• Sonuç bulunamadı

KULLANILAN SİSTEM

5. SONUÇ VE ÖNERİLER

Raf ömrü/dağılım türü arasında yüzde 10 luk bir dağıtım türü iyileştirmesi(mevcut duruma göre transit oranı yüzde 10 arttırılmış, kullanılan diğer yöntem yüzde 10 düşürülmüştür) yüzde 3.20 birim maliyet düşüşü sağlamaktadır.

Dağıtım türlerinin ödeme türleri göz önüne alınarak yeniden yapılandırılması ile peşin ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 80, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 15, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 5, depo tesliminden 1 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 75, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 15, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 10, depo tesliminden 3 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 70, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 20, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 10, depo tesliminden 6 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 60, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 25, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 15 depo tesliminden 9 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 50, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 30, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 20, depo tesliminden 12 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 40, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 35, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 25, kasa satışından 1 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 30, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 45, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 25, kasa satışından 3 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 20, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 50, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 30, kasa satışından 6 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 15, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 55, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 30, kasa satışından 9 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 10, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 55, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 30, kasa satışından 12 ay sonra vadeli ödeme türünde transit dağıtım yüzdesi yüzde 5, cross dock dağıtımın yüzdesi yüzde 55, depo stoklu dağıtım yüzdesi yüzde 40 olarak kabulu sonrasında yüzde 16.84 operasyonel kar sağlanmaktadır.

60

Tablo 5.1: Dağıtım türlerinin ödeme türüne göre yeniden yapılandırılması

Dağıtım türleri arasında transit dağıtımın tüketici ve perakendeci için en avantajlı yöntem olduğu, ayrıca ödeme türleri arasında da kasa satış sonrası 12 ay vadeli ödeme yöntemin en avantajlı olduğu görünmektedir. Perakendecinin satın alım anlaşmalarında müzakere aşamasında tedarikçi ile transit dağıtım ve kasa satış sonrası mümkün olan en uzun vadede anlaşmaya varması operasyonel maliyetlerin düşüş yaşanması açısından kritik öneme sahiptir.

Hesaplamalar yapılırken tedarikçi lojistik ağının binlerce noktaya gidebilecek filosunun olduğunu ve perakende firmasının cross dock sistemine uygun olan depo ve taşıma kapasitesinin olduğu kabul edilmiştir. Tedarikçi firmanın transit dağıtım ağına uygun olmaması durumunda, depoya teslimi cross dock sevkiyat türü önerilmelidir. Ödeme türü ise kasa satışlı mümkün olan en uzun vadeden en kısa vadeye doğru seçilmelidir. Kasa satıştan ödeme türü ile anlaşma sağlanamadığı durumlarda faturadan ödeme (depo tesliminde vadenin başladığı tür) mümkün olan en uzun süreli vadeden en kısa olana doğru ödeme türü seçilmelidir. Faturan ödeme türünde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ürünlerin tesliminden sonra depoda kalacağı süredir. Bir ürün depoya teslim edildikten sonra 30 gün depoda, 10 gün mağazada bekliyorsa, ödeme vadesi de

61

30 gün ise; ürünler son müşteriye satılmadan 10 gün önce bedeli ödenir. Bu da işletmeler için istenmeyen bir durumdur. Nakit akışını ciddi anlamda etkiler. Transit dağıtımın dezavantajı ise stok yönetiminin tedarikçi firmalara bırakılmasıdır. Örnek vermek gerekirse donuk grubu (dondurma, dondurulmuş sebzeler...vb.) tedarik eden bir firma satış noktasındaki dolabın tamamını kendi ürünü ile doldurabilir. Bu da diğer tedarikçi firmalar arasında haksız rekabete yol açabilir. Transit ürün taşıyan firmaların teslimatında satış kanalındaki yöneticiler, durumu dikkatli bir şekilde kontrol etmek zorundadırlar.

Tedarikçi firmaların lojistik ağı yeterli değil ise, binlerce satış noktasına transit teslim yapılamıyorsa, cross dock sevkiyat türü tercih edilmelidir. Cross dock sipariş teslim türü yapılırken;

1.öncelik; son kullanım tarihi kısa olandan uzun olana doğru olmalıdır. 2. öncelik; ödeme türleri olmalıdır. Ödeme sıralaması ilk olarak peşin ödeme, ikinci olarak faturadan ödeme, son olarak satıştan ödeme olmalıdır. 3. öncelik vade olmalıdır. Vadesi kısa olandan uzun olana doğru bir sıralama izlemelidir.

62

KAYNAKÇA

Kitaplar

Aytuğ, S., 2997. Pazarlama Yönetimi, İlkem Ofest, s.170.

Barbarosoğlu, G ve Yazgaç T., 1997. An application of the analytic hierarchy process to supplier selection problem, Production and Inventory Management Journal, 38, 14-21.

Can, H., Güney,S., Genel İşletme ilkeler Kavramlar Kurumlar, Arıkan, İstanbul, 2007, s. 389.

Çengel, Ö., Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Sektöründe Bir Araştırma, Bigart, İstanbul, 2008, s.17.

Cooper, M. C., Ellram, L. M., Gardner, J. T., and Hanks, A. M., 1997. Meshing Multiple Alliances. Journal of Business Logistics 18, 67–89.

Croxton, K.L., Dastugue-Garcia, S.J., Lambert, D.M. ve Rogerds, D.S. 2001. The Supply Chain Management Process, The International Journal of Logistics Management, 12, 13-36.

Divani, E.2013. Dağıtım Kanalı Seçimi: Bilişim Sektöründe Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul.

Dondurmacı, A., Çınar, A. 2014. Finans Sektöründe Veri Madenciliği Uygulaması, Assos Journal. Ss. 203-271

Erbaşlar G., 2014, Pazarlama Yönetimi, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, s.224.

Erdem, G., 2013. Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamalarının Benimsenmesinin, Tedarik Zinciri ve İşletme Performansına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi, Çorum.

Gülbay, M., 2015. Bireysel Satın Alma İle Endüstriyel Satın Alma Arasındaki Farklar, B2B be B2C Uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

63

Gürman, A.,2006. Dünya Perakendeciliğinde Globalleşme Eğilimleri ve Türk Perakandecilik Sektörüne Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Hallaç, O., 1978. Kantitatif Karar Verme Teknikleri, İstanbul Ün. İşletme. Fakültesi. Kantitatif Analizler ve Programlama Kürsüsü, İstanbul, s.368.

Handfield, R.B., Nicholas, E.L.,1999. Introduction to Supply Chain Management, Prentice-Hall, Inc., New Jersey.

Houlihan, J.B., 1985. “International Supply Chain Management”, International Journay Of Physical Distribution & Meterials management, 15, 22-38. Karabilen, S., 2017. Perakende Sektöründe Ön Satış Tahminlemesi, Yüksek

Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Karafakıoğlu, M., 2005. Pazarlama İlkeleri, Literatür Yayıncılık, İstanbul,s.297.

Kotler , P. ve Armstrong, G., 2001. Principles of Marketing, Prentice Hall, New Jersey, Ss.627-644.

Kobu, B., 2010. Üretim Yönetimi, University of Massachusetts Dartmouth, 15,5.

Kocaoğlu, Y., 2013. Tedarik Zinciri Yönetiminde ErpII Kullanımının, İşletme Tedarik Zinciri Yönetimi Performansına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Kotler, P. 2000. Pazarlama Yönetimi, Çev: Nejat Muallimoğlu, Beta Basım Yayım Dağıtım A. Ş., İstanbul.

Kotler P., 2009, Kotler on Marketing, Çev: Acar, Adnan O., Lifecycle Yayıncılık, İstanbul.

Küçüksolak, B.T, 2006. Dünya’da ve Türkiye’de Lojistik Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Lamber, D., 2000. Department of Marketing Logistics, Industrial Marketing Management, The Ohio State University, 29, 65–83.

Mallin, M. L. ve Finkle, T. A., 2007. Social Entrereneurship and Direct Marketing, Direct Marketing: An International Journal, 1(2), 68-77.

64

Muller, M., 2003. Essentials of Inventory Management, American Management Association, Newyork.

Mucuk, G., 2000. Temel Pazarlama Bilgileri, Türkmen Kitapevi, İstanbul. Nakip, M., Varinli, İ., Gülmez, M., 2012. Güncel Pazarlama Yönetimi, Detay

Yayıncılık, Ankara, s.182.

Özdursun, E., 2010. Tedarikçi İlişkileri Yönetimi ve Bir Endüstriyel Şirket Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özcan, M.O, 2006. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Web Tabanlı ERP Uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Özgür, B., 2007. Envater Yönetimi İçin Maliyet Parametrelerinin

Hesaplanması: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, , Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Rosenbloom, B., 1999, Marketing Channels, The Dryden Press, Fort Worth,

s.5.

Rosenbloom, B., 2005. Channels of Distribution Management.

Ross, D.F., 1998. Competing Through Supply Chain Management: Creating Market-Winning Strategies Through Supply Chain Partnerships, Kluwer Academic Publishers, Boston.

Rogers D. S. ve Tibben-Lembke R. S., 2001. An Examination of Reverse Logistics Practices, Journal of Business Logistics, 22, s s. 129-147. Sağlam, U., 2008. Tedarik Zinciri Yönetiminde Satış Dağıtım Fonksiyonunun

Performansının Tedarik Zinciri Performansı Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul. Simkay, E.W.,1975. Physical Distribution Maagement, McMillian Publishing

Co. Newyork, 3, s.5.

Stevenson W.J., 1993. Pruduction/Operation Management, Rıchard D. Irwın Inc., New York. s. 513

Türköz Ö., 2007. Tedarik Zinciri Yönetiminde Dağıtım Gereksinim

Planlanması, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul. Thiry, L. D., 1967. Inventory Management, Journal of Accountancy, 123, 5- 83.

65

Tek, Ö.,1984. Perakende Pazarlama Yönetimi, Üçel Yayıncılık, İzmir. Topoyan, M., 2009. İşletmeler Arası Bilgi Sistemleri Kullanımının Tedarik

Zinciri Esnekliği Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir

66 Süreli Yayılar

Arasta, 1999. “Dünyada Perakendecilik Nereye Gidiyor”,Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği Dergisi, Kasım-Aralık, Sayı: 14 ,s. 14-20. Cengiz, E., Özden, B., 2003. Perakendecilikte Büyük AlıĢveriĢ Merkezleri ve

Tüketicilerin Büyük Alışveriş Merkezleri İle İlgili Tutumlarını Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma, Ege Akademik Bakış, Ege Üniversitesi İktisadi İdari Siyasi Bilimler Dergisi, Sayı 3.

Ertek G., 2012. Depolama Sistemleri, Uluslararası Lojistik, Anadolu

Üniversitesi Yayınları, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1593, Eskişehir

Özdemir, A.İ, 2004. Tedarik Zinciri Yönetiminin Gelişimi, Süreçleri ve

Yararları. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 23 Temmuz-Aralık 2004, ss. 87-96.

Özyörük, B. Özcan,E.C., 2008., Analitik Hiyerarşi Sürecinin Tedarikçi

Seçiminde Uygulanması: Otomotiv Sektöründen Bir Örnek, Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13 (1), 133-144.

Öz, M., 2008. Pazarlama Dağıtım Kanallarının Yönetimi ve Aracıların Müşteri Üzerindeki Etkilerinin Ölçülmesi Üzerinde Bir Uygulama, MU İİBF Dergisi 10, s.14

67 Diğer Yayınlar

Aktas, S., 2016. Depolamanın Lojistikteki Önemi, Kırklareli Üniversitesi, [ziyaret tarihi 10.12.2017].

Akın, M. 2017. Pazarlama İlkeleri Ders Notları, Niğde Ömer Halis Üniversitesi, [ziyaret tarihi 15.12.2017].

Chung-Piaw., 2003. Column Generation II : Application in Distribution Network Design, Singapore [ziyaret tarihi 10.01.2017].

İpekçi, E., 2017. Emreipekci.com.[Çevrimiçi]

http://www.emreipekci.com/tedarik-zinciri-html/ [ziyaret tarihi 15.1.2018].

Demirel, T., 2002. Envanter Yönetimi Ders Notları, YTÜ, [ziyaret tarihi 10.01.2018].

Garrett, J., 2001. Analyzing Inventory Cost and Service in The Supply Chain, Columbia Business School, www.columbia.edu/~gjv1/invnote4.PDF Güner.S, Lojistik Yönetimi Ders Notları, Sakarya Üniversitesi,

[ziyaret tarihi 15.02.2018].

Özdemir, D. 1999. Pazar Yerinden Shopping Mall’a Alışveriş Merkezlerinin Kısa Tarihi, Hürriyet Gazetesi. [ziyaret tarihi 10.12.2017]

Toros, H., 2016. Tedarik Zinciri Boyunca Etkin Sipariş Yönetimi. Milliyet Blog, 30 Ocak, [ziyaret tarihi 20.03.2018].

Yorulmaz, F.2012. Pazarlama İlkeleri Sunumu, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak, [ziyaret tarihi 12.03.2018].

http- 1 www.perakendedegirmeni.com, [ziyaret tarihi 15.02.2018]. http- 2 www.perakendedegirmeni.com, [ziyaret tarihi 10.12.2017]. http- 3 www.paraborsa.net, [ziyaret tarihi 01.02.2018].

http-3 http://www.oocities.org/zaferagyar/dagitim.htm, [ziyaret tarihi 20.04.2018].

http-4(www.kpmg.com.tr) Perakende , [ziyaret tarihi 17.04.2018]. http-5(http://www.rizaaltug.com/stok-yonetiminde-abc-analizi/),

68

http-6 (http://piyasarehberi.org), [ziyaret tarihi 27.03.2018].

http-7(https://www.migroskurumsal.com), [ziyaret tarihi 01.03.2018]. Şekil 2.1: Kaynak: (https://www.slideshare.net), [ziyaret tarihi 13.12.2017]. Şekil 2.2: Kaynak: (https://www.slideshare.net), [ziyaret tarihi 17.12.2017]. Şekil 2.3: Kaynak: (http://manfuldanismanlik.com), [ziyaret tarihi 21.12.2017]. Şekil 2.5: Kaynak: ( http://www.dragonsourcing.com.tr),

[ziyaret tarihi 02.03.2018].

Şekil 2.6: Kaynak: (http://ayazlojistik.com.tr), [ziyaret tarihi 05.03.2018]. Şekil 2.7:Kaynak: (www.cozumdepo.com) ,[ziyaret tarihi 19.04.2018]. Şekil 2.8: Kaynak: (http://www.tunahangumruk.com),

[ziyaret tarihi 03.03.2018].

Şekil 2.9: Kaynak (www.karalsogutma.com), [ziyaret tarihi 11.02.2018]. Şekil 2.10: Kaynak: (www.polipro.com.tr), [ziyaret tarihi 17.03.2018].

Şekil 2.11: Kaynak: (https://www.mecalux.com.tr), [ziyaret tarihi 01.05.2018]. Şekil 2.12: Kaynak: (http://www.tematik.net), [ziyaret tarihi 22.04.2018]. Şekil 2.13: Kaynak: (https://www.slideshare.net), [ziyaret tarihi 27.01.2018]. Şekil 2.14: Kaynak: Worldwide Retail Ecommerce Sales: The eMarketer

Forecast for 2020, [ziyaret tarihi 01.05.2018].

Benzer Belgeler