• Sonuç bulunamadı

5. TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2 ÖNERİLER

1. Bu sonuçlara göre örneklem grubunu oluşturan ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitimi dersine ilişkin olumlu tutumlara sahip olduğu görülmüştür. Ancak puan aralığının çok yüksek düzeyde olmaması daha alınması gereken mesafe olduğunu beden eğitimi tutumunu daha da iyileştirmek için çalışmalar yapılması gerektiği önerilebilir. Öğrencilere bilinçlendirici seminerler verilebilir. Eğlence spor aktiviteleri ile öğrencilerin yarışmalar düzenlenebilir.

50

2. Araştırma sonucunda okulda spor yapanların beden eğitimi dersine olan tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür. Okullar spor eğitimi teşvik edici çalışmalar yapmalı her öğrencinin okul desteğiyle bir spor dalı ile bedensel eğitimini geliştirici çalışmalar yapmasını sağlamalıdır Literatür taramasından elde edilen bulgulara dayanarak, öğrencilerin sağlıklı olabilmeleri için erken yaşlarda egzersiz ve spor aktivitelerine başlamaları ve bu aktiviteleri yaşam tarzı aktiviteleri haline getirmeleri önerilmektedir. 3. Spor imkanı olan okullarda beden eğitimi tutum puanlarının yüksek olduğu görüldüğünden okullarda spor imkanlarının geliştirilmesi öncelikle okulun misyon ve vizyon ifadelerine sporla ilgili ifadelerin konulması önerilebilir.

4. Aile geliri yüksek olanların tutum puanları bulgusunun yüksek olması sonucu bağlamında maddi geliri iyi olmayan ailelere destekleyici spor uygulamalarının verilmesi önerilebilir.

5. Erkeklerin kızlara kıyasla biraz daha fazla düzenli spor yaptığı sonucun aulaşılmıştır. Bu sonuçlar dikkate alındığında kız ve erkek tüm bireylerin spora özendirilmesi için çalışmalar yapılması önerilebilir.

6. Spor aktiviteleri sadece bir takım oyuncusunun rolünü değil aynı zamanda lider olmayı da gerektirir. Bir takımın nasıl yönetileceğini bilmek, öğrencilerin liderlik becerileri ile karar verme becerilerini geliştirir. İyi bir lider olmak, yalnızca liderlik etmelerini değil, aynı zamanda takımlarını desteklemelerini de gerektirir. Bu aynı zamanda onlara takım duygularını yönetmeyi ve takım disiplinini geliştirmeyi öğretir. Bu anlamda öğrencinin çok yönlü yaşamsal becerileri için spor aktivitelerine katılmak önemlidir. Sporla uğraşan öğrencilere salonlardan ücretsiz yararlanmak gibi burslarla destek verilebilir. Çocuklarda sporu yaygınlaştırmak için okullarda altyapıyı geliştirilmelidir. Okul planları yapılırken spor salonlarıyla birlikte planlanmalıdır. 7. Eğitim kurumlarına beden eğitimi öğretmenleri dışında belli alanda uzmanlıkları olan destekleyici nitelikli antrenörler atanmalı ve antrenör eğitimi ile ilgili daha fazla program geliştirilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı beden eğitimi dersi öğretim programında bazı değişiklikler yapmak zorundadır. Bu değişimin rekabetçi beden eğitimi dersi modelinden yaşam boyu spor, sağlık, fiziksel uygunluk ve refahı kapsayan bir modele olması gerekir. Beden eğitimi dersi öğretim programları, öğrencilerin sağlıklı ve mutlu bir günlük yaşam için gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını

51

sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca, tüm öğrencilerin gelecekteki yaşamlarında fiziksel aktivitelere devam etmek için güven ve becerilere sahip olmaları gerekir.

8. Öğrencilere genellikle ruh halini iyileştirici özellikleri nedeniyle egzersiz yapmaları önerilebilir. Bazı öğrenciler okul dışı programlara katılmanın okul çalışmalarından çok zaman alabileceğinden ve bu nedenle notlarını azaltacağından endişe duysalar da aslında ders dışı etkinlikler notlarını ve okula genel bakışı geliştirebilir. Her okulun beden eğitimini izlemek için spor eğitimi profesyonellerinden oluşan bir izleme komisyonu kurulabilir. Bu kapsamda aileler çocuklarına yönelik sosyal aktiviteler arasında egzersiz ve spor aktivitelerine öncelik vermelidir. Öğrenciler yeteneklerine bağlı olarak spor kulüplerine yönlendirilmeli ve beden eğitimi öğretmenleri ve okul yönetimi tarafından spor aktiviteleri yapmaya teşvik edilmelidir.

9. Arzu edilen etkinliklere katılmak, beyin işlevini artırabilir, zamanınızı daha iyi konsantre etmenize ve daha iyi bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir. Spor aktivitelerine dahil olmak bir kişiye birçok yönden fayda sağlar. Sadece fiziksel güç sağlamaz, aynı zamanda zihinsel gücü de arttırır. Spor kültürü ulus inşa sürecine en iyi şekilde katkıda bulunabilir. Bu şekilde daha iyi sporcular ve daha mutlu ve daha verimli bir nesil yaratabiliriz.

10. Tüm sağlıklı çocuklar ve ergenler ve ayrıca belirli tıbbi koşulları olan birçok kişi için düzenli fiziksel aktivite önerilmektedir. Kişinin sinirlerini açar ve vücudu daha esnek, çevik ve duyarlı hale getirir. Tüm fiziksel avantajlara rağmen, bir spora katılmak beyninize ve genel kişiliğinize olumlu katkılar sağlar. Spor ayrıca, takım arkadaşlarının yanı sıra rakiplerinizle etkileşime girerek sosyal becerilerinizi de geliştirir. Kişinin, meslek hayatında da faydalı olan takım kültürüne maruz kalmasını sağlayan bir takımda çalışabilme becerisini geliştirir. Kırsal okullara ait çocuklar da teşvik edilmeli ve spordaki yeteneklerini geliştirmek için olanaklar sağlanmalıdır.

11.Herkes, gün boyu küçük bir süre için bile olsa spor faaliyetine katılmalıdır. Spor gereklidir, çünkü buna dahil olanlara düzenli olarak fiziksel ve zihinsel zindeliği getirir. Yaşamlarında yoğun bir programı olan insanlar çok kolay yorulurlar. Rahat ve konforlu bir hayat yaşamak için sağlıklı bir akla ve sağlıklı bir vücuda ihtiyacımız var. Spor

52

eğitimine de bilimsel bir yaklaşım verilmelidir. Spor eğitimi için uygun bütçe ayrılmalıdır.

12.Spor ve oyunlar bize dakikliği, disiplini, takım çalışmasını ve özveri öğrenmede çok faydalıdır. Spor yapmak, güven düzeyini arttırmamıza ve geliştirmemize yardımcı olur. Düzenli olarak spor yaparsak, daha aktif ve sağlıklı olabiliriz. Spor faaliyetlerine dahil olmak, artrit, obezite, obez, kalp problemleri, diyabet gibi sayısız hastalıkla korunmamıza yardımcı olur. Cesaret vericidir, kaygı ve öfke oluşumunu azaltarak mutluluk hissi verir. Tüm sorunları kolayca çözebileceğimiz fiziksel olarak formda ve zihinsel olarak rahat etmemizi sağlar. Okullarda, çocukların genel gelişimini sağlamak ve onları yaşamın tüm zorluklarıyla yüzleşmeye hazırlamak için spora önem verilmelidir. Sporun önemi, ulusal ve uluslararası platformlarda çeşitli spor etkinliklerinin düzenlenmesi ve sporcuların desteklenerek bu etkinliklere katılması teşvik edilmelidir. Öğrencilerin bu derse yönelik tutumlarını artırmak için aileleri ve okul idareleri tarafından maddi ve manevi olarak desteklenmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, diğer öğrenciler için rol modelleri belirleyecek, kurs ve spora motive edecek ve daha olumlu tutumlar göstereceklerdir.

13.Spor aynı zamanda değerler ve karşılıklı güven geliştirmede hayati bir rol oynamaktadır. Anlık karar almamıza ve düşünce sürecimizi geliştirmemize yardımcı olur. Spor sırasında ya da spor sırasında gelişen sporcu ruhu, bize zaferi kabul etmeyi ya da başkalarına saygılı davranarak zarif bir şekilde yenmeyi öğretir. Spor ayrıca bizi yaşamın zorluklarıyla çok olumlu ve sakin bir şekilde yüzleşmeye hazırlar. Bu açıdan sağlıklı bir nesil için beden eğitimi ders saatleri artırılabilir.

53

KAYNAKÇA

Akdoğan, B. (2016). Lise Öğrencilerinin ve Ebeveynlerinin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutumları. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Alpaslan, S. (2008). Ortaöğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sergilediği Öğretim Davranışlarına İlişkin Algıları ve Öğrencilerin Bu Derse Karşı Geliştirdikleri Tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi Öğretmenliği Anabilim Dalı, Bolu.

Arabacı, R. (2009). Attitudes Toward Physical Education and Class Preferences of Turkish Secondary and High School Students. [Online], Elementary Education

Online. 8(1), 2-8, 2009. İlköğretim http://ilkogretim-online.org.tr [2-8, 2009]

Aracı, H. (2006). Öğretmenler ve öğrenciler için okullarda beden eğitimi. 6. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Aracı, H. (2001). Okullarda beden eğitimi. Ankara: Nobel.

Aras, Ö. (2013). İlköğretim Kurumlan İkinci Kademede Öğrenim Gören Öğrenci ve Görev Yapan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Görüş ve Tutumlarının İncelenmesi (Kars İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek

Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Atan, T. ve İmamoğlu, M. (2016). Attitudes of Secondary School Students Towards Physical Education and Sports Lesson in Terms of Various Variables. Turkish

54

Aybek, A., İmamoğlu, O. & Taşmektepligil, M.Y. (2012). Evaluating the Students’ Attitudes Toward Physical Education Class and Extracurricular Activities. Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Research. 2(2), 51-59.

Balcıoğlu, B., Özbek, A. ve Sungur, N. (2003). Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Öğrencilerinin Değer Sistemleri ve Sorun Çözmedeki Yeterliliklerinin İncelenmesi. III. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Olimpik Eğitim ve

Spor Kültürü Sempozyumu, Bursa, 23-24 Mayıs, 13-20.

Baltacı, G. (2008). Çocuk ve spor. Ankara: Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Klasmat Matbaacılık.

Bilgen, N. (1993) Contemporary and democratic education. Ankara: Milli Eğitim Press Boyacı, A. (Ed.). (2011). “Eğitim sosyolojisinin tanımı, özellikleri ve gelişimi” Eğitim

sosyolojisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını.

Calfas, KJ. and Taylor, WC. (1994). Effects of Physical Activity On Physical Variables İn Adolescents Pediatric Exercise Science. 6, 406-423

Chatterjee, S. (2013). Attitudes Toward Physical Education of School Going Adolescents in West Bengal. International Journal of Inno-vative Research in

Science, Engineering and Technology. 2(11), 6068-6073.

Çelik, V. (2006). Türk eğitim sisteminde yeni paradigma arayışları bildiriler kitabı. Ankara: Eğitimciler Birliği Sendikası.

Çelik, Z. & Pulur, A. (2011). Attitudes of Secondary School Students Toward Physical Education and Sports. Yüzüncü Yıl University Faculty of Education Journal,

Special Issue. 115(121)

Demirel, Ö. (2003). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Ankara: Pegema Yayıncılık.

55

Demirhan, G. (2002). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Niteliklerine İlişkin Görüşler.

Eğitim ve Bilim. 27(123), 35 – 41

Dengiz, A. Ş. ve Yılmaz, B. (2007). 2004 İlköğretim Programında Okuma ve Kütüphane Kullanma Alışkanlıklarına İlişkin Öğretmen Görüşleri. Bilgi

Dünyası. 8(2), 203-229.

Doydu, İ. , Çelen, A. ve Çoknaz, H. (2013). Spor Eğitimi Modelinin Öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spora Karşı Tutumuna Etkisi. e-ınternational Journal of

Educational Research. 4(2), 99-110.

Eraslan, M. (2015). An Analysis of Secondary School Students Attitudes Towards Physical Education Course According to Some. Variables Anthropologist. 19(1), 23-29

Erdemli, A. (2012). Spor nedir? Ne değildir? Din ve Hayat. 17, 18-25 Erkan, N. (2002). Yaşam boyu spor. Ankara: Sponsor kurum dizisi dizi 12.

Ertan, H. (Ed.). (2012). “Spor bilimleri ile ilgili kavramlar ve sporun tarihsel gelişimi”

spor bilimine giriş. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

Ertan, H. (Ed.). (2012). “Sporda sosyo kültürel boyutlar” spor bilimine giriş, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Essays, UK. (2018). Role of Sport in Modern Society Cultural Studies Essay, . [Online] https://www.ukessays.com/essays/cultural-studies/role-of-sport-in- modern-society-cultural-studies-essay.php?vref= [Erişim tarihi 05.12.2016] Girgin, H. O. (2006). İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Gören Kız Öğrencilerin

Beden Eğitimi Dersine Karşı Tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa.

56

Gulum, V. (2008) The Evaluation of Views of Physical Education Teachers About the Physical Education Curriculum at Primary Schools in University of Cukurova Institute of Health Sciences. Master Thesis, Department of Physical Education and Sports, Adana.

Güllü, M. ve Güçlü, M. (2009). Ortaöğretim Öğrencileri İçin Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği Geliştirilmesi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor

Bilimleri Dergisi. 3 (2), 138-149.

H, Ertan. (Ed.). (2012). “Spor felsefesi ve etiği” spor bilimine giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Işık, U. (2007). Medya Bağımlılığı Teorisi Doğrultusunda İnternet Kullanımının Etkileri ve İnternet Bağımlılığı. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı, Konya.

İnce, M. L., Cengiz, C., Ebem, Z., Hünük, D., Kangalgil, M., Saçlı, F., Saraç, L., Yapar, A., G., Demirhan, M., İnce, C., Koca, S. ve Kirazcı, S. (Ed.). (2010). Spor

eğitimi modeli. öğretim modelleri ve güncel araştırmalar. Ankara: Spor

Yayınevi ve Kitabevi.

Inceoglu, M. (2010). Attitude perception communication. İstanbul: Beykent Üniversity Publishing.

Kale, R. (2003). Beden eğitimi ve spor bilimlerine giriş. Ankara: Nobel Yayınevi. Kangalgil, M., Hunuk, D. ve Demirhan, G. (2006). Comparison of Elementary

School, High School and University Students Attitudes Toward Physical Education and Sport . Hacettepe Journal of Sport Sciences. 17(2), 48-57. Karagün, E. (2012). Sporun Eğitim ve Psikolojideki Yeri. Din ve Hayat. 17, 36-41 Karakuş, S. ve Koç, H. (2001). Beden Eğitim Derslerinin 14-16 Yaş Grubundaki

Öğrencilerin Kuvvet ve Aerobik Gücüne Etkisi. Dinamik Spor Bilimleri

57

Karasar, N. (2013). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara Nobel Yayınevi.

Kaya, Ö., Cicicoğlu, H. İ. ve Tekkurşun Demir, G. (2018). The Attitudes of University Students Towards Sports: Attitude and Metaphorical Perception, European

Journal of Physical Education and Sport Science. 5 (1), 115-133

Karaşahinoğlu, T. (2015). Ortaokullarda Beden Eğitimi Öğretmenine İlişkin Metaforik Algılar. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Entitüsü, Ankara.

Koca, C., Çiçek, Ş., Şahin, R., Bulca, Y., Altay, F., Demirhan, G., İnce, M.L., Koca, C. ve Kirazcı, S., (Ed.). (2010). Taktiksel oyun yaklaşımı öğretimi. öğretim

modelleri ve güncel araştırmalar Ankara: Spor Yayınevi ve Kitabevi.

Kocaekşi, S. (Ed.). (2012). “Boş zaman ve rekreasyon, kavram ve özellikler”, boş

zaman ve rekreasyon yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi

Kohl, HW. and Hobbs, KE. (1998). Development of Physical Activity Behaviors Among Children and Adolescents. Pediatrics. 101, 549-554

Küçük, V. (2012). Çocuk Gelişiminde Sporun Yeri ve Önemi. Din ve Hayat. 17, s.42- 46

Marques, A., Martins, J., Martins, M., Costa, J., Sarmento, H. & Carreiro da Costa, F. (2011). ‘The İmportance of Attitudes Towards Physical Activity and İts Relationship With Practice of Physical Activity’. Journal of Sports Medicine. 45(15), 1-2. doi.1136/bjsports-2011-090606.21. [22.04.2014]

Maslow, A. (2001). İnsan olmanın psikolojisi. O, Gündüz (Çev.), İstanbul: Kuraldışı Yayıncılık.

MEB, (2013). Beden eğitimi ve spor dersi öğretim programı, ortaokul 5-8 sınıflar, Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

MEB, (2006). Spor dersi öğretim programı. Ankara: MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü,

58

MEB, (2009). Ortaöğretim beden eğitimi dersi öğretim programı. (9 – 12. Sınıflar). Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü.

Mercier, K., Donavan, C., Gibbone, A. and Rozga, K. (2017). Three-Year Study of Students Attitudes Toward Physical Education: Grades 4–8.

Morgan, CT (2000). Psikolojiye giriş. (14ncü Baskı). H. Arıcı ve O, Aydın (Çev.), Ankara: Meteksan A.Ş.

Morris, CG. (2002). Psikolojiyi anlamak. B, Ayvasık ve M, Sayıl (Çev.), Ankara: Türk Psikiyatristler Derneği Yayınları No: 23.

M, Tokayargan. (Ed.). (2013). Eğlence pazarlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. Mudekunye, J. and Sithole. J. C (2012). The Status of Physical Education and Its

Relation to Attitudes Towards the Teaching of The Subject in Masvingo Urban Primary Schools. Journal of Emerging Trends in Educational Research and

Policy Studies (JETERAPS). 3(5), 710-715.

Özşaker, M. ve Orhun, A. (2005). İlköğretim Okullarında Beden Eğitimi Dersinin Amaç ve İçeriğine İlişkin Sorunlar. 4. Ulusal Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Sempozyumu, Bursa, 10-11 Haziran, 103-105.

Rikard, G. L. (2006). High School Student Attitudes About Physical Education.Journal Sport, Education and Society. 11(4), 385-400.

Saraçoğlu, R. N. (2001). Orta Öğretimde Ders Dışı Egzersizlerin Başarıya Ulaşma Derecesi. Atatürk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 1(2), 3-4.

Savaş, İ. (1993). Spor sözlüğü terimler ve açıklamalar. İstanbul: Remzi Kitapevi. Surujlal, S. E. and Manilal, J. D. (2015).Attitude towards sport and Physical Activity,

Self–esteem, Life Satisfaction Relationship and Variations in Terms of Gender: Perspective From University Students [Online], North-West University http://hdl.handle.net/10394/19355. [Erişim tarihi 11.08.2016].

59

Sönmez, T. ve Sunay, H. (2001). Ankara’daki Ortaöğretim Kurumlarında Uygulanan Beden Eğitimi ve Spor Dersinin Etkinliği Üzerine Bir Araştırma. II. Ulusal

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, Bursa, 21-23 Aralık, 105-

106.

Şahin, D., Çelik, A. ve Şahin, M. (2010). Okul Yöneticilerinin Beden Eğitimi Dersi ve Bu Dersin Öğrenci Gelişimindeki Rolüne İlişkin Görüşleri. Yayımlanmamış

Yüksek Lisans Tezi, KTÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon, Gazi

Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Taliaferro, L.A. (2010). Genç Spor Katılımı ve Seçilmiş Sağlık Riski Davranışları Arasındaki İlişkiler 1999'dan 2007'ye Kadar. Okul Sağlığı Dergisi. 399-410. Taşkın, C. (2018). Ortaokul Beden Eğitimi ve Spor Dersi Öğretim Programı Hakkında

Öğrenci ve Öğretmen Görüşleri. Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Çanakkale.

Tekin, M., Demir, B. ve Taşgın, Ö. (2005). Beden Eğitimi ve Spor Öğrencilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Karşı Göstermiş Oldukları Tutum ve Görüşlere Etkisi. 4. Ulusal Beden

Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sempozyumu, Bursa, 10-11 Haziran, 412-420.

Tekkurşun Demir, G., Cicioğlu, İ., İlhan, L. ve Arslan, Ö. (2017). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumları. Internatıonal Journal

of Sports Exercıse & Traınıng Scıences. 3(4), 120–128.

Troiano, RP., Berrigan, D., Dodd, KW., Masse, LC., Tilert, T. and McDowell, M. (2008). Physical Activity in the United States Measured by Accelerometer.

Medicine and Science in Sports and Exercise. 40, 181-188.

Tunca, M. (2014) Ankara İlinin Keçiören İlçesinde Ortaöğreim Kurumlarında Beden Eğitimi Dersi ve Öğretmenine Karşı Tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

60

Uğur, A. (2006). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Yaklaşımları ve Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma (Ankara İli Örneği). Yüksek

Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

Ünlü, H. ve Karahan, M. (2010). Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Beden Eğitimi Dersine Yönelik Tutumlarının Tespit Edilmesi.

Aksaray Üniversitesi Dergisi. 3 (5) 45-56

Yaylacı, F. (Ed.). (2012). “Sosyolojide temel yaklaşımlar” sosyolojiye giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Yetim, A. (2011). Sosyoloji ve spor. Ankara: Berikan Yayınevi. Yıldız, D. (1979). Türk futbol tarihi. İstanbul: Eko Matbaası.

Yılmaz, A. (2012). Determination the Views of Head-Teachers, Physical Education Teachers and Students Towards the Physical Education in The Secondary Education Schools. Master's Thesis, Karadeniz Technical University Institute of Educational Sciences, Department of Physical Education and Sports Trabzon.

Yorulmazlar, M. (2012). Tarihi ve Genel Anlamıyla Spor. Din ve Hayat. 17, s.4-10. Yüksel, Ö. (2009) Beden Eğitimi Öğretmenlerinin İş Doyum Düzeylerinin

Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı, İstanbul.

Yüksel, S. (2003). Türkiye’de Program Geliştirme Çalışmaları ve Sorunları. Milli

Eğitim Dergisi. 158. 36-48.

Zaman, S. Mian, A. K. and Burutt, F. (2018) Attitude of Young Students Towards Sports and Physical Activities. GMJACS. 8(1), 33-42.

Zeng, H. (2011). Attitudes of High School Students Toward Physical Education and Their Sport Activity Preferences. Journal of Social Sciences. 7 (4), 529-537.

61

Zengin, S. (2013). Investigating the Attitudes of 12-18 Year-old Boys at Children and Youth Centers toward Physical Education and Sports Class and Their Self- Respect. Unpublished Master’s Thesis, Sakarya University, Sakarya.

62 EKLER

Ek.A.1 “Lise Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersine İlişkin Tutum Ölçeği”

Sevgili öğrenci,

“Aşağıda beden eğitimi dersi ile ilgili cümleler bulunmaktadır. Her cümlenin karşısında beş (5) cevap seçeneği vardır. Her cümleyi dikkatlice okuduktan sonra cümledeki ifadeye ne düzeyde katılıyorsanız, cevap seçeneğini (X) işaretleyiniz. Cevap seçenekleri arasında doğru ya da yanlış cevap yoktur. Cevap verirken de sadece haftalık ders programınız dâhilindeki beden eğitimi derslerini göz önünde bulundurunuz. Lütfen hiçbir soruyu boş bırakmayınız.”

KİŞİSEL BİLGİLER 1.Cinsiyetiniz? ( ) Kadın ( ) Erkek

2. Okul türünüz : ( ) Anadolu Lisesi ( ) Meslek Lisesi ( ) İmam Hatip Lisesi ( ) Özel ( ) Devlet

3. Okul takımlarında aktif görev yapıyor musunuz? ( ) Evet ( ) Hayır 4. Sınıf düzeyiniz : ( ) 9 ( ) 10 ( ) 11 ( ) 12

5. Amatör spor branşlarıyla ilgileniyor musunuz? ( ) Evet ( ) Hayır 6. Aile bireylerinizde düzenli spor/egzersiz yapan var mı? ( ) Evet ( ) Hayır 7. Aile geliriniz ( ) Düşük 2500 ve altı ( ) Orta 2501-5000 ( ) Yüksek 5001 ve üzeri

8. Kardeş sayınız ( ) tek ( ) 2-3 ( ) 4+ KATILMA DÜZEYİ MADDELER T am am en K at ılıy oru m K atı lıy orum F ik ri m Y ok K atı lmıy oru m T am am en K at ılm ıy orum

1. “Beden eğitimi derslerini sabırsızlıkla beklerim.” 2. “Beden eğitimi derslerinde kendimi zinde hissederim.” 3. “Beden eğitimi dersini gereksiz bir ders olarak görüyorum.” 4. “Beden eğitimi ders aktivitelerinde iyi duruş alışkanlığı kazanıyorum.”

63

5. “Beden eğitimi derslerinde karşılaştığımız spor dallarının (voleybol, futbol vs.) saha ölçüleri, araç ve gereçleri ile ilgili bilgiler ilgimi

çekiyor.”

6. “Beden eğitimi dersinde karşılaştığımız spor dalları ile ilgili temel becerileri (parmak pas, vs) öğrenmekten zevk alıyorum.”

7. “Beden eğitimi dersleri sayesinde sporun sağlığa ne kadar yararlı olduğunu anlıyorum.”

8. “Beden eğitimi derslerinde öğrendiğim becerileri okul dışı aktivitelerde de uyguluyorum.”

9. “Beden eğitimi derslerinde temel sağlık kuralları ile ilgili bilgilerim artıyor.”

10. “Beden eğitimi ders etkinlikleri az iletişim kurduğum sınıf arkadaşlarımla iletişimimizi artırıyor.”

11. “Beden eğitimi ders ekinlikleri yakın olduğum arkadaşlarımla samimiyetimizi daha da güçlendiriyor.”

12. “Beden eğitimi ders aktiviteleri kendime güven duymamı sağlıyor.”

13. “Beden eğitimi ders aktivitelerinde arkadaşlarımla dostça oynuyorum.”

14. “Beden eğitimi derslerinin, günlük hayatın düzenine ve kurallarına uymayı kolaylaştırdığını düşünüyorum.”

15. “Beden eğitimi dersine katılmaktan zevk duyuyorum.” 16. “Beden eğitimi dersleri sınıf içi etkileşimimizi artırıyor.”

17. “Beden eğitimi dersinde bir şey öğrenmediğimi düşünüyorum.” 18. “Haftalık beden eğitimi ders saat sayısı daha fazla olmalıdır.” 19.”Beden eğitimi derslerinde genellikle eşofmanlarımızı giyinip hiçbir şey yapmadan tekrar çıkartıyoruz.”

20. “Beden eğitimi dersinde öğrendiğimiz bilgi, beceriler ve aktivitelerin ileriki hayatımızda hiç işimize yaramayacağını düşünüyorum.”

21. “Beden eğitimi ders aktiviteleri fiziksel gelişime katkı sağladığını düşünüyorum.”

22. “Beden eğitimi derslerinde rahatlayıp gevşiyorum.” 23. “Beden eğitimi dersleri sayesinde spor dallarını daha iyi tanıdığımı düşünüyorum.”

24. “Beden eğitimi dersi yaramaz ve tembel öğrencilerin dersidir.” 25. “Beden eğitimi dersi okul programlarından çıkartılmalıdır.” 26. “Beden eğitimi ders aktivitelerine katılmak istemiyorum.”

64 27. “Beden eğitimi dersleri sayesinde yeteneklerimin farkına varıyorum.”

28. “Beden eğitimi ders aktiviteleri sayesinde sağlığımı daha iyi koruyorum.”

29. “Üniversiteye giriş sınav kaygısı varken beden eğitimi dersine katılmak beni rahatsız ediyor.”

Benzer Belgeler