• Sonuç bulunamadı

Üniversitelerin örgüt yap ana hatlar ile 2547 say Yüksekö retim Kanununda düzenlenmi tir. 2547 say kanuna uygun olarak örgütlenmi olan üniversitemizin yönetim organlar ve örgüt yap a daki gibidir.

Rektör, Üniversitemizi tüzelki ili ini temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir.

Rektör yard mc lar , Çal malar nda Rektöre yard m etmek üzere Rektör taraf ndan üç rektör yard mc seçilmi tir. Rektör, görevi ba nda olmad zaman yard mc lar ndan birisini yerine vekil b rakmaktad r.

Senato, Üniversitenin en üst akademik organ olup kanunda belirlenen görevleri yapmaktad r.

Üniversite Yönetim Kurulu, idari faaliyetlerde rektöre yard mc bir organ olup kanunda belirlenen görevleri yapmaktad r.

Akademik De erlendirme ve Kalite Geli tirme Kurulu (ADEK), Üniversitemizdeki akademik de erlendirme ve kalite geli tirme sürecinden sorumlu kuruldur.

Bu Kurul, 20.09.2005 tarih ve 25942 Say Resmi Gazetede yay mlanan Yüksekö retim Kurumlar nda Akademik De erlendirme ve Kalite Geli tirme Yönetmeli i hükümleri gere i kurulmu tur.

ç Denetim Birimi, Üniversitenin tüm eylem ve faaliyetlerini risk düzeyi esas al narak sistematik ve disiplinli bir yakla mla denetleyen ve idari yönden do rudan Rektöre ba , iç denetçi ve di er personelden olu an birimdir. Bu birim 5018 Say Kanuna göre 2007 y içinde kurulmu tur.

Akademik Birimler;

a) Fakülteler; Kendi alanlar nda yüksek düzeyde e itim-ö retim, bilimsel ara rma ve yay n yapan akademik birimlerdir. Üniversitemize ba E itim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Teknik E itim Fakültesi, T p Fakültesi ve Veteriner Fakültesinden olu an sekiz fakülte bulunmaktad r. Fakülteyi dekan temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Dekan kendisine çal malar nda yard mc olmak üzere fakültenin ayl kl ö retim üyeleri aras ndan en çok iki ki iyi dekan yard mc olarak seçmektedir. Fakülte kurulu, fakültelerin akademik bir organ olup Kanunda belirtilen görevleri yapmaktad r. Fakülte yönetim kurulu, idari faaliyetlerde dekana yard mc bir organ olup Kanunla verilen görevleri yapmaktad r.

b) Enstitüler; Kendi alanlar nda birden fazla benzer ve ilgili bilim dallar nda lisansüstü, düzeyde e itim-ö retim, bilimsel ara rma ve yay n yapan akademik birimlerdir.

Üniversitemize ba Fen Bilimleri Enstitüsü, Sa k Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsünden olu an üç enstitü bulunmaktad r. Enstitüyü, enstitü müdürü temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Enstitü müdürü kendisine çal malar nda yard mc olmak üzere enstitünün ayl kl ö retim elemanlar aras ndan en çok

iki ki iyi enstitü müdür yard mc olarak seçmektedir. Enstitü kurulu, enstitünün akademik bir organ olup Kanunda belirtilen görevleri yapmaktad r. Enstitü yönetim kurulu, idari faaliyetlerde enstitü müdürüne yard mc bir organ olup Kanunla verilen görevleri yapmaktad r.

c) Devlet Konservatuvar ; Kendi alanlar nda ve ilgili bilim dallar nda e itim-retim, bilimsel ara rma ve yay n yapan ve müzik ve sahne sanatlar nda sanatç yeti tiren akademik birimlerdir. Üniversitemize ba bir Devlet Konservatuvar bulunmaktad r.

Konservatuvar Konservatuvar müdürü temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Konservatuvar müdürü kendisine çal malar nda yard mc olmak üzere Konservatuar n ayl kl ö retim elemanlar aras ndan en çok iki ki iyi Konservatuar müdür yard mc olarak seçmektedir. Konservatuvar kurulu, Konservatuar n akademik bir organ olup Kanunda belirtilen görevleri yapmaktad r. Konservatuvar yönetim kurulu, idari faaliyetlerde Konservatuvar müdürüne yard mc bir organ olup Kanunla verilen görevleri yapmaktad r.

d) Yüksekokullar; Kendi alanlar nda belirli bir mesle e yönelik e itim-ö retime rl k veren ve e itim-ö retim, bilimsel ara rma ve yay n yapan akademik birimlerdir.

Üniversitemize ba Afyon Sa k Yüksekokulu, Beden E itimi ve Spor Yüksekokulu, Yabanc Diller Yüksekokulu ile Turizm letmecili i ve Otelcilik Yüksekokulundan olu an dört yüksekokul bulunmaktad r. Yüksekokulu, yüksekokul müdürü temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Yüksekokulu müdürü kendisine çal malar nda yard mc olmak üzere yüksekokulun ayl kl ö retim elemanlar aras ndan en çok iki ki iyi yüksekokul müdür yard mc olarak seçmektedir. Yüksekokul kurulu, Yüksekokulun akademik bir organ olup Kanunda belirtilen görevleri yapmaktad r.

Yüksekokul yönetim kurulu, idari faaliyetlerde yüksekokul müdürüne yard mc bir organ olup Kanunla verilen görevleri yapmaktad r.

e) Meslek Yüksekokullar ; Kendi alanlar nda belirli bir mesle e yönelik e itim-retime a rl k veren ve e itim-ö retim, bilimsel ara rma ve yay n yapan akademik birimlerdir. Üniversitemize ba Atatürk Sa k Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Afyon Meslek Yüksekokulu, Bolvadin Meslek Yüksekokulu, Çay Meslek Yüksekokulu, scehisar Meslek Yüksekokulu, Sultanda Meslek Yüksekokulu, Dinar Meslek Yüksekokulu, Emirda Meslek Yüksekokulu, Sand kl Meslek Yüksekokulu, uhut Meslek Yüksekokulu, Sinanpa a Meslek Yüksekokulu, Bayat Meslek Yüksekokulu, Ba makç Meslek Yüksekokulu ve Dazk Meslek yüksekokulundan olu an ondört meslek yüksekokulu bulunmaktad r. Meslek yüksekokulunu, meslek yüksekokul müdürü temsil etmekte ve kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. Meslek yüksekokulu müdürü kendisine çal malar nda yard mc olmak üzere meslek yüksekokulun ayl kl ö retim elemanlar aras ndan en çok iki ki iyi yüksekokul müdür yard mc olarak seçmektedir. Meslek yüksekokulu kurulu, meslek yüksekokulunun akademik bir organ olup Kanunda belirtilen görevleri yapmaktad r. Meslek yüksekokulu yönetim kurulu, idari faaliyetlerde meslek yüksekokul müdürüne yard mc bir organ olup Kanunla verilen görevleri yapmaktad r.

f) Bölüm Ba kanl klar ; Üniversitenin birden çok birimlerin ortak derslerini vermek üzere ve amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün te kil eden, birbirini tamamlayan veya birbirine yak n anabilim ve ana sanat dallar ndan olu an akademik birimlerdir. Rektörlü e ba üç bölüm ba kanl mevcuttur. Rektörlük Türk Dili Ba kanl , Atatürk lkeleri ve

nk lap Tarihi Bölüm Ba kanl , Enformatik Bölüm Ba kanl tüm akademik birimlerde ortak dersleri ve di er akademik faaliyetleri yürütmektedirler. Fakültelerde, yüksekokullarda ve meslek yüksekokullar nda da ihtiyaç say nca bölümler kurulmu tur. Bölüm, bölüm ba kan taraf ndan yönetilmektedir. Bölüm ba kan bölümün her düzeyde e itim-ö retim ve ara rmalar ndan ve bölüme ait her türlü faaliyetin düzenli ve verimli bir ekilde yürütülmesinden sorumludur. Anabilim dal ve ana sanat dallar bilim ve dallar ndan olu ur.

g) Bilimsel Ara rma Projeleri Komisyon Ba kanl , Üniversitemiz taraf ndan desteklenen tüm fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullar nda yürütülmekte olan bilimsel ara rma projeleri, 10 üyeden olu an Komisyon taraf ndan koordine edilmektedir.

h) Uygulama ve Ara rma Merkezleri: Üniversitemizde e itim-ö retimin desteklenmesi amac yla çe itli alanlar n uygulama ihtiyac ve baz meslek dallar n haz rl k ve destek faaliyetleri için e itim-ö retim, uygulama ve ara rmalar n sürdürüldü ü 14 merkez birimi kurulmu tur.

dari Birimler; Üniversitelerde idari te kilat yap 124 Say KHK ile düzenlenmi tir. Üniversitemizin idari te kilat yap da bu mevzuata uygun olarak olu turulmu tur. Buna göre Üniversitemizin idari te kilat yap Genel Sekreterli e ba r.

Genel Sekreterlik, bir Genel Sekreter ile iki genel sekreter yard mc ndan ve ba birimlerden olu maktad r. Genel Sekreter, Üniversite idari te kilat n ba r ve bu te kilat n çal mas ndan Rektöre kar sorumludur. Genel Sekreter, Üniversite idari te kilat n ba olarak, kendisi ve kendisine ba birimler arac ile ilgili mevzuatta belirtilen görevleri yerine getirir. Genel Sekreterli e ba birimler ise unlard r;

Daire Ba kanl klar ; Genel Sekreterli e ba Bilgi lem Daire Ba kanl , Ö renci leri Daire Ba kanl , Sa k Kültür ve Spor Daire Ba kanl , Personel Daire Ba kanl , Yap leri Teknik Daire Ba kanl , Strateji Geli tirme Daire Ba kanl , dari ve Mali ler Daire Ba kanl , Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Ba kanl olmak üzere sekiz daire ba kanl bulunmaktad r.

Strateji Geli tirme Daire Ba kanl , 5018 Say Kanuna uygun olarak 5436 say Kanunla 01.01.2006 tarihinden geçerli (Maliye Bakanl na ba Bütçe Dairesi Ba kanl n kald lmas ile) Kanunda ve ilgili yönetmeli inde belirlenen görevleri yerine getirmek üzere yerine kurulmu tur.

Müdürlükler; Genel Sekreterli e ba Döner Sermaye letme Müdürlü ü ve Bas n Yay n ve Halkla li kiler Müdürlü ü olmak üzere iki müdürlük bulunmaktad r. Ba kanl k ve müdürlüklerin d nda Genel Sekreterli e ba bir Hukuk Mü avirli i ve bir Sivil Savunma Uzmanl bulunmaktad r.

Fakültelerde fakülte sekreteri, enstitülerde enstitü sekreteri, yüksekokullarda yüksekokul sekreteri ve meslek yüksekokullar nda meslek yüksekokulu sekreterine ba idari personel ilgili okul idari i lerini yürütmektedirler. Üniversitemizin organizasyon yap Tablo 11’deki gibidir.

Tablo 11 : Üniversitemiz Örgüt emas

3. Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar

Benzer Belgeler