• Sonuç bulunamadı

3. BULGULAR VE TARTIŞMA

3.4. Üretilen Karmaların Özelliklerinin Farklı Ticari Karbon Elyaf Türler

3.4.1. Çekme testi

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari KE türleri kullanılarak hazırlanan karmalara çekme testi uygulanmıştır. Çekme testi sonucunda bu karmaların çekme dayanımı ve kopma uzaması özellikleri çalışmada en iyi sonuç

106

veren, ön kaplanmış KE takviyeli karmaların çekme dayanımı ve kopma uzaması özellikleri ile karşılaştırılmıştır. Buna göre karşılaştırma yapmak amacıyla, PA 6,6 matris için PU ve PA ön kaplanmış KE takviyeli karmalar seçilirken, PBT matris için ise PU ve P ön kaplanmış KE takviyeli karmalar seçilmiştir.

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmalara uygulanan çekme testi sonucunda elde edilen çekme dayanımı grafikleri Şekil 3.67’de verilmiştir.

Şekil 3.67. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmaların çekme dayanımı değerlerinin karşılaştırılması

Karşılaştırma yapılırken PA 6,6 matris ile en iyi sonuç veren iki kaplama malzemesinin en iyi sonuç verdikleri kaplama miktarları seçilmiştir. Buna göre sonuçlar incelendiğinde, % 2 kaplama miktarında PA ön kaplanmış KE kullanıldığı durumda çekme dayanımı saf PA 6,6’ya göre % 201 artarken, % 3 kaplama miktarında ön kaplanmış PU kullanıldığı durumda çekme dayanımının saf PA 6,6’ya göre % 198 arttığı görülmektedir.

107

Eş değer özellikteki ürünlerin çekme dayanımına katkıları incelendiğinde ise saf PA 6,6’ya göre SGL_APS kodlu ürünün çekme dayanımını % 166 arttırdığı, SGL_PUT kodlu ürünün çekme dayanımını % 164 arttırdığı, ZOLTEK_3565 kodlu ürünün çekme dayanımını % 161 arttırdığı ve TAIRYFIL kodlu ürünün ise çekme dayanımını % 150 arttırdığı görülmüştür.

Karşılaştırma amacı ile kullanılan farklı ticari KE türlerinin teknik özellikleri incelendiğinde PA 6,6 matris ile uyumlu oldukları görülmüştür (URL-3), (URL-4), (URL-5). Ancak Şekil 3.67 açıkça göstermektedir ki farklı ticari ürünlerin, karmaların çekme dayanımına katkıları, PU ve PA ön kaplanmış yerli KE türlerinden önemli miktarda düşüktür.

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmalara uygulanan çekme testi sonucunda elde edilen kopma uzaması grafikleri Şekil 3.68’de verilmiştir.

Şekil 3.68. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmaların kopma uzaması değerlerinin karşılaştırılması

Şekil 3.68 incelendiğinde, en yüksek kopma uzaması değerlerinin PU ve PA ön kaplanmış KE takviyeli karmalarda elde edildiği görülmektedir. Bu değerleri sırasıyla SGL_APS, SGL_PUT, TAIRYFIL, ZOLTEK_3565 kodlu KE türleri ile takviye edilmiş karmalar izlemektedir. Bilindiği gibi, elyaf-matris arasında zayıf bir

108

yapışma olduğu durumda lifler kolayca yerlerinden çıkarlar ve en zayıf noktada kopma gerçekleşir. Ancak elyaf-matris arasındaki yapışma iyiyse uygulanan gerilim matristen elyafa kolayca dağıtılır ve iletilir böylece uzama miktarı artar (Liu ve diğ., 2009). Bu durum göz önünde bulundurulduğunda PU ve PA ön kaplanmış elyaf türlerinin PA 6,6 matrisle daha iyi bir yapışma sergiledikleri sonucuna varılabilir. Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmalara uygulanan çekme testi sonucunda elde edilen çekme dayanımı grafikleri Şekil 3.69’da verilmiştir.

Şekil 3.69. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmaların çekme dayanımı değerlerinin karşılaştırılması

Karşılaştırma yapılırken PBT matris ile en iyi sonuç veren iki kaplama malzemesinin en iyi sonuç verdikleri kaplama miktarları seçilmiştir. Buna göre sonuçlar incelendiğinde SGL_APS kodlu KE kullanıldığı durumda çekme dayanımı saf PBT’ye göre % 124 artarken, ZOLTEK_3565 kodlu KE kullanıldığı durumda ise çekme dayanımının % 123 arttığı bulunmuştur. Bununla birlikte PU ön kaplanmış KE kullanıldığı durumda çekme dayanımı saf PBT’ye göre % 116 artarken, P ön kaplanmış KE kullanıldığı durumda ise % 112 arttığı görülmüştür. Buradan, eş değer özellikteki ticari ürünlerden SGL_APS ve ZOLTEK_3565 kodlu ürünlerin, PBT matris ile daha iyi bir etkileşim sergiledikleri sonucuna varılabilir.

109

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmalara uygulanan çekme testi sonucunda elde edilen kopma uzaması grafiği Şekil 3.70’de verilmiştir.

Şekil 3.70. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmaların kopma uzaması değerlerinin karşılaştırılması

Şekil 3.70 incelendiğinde, en yüksek kopma uzaması değerlerinin TAIRYFIL ve SGL_APS kodlu KE takviyeli karmalarda elde edildiği görülmektedir. Elyaf-matris arasındaki yapışma iyi olduğu uzama miktarının daha yüksek olduğu göz önünde bulundurulursa bu elyaf türlerinin PBT matrisle daha iyi bir yapışma sergiledikleri söylenebilir.

3.4.2. Darbe testi

Farklı ticari KE türleri kullanılarak hazırlanan karmalara darbe testi uygulanmıştır. Darbe testi sonucunda bu karmaların darbe dayanımı değerleri çalışmada en iyi sonuç veren ön kaplanmış KE takviyeli karmaların darbe dayanımı değerleri ile karşılaştırılmıştır. Buna göre karşılaştırma yapmak amacıyla, PA 6,6 matris için PU ve PA ön kaplanmış KE takviyeli karmalar seçilirken, PBT matris için ise PU ve P ön kaplanmış KE takviyeli karmalar seçilmiştir.

110

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmalara uygulanan darbe testi sonucunda elde edilen darbe dayanımı grafikleri Şekil 3.71’de verilmiştir.

Şekil 3.71. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PA 6,6 matrisli karmaların darbe dayanımı değerlerinin karşılaştırılması

Şekil 3.71 incelendiğinde, en yüksek darbe dayanımı değerinin PA ön kaplanmış KE takviyeli karmalarda elde edildiği görülmektedir. Bu sonucu sırasıyla SGL_PUT kodlu ve PU ön kaplanmış KE takviyeli karmalar izlemektedir.

Bu tez çalışmasında kullanılan karbon elyafa eşdeğer özellikte, farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmalara uygulanan darbe testi sonucunda elde edilen darbe dayanımı grafikleri ise Şekil 3.72’de verilmiştir. Şekil 3.72 incelendiğinde, en yüksek darbe dayanımı değerlerinin ZOLTEK_3565 ve SGL_APS kodlu KE takviyeli karmalarda elde edildiği görülmektedir.

111

Şekil 3.72. Farklı ticari ürünler kullanılarak hazırlanan PBT matrisli karmaların darbe dayanımı değerlerinin karşılaştırılması

3.5. Farklı Bağlanma Ajanlarının PA 6,6 Matrisli Karmaların Özellikleri