• Sonuç bulunamadı

Örneklem Grubunun Dağılımı

I. BÖLÜM

3.2 Evren Ve Örneklem

3.2.1. Örneklem Grubunun Dağılımı

Seçilen örneklem grubunu Türkiye’nin yedi bölgesinden seçilen 26 Bilim ve Sanat Merkezi oluşturmaktadır.

Grafik 3.1 Örneklem Grubu Dağılımı

20%

12%

12%

12%

8%

24%

12%

İç Anadolu Ege Akdeniz

Karadeniz Marmara Doğu Anadolu

Güney Doğu Anadolu

Grafik 3.2 Araştırmada kullanılan Bilim ve Sanat Merkezlerinin Türkiye geneline oranı

Yukarıda verilen örneklem grubu dağılımına bakıldığı zaman; en çok %24 ile Doğu Anadolu bölgesinden Bilim Ve Sanat Merkezi ile görüşüldüğü ve bunu sırayla %20 ile İç Anadolu bölgesinin takip ettiği görülmektedir. %12 ile de Güney Doğu Anadolu, Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin eşit olduğu ve en az Marmara bölgesinde ki Bilim ve Sanat Merkezleri ile görüşüldüğü belirlenmiştir.

Ayrıca yukarıda verilen Bilsem merkezlerinin Türkiye geneli oranına bakıldığında ; Türkiye’ de bulunan 81 ilde ki Bilim ve Sanat Merkezlerinin 26 tanesi ile görüşüldüğü ve bu oranın %24’lük bir oran ile geneli yansıttığı düşünülmektedir.

Sosyo- demografik durumlarını belirlemek amacı ile Görüşme Formunda BİLSEM öğretmenlerine sorular yöneltilmiştir. Bu sorular EK-2 ‘ de gösterilmiştir.

Türkiye geneli 76%

Araştırmada Kullanılan şehirler

24%

Türkiye geneli Araştırmada Kullanılan şehirler

Tablo 3.1 Bilsem Öğretmenlerinin Çalgı Alanları

Yukarıda ki tabloya göre; Bilim ve Sanat Merkezinde çalışan keman öğretmenlerinin lise ve üniversitedeki çalgı alanları belirlenmiştir. Öğretmenlerin on yedisinin keman, ikisinin çello, ikisinin viyola ve yine ikisinin kabak kemane, fagot, bağlama ve piyano çalanların ise bir tane olduğu gözlemlenmiştir. Yukarıdaki verilere bakacak olursak; on yedi öğretmenin keman öğretmeni olduğu ve geri kalan öğretmenlerin Lise eğitimi döneminde keman çaldığı fakat üniversitede çalgı değiştirdiği ayrıca iki öğretmenin de çalgısının keman olmamasına rağmen derse girdikleri yönünde ki beyanları doğrultusunda Bilim ve Sanat Merkezlerinde keman derslerine girdikleri belirlenmiştir.

Tablo 3.2 Bilsem Öğretmenlerinin Mezun Olduğu Lise Türleri Bilsem Öğretmenlerinin Mezun Olduğu Lise Türleri

Lise türü Güzel sanatlar lisesi

Yukarıda verilen tabloya göre; Bilim ve Sanat Merkezi keman öğretmenlerinin mezun olduğu lise türlerine bakılacak olursa on dört öğretmenin Güzel Sanatlar Lisesi Mezunu, sekiz öğretmenin Düz Lise mezunu, iki öğretmenin düze lise mezunu, bir öğretmenin Anadolu Lisesi mezunu ve bir öğretmenin de Hacettepe Üniversitesi Sahne Sanatları Lisesi mezunu

olduğu görülmüştür. Bu durumda çoğunluğu Güzel Sanatlar Lisesinin oluşturduğu görülmektedir.

Tablo 3.3 Bilsem Öğretmenlerinin Mezun Olduğu Üniversite Fakülte/ Enstitü ve Bölümleri Bilsem Öğretmenlerinin Mezun Olduğu Üniversite/ Fakülte/ Enstitü

ve Bölümleri Fakülteler ve Bölümler

Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği

Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik

Bilimleri

Devlet Konservatuarı

Türk Müziği

TOPLAM

Frekans 15 6 5 26

% %58 %23 %19 %100

Yukarıda verilen tabloya göre; Bilim ve Sanat Merkezi keman Öğretmenlerinin mezun olduğu fakülte/ enstitü/ bölüm’ e bakacak olursak, on beş öğretmenin Eğitim Fakültesi mezunu, altı öğretmenin Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri mezunu ve beş tanesinin Devlet Konservatuarı Türk Müziği bölümü mezunu oldukları görülmüştür. Bu bilgiler doğrultusunda eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerin formasyon alarak atandıkları görülmüştür.

Tablo 3.4 Bilsem Öğretmenlerinin Lisansüstü Eğitim Durumu

Bilsem Öğretmenlerinin Lisans Üstü Eğitim Durumu

Lisans Üstü Eğitim

Yüksek lisans Doktora

Evet Hayır Evet Hayır

Frekans 17 9 0 26

% %84 %16 %0 %100

Yukarıda verilen tabloya göre; Bilim ve Sanat Merkezi keman öğretmenlerinin lisans üstü durumlarına bakılacak olursa, on yedi öğretmenin Yüksek Lisans mezunu olduğu ve dokuz öğretmenin Yüksek lisans mezunu olmadığı ve ayrıca öğretmenlerin doktora yapmadığı gözlemlenmiştir. Saptanan bu verilere göre Bilsem öğretmen alım sınavında kriter olan yüksek lisans eğitiminin ne derece uygulandığı sorusunu gündeme getirmektir.

Tablo 3.5 Bilim ve Sanat Merkezi Öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Çalışma Süresi

Bilsem Öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Çalışma Süresi

Görüşmeciler BİLSEM’den Önce BİLSEM’de Öğretmenlik Süresi

1.Görüşmeci 6 2

Yukarıda verilen tabloya göre; öğretmenlerin Bilim ve Sanat Merkezinde çalışma süreleri ve Bilim ve Sanat Merkezlerinden önce Milli Eğitim Bakanlığında çalışma süreleri

verilmiş ve MEB’ de en fazla çalışma süresinin on dokuz yıl Bilsem’de on beş yıl olduğu ve en düşük çalışma süresinin MEB’de bir yıl Bilsem’de de bir yıl olduğu gözlemlenmiştir.

Tablo 3.6 Bilim ve Sanat Öğretmenlerinin Yıllık Öğrenci Sayısı Ve Keman Öğrenci Sayısı Bilsem Öğretmenlerinin Yıllık Öğrenci Sayısı ve Keman Öğrenci Sayısı

Görüşmeciler Yıllık Öğrenci Sayısı Keman Öğrenci Sayısı

1.Görüşmeci 15 15

Yukarıda verilen tabloda Bilim ve Sanat Merkezinde çalışan keman öğretmenlerinin yıllık öğrenci sayısı ve keman öğrenci sayıları karşılaştırılmıştır. Tablo verilen öğrenci sayılarına göre; öğretmenlerin yıllık öğrenci sayısının, keman öğrenci sayıları ile örtüşmediği ve bu durumda sadece keman öğrencileri ile ders yapmadıkları resim ve zihinsel grupları ile de ders yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Tablo 3.7 Bilsem Öğretmenlerinin Keman Derslerinde Bireysel ve Toplu Ders Durumu

Bilsem Öğretmenlerinin Keman Dersinde Bireysel ve Toplu Çalışma Durumu

Bireysel-Toplu Ders Yapma Durumu

BİREYSEL TOPLU TOPLAM

Frekans 15 11 26

% %58 %42 %100

Yukarıda verilen tabloya göre, Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenlerinin keman dersinde bireysel ve toplu çalışma durumlarına bakacak olursak; on beş öğretmenin bireysel çalışma yaptığı ve on bir öğretmenin toplu ders yaptığı gözlemlenmiştir. Bu tabloya göre öğrenci yoğunluğunun bölgelere ve şehirlere göre farklılık gösterdiği için bireysel ve toplu çalışma yapmada bu durumun önemli bir etken olduğu düşünülmektedir.

Benzer Belgeler