• Sonuç bulunamadı

Üçüncü alt problemde ise öğrencilerin konu hakkında verdikleri yorumlar derlenmiştir. Açık uçlu anket formunun ilk sorusu olarak öğrencilerin yerel tarih öğretimini öğrenmeye ilişkin görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. İlk soruda araştırma grubunda yer alan 61 öğrencinin 50’si Trabzon kentinin yerel tarihine ilişkin bilgileri öğrenmek istediğini dile getirirken 10 öğrenci ise bu bilgileri öğrenmek istemediğini dile getirmiştir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde araştırma grubunda yer alan öğrencilerin önemli bir bölümü Sosyal Bilgiler dersi kapsamında Trabzon kentinin yerel tarihine dair bilgileri öğrenmek istediğini dile getirmiştir.

Açık uçlu anket formunun ilk sorusunun gerekçesi olarak “Şehir hakkında bilgi sahibi olmak” yorumu öğrenciler tarafından ön plana çıkartılmıştır. Bu bakımdan öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersi kapsamında yerel tarihine ilişkin bilgileri öğrenerek şehir hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri tespit edilmiştir.

Açık uçlu anket formunun ikinci sorusunda öğrencilerin yerel tarih öğretiminin katkısına ilişkin düşünceleri ele alınmıştır. Bu doğrultuda 61 öğrencinin 59’u Trabzon kentinin yerel tarihini öğrenmenin kendilerine katkısı olacağını düşünmektedir. Bu noktada sadece bir öğrenci “katkısı olmaz” yorumunda bulunurken bir öğrenci de bu soruyu boş bırakmıştır. Buradan hareketle öğrencilerin önemli bir bölümünün Trabzon kentinin yerel tarihini öğrenmenin kendilerine katkısı olacağını düşündüğü tespit edilmiştir. Öğrencilerin yerel tarih öğretiminin katkısına ilişkin gerekçelerinin başında ise “yerel tarihi bilme” fikrinin yer aldığı tespit edilmiştir. Buradan hareketle öğrencilerin yerel tarih öğretimi kanalıyla yerel tarihlerini öğrenmek istedikleri tespit edilmiştir.

Açık uçlu anket formunun üçüncü sorusunda Trabzon tarihinde önemli yer tutan şahsiyetler bağlamında öğrencilerin; Kanuni Sultan Süleyman ve Şenol Güneş isimlerini ön plana çıkarttıkları tespit edilmiştir.

Açık uçlu anket formunun dördüncü sorusunda Trabzon tarihinde önemli yer tutan olaylar bağlamında öğrencilerin Trabzon’un Fethi olayını ön plana çıkarttıkları tespit edilmiştir. Aynı şekilde, MEB (2017) 7. Sınıf ders kitabında Trabzon’un Fethi’ne yer verilmesi bu görüşü desteklemektedir.

Açık uçlu anket formunun beşinci sorusunda Trabzon tarihinde önemli yer tutan mekânlar bağlamında öğrencilerin; Sümela Manastırı ve Uzungölü ön plana çıkarttıkları tespit edilmiştir. Nitekim MEB (2018) 6. Sınıf ders kitabında da Sümela Manastırı ve Uzungöl’e yer verilmiştir. Bu iki tarihi alanın da Trabzon’un en önemli turizm merkezleri

arasında yer alması öğrencilerin konuya dair bakış açılarını ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır.

Açık uçlu anket formunun altıncı ve son sorusunda ise Trabzon tarihinde önemli yer tutan dönemler bağlamında öğrencilerin; Osmanlı Dönemini ön plana çıkarttıkları ve bu dönemi özellikle merak ettikleri araştırma kapsamında tespit edilmiştir. Bu bakımdan değerlendirildiğinde öğrencilerin bilhassa Osmanlı Dönemi’ni merak ettikleri ve Sosyal Bilgiler dersi kapsamında bu dönemi öğrenmek istedikleri araştırma kapsamında ortaya koyulmuştur.

Bu bölümde çalışmanın sonuç ve önerileri ele alınmıştır.

6. 1. Sonuçlar

Bu çalışmada Sosyal Bilgiler Öğretiminde yerel tarih ögelerinin kullanımına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri Trabzon şehri ölçeğinde belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bölümde bulgulardan elde edilen veriler ışığında ortaya çıkan sonuçlar maddeler halinde sunulmuştur:

1. Çalışma grubunda yer alan öğretmenlerin tamamı derslerde yerel tarih

öğretiminin kullanılmasını gerektiğini savunmuştur.

2. Çalışma grubunda yer alan öğretmenlerin tamamının daha önceden yerel tarih

öğretimiyle alakalı herhangi bir kursa katılmadıkları tespit edilmiştir.

3. Sosyal Bilgiler öğretmenleri yerel tarih öğretiminde kullanılabilecek

uygulamaların başında gezi-gözlem yöntemini ön plana çıkartmışlardır.

4. Çalışma grubunda yer alan öğretmenlerin tamamı derslerde yerel tarih

ögelerinin öğrencilere öğretilmesi gerektiğini savunmuştur.

5. Sosyal Bilgiler öğretmenleri Trabzon tarihinde önemli bir yer tutan ve

öğrencilere öğretebileceklerini düşündükleri şahsiyetler bağlamında; Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Şenol Güneş ve Osman Turan isimlerini ön plana çıkartmışlardır.

6. Sosyal Bilgiler öğretmenleri Trabzon tarihinde önemli bir yer tutan ve

öğrencilere öğretebileceklerini düşündükleri olaylar bağlamında; Trabzon’un Fethi, Rus İşgali ve Muhacirlik yıllarını ön plana çıkartmışlardır.

7. Sosyal Bilgiler öğretmenleri Trabzon tarihinde önemli bir yer tutan ve

öğrencilere öğretebileceklerini düşündükleri mekânlar bağlamında; Ayasofya Camii, Sümela Manastırı ve Kanuni Evini ön plana çıkartmışlardır.

8. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin Trabzon tarihinde önemli bir yer tutan dönemler

bağlamında; Osmanlı Dönemi ve Milli Mücadele Dönemlerini ön plana çıkartmışlardır.

9. Çalışma grubunda yer alan 61 öğrencinin 50’si Sosyal Bilgiler dersi kapsamında

Trabzon kentinin yerel tarihine dair bilgileri öğrenmek istediğini dile getirmiş,10 öğrenci ise bu bilgileri öğrenmek istemediğini belirtmiştir.

10. Öğrenciler genel olarak “şehir hakkında bilgi sahibi olmak” ve bu tür konuları “merak” ettikleri için Sosyal Bilgiler dersi kapsamında Trabzon kentinin yerel tarihine dair bilgileri öğrenmek istediklerini dile getirmişlerdir.

11. Araştırma grubunda yer alan 61 öğrencinin 59’u Trabzon kentinin yerel tarihini

öğrenmenin kendilerine katkısı olacağını ifade etmiştir.

12. Öğrenciler Trabzon tarihinde önemli yer tutan ve kendilerine öğretilebileceğini

düşündükleri şahsiyetler bağlamında; Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet ve Şenol Güneş isimlerini ön plana çıkartmışlardır.

13. Öğrenciler Trabzon tarihinde önemli yer tutan ve kendilerine öğretilebileceğini

düşündükleri olaylar bağlamında; Trabzon’un Fethi’ni ön plana çıkartmışlardır.

14. Öğrenciler Trabzon tarihinde önemli yer tutan ve kendilerine öğretilebileceğini

düşündükleri mekânlar bağlamında; Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayasofya ve Uzungölü ön plana çıkartmışlardır.

15. Öğrenciler Trabzon tarihinde önemli yer tutan ve kendilerine öğretilebileceğini

düşündükleri dönemler bağlamında; Osmanlı Dönemi’ni ön plana

çıkartmışlardır.

6. 2. Öneriler

Benzer Belgeler