• Sonuç bulunamadı

6. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

6.5. Öneriler

Burada ultralüx olarak tabir edilen her odada klima bulunan pişirme faaliyetinin elektrikle yapıldığı ortalama iki dairenin birleşimi olan 4+2 gibi 300 m² üzerindeki dairler için bu güç değerini 2,5 kW olarak almak veya proje üzerinden bu konut alanının puant hesaplamalarını özel olarak yapmak gerekebilir.

6.4. Ticari Kullanım Alanlarında Tesisat Başına Tüketimler

Ticarethanelerde ise uluslararası standartlarda olduğu tespitler alan hesaplamaları üzerinden yapılmıştır. İnşa faaliyetleri sırasında kullanım amacı belli olmayan dağıtım trafolarından beslenen ticarethanelerin metrekare başına puanta katkısı 40 VA olarak alınabilir.

Sanayide alana düşen puant gücü yoğunluğu değeri 80 VA olarak tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında yapılan ölçümler sonucu elde edilen veriler analiz edildiğinde çizelge 6.3’de belirtilen sonuçlara ulaşılmıştır.

Tüketici Grupları Güç Yoğunluğu Değeri (W/m²) Ticarethane (Küçük Esnaf Satış Dükkânları) 30

Ticarethane (İmalathane) 40

Sanayi 80

Sanayi (Kobiler İçeren İmalata Yönelik) *

Çizelge-6.3. Ticarethane abonelerinin m² başına demanda katkı değerleri

*Özel imalat yapılan fabrika ve atölyelerde kurulu güç en yüksek güçlü pompa, fan, kompresör gibi büyük güçlü motorlar bulunduran makinaların demaraj akımlarına göre seçilmekte ve özel trafo tesisleri ile enerjilendirilmektedir. Bu gibi yerlerde seçimin proje üzerinden yapılması önem arz etmektedir.

6.5. Öneriler

Bu çalışmada elde edilen sonuçlar göstermiştir ki elektrik dağıtım şebekesinin tasarımında ölçüm esaslı verilerin kullanılması yatırım maliyetlerinin düşürülmesi ve elektrik enerjisi kayıplarının azaltılmasına olanak vermektedir. Bu noktadan hareketle özellikle dağıtım faaliyetini yürütmekte olan şirketlerin lisans bölgelerinde ölçüm noktalarını artırmak suretiyle yatırım projelerinin hesaplamalarına yön vermeleri sağlanabilir.

61

Şu anda ve gelecekte ülkemizde ve tüm dünyada hızla artan elektrikli araçların ve güneş enerjisi üretim tesislerinin yaygınlaşması şebeke tasarımında ikinci ve üçüncü bir boyut olarak yerini alacak, bu tesislerin şebekeye etkilerini düzenleyen veya körükleyen bir unsur olarak mevcut tüketim tesislerinin güç değerleri daha da önemli hale gelecektir.

Üretimin, tüketim tarafında da uygulanabildiği bu tür şebekelerde tasarımın doğru şekilde yapılabilmesi için gereken yasal düzenlemelerin ölçüm değerlerini esas alacak şekilde güncellenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Tüketim çerçevesinden bakıldığında çalışmaya konu bölgenin tüketim alışkanlıklarının ülkemizin önemli bir kısmını kapsayacağı göz önünde bulundurulduğunda özellikle trafo gücü hesabı ve alçak gerilim şebekesi tasarımında elde edilen sonuçların kullanılması önerilmektedir.

62 KAYNAKLAR

Dickert, Schegner, 2010, Residential Load Models for Network Planning Purposes

Institute of Electrical Power Systems and High Voltage Engineering Technische

Universität Dresden Dresden, Germany IEEE Xplore, Jörg Dickert, Peter

Schegner.

Niu, Santamouris, 2008, Energy and Buildings journels Jianlei Niu and Mattheos Santamouris.

Sun, Konstantelos, Strbac, 2016, Analysis of Diversified Residential Demand in London using Smart Meter and Demographic General Meeting Power& Energy Society

Conference Presentation IEEE Xplore, Data Mingyang Sun, Ioannis Konstantelos

and Goran Strbac.

Barteczko-Hibbert, 2015, Customer-Led Network Revolution article Durham University, After Diversity Maximum Demand (ADMD) Report, Christian Barteczko-Hibbert. Koçbey, 2019, Bursa İli Elektrik Gücü Talep Tahmin Analizi, Balıkesir Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Eren Koçbey.

Rensburg, 2017, Developing load models for Eskom residential customers North West

Universty Electrical And Electronic Engineering, Dr. JF Van Rensburg.

Chandran, Basu and Sunderland, 2019, Demand Response and Consumer Inconvenience,

International Conference on Smart Energy Systems and Technologies, Chittesh

Veni Chandran, Malabika Basu ve Keith Sunderland

Yenilmez, 2016, Akıllı Şebekelerde (Smart Grid) Dağıtım Sistem Otomasyondaki Gelişmeler, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Lisans Projesi, Muhammed Yenilmez.

Yaşar, Aslan ve Biçer, 2010. Bir Dağıtım Transformatörü Bölgesindeki Kayıpların İncelenmesi Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22. Sayısı, Celal Yaşar, Yılmaz Aslan, Tarık Biçer

Vázquez-Canteli and Nagy, 2019, Reinforcement Learning for Demand Response, A Review of Algorithms and Modeling Techniques, Applied Energy, José R.Vázquez-Canteli and Zoltán Nagy, 1072-1089.

Albadi and El-Saadany, 2008, A Summary of Demand Response in Electricity Markets, Electric Power Systems Research, Mohammed Albadi and Ehab El-Saadany, 1989-1996.

Strbac, 2008, Demand Side Management: Benefits and Challenges, Energy Policy, Goran Strbac, 4419-4426.

63

Short, Infield and Freris, 2007, Stabilization of Grid Frequency Through Dynamic Demand Control, IEEE Transactions on Power SystemsJoe A. Short, David. G. Infield and Leon L. Freris, 1284-1293.

İsmiç, 2015, Gelişmekte Olan Ülkelerde Elektrik Tüketimi, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkisi, Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Çankırı, Betül İsmiç, 259-274.

Amornrat Kaewpradap, 2015. Diversity Factor Analysis of Energy Consumption for School Building, Transaction of the TSME.

McQueen and others, 2003. Simulation of Power Quality in Residential Electricity Networks, Centre For Renewable Energy Systems Tecnology Loughborough

University United Kingdom, Dougal McQueen and others.

Richardson and others, 2010, Domestic Electricity Use: A High - Resolution Energy Demand Model, Energy and Buildings, Ian Richardson and others, 1878-1887. Yapıcıoğlu, Sayan ve Terzioğlu, 2019, Karabük İlindeki Alçak Gerilim Dağıtım

Sistemlerinde Elektrik Tüketiminin Analizi, Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, M. Fahri Yapıcıoğlu, H. Hüseyin Sayan ve Hakan Terzioğlu, 411-417.

Skagestad, 2018, Electricity Demand Forecasting with Gaussian Process Regression,

Master of Science in Physics and Mathematics Norwegian University of Science and Technology, Runar Skagestad

Tosun, 2014, Kastamonu İli Enerji İletim ve Dağıtım Sisteminin Modellenerek Analizi ve Uygulaması, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisana Tezi, İlker Tosun.

Haliloğlu, Tutu, 2018, Türkiye İçin Kısa Vadeli Elektrik Enerjisi Talep Tahmini, Yaşar

Üniversitesi Dergisi, Ebru Yüksel Haliloğlu, Behzat Ecem Tutu, 243-255.

NF C 14 100 , 2008, Norma Française

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği, 1984, Resmî Gazete Sayısı: 18565.

BS 7671, 1992, British Standards

Herman and others, 1999, Data collectıon, load modellıng and probabılıstıc analysıs for lv domestıc electrıfıcatıon, Internatıonel Conference on Electricity Distribution

Benzer Belgeler