltında kalmasının kâfi gel-diğini ve bütün taçların kırılmasını haykırır:

Ser-be-ser Yârab kırılsın tâçlar!

Pâymâl olmak yeter muhtaçlar (1196)

Bu ihtilâlci ve deli şair, Türk edebiyatını tenkid eder: Vatan sahrası kana bulandığı halde, Türk şâirleri lâleden, düşman gülşenleri işgal etti-ği halde bülbül ve gülden bahsederler:

Şi’r hep böyle mukaffâ olmalı Hem mukaffâ, hem musaffâ olmalı

Bizde şâir var, fakat eş’âr yok En edibinde bu halkın âr yok.

Kulzüm-i hûn oldu sahrâ-yı vatan, Laleden bahs eyler ebnâ-yı vatan!

Doldu düşmanlarla gülşenler bütün

Dem-zeniz bülbülle gülden biz bugün! (1197-1200)

Bir medreseli deli şâire sataşır, şâir bu sefer tenkid dilini medreseye çevirir ve medreseli ile yapılan tartışmada medreselere insanların cahil girip daha da cahil çıktıklarını söyler. Hâmid bu vesileye 19. Yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti’ni kemiren dertleri de bir bir sayıp döker:

Kafiye-hân olduğun ol medrese, Anda keşlik öğretirler herkese.

Halk ana cahil girip echel çıkar, Sen gibi mechûl ü müstehcel çıkar.

Kırk sene eyler tahsîl-i kelâm,

Yazmayı bilmez Arapça bir selâm! (1213-1215)

Tımarhanede her cinsten insan vardır. İşte tekkesinin ne olduğunu merak eden bir “ehl-i tasavvuf” ki tütünsüzlükten yakınarak:

Kıbrıs’ı bahş eylerim ben büsbütün, Ver bana sen bir lüle a’lâ tütün!” (1224)

diye haykırır. Bir sarraf bankasına milyarlar yağdığı halde, dostla-rının kendisini müflis telâkki etmelerinden şikâyet eder. Luka adlı bir başkası feshâneye çuha verdiğinden, Tunus tüccarına rakip olduğundan, fakat bir Şamlının kendisini batırdığından dem vurur.

Merd-i Hak çok şey daha yâd eyledi Sonra bir sarrâf da feryâd eyledi.

-Bankama yağmakta hep milyarlar Hem beni müflis sanırmış yârlar

Hem de sirkat etmişim derler ki ben

Altı milyon isterim mâliyyeden (1225-1227)

Diğeri çıktı. Dedi: İsmim Luka, Ben dahi verdim feshâneye çuka

Hep Tunus tüccarına oldum rakîb Kalmak üzereydi Fransız bî-nasîb

Battı sâyemde Tunus ammâ çi sûd

Şâm ilinden çıktı geldi bir hasûd (1231-1233)

Genç Hâmid’den ve deli şairden başka bir aydın, sosyal ihtilâller olacağını müjdeler:

Hatmeder etmez bu, zannım feylesof, Diğeri bed’etti, savten pek mahûf;

Zâlimân akvamı hep bel’ettiler, Sonra akvam anları hal’ettiler!

Çarparak bir necm-i zâhir âleme Oldu istikbâli zâhir âdeme

Şimdiki ahvâlde yoktur bekâ:

Âdemiyet böyle kalmaz mutlaka

Bir müsâvat asrı lâ-büddür gelir,

Ol zaman hangi zamandır kim bilir ! (1236-1240)

Garâm’da gözden geçirilen, felsefî ve İçtimaî fikirlerle ilgili olarak Kaplan (1976: 313); Hâmid’in daha 22 yaşında iken ne kadar çeşitli dü-şüncelere sahip olduğunu fakat bunlar arasında sıkı bir uzlaşma vücuda getiremediği gibi, ifade ediş bakınmadan da şiir seviyesine erişemedi-ğini söyler. Garâm şâiri, zaman geçtikçe bu fikirlerden bazılarını terke-decek, yenilerini benimseyecek, fakat hiç bir vakit insicamlı bir dünya görüşüne sahip olmayacak, ancak aslında bir kusur olan tezatlarını me-ziyet haline getirmesini bilerek, Makber ve daha birçok şiirinde kendine has bir şiiriyete ulaşabilecektir.

Sonuç

Bu araştırmada Hâmid’in ilk ve aynı zamanda şanssız eserlerinden biri olan Garâm ele alındı. Kelime anlamı çok derinden duyulan sevgi, aşk demek olan Garâm, Hâmid’in mesnevî tarzında ve aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün vezniyle yazmış olduğu 1436 beyitlik uzun bir romantik poémdir. Eserde Hâmid’in bütün düşünce ve sanatını görmek mümkün-dür. Hikâye olarak fazla bir ehemmiyet arz etmeyen Garâm’da Hâmid, vaka anlatmak peşinde koşmaz, herhangi bir şey münasebetiyle bol bol fikirler serdeder. Konusu bir ara “ihtiyarıyla cünûn getiren” bir gencin

aşkı, kıskançlığı ve buhranları üzerine inşâ edilen eser Hâmid’i anla-mak açısından önemlidir. Garâm, eski ve kuvvetli bir şiir geleneğinden gelen Hâmid’in Batı kültürüyle karşılaşması sonucu, geçirdiği buhranı aksettirmesi yönüyle de dikkate değerdir. “Garâm” henüz şahsiyetinin hudutlarını çizmemiş genç bir şairin eseridir. Öyleki Garâm’da anlatı-lan vak’a için, şairin hayatını altüst edecek ve şahsiyetini tamamlayacak olan trajediye bir ruh hazırlığıdır denebilir. Garâm, Hâmid’in bir ara de-liliğe kadar giden bir gençlik aşkı ve kıskançlık buhranının hikâyesidir.

Hâmid’in ta kendisi diyebileceğimiz eserin kahramanı, hakikatte şairin ağzından konuştuğu kahramanın bütün hususi çizgileri onu Hâmid’e götürür. Oturduğu Çamlıca’da tesadüf ettiği ve bir görüşte âşık olduğu kadını bir başkasıyla vuslat halinde görünce, sevdiğinin kendisine ben-zeyen kızkardeşi ile karıştırması sonucu cinnet geçirip kızkardeşi ora-da öldürür ve tımarhaneye kaora-dar gider. Tımarhaneden asıl sevgilisinin fedakarlığıyla çıkarıldıktan sonra genç kadının ölümüne sebep olacak hatayı işler.

Hâmid’i henüz toprağa atılmış bir tohum gibi bize âdeta Çamlıca tepesinde yaşanan bir vak’a sonucu gerçekleşen ölüm sonrasından gelen bu hikâyede bulmak mümkündür. İçtimaî fikirleri, yenilik aşkı, bir aile mirası gibi taşıdığı sünnî ve zürdî din ve ahlak telakkisini türbedara yaptığı serzenişler, namuskâr, çalışkan dünyasına da ahireti kadar bağ-lı, ahlak kıymetlerine sahip vatandaş isteyen ve bunun dışındaki tasav-vufî coşkunlukların aleyhinde bulunan sünnî din ve dünya anlayışının tam hülâsasıdır. Garâm adeta devrinin delikanlısının hikâyesini anlatır.

Hâmid söylemek istediklerinin hemen hepsini Garâm’da çekinmeden söylemiştir. Çamlıca tepesinde bir mezar, mezarda maneviyyat… Bu mezar vesilesiyle yaratılış, tabiat, Allah problemlerini ele alarak dev-rindeki çevrenin kültür ve çağının psikolojisi içinde inceliyor. Devrine göre materyalistlerle, siyasi teologların fikirlerini karşılaştırıyor. Neti-cede tasavvuf ve İslâmî felsefede karar kılıyor. Abdülhâk Hâmid, Türk edebiyatında, eserlerine en çok felsefi fikirler karıştıran bir yazardır denilebilir. Toplumsal yapıdaki düzensizlik ve başıboşluğu dile getiren sosyal içerikli eleştiriler, bilhassa eserin tımarhane ve tımarhanedeki-lerin anlatıldığı bölümünde dile getirilir. Özellikle para meselesi, ma-aşların vaktinde ödenemeyişi, istibdat aleyhtarlığı, edebiyatın tenkidi, kadın-erkek eşitsizliği, ahiret düşüncesi, ölüm, esir ve cariyeler, vs. ko-nular, tımarhaneye düşmüş, değişik tipteki insanlar tarafından tartışılır.

Garâm, günümüzde benimsenen nice yeniliklerin kaynağını gösteren temel eserlerden biri olarak nitelenebilir.

KAYNAKLAR

Akıncı, Gündüz (1954). Abdülhak Hâmid Tarhan, Hayatı, Sanatı ve Eserleri, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

Akyüz, Kenan (1986). Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi, Ankara: İnkılâp Kitabevi.

Demircan, Aynur (2003). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Aydınlık Bir Yüz: Abdülhak Hamit Tahran. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Bilkent Üniversitesi, Türk Edebiyatı Bölümü.

Demirdağ, Refika A. (2010). Abdülhak Hâmid’in Eserlerinde Millî ve Felsefî Unsurlar, Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı ABD.

Enginün, İnci (1994). Abdülhak Hâmid’in Hatıraları, Dergâh Yayınları, İstanbul.

Enginün, İnci (2001). Abdülhak Hâmid Tarhan Bütün Şiirleri 4 Kahpe/Garâm;

Dergah Yayınları, İstanbul.

Enginün, İnci (1987). Abdülhak Hâmid Tarhan; Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, İstanbul.

Gökberk, Macit (2000). Felsefe Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi.

Gül, Mehmet (2013). Abdülhak Hâmid Tarhan’ın Şiirlerinin İnanç, Ölüm, Tabiat ve Kadın Temaları Bakımından İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi. Elazığ:

Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı ABD.

Kaplan, Mehmet (1976). “Garam‘daki İçtimaî ve Felsefî Fikirler”, Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar I; Dergah Yayınları, İstanbul.

Kocatürk, V. Mahir (1964). Türk Edebiyatı Tarihi, Ankara, Edebiyat Yayınevi.

Mermer, Kenan (2010). Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Değişen Paradigmada Metafizik Farklılık: Abdülhak Hamit Tahran, Doktora Tezi. Ankara:

Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî (2007). Rubâîler, (Çev. Hasan Âli Yücel), İstanbul.

Süleyman Nazif (1923). “Bir Mukaddime” (Garâm içinde), Matbaa-i Amire, İstanbul, s. 5-9.

Kolcu, Ali İhsan (2004). Tanzimat Edebiyatı 1 Şiir; Salkım-Söğüt Yayınları, Erzurum.

Okay, Orhan (1971). Abdülhak Hâmid’in Romantizmi; Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.

Sevük, İsmail Habib (1935). Edebî Yeniliğimiz; Remzi Kitabevi, İstanbul.

Sevük, İsmail Habib (1922). Türk Teceddüd Edebiyatı Tarihi; Matbaa-i Amire, İstanbul.

Tanpınar, Ahmet Hamdi (1985). 19 uncu Asır Türk Edebiyatı Tarihi, Çağlayan Kitabevi, İstanbul.

Tanpınar, Ahmet Hamdi (1977). Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergâh Yayınları, İstanbul.

Tarhan, Abdülhak Hâmid (1923). Garâm, Matbaa-i Amire, İstanbul.

Yıldız, Ali (2010). “Tanzimat Sonrası Türk Şiirinde Tasavvuf”, Turkish Studies, 5/2, s. 539.