• Sonuç bulunamadı

Önerilen projenin aşağıda belirtilen hususlardan kaynaklanması olası etkilerinin

BÖLÜM III: PROJE YERİ VE ETKİ ALANININ MEVCUT ÇEVRESEL

1- Önerilen projenin aşağıda belirtilen hususlardan kaynaklanması olası etkilerinin

etkileri içermelidir.)

a.Proje için kullanılacak alan,

Kesme Regülatörü ve HES projesi; Akdeniz Bölgesi’nde Antalya İli Kemer İlçesi’ne 5 km. mesafede , Ağva Çayı üzerinde planlanmaktadır. Kesme Regülatörü ve HES projesinin enerji tesisleri orman arazileri içerisinde yer almaktadır.

Proje ünitelerinin inşaatı sırasında toz oluşumu, habitat kaybı gibi bir takım olumsuz etkiler oluşacaktır. Projenin işletme aşamasında ise herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir. ÇED Raporu’nda tüm ünitelerin kaplayacakları alan miktarları, arazi kullanım ve meşçere haritaları sunulacaktır.

b.Doğal kaynakların kullanımı,

EGE Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından kurulması planlanan Kesme HES projesi inşaatında 50 kişi çalıştırılması planlanmaktadır. İşletme aşamasında ise deneyimli 5 kişi çalıştırılacaktır.

Proje sahasında inşaat ve işletme aşamalarında çalışacak personel ve arazi hazırlanması için su kullanımı olacaktır. Kesme HES inşaat ve işletme aşamalarında çalışacak personelin kullanma suyu Kemer İlçesi’nden tankerlerle temin edilecektir. İnşaat ve işletme aşamasında çalışacak personelin içme suyu ise damacanalarla satın alınarak karşılanacaktır. Personel için projenin inşaat aşamasında 7,5 m3/gün, işletme aşamasında ise 0,75 m3/gün su kullanılması beklenmektedir. Projede Ağva Çayı’ndan toz oluşumunu önleme amaçlı sulama suyu kullanımı olacaktır. Bunların kullanım miktarları ÇED Raporunda detaylı olarak anlatılacaktır.

Regülatör ile HES arasındaki dere yatağına canlı (sucul) hayatın devam etmesi için bırakılacak su miktarı, hazırlatılan mansap su kullanım hakları ve ekosistem değerlendirme raporu göz önüne alınarak belirlenmiş ve DKMP Genel Müdürlüğü’nün 05.12.2012 tarih ve 54933 yazısı(EK-7) ile uygun görüş alınmıştır. Buna göre Kesme Regülatörü için çevresel akış miktarının Ocak ayı süresince 0,467 m3/s, Şubat ayı süresince 0,380 m3/s, Mart ayı süresince 0,354 m3/s, Nisan ayı süresince 0,267 m3/s, Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım ayları süresince 0,120 m3/s ve Aralık ayı süresince 0,379 m3/s;

Güverte Su Alma Yapısı için çevresel akış miktarının Ocak ayı süresince 0,051 m3/s, Şubat ayı süresince 0,041 m3/s, Mart ayı süresince 0,038 m3/s, Nisan ayı süresince 0,029 m3/s, Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım ayları süresince 0,013 m3/s ve Aralık ayı süresince 0,041 m3/s olacaktır. Projeye ait mansap su hakları raporu da 04.07.2012

tarihinde DSİ 13.Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır. Projede mansaba bırakılacak biyolojik ihtiyaç suyunun kontrolü maksadı ile DSİ Bölge Müdürlüğü’nce uygun görülecek bir yere online AGİ cihazı bağlanarak DSİ Bölge Müdürlüğüne ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne modem aracılığı ile bağlantılı kurulacaktır.

c.Kirleticilerin miktarı, (atmosferik şartlar ile kirleticilerin etkileşimi) çevreye rahatsızlık verebilecek olası sorunların açıklanması ve atıkların minimizasyonu.

Evsel Nitelikli Atık Su

Personelin günlük su tüketiminin tamamının atık suya dönüşeceği varsayılarak inşaat aşamasında oluşacak atık su miktarı 7.500 lt/gün, işletme aşamasında oluşacak atık su miktarı ise 750 lt/gün olacaktır.

İnşaat ve işletme aşamasında oluşacak evsel nitelikli atık sular 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik” hükümleri gereğine uyularak yapılacak olan sızdırmasız bir fosseptikte toplanacaktır. Fosseptikte biriken atık sular doldukça Ege Enerji Ltd.Şti. tarafından kiralanacak bir vidanjörle Kemer İlçesi kanalizasyon sistemine iletilecektir. Ege Enerji Ltd.Şti. inşaata başlamadan önce; Kemer Belediyesi’ne başvurarak evsel nitelikli atık suların doldukça ücreti karşılığı çekilmesi için anlaşma yapacaktır.

Ayrıca projenin tüm aşamalarında; 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve tüm değişikliklerine ve 1380 sayılı “Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmelikleri”nin hükümlerine uyulacaktır.

Katı Atıklar

Projenin inşaatında çalışacak olan 50 personelden oluşacak evsel nitelikli katı atık miktarı kişi başına 1,34 kg/kişi.gün1 alınarak, 67 kg/gün; işletme aşamasında çalışacak olan 5 personelden oluşacak evsel nitelikli katı atık miktarı ise 6,7 kg/gün olacaktır. Oluşacak evsel nitelikli katı atıklar, gerekenler ayrı ayrı toplanmak üzere saha içinde ağzı kapalı çöp konteynerlerinde biriktirilecek, dolduğunda Ege Enerji Ltd.Şti.tarafından Kemer İlçesi katı atık sahasına götürülerek bertaraf edilecektir. Ege Enerji Ltd.Şti.inşaata başlamadan önce;

Kemer Belediyesi’ne başvurarak evsel katı atıkların bertarafı için gerekli izinleri alacaktır.

İnşaat ve işletme aşamalarında evsel nitelikli katı atıkların toplanması, biriktirilmesi ve bertarafı için 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”ne ve bu yönetmelikte değişik tarihlerde yapılan tüm değişikliklere uyulacaktır.

1Belediye Katı Atık Anket Sonuçları, DİE,28.12.2004

Ayrıca Kesme HES projesinin hazırlık, inşaat ve montaj çalışmalarında; hafriyat ve personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atıklar dışında inşaat(demir, tahta, metal vb) ve ambalaj(çimento torbaları, ekipmanların kapları, kağıt vb) atıkları oluşacaktır.

Bunlar hurda olarak toplanacak, geri kazanımı mümkün olan atıklar yeniden kullanılacak ve/veya lisans almış geri dönüşüm firmalarına verilecektir.

Gaz ve Toz Atık

Kesme HES proje sahasının hazırlanması ve inşaatı sırasında yapılacak hafriyat, kazı vb. işlemlerden dolayı sahada toz oluşumu olacaktır. Bu nedenle inşaat sahasında;

inşaat sahasına rüzgarı kesici levhalar yerleştirilmesi, kamyonlara savurma yapılmadan boşaltma ve doldurma yapılması, yüklenen malzemenin üstünün naylon branda ile kapatılması, sulama gibi tedbirler alınacaktır.

Projede 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” ve değişikliklerinde belirtilen tüm hususlara uyulacaktır. Yine sahada kullanılacak araçlarla ilgili olarak 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Gürültü

Kesme HES inşaat aşamasında hafriyat çalışmalarında kullanılacak iş makinelerinden, ihtiyaç halinde yapılacak patlatmadan; işletme aşamasında ise türbin ve jeneratörlerden dolayı gürültü oluşumu olacaktır. Projenin tüm aşamalarında 04.06.2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nin ilgili maddelerine uyulacaktır.

İnşaat sırasında kullanılacak ekipmanların izin verilen ses gücü seviyeleri için 30.12.2006 tarih ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Açık Alanda Kullanılan Teçhizat Tarafından Oluşturulan Çevredeki Gürültü Emisyonu ile ilgili Yönetmelik hükümlerine uyulacaktır. Sahadaki gürültü kaynakları ile ilgili tüm hesaplamalar ve raporlar, ÇED Raporunda sunulacaktır.

Atık Yağlar

Kesme HES inşaat aşamasında kullanılacak iş makinalarının bakım ve yağ değişme işlemleri Kemer İlçesi’ne götürülerek yapılacaktır.

İşletmede atık yağ oluşturabilecek parçaların onarım işlemleri, proje alanı içerisinde aylık, 6 aylık, yıllık bakımlar periyodik olarak teknik servis tarafından gerçekleştirilecektir. Proje alanında atık yağların bırakılması söz konusu değildir. Bakım

ve onarım için seçilen yerin atık yağların alınmasına uygun olmasına dikkat edilecektir.

İşletme sırasında yapılacak bakım-onarım işlemlerinde, 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”nin tüm maddelerine uyulacaktır.

Tehlikeli Atıklar

Projenin inşaat aşamasında oluşacak boya kapları vb. gibi atıklar sızdırmaz beton bir alanda toplandıktan sonra tehlikeli atık bertaraf lisansı bulunan bir tesise gönderilecektir. İşletme aşamalarında ise tehlikeli atık oluşumu beklenmemektedir. Olması durumunda 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin ilgili tüm maddelerine uyulacaktır.

Tıbbi Atıklar

Projenin inşaat ve işletme aşamalarında saha içerisinde revir bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Faaliyet sırasında meydana gelebilecek tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, ecza dolabında olan tıbbi malzemeler ile müdahale edilecek ve ihtiyaç duyulması halinde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılacaktır. Bu sebeplerden dolayı faaliyet sahasında tıbbi atık oluşması muhtemel değildir. Ancak 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nin ilişkin hükümlerine uyulacaktır.

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları

Projede oluşacak hafriyat toprağı 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” Madde 14’e göre yeniden değerlendirmek üzere saha içerisinde geçici olarak depolanacaktır. Hafriyat sırasında çıkarılacak bitkisel toprakla alt toprak ayrı olarak depolanacaktır.

Bu hafriyat toprağı daha sonra 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” Madde 26’ya göre peyzaj, sahadaki eğime bağlı engebelerin düzeltilmesi, yapıların dolgu işlemlerinde kullanılacaktır. Yapılacak hafriyat miktarları, hafriyat döküm sahaları ile ilgili detaylı bilgiler ÇED Raporu’nda sunulacaktır.

Proje kapsamında 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ve 08.06.2010 tarih ve 27605 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmeliği” nin ilgili tüm maddelerine uyulacaktır. Proje sahası ve çevresine, dere yataklarına kesinlikle hafriyat atığı bırakılmayacaktır.

2- Yatırımın çevreye olan etkilerinin değerlendirilmesinde kullanılacak tahmin

Benzer Belgeler