• Sonuç bulunamadı

Türkiye’nin enerji gereksinimi ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla belli miktarda enerji ve önemli enerji kaynakları, komşu ülkelerden ithal edilmek zorunda kalmaktadır. Fosil enerji kaynakları yönünden fakir olan ülkemiz aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güce etkisi bakımından da gelişmiş ülkelerin gerisindedir.

Avrupa ve Amerika kıtalarında tüketilen enerjinin %39’u konutlarda tüketilmekteyken bu oran Türkiye’de %36’ıdır. Konutlarda enerji tüketiminin ise %65’i ise ısıtma, soğutma ve iklimlendirme faaliyetleri esnasında harcanmaktadır. Konutlardaki bu enerji tüketimi oranının maddi karşılığı ise 5 Milyar USD’dir. Konutlarda enerji gereksinimi için harcanan rakam karşısında, Başbakanlık 10. Kalkınma Planı verilerine göre, Türkiye’de yalıtılmış bina sayısının tüm bina sayısına oranı ise sadece %15’tir. Tüm bu veriler göz önünde bulundurularak konut ısıtma konusunda Türkiye’nin yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır.

Günümüzde enerji mimarisi kapsamında ortaya çıkmış olan “yeşil bina” konsepti kapsamında değerlendirme yapan kuruluşlar olan LEED ve BREAM yenilenebilir enerji kaynaklarının konutlarda etkin bir şekilde kullanılması ve bu binalarda fosil yakıt tüketimini sınırlandırması noktasında çeşitli çalışmaların yapılmasını talep etmektedir. Konutlarda, LEED tarafından gerçekleştirilen puanlamanın kategorilerinden biri olan “Enerji ve Atmosfer” tüm puanlamaya üçte biri oranından fazla etki etmektedir. Benzer şekilde konutlarda BREAM tarafından gerçekleştirilen puanlamanın kategorilerinden biri olan

“Enerji Verimliliği” tüm puanlamaya üçte biri oranından fazla etki etmektedir.

Temel anlamda, Türkiye’nin ithal etmiş olduğu enerji ve enerji kaynağından zarar etmesinin önüne geçilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının hane halkı tarafından etkin olarak kullanılabilmesi, konutlarda fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması ve “yeşil bina”

konseptinde sertifika almak isteyen girişimcilere puanlamada katkı sağlanabilmesi amaçlarıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

Gerçekleştirilen çalışmada Ankara ilinde bir villanın, TS 825 Isı Yalıtım Kuralları Standardına göre ve bu standardın mevzu bahis villa için uygun gördüğü enerji ihtiyacı miktarı göz önünde bulundurularak, yalıtım hesaplaması yapılmıştır. Yapılan hesaplamanın ardından villanın mahal ısıtması ve kullanım sıcak suyu ihtiyaçları için bir tasarım

gerçekleştirilmiştir. Tasarımda villanın ısıtması ve kullanım sıcak suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla güneş enerjisi destekli ısı pompası kullanılmıştır. Isı pompasına güneş enerjisi desteği PV/T kolektörleri ile sağlanmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada aşağıda sıralanan sonuçlar elde edilmiştir.

 Tasarıma konu olan villada mahal ısıtması amacıyla ısıtma sezonunda ortalama ayda 1018,43 kWh enerji ihtiyacının olduğu, 6 kişinin yaşadığı bu villada kullanım sıcak suyu ihtiyacı için ısıtma sezonunda ortalama ayda 287,13 kWh enerji ihtiyacı olduğu ve ısıtma sezonunda ortalama ayda toplam gerekli enerji ihtiyacının 1345,88 kWh olduğu hesaplanmıştır.

 Isıtma sezonu ortalamasında etkili güneşlenme süresinin günde 4,59 saat olduğu ve kış şartı tasarımına göre 550 ye yerleştirilen PV/T panellerinin üzerine düşen güneş ışınımının 12322,78 kJ/m2gün olduğu hesaplanmıştır.

 PV/T panellerinin ısı pompası evaporatörünü ek bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan beseleyebilmesi amacıyla toplam panel alanının 35,50 m2 olması gerektiği ve bu alanın villanın doğu-batı eksenine yerleştirilen 19 adet panel ile sağlandığı görülmüştür.

 Isıtma sezonu boyunca etkili güneşlenme süresinin olduğu anlarda PV/T kolektörü tarafından üretilen DC elektrik enerjisinin doğrultulmasının ardından ısı pompası kompresörünün şebekeden elektrik çekmesine gerek kalmadığı görülmüştür.

 Güneş enerjisi destekli ısı pompasının COP değeri 4,65 olarak hesaplanmıştır.

 Isı pompası sisteminde ısıtma sezonu ortalamasında güneşin yeterli olmadığı ya da güneşin olmadığı saatlerde devreye giren doğalgaz kaynaklı ek ısıtıcının villanın ısıtılabilmesi için günde 7,00 saat devrede olması gerektiği görülmüştür.

 Isı pompası tarafından villa ihtiyaçları doğrultusunda ısıtma sezonu ortalamasında tüketilen enerjinin %39,60’ının PV/T kolektörleri tarafından karşılandığı anlaşılmıştır.

 Tasarımda yer alan PV/T kolektörleri sayesinde ısıtma sezonu ortalamasında ayda

%40,60 oranında doğalgaz tasarrufu sağlandığı ve bu oranın Ankara ili doğalgaz tedarik fiyatlarına göre maddi karşılığı, 86,735 TL/ay ve 607,150 TL/yıl olduğu anlaşılmıştır.

 Senede 426,37 m3 doğalgaz tasarrufu ile 0,907 ton/yıl CO2 salınımının önüne geçilşmiştir.

Yukarıda listelenen sonuçlardan anlaşılacağı üzere gerçekleştirilen çalışmada amaçlanan;

villada enerji verimliliğinin sağlanması, hane halkı düzeyinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanım bilincinin geliştirilmesi, karbon salınımı miktarının azaltılması, ısıtma

faaliyetinde fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması ve konutlarda yenilenebilir enerji kullanılması suretiyle yeşil bina sertifikası veren kuruluşların yapmış oldukları puanlamada destek sağlayamaya yönelik kazanımlar elde edilmiştir. Elde edilen bu kazanımların ileride yapılacak deneysel çalışmalara fikir vereceği ve mevcut çalışmanın deneysel çalışmanın hazırlık sürecini kısaltacağı düşünülmektedir.

Bu çalışma esnasında yapılan araştırmalar neticesinde yapılan öneriler aşağıda sunulmuştur.

 Türkiye güneş kolektörü üretiminde iyi bir konumda ve tecrübe sahibidir. 2017 Şubat ayında T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu YEKA-1 projesi kapsamında fotovoltaik hücre ve modül üretimi de 2019 yılı itibariyle Türkiye’de gerçekleştirilecektir. Bu noktada güneş enerjisi sektörünün her iki konusunda da tecrübe sahibi ve bilgi birikimi olacak Türkiye’nin potansiyelinden yaralanabilmesi amacıyla bir sonraki YEKA projesine katılacak konsorsiyumlardan PV/T panellerinin yerli ve milli olarak üretilmesine yönelik Ar-Ge çalışması zorunluluğu getirilmeli ve bu çalışma ile PV/T kolektörlerinin maliyetinin düşürülmesi, kullanımının yaygınlaşması sağlanmalıdır.

 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Tesisat Dairesi Başkanlığı ve T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu’nun birlikte gerçekleştireceği çalışmalar sonucu ortaya konulacak politikayla; binalarda ısı yalıtımı uygulamaları ile konutların ısıtma ya da sıcak su ihtiyacını karşılaması için uygun iklim özellikleri gözlemlenen alanlarda fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması amacıyla ısı pompası kullanımı teşvik edilmelidir.

 T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 10 kW altındaki çatı üzeri güneş santralleri için 26.04.2018 tarihinde belirlenen şebekeye elektrik satış fiyatının, PV/T kolektörlerinin yüksek maliyeti nedeniyle daha önce uygulanan tarife ile şebekeye satışına devamı sağlanmalıdır.

KAYNAKLAR

1. Chaturvedi, S.K., Chen, D.T., ve Kheireddine, A. (1998). Thermal performance of a variable capacity direct expansion solar-assisted heat pump. Energy Conversion and Management, 39, 181-191.

2. Chyng, J.P., Lee, C.P., ve Huang, B.J. (2003). Performance analysis of a solar-assisted heat pump water heater. Solar Energy, 74, 33-44.

3. Badescu, V. (2002). First and second law analysis of a solar assisted heat pump based heating system. Energy Conversion and Management, 43, 2539-2552.

4. Yamankaradeniz, R., ve Horuz, I. (1998). The theoretical and experimental investigation of the characteristics of solar-assisted heat pump for clear days. International Communications in Heat and Mass Transfer, 25, 885-898.

5. Yumrutas, K., ve Kaşka, Ö. (2008). Comparison of experimental and theoretical results for the transient heat flow through multilayer walls and flat roofs. Energy, 33, 1816-1823.

6. Kaygusuz, K., ve Ayhan, T. (1999). Experimental and theoretical investigation of combined solar heat pump system for residential heating. Energy Conversion and Management, 40, 1377-1396.

7. Kuang, Y.H., Wang, R.Z., ve Yu, L.Q. (2003). Experimental study on solar assisted heat pump system for heat supply. Energy Conversion and Management, 44, 1089-1098.

8. Aziz, W., Chaturvedi, S.K., ve Kheireddine, A. (1999). Thermodynamic analysis of two-component, two-phase flow in solar collectors with application to a direct-expansion solar-assisted heat pump. Energy, 24, 247-259.

9. Chow, T.T., Pei, G., Fong, K.F., Lin, Z., Chan, A.L.S., ve He, M. (2010). Modeling and application of direct-expansion solar-assisted heat pump for water heating in subtropical Hong Kong. Applied Energy, 87, 643-649.

10. Dikici, A., ve Akbulut, A. (2008). Performance characteristics and energy–exergy analysis of solar-assisted heat pump system. Building and Environment, 43, 1961-1972.

11. Cai, J., Ji, J., Wang, Y., ve Huang, W. (2016). Numerical simulation and experimental validation of indirect expansion solar-assisted multi-functional heat pump. Renewable Energy, 93, 280-290.

12. Tsai, H.L. (2015). Modeling and validation of refrigerant-based PVT-assisted heat pump water heating (PVTA–HPWH) system. Solar Energy, 122, 36-47.

13. Fine, J.P., Friedman, J., ve Dworkin, S.B. (2017). Detailed modeling of a novel photovoltaic thermal cascade heat pump domestic water heating system. Renewable Energy, 101, 500-513.

14. Li, H., ve Sun, Y. (2018). Operational performance study on a photovoltaic loop heat pipe/solar assisted heat pump water heating system. Energy and Buildings, 158, 861-872.

15. Wang, G., Zhaoa, Y., Quan, Z., ve Tong, J. (2018). Application of a multi-function solar-heat pump system in residential buildings. Applied Thermal Engineering, 130, 922-937.

16. Kong, X., Jiang, K., Dong, S., Li, Y., ve Li, J. (2018). Control strategy and experimental analysis of a direct-expansion solar-assisted heat pump water heater with R134a.

Energy, 145, 17-25.

17. Kong, X., Sun, P., Li, Y., Jiang, K., ve Dong, S. (2018). Experimental studies of a variable capacity direct-expansion solar-assisted heat pump water heater in autumn and winter conditions. Solar Energy, 170, 352-357.

18. Chen, J., ve Yu, J. (2017). Theoretical analysis on a new direct expansion solar assisted ejector-compression heat pump cycle for water heater. Solar Energy, 142, 299-307.

19. Molinaroli, L., Joppolo, C., ve De Antonellis, S. (2014). Numerical analysis of the use of R-407c in direct expansion solar assisted heat pump. Energy Procedia, 48, 938-945.

20. Lee, S.J., Shon, B.H., Jung, C.W., ve Kang, Y.T. (2018). A novel type solar assisted heat pump using a low GWP refrigerant (R-1233zd(E)) with the flexible solar collector.

Energy, 149, 386-396.

21. Dong, X., Tian, Q., ve Li, Z. (2017). Experimental investigation on heating performance of solar integrated air source heat pump. Applied Thermal Engineering, 123, 1013-1020.

22. Yang, W., Zhu, J., Shi, M., ve Chen, Z. (2011). Numerical Simulation of the Performance of a Solar-Assisted Heat Pump Heating System. Procedia Environmental Sciences, 11, 790-797.

23. Cai, J., Ji, J., Wang, Y., ve Yu, B. (2016). A novel PV/T-air dual source heat pump water heater system: Dynamic simulation and performance characterization. Energy Conversion and Management, 148, 635-645.

24. Özgöner, Ö., ve Hepbaşlı, A. (2005). Performance analysis of a solar-assisted ground-source heat pump system for greenhouse heating: an experimental study. Building and Environment, 40, 1040-1050.

25. Wang, Z., Huang D., Wang, P., Shen, Q., Zhang, Q., Sun, Y. (2015). An analysis of solar heating system assisted by ground-source heat pumps in office building. Procedia Engineering, 121, 1406-1412.

26. Xi, C., Hongxing, Y., Lin, L., Jinggang, W., & Wei, L. (2011). Experimental studies on a ground coupled heat pump with solar thermal collectors for space heating. Energy, 36(8), 5292-5300.

27. Li, H., Xu,W., Yu, Z., ve Wu, J. (2018). Discussion of a combined solar thermal and ground source heat pump system operation strategy for office heating. Energy and Buildings, 162, 42-53.

28. Andresen, H.T., ve Li, Y. (2015). Modelling the heating of the green energy lab in shanghai by the geothermal heat pump combined with the solar thermal energy and ground energy storage. Energy Procedia, 70, 155-162.

29. Li, H., ve Sun, L. (2017). Performance evaluation of hybrid ground-coupled heat pump ındirect heating systems. Energy Procedia, 105, 1270-1275.

30. İnternet: Abuşka, M. (2016), Güneş Enerjisi ve Uygulamaları Ders Notları. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fakhisarmyo.cbu.edu.tr%2Fdb _images%2Ffile%2Fgunes-enerjisi-1-1283TR.pdf&date=2018-07-31, Son Erişim Tarihi: 31.07.2018.

31. İnternet: EMA Enerji Endüstri Makine İnşaat San. ve Tic. A.Ş., (2016), Su Kaynaklı Isı Pompası.URL:http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.emagru p.com%2Ftr%2Fsu-kaynakli-isi-pompalari&date=2018-10-07, Son Erişim Tarihi:

07.10.2018

32. Aksu, B. (2010). Balıkesir Yöresinde Yer-Su Kaynaklı Isı Pompasının Performansının Deneysel Olarak İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 24-25.

33. Mete, B. (2015). Toprak Kaynaklı Isı Pompası Destekli Pasif Ev Tasarımının Karabük İlinde Uygulanması, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Karabük, 21-37.

34. Karaca, G. (2017). Güneş Enerjisi Destekli Isı Pompası Sistemlerinin Performansının İncelenmesi: Muğla Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Muğla, 38-40.

35. Şevik, S., Aktaş, M., ve Doğan, H. (2011). Güneş Enerjisi ve Isı Pompası Destekli Isıtma Kurutma Sisteminin Modellenmesi. Politeknik Dergisi, 14 (1), 85-91.

36. İnternet: Elektrik Rehberiniz, (2015). Pistonlu Kompresörler. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.elektrikrehberiniz.com

%2Fkompresor%2Fpistonlu-kompresor-nedir-11027%2F%29&date=2018-10-07, Son Erişim Tarihi: 07.10.2018.

37. İnternet: Bulut, H. (2018). Buhar Sıkıştırmalı Soğutma Sistemi Elemanları Ders Notları.URL:http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Feng.harran.edu.

tr%2F%7Ehbulut%2FElemanlar.pdf&date=2018-10-07 , Son Erişim Tarihi:

07.10.2018.

38. Bayır, E., ve Küçüka, S. (2011). Scroll ve Pistonlu Tip Soğutma Kompresörlerinin Kapasite ve Verimlerinin Çalışma Şartları ile Değişimi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 16 (120), 18-34.

39. İnternet: Sakarya Üniversitesi, (2015), Temel Mekanik Soğutma Ders Notları. URL: e=2018-10-07 , Son Erişim Tarihi: 07.10.2018.

43. Çomaklı, K., Şimşek, F., Özyurt, Ö., ve Bakırcı, K. (2006). Soğutma/Isıtma Sistemlerinde Kullanılan Soğutucu Akışkanlar ve Alternatifleri. Mühendis ve Makine Dergisi, 47, 33-45.

44. İnternet: Kodsan Isı Teknolojileri A.Ş., (2017). Çift Serpantinli Boylerler. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fkodsan.com.tr%2Furunler%2 Fkbd-cift-serpantinli-boyler%2F&date=2018-10-07 , Son Erişim Tarihi: 07.10.2018.

45. Ağı, S., ve Günerhan, H. (2003, Ekim). Sıvılı düzlemsel güneş kolektörlerinde verim artırma olanakları. VI. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi’nde sunuldu, İzmir.

46. Şener, M. (2013). Etkin Bir Havalı Güneş Kollektörünün Tasarımı ve Optimizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çorum, 12.

47. Bulut, H., ve Durmaz, F. (2006, Haziran). Bir Havalı Güneş Kollektörünün Tasarımı, İmalatı ve Deneysel Analizi. I. Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi’nde sunuldu, Eskişehir.

48. Cicibıyık, C. (2012). Parabolik Oluk Tip Güneş Kolektörü ile Enerji Üretimi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 18.

49. Şentürk, A. (2013). Bir Entegre Güneş Kombine Çevrim Santrali Fizibilite Çalışması.

Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü, İstanbul, 15.

50. Tabak, C., Dinçer, H., Karayazı, K., Arlan, E., Yıldız, M. H., ve Karayazı, S. (2009, Mayıs). Yoğunlaştırıcı Güneş Enerjisi Sistemleri ile Elektrik Enerjisi Üretimi. III. Enerji Verimliliği ve Kalitesi Sempozyumu’nda sunuldu, Kocaeli.

51. Şenol, R., Üçgül, İ., Koyun, A., ve Acar, M. (2011). 10 MW’lık SDÜ Güneş Güç Kulesi Tesis Tasarımı. Gazi Üniversitesi Müh.ve Mim. Fak. Dergisi, 26, 813-821.

52. Yılmaz, Ş., Aksu, M., Özer, Z., ve Özçalık, H. R. (2012, Kasım). Matlab ile Gerçekleştirilen Fotovoltaik (PV) Güneş Pili Modeli ile Güneş Enerjisi Üretimindeki Önemli Etkenlerin Tespit Edilmesi. Elektrik- Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu’nda sunuldu, Bursa

53. Küpeli, A.Ö. (2005). Güneş Pilleri ve Verimleri, Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir, 14.

54. Bakır, C. (2012). Fotovoltaik/Isıl Sistemlerde Performans İyileştirmesi ve Termo-Ekonomik Analiz, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 12-18.

56. Tripanagnostopoulos, Y.N, Souliotis, T., ve Yianoulis, P. (2002). Hybrid Photovoltaic/

Thermal Solar Systems. Solar Energy, 72,217–34.

57. Mohanraj, M., Balyayev, Y., Jayaraj, S., ve Kaltayev, A. (2018). Research and developments on solar assisted compression heat pump systems – a comprehensive review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 83, 124-155.

58. Türk Standartları Enstitüsü (2013). Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı (TS 825), Ankara.

59. Heperkan, A. (2015). Sıcak Su Kullanımı. Termoklima Dergisi, 1, 14-18.

60. İnternet: American Society of Plumbing Engineers, Domestic Hot Water Systems. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=https%3A%2F%2Fwww.aspe.org%2Fsites%2F default%2Ffiles%2Fwebfm%2FContinuingEd%2FCEU_221_Mar15.pdf&date=2018-10-08, Son Erişim Tarihi: 08.10.2018.

61. İnternet: Bıçakçıoğlu Ltd. Şti., (2007). Güneş Enerjisi. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=http%3A%2F%2Fwww.svsltd.com.tr%2Fgunes 3.htm&date=2018-10-08 , Son Erişim Tarihi: 08.10.2018.

62. İnternet: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, (2013). Ankara Resmi İstatistikler. URL:

http://www.webcitation.org/query?url=https%3A%2F%2Fwww.mgm.gov.tr%2Fverid

egerlendirme%2Fil-ve-ilceler-istatistik.aspx&date=2018-10-09, Son Erişim Tarihi:

09.10.2018.

63. Kızıklkan, Ö., Şencan, A., ve Yakut, A. K. (2006). R410A soğutucu akışkanının termodinamik özelliklerinin yapay sinir ağları metoduyla modellenmesi. Gazi Üniversitesi Müh.ve Mim. Fak. Dergisi, 21, 395-400.

64. Zondag, H.A. (2008). Flat-plate PV-Thermal collectors and systems: A review.

Renewable and Sustainable Energy Reviews, 12, 891–959.

EKLER

EK-1. Isı yalıtımı yapılan villanın özgül ısı kaybı çizelgesi

EK-1. (devam) Isı yalıtımı yapılan villanın özgül ısı kaybı çizelgesi

EK-2. Isı yalıtımı yapılan villanın yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı çizelgesi

EK-2. (devam) Yalıtımı yapılan villanın yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacı çizelgesi

EK-3. Fotovoltaik termal kollektörün teknik bilgilendirme dokümanı

EK-3. (devam) Fotovoltaik termal kollektörün teknik bilgilendirme dokümanı

EK-3. (devam) Fotovoltaik termal kollektörün teknik bilgilendirme dokümanı

EK-3. (devam) Fotovoltaik termal kollektörün teknik bilgilendirme dokümanı

ÖZGEÇMİŞ

Kişisel Bilgiler

Soyadı, adı : ŞENSOY, Buğra

Uyruğu : T.C.

Doğum tarihi ve yeri : 28.02.1994, Afyonkarahisar

Medeni hali : Bekâr

Gazi Üniversitesi / Enerji Sistemleri Mühendisliği

Mezuniyet Tarihi Devam ediyor Lisans Gazi Üniversitesi / Enerji Sistemleri Mühendisliği 2016

Lise Afyon Anadolu Lisesi 2012

İş Deneyimi

Aktaş, M., Koşan, M., Arslan, E., Tuncer, A.D., Şensoy, B. (2018) Designing of a novel solar assisted heat pump system with modification of thermal energy storage. 6 th European Conference On Renewable Energy Systems, İstanbul.

Hobiler

Ney üflemek, kahve içmek, basketbol oynamak.

GAZİ GELECEKTİR...