• Sonuç bulunamadı

AİLELERE ÖNERİLER

ETKİNLİK 3: “Özdenetimin Yapıtaşları”

Eğitimci anne babalara tuğla şeklinde dikdörtgen kesilmiş kâğıtlar verir. Eğitimci, bu kâğıtlardan bazılarına özdenetim kazandırmada anahtar sözcükleri yerleştirmiş, bazılarını ise boş bırakmıştır. Katılımcılardan beyin fırtınası tekniği ile çocukta özdenetim kazandırmak için yapılması gerekenleri boş kâğıtlara yazmaları istenir. Katılımcılar görüşlerini en alta yerleştirir. Eğitimci önceden yazdığı kâğıtları katılımcıların kâğıtlarının üstüne yerleştirir ve en üste özdenetim kartını şekilde görüldüğü üzere en üste yerleştirir.

Eğitimciye Not: Okuma yazma bilmeyen katılımcılara eğitimci veya diğer bir anne yardım edebilir.

ÖZDENETİM

Problem Çözme Becerisi

Kazandırmak Kararlı Ses Tonu Sergilemek

Sevildiğini

Hissettirmek DavranışlardaSüreklilik KararlıOlmak DeğerVerildiğini ProblemÇözmede SorumlulukVermek Çözüm Yolları Önermek Tutarlı Davranışlar Sergilemek Koşulsuz Sevgi Sergilemek Göz Teması

Kurmak ProblemDurumu

Sunmak Gerçek Açıklamalarda Bulunmak İletişimde Açık Olmak

DEĞERLENDİRME ETKİNLİĞİ: “Oyun Kartları”

Eğitimci aşağıdaki soru ve cevapları ayrı ayrı kâğıtlara yazar. Katılımcı sayısına göre soru cevap sayısı eşit olacak şekilde kartları karışık olarak dağıtır. Kart numarasını söyleyerek katılımcılardan ellerindeki soruyu okumalarını ister. Sonra bu sorunun cevabı elinde olan katılımcının cevabı okumasını ister. Eğitimci elindeki listeden sorulara verilen cevapları kontrol eder. Soruya verilen cevap doğru olmadığında sorunun tekrar okunmasını isteyerek gruba cevabı tekrar sorar.

1. Soru: Çocuğumuza koyduğumuz kuralları açıklamamızın ne gibi yararları vardır?

Cevap: Çocuklar nedenlerini bildikleri kurallara daha kolay uymaktadırlar. Bu nedenle çocuğa konulan kuralların nedenleri açıklanmalıdır.

2. Soru: Yetişkinler kural koyarken kuralın değişmeyeceğini nasıl ifade etmelidir?

Cevap: Konulan kuralın sınırları çok kesin olarak belirtilmelidir. Örneğin; “Sağlıklı olman için akşam dokuzda yatman gerektiğini seninle konuşmuştuk” ifadesi çocuğa kuralların değişmeyeceğine dair fikir verir. Bunun yerine “Peki bugün biraz daha geç yat” ifadesi çocukta kuralların duruma göre değişeceği inancını oluşturur.

3. Soru: Çocuğun olumlu davranışını takdir ederken nasıl ifadeler kullanmalıyız?

Cevap: Çocukla ilgilenen kişiler çocuğun davranışını açık bir dille övmeli, ne kadar beğendiğini belli etmeli, sevincini dile getirmeli ve yapılan olumlu davranışı takdir etmelidir.

4. Soru: Anne babalar kuralları uygularken nelere dikkat etmelidir?

Cevap: Anne babalar, çocuklarıyla ilgili bir konuda her zaman aynı şeyi düşünemeyebilirler. Fakat önemli olan, kuralların uygulanmasında anne babanın tutarlı davranmasıdır.

5. Soru: Kural koyarken çocuğun fikrini almanın ne gibi yararları olabilir? Cevap: Çocuğun kurala uyması ve kuralı benimsemesi kolaylaşır.

6. Soru: Çocuklar koyulan bir kurala uymadığında ne yapılmalıdır?

Cevap: Yetişkinler kararlı tutumuna devam etmeli, çocukla tartışmamalı ve kural ile ilgili uzun açıklamalar yapmamalıdırlar.

7. Soru: Anne ve babaların tutarlı davranmaması çocukta ne gibi etki yapar? Cevap: Çocuk, doğru ve yanlış davranışı anlayamadığı için bocalar.

8. Soru: Özdenetim nedir?

Cevap: Çocuğun kendi kendini yönetmesidir.

9. Soru: Olumlu disiplin nasıl bir aile ortamında gelişir?

Cevap: Olumlu disiplin sevecen, dürüst, samimi ve destekleyici aile ortamında gelişir. Bu ailede çocuk kendisine değer verildiğini bilir.

10. Soru: Olumlu disiplinde süreklilik neden önemlidir?

Cevap: Ailede konulan kuralların her durumda aynı olması çocuğun nasıl davranması gerektiğini bilmesini sağlar. Kurallar farklı durumda farklı şekillerde uygulanırsa çocuk ne yapacağını

4.4. OTURUM 4: ETKİLİ İLETİŞİM

• Sunuma başlamadan önce ısınma etkinliği uygulanır. • Ardından oturumun amacı ve içeriği açıklanır. • Konu hakkında bilgi verilir ve etkinlikler uygulanır.

• Oturumun tamamlanmasının ardından oturum değerlendirilir.

Katılımcıları etkili iletişim, kabul etme, etkin dinleme, empati kurma ve ben dilinin önemi konusunda bilgilendirmektir.

….. Birisi, Rol Oynama, Örnek Olay, Soru Cevap, Tartışma, Anlatım.

Davranış-Etki-Duygu Alıştırması, İletişim Engellerine Örnekler Etkili İletişim • Kabul Etme • Etkin Dinleme • Empati • Ben İletileri

• İletişimde Karşılaşılan Engeller

KONUNUN ADI ETKİLİ İLETİŞİM

AMAÇ İÇERİK

YÖNTEM vE TEKNİKLER DEĞERLENDİRME

ISINMA ETKİNLİĞİ: “Kim Bu?”

Bu etkinlik, katılımcıların birbirini tanımalarına yardımcı olmak amacıyla yapılır. Katılımcılara aşağıdaki listeyi içeren kâğıtlar dağıtılır. Katılımcıların birbirlerine bu listedeki özelliklere sahip bireyleri bulmaları için belli bir süre tanınır. Katılımcıların bu özelliğe uygun buldukları kişiyi kendilerine dağıtılan listeye yazmaları istenir.

Sesi güzel olan Tatlıyı çok seven Adı……… Adı……… Torunu olan Resmi güzel olan Adı……… Adı……… İyi dikiş diken Çok lezzetli yemek pişiren Adı……… Adı……… Yüzme bilen Burcu Terazi olan Adı……… Adı……… Sıcaktan nefret eden Soğuktan nefret eden Adı……… Adı……… Çiçek yetiştiren Sebze meyve yetiştiren Adı……… Adı……… Güzel dantel ören Gülerken kahkaha atan Adı……… Adı……… Çevresine neşe saçan Alışverişi seven Adı……… Adı………

Etkili İletişim

Sağlıklı iletişim, çocuğun ruh sağlığı için çok önemlidir. Çocuğun iletişim becerileri geliştirmesinde anne ve babanın rolü büyüktür. Çocukla kurulan etkili iletişim, onun kendine güveni ve çevresine saygısının gelişimi için en önemli kaynaklardan biridir. Anne ve babalar çocuklarına da konuşma ve kendini ifade etme şansı sağlayarak önce kendini “birey” olarak algılamasına ve öz güvenini kazanmasına olanak tanımalıdır. Çocukların sağlıklı iletişim kurmaları için iletişim anne babaların bilgi ve becerilerine sahip olmaları, çocuklarını kabul edici bir tutum sergilemeleri, onları dikkatle dinlemeleri gerekmektedir.

Etkili iletişim için:

1. İletişim kurulan kişiyi olduğu gibi kabul etme, 2. Etkin dinleme,

Kabul Etme

Kişilerarası iletişimde temel ilke kabul etmedir. Kişileri oldukları gibi kendi özellikleri ile kabul etmek, yargılamadan, eleştirmeden dinlemek önemlidir. Kabul, karşıdaki kişiye değer verildiğinin bir göstergesidir. Kabul dili kullanıldığında bireyin kendi problemini ve bu problem karşısında hissettiği duyguları açıkça dile getirmesi ve problemle yüzleşerek onun üstesinden gelmesi sağlanır. Bazı ebeveynler durumu tam olarak değerlendirmeden çocuklarına “Hayır” derler. (“Hayır, onu elleme!”) gibi. Bunun yerine “Aldığın şey düşüp kırılırsa canın yanabilir” denilebilir. Kabul dili kullanıldığında çocuk, etkili iletişimin önemli bir parçasını oluşturan yapıcı konuşmayı öğrenir. Böyle bir iletişim, çocuğa kendini iyi hissettirir, duygularını ifade etmesini sağlar, benlik saygısını güçlendirir.