• Sonuç bulunamadı

7. MOBĠL YAZILIM GELĠġTĠRME ÇALIġMALARI

7.2. Lojistik Firma Yönetici Modülü (Tedarikçi)

7.2.6. Öneri ve talepler

Öneri ve talepler sekmesinde taşıyıcıların sistemle ilgili önerileri veya talepleri iletilmektedir. Sistemde bulunmasını istedikleri ya da sistemde oluşan hataları bildirmek üzere lojistik firma yetkililerine bu kısımdan da ulaşabilmeleri için tasarlanmıştır. Böylece firma yetkilileri tarafından sistemin hataları kısa zamanda giderilebilecektir.

Taşıyıcılar bazı konularda aksaklıklar yaşayabilirler. Bu aksaklıklar, taşıdığı yükün devrilmesi ya da yükün kırılması gibi olaylarda firma yetkililerine bu bölümden 7 gün 24 saat ulaşabilmeleri için geliştirilmiştir. Şekil 7.15’de “öneri ve talepler” sekmesi gösterilmiştir.

ġekil 7.15. Öneri ve talepler

Daha önceden yönetici modülünde de bahsedildiği gibi taşıyıcı modülünde, kolay yoldan verilen bilgilere ulaşma imkânına sahip olmaları düşünülmüştür. Hızlı menü kısmında bulunan “N@yTiN Lojistik” butonuna tıklandığında menülere rahatça ulaşılabilinmektedir. Çıkış butonu sayesinde ise sistemden tamamen çıkılabilmeleri sağlanmıştır. Şekil 7.16’da hızlı menü sekmesi gösterilmiştir.

7.2.7. Yer bulma

“Yer Bulma” sekmesi taşıyıcıların aramak istedikleri yerlerin kolayca bulunabilmesi için geliştirilmiştir. Taşıyıcı Şekil 7.17’de görülen metin kutusuna aramak istediği yeri yazarak o yerin haritasına ulaşabilmektedir. Bu harita için Bing Maps API’si ve Bing Maps’in hazır web servisleri kullanılmıştır. Aranılan yerin harita görüntüsü ise Şekil 7.18’de ki gibi görülmektedir.

ġekil 7.17. Yer bulma sekmesi

8. SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

8.1. Sonuçlar

Günümüzün ağır rekabet koşulları etkin müşteri cevap sistemi, müşterilerin ihtiyaçlarına hızlı şekilde cevap verebilmeyi, veri depolamayı, veri madenciliğini ve artan e-ticaret işlemlerini yönetebilmeyi zorunlu kılmaktadır. Geleceğin organizasyonları müşteri tarafından beklenen bu şartları karşılayabilecek organizasyonlar olması gerekmektedir. İstenilen alt yapıyı planlamak, yönetebilmek ve kontrol edebilmek ise güçlü bilgi işlem teknolojilerinin kullanılması ile mümkündür.

Tedarik zinciri sistemleri, basit üretim ve planlama sistemlerinden, gelişmiş e-iş teknolojilerini kullanan gerçek zamanlı, esnek ve interaktif bilgi sistemleri haline dönüşmüştür. Yükselen dijital çağ ile birlikte yeni ekonomi iş yapma şekillerini yeniden şekillendirmektedir. Bu kapsamda, bilgi tabanlı lojistik araçlar yaratmak endüstriler bazında etkinlik sağlamak ve kavramların ayırt edici özellikte kullanılması açısından oldukça yararlıdır. Bu tez çalışması, genel anlamda bilgi tabanlı lojistik araçların karşılanabilmesi amacıyla geliştirilen uygulamayı kapsamaktadır. Geliştirilen uygulama mümkün olduğunca lojistik işletmelerin ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilmiştir.

Dünyada lojistik faaliyetleri hızlı bir şekilde gelişme gösteren bir sektördür. Başarılı ulaştırma, pazarlama gibi politikalar sayesinde lojistik sektörünün kapasitesi günden güne artmaktadır. Bu artış sektörün daha geniş alanlara yayılmalarını gerekli kılmaktadır. Geniş kitlelere ulaşılması da internet ve mobil teknolojiler ile sağlanmaktadır. Bu çalışma ile internet ve mobil teknolojilerin, lojistik alanına entegre edilmesiyle büyük firmalar ile bağlantısı olmayan küçük ölçekli taşıyıcıların sektördeki payının arttırılması ve daha geniş kitleye ulaşılabilmeleri sağlanmıştır.

Lojistik sektörünün gelişmesi, teknolojinin gelişmesi ile paralellik göstermektedir. İlk zamanlarda lojistik faaliyetler için küçük yerel yazılımlar kullanılmaktayken ilerleyen zamanlarda ise teknolojinin gelişmesiyle firmalar arasındaki rekabet giderek artmıştır. Kullanılan yazılımlar, internetin yaygınlaşmasıyla geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Bu yayılım için firmalar arasındaki rekabette bir adım öne geçebilmek için farklı alternatiflerin aranmaya başlanmasına sebep olmuştur. Bu arayış cep telefonlarının gelişip, bir cep bilgisayarı haline gelmesiyle üst seviyelere çıkmıştır. Cep bilgisayarı haline gelmesiyle insanların ihtiyaçları da bu bağlamda artmaktadır. Bu ihtiyaçlar çeşitli sektörlerde daha çok ön plana çıkmaktadır. Bu

sektörlerden biride lojistik sektörüdür. Geliştirilen mobil yazılım sayesinde hem gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmelerini hem de hızlı bir şekilde geniş yelpazeye ulaşabilmelerini sağmakatadır. Ekonomik açıdan ise bu sektördeki büyük firmalar ile rekabeti sağlama hedefi gerçekleştirilmiştir.

Taşıyıcıların en büyük sorunu taşıyacak yük bulamamak ve taşıyacak yük bulunsa dahi gittiği yerden başka bir yere yük bulunamamasıydı. Bu da taşıyıcıların yükleri, yüksek maliyetle taşımalarına neden olmaktaydı. Yüksek maliyet ise müşteriyi huzursuz etmekte ve ekonomik taşıyıcı bulmak için zaman kaybına yol açmaktaydı. Taşıyıcılar, bu mobil yazılım sayesinde kendilerine en uygun yükü bularak, ekonomik açıdan memnuniyetsizliklerinin ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Lojistik alanında diğer bir husus ise kaliteli ve güvenilir hizmetin verilebilmesi konusunda sıkıntıların yaşanmasıydı. Bu çalışmada geliştirilen mobil yazılım sayesinde müşterilerin, hizmeti firmaların aracılığıyla kaliteli ve güvenli bir şekilde alması sağlanmıştır. Bu durum firma, müşteri ve taşıyıcı çıkarları doğrultusunda yarar sağlamaktadır.

8.2. Öneriler

Günümüz koşullarında her şeyin “e-ticaret, e-iş, e-devlet” vb. olarak “e-” ile ifade edilmesine rağmen sürekli değişen lojistik kavramının elektronik tabanlısı ülkemizde yeterince gelişmemiştir. İşletmeler, bilişim teknolojilerine daha fazla önem verme ve yatırım yapma gerekliliğinin farkında olmalarına rağmen bunu uzun vadeli planlarında düşünmektedirler. Buradan çıkan bir sonuçta şudur ki, günümüz koşullarında lojistik yaptığını iddia eden birçok işletme gelecek yıllarda teker teker sektörden silinecektir. Birçok işletme de ulusal ya da yabancı işletmelerle güçlerini, altyapılarını birleştirme yoluna giderek varlıklarını sürdüreceklerdir. Yabancı işletmelerle ortaklıklar ya da güç birliği oluşturma yoluyla, işletmelerin yabancı pazarlara açılması daha kolay olacaktır.

Lojistik etkin olarak yönetilmediği takdirde, ticari işlemlerde düşüşler olacaktır. Lojistiğin öneminin artmasına rağmen, e-lojistik sektörüyle ilgili çalışmalar yok denecek kadar azdır. İşletmeler gelecekte bu alana kaynak ayırarak e-lojistik ve m- lojistik alanlarıyla ilgili çalışmalar sayesinde rakipleriyle beraber mücadele etme şansını yakalayabileceklerdir. Bu hususta tüm işletmelerin katılımı ve onların da bu konuda ki meraklarıyla çalışma daha zenginleşebilir ve daha kapsamlı sonuçlar çıkabilir. Henüz

tam olarak sektörün öncü işletmelerince sunulan e-lojistik, önümüzdeki yıllarda önem kazanacaktır.

Gelecek teknolojisi olarak adlandırılan Bulut Bilişim teknolojisi sayesinde herşeyin tarayıcı üzerinden çalıştırılması, kullanıldığı kadar ödenmesi ve internete giren her cihazda kullanılabilmesi hem uygulamalarda hem de servislerin geliştirilmesinde çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Günümüz mobil cihazlarının büyük çoğunluğunun internet erişiminin olduğu göz önüne alınırsa gelecekte mobil cihazlarında bu alanlar için önemli yer alacağı düşünülebilir.

KAYNAKLAR

Adıgüzel, B., 2005, Bilişim sistemlerinin lojistik yönetiminde etkin kullanımı ve buna ilişkin bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul

Ahmed, H. S., 2008, A monitoring framework for intelligent transportation systems, ProQuest Dissertations and Theses.

Alagöz, F., 2005, Mobil Ağlar ve Veri Erişim Stratejileri, Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş

Anjuman, T., 2009, Evulation of an online intelligent transportation system (ITS) asset management system, Master of Science Civil Engineering, Clemson University, South Carolina.

Anonim, Fidan, B., 2009a. GPS Nedir?,

http://www.agm.gov.tr/egitim/GPS_ve_pusulanın_kullanım_alanları.doc. [Ziyaret Tarihi: 10.05.2010].

Anonim, Üçoluk, G., 2000a.”Palm Nedir?”,

http://www.antrak.org.tr/gazete/092000/gokturk.htm, [Ziyaret Tarihi:08.01.2010].

Anonim 2012a, Lojistikde Bilişim Sistemleri, http://www.lojistikci.com/?page_id=61, [Ziyaret Tarihi: 05 Haziran 2012]

Boztaş, A., 2006, Mobil Cihazlar Üzerinde Güncel Programlama Teknikleri ve Karşılaştırılması,Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

Çamoğlu K. ve Atasever V., Mobil Programlama, Kodlab Yayınları, 2010, İstanbul, s. 5-17.

Deborah, L.B., 2001, E-Commerce Logistics and Fulfillment, Delivering the Goods, USA: Prentice Hall PTR, s:3

Dempsey, M., 2003, Container Tracking with RFID Technology, Promat-An International Exposition ,13,1-32.

Fox, D. and Box J., 2003, Building Solutions with the Microsoft.Net Compact Framework: Architecture and Best Practices for Mobile Development, Addison- Wesley Longman Publishing Co.

Gentry, J. and Vellenga, D., 1996, Using Logistics Alliances to Gain a Strategie Advantage in the Marketplace, Journal of Marketing (Theory&Practice), 4(2), s.39-42

Gilmore, D. and Tompkins, J., 2000, Transport plays key role in supply strategy, ID Systems, vol.8.

Girgin, B., 2007, Tedarik zinciri yönetiminde SCM bilgisayar yazılımları ve mobil cihaz uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Gudivada, S.M., 2010, Development of localization software system for tracking of mobile sensors in a wireless sensor network, Master of Science, Tennessee State University, Nashville.

Hao, C., Yang, X., He, J. and Wu, Z., 2005, Test Research On Vehicle Information Wireless Communication System, IEEE International Conference on Vehicular Electronics and Safety, 64-68

Jackson, J.D., 2009, Optical Vehicular Tracking System, Doctor of Philosophy, Faculty of The University of Alabama, Birmingham

Jeong, J., 2009, Wireless sensor networking for intelligent transportation systems, Doctor of Philosophy, A Dissertation Submitted to the Faculty of The Graduate School of the University, Minnesota,

Kaya, A., 2009, Symbian İşletim Sistemi, Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri,11-13 Şubat 2009, Şanlıurfa, 767-772

Keskin, S., 2009, Isparta İçin Turizm Amaçlı Bir Mobil Platform Tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta Köroğlu, O., 2002, Mobil İletişim, Etkileşimli Yayıncılık ve Türkiye'deki Uygulamalar,

Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul Lin, C.E., Shiao, Y.-S., Li, C.-C., Yang, S.-H., Lin, S.-H. and Lin, C.-Y., 2007, Real-

Time Remote Onboard Diagnostics Using Embedded GPRS Surveillance Technology, IEEE Transactions on Vehicular Technology, vol.56, no.3, May 2007

Luo, J., 2004, Portable Computing in Psychiatry. Can J Psychiatry, 49(1), 24-30

Mennen, A., 2005. The Complete Guide to Mobile Phones Money Saving Tips For Users, 127-128.

Napolitano, M., 2001. Making the Move to Cross Docking: A Practical Guide to Planning, Designing and Implementing a Cross Dock Operation, Warehousing Education and Research Council, Oxford, England.

Oktay, E., 2010, Lojistik sektöründe bilişim teknolojileri ve bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özay, A., 2007, .NET ve Mobil Teknolojileri, Seçkin Kitabevi, Ankara, s. 101-106 Özbay, A. ve Devrim, J., 2000, 7’den 77’ye Yeni başlayan herkes için e-ticaret rehberi,

Özlü, G., 2007, Mobil stok takibi programı, Bitirme Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği, Trabzon.

Rahim, H. A., Ahmad, R. B. and Zain, A. S. M., 2010, Implementation and Analysis of Integration GSM/GPRS modem in a TMS320VC6713 Digital Signal Processor for Vehicle Location, International Conference on Computer and Communication Engineering (ICCCE 2010), Kuala Lumpur, Malaysia

Reynolds, J., 2001, Logistic & Fulfillment For E-Business: A Practical Guide to Mastering BackOffice Function for Online Commerce McGraw-Hill, s.9

Rogers, R., Lombardo, J., Mednieks, Z. and Meike, B., 2009. Android Application Development: Programming with the Google SDK, O'Reilly Media, Inc.

Ross, F.D., 2004. Distribution Planning and Control,Managing In The Era Of Supply Chain Management, Kluwer Academic Publishers, London.

Scott, J. M., 2003, Integrating the warehousing and transportation functions of the supply chain, Transportation Research, 39, 141-159.

Sivri, E., 2010, Yeni ekonomide tedarik zinciri modellemesi, Lisans Bitirme Projesi, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu İktisadi ve İdari Programlar Bölümü, İstanbul.

Tseng, B.S, 2008, Real time communication and decentralizm coordination methods for vehicle in intelligent transportation systmes, Master of Science in Computer Engineering, The University of Texas at Dallas.

Ünlü, Z., 2007, Tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve taşımacılıkta bilişim teknolojileri ve uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

Yaman, N., 2009, Lojistik yönetiminde nakliye planlanması için bir uygulama çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Yıldırım, M., 2009, RFID sistemi kullanılarak lojistik süreçlerin iyileştirilmesi ve bir uygulama önerisi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Yiğit, E., 2009, GPS teknolojisi ile konum tespit tasarımı, Yüksek Lisans Tezi, Beykent

ÖZGEÇMĠġ KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Adı Soyadı : İnayet Hakkı ÇİZMECİ

Uyruğu : T.C.

Doğum Yeri ve Tarihi : Konya, 1986

Telefon : 554 849 58 61

Faks :

e-mail : inayet42070@gmail.com

EĞĠTĠM

Derece Adı, Ġlçe, Ġl Bitirme Yılı

Lise : Mehmet Akif Ersoy Lisesi, Selçuklu, Konya 2004 Üniversite : SÜ. Teknik Eğitim Fakültesi, Selçuklu, Konya 2009 Yüksek Lisans :

Doktora :

Ġġ DENEYĠMLERĠ

Yıl Kurum Görevi

2009 SÜ.Karapınar MYO Öğretim Elemanı

2010 K.Kamer Ticaret Meslek Lisesi, DENİZLİ Bilişim Tek. Öğrt.

UZMANLIK ALANI

Web Tasarım, İnternet Programcılığı, Grafik Animasyon, C#, PHP

YABANCI DĠLLER

Benzer Belgeler