• Sonuç bulunamadı

Araştırma sonuçları kapsamında şu önerilerde bulunulmuştur:

1. Anadolu imam hatip lisesinde öğrenim gören öğrencilerin okula karşı orta düzeyde bulunan ilişkin tutumlarının nedenleri için daha derinlemesine analizler yapılması önemli olacaktır. Bunun için nitel araştırmalar ile daha az sayıda birebir görüşmeler ile öğrencilerin okula ilişkin tutumları ilişkisi araştırılabilir.

2. Okula ilişkin tutumları ile ilgili deneysel bir çalışma ile öğrencilerde farklılıkların araştırıldığı çalışmalar yapılabilir.

3. Öğrencilerin okula karşı tutumları ile ilgili farklı demografik değişkenler üzerinde araştırmalar yapılarak karşılaştırmalı sonuçlar elde edilebilir. 4. Farklı örneklem gruplarına yönelik aynı çalışma yapılabilir ve sonuçları

alanyazına kazandırılabilir.

5. Farklı kurumlarda görev yapan eşit sayıda öğretmen ve öğrenciye yönelik çalışmalar yapılarak öğrencilerin okula ilişkin tutumları ve sonuçları karşılaştırılabilir.

6. Anadolu imam hatip liselerinde görev yapan Meslek dersleri öğretmenlerinin öğrencilerin okula ilişkin tutumlarını ne düzeyde etkilediğinin belirlenmesine yönelik araştırmalar yapılabilir.

7. Diğer lise türlerinde okuyan öğrencilere yönelik Anadolu imam hatip liselerini tercih etmeyiş nedenleri üzerinde araştırma yapılabilir.

8. Öğrencilerin okula ilişkin tutum düzeyini tespit etmek için gözlem, anne- baba görüşü gibi farklı kaynaklardan da bilgi elde edecek araştırmalar yapılabilir.

9. Açık Öğretim programı ve yüz yüze eğitim fark derslerini vererek İmam

hatip programında okuyan öğrencilerin beklentilerine yönelik araştırmalar yapılabilir.

10. Siyasi konjonktürün öğrencilerin ve velilerin anadolu imam hatip liselerini

tercih etmelerine veya etmemelerine etkisi var mıdır? Bu alanda çalışma yapılabilir.

11. Günümüzde imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenciler imam hatip

lisesinin müfredatını nasıl görmektedir? Meslek derslerine karşı algı düzeyleri konusunda geniş çaplı bir araştırma yapılabilir.

KAYNAKÇA

Suat Cebeci, “Din Eğitiminde Medreseden Mektebe, Mektepten Nereye?”, S.Ü.İ.F.D., Sakarya, 2004, S.10, s.200.

Bozan, Devlet İle Toplum Arasında Bir Okul İmam Hatip Liseleri Bir Kurum Diyanet İşleri Başkanlığı, s.21.

Ayhan, Türkiye’de Din Eğitimi, s.193.

Mustafa Sözbilir : Doçent Doktor. Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, OFMAE, Kimya Eğitimi A.B.D. Erzurum. e-posta: sozbilir@atauni.edu.tr Mustafa Akıllı : Araştırma Görevlisi. Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi A.B.D. e-posta: mustafaakilli@atauni.edu.tr Ceyhun Ozan : Araştırma Görevlisi. Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Eğitim Programları ve Öğretim A.B.D. e-posta: ozanceyhun@atauni.edu.tr

6287 sayılı, 30.3.2012 tarihli, “İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Madde-3,

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/04/20120411-8.htm.

Adıgüzel, A. (2012). Okula İlişkin Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 40(40), 30-45.

Altıparmak, S., Taner, Ş., Türk Soyer, M. ve Eser, E. (2012). İzmir/Bornova ilköğretim ikinci kademe devlet okullarındaki ergenlerde yaşam kalitesi. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi, 13(3).

Anonim (2017). Humanistik Öğrenme Teorisi. Web:

http://enotlari.weebly.com/humanistik-kuram.html

adresinden 11 Ocak 2017 tarihinde erişildi.

Aydın, H. (2008). Örgütlerde Personelin Tatmini. M. Ş. Şimşek ve A. Çelik (Editörlüğünde). Çağdaş Yönetim ve Örgütsel Başarım kitabının içinde (361-377 sayfalar). Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.

Bozkurt, Ö. ve Bozkurt, İ. (2008). İş tatminini etkileyen işletme içi faktörlerin eğitim sektörü açısından değerlendirilmesine yönelik bir alan araştırması. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9 (11).

Büyüköztürk, Ş. (2013). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Eren, E. (2001). Yönetim ve Organizasyon. İstanbul: Beta Yayınevi. Ömer Faruk ÇELİK- Uludağ Üniversitesi- 2016 Yüksek Lisans Tezi

Eren, E. (2011). Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar). İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

Founder, D.B. (2011). Positive Attitude: Good Thoughts, Delusions, or a Self- Controlled Mind? Web:

http://www.teach-kids-attitude-1st.com/positive-

attitude.html

adresinden 11 Ocak 2017’de alınmıştır.

Gezer, K., Kaya, Y. ve Köse, S. (2007). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının

Bölümlerini Seçme Nedenleri: Ailenin Rolü, 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tokat-Türkiye, 5-7 Eylül.

Günaydın Balta, R. (2015). Öğrencilerin Okula Uyumunda Okul Yönetim ve Öğretmenlerin Etkinlikleri. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul. Güney, S. (2011) Örgütsel Davranış. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gürüz, D. ve Gürel, E. (2006). Yönetim ve Organizasyon (Bireyden Örgüte, Fikirden Eyleme). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Hartmann, H. (2004). Ben psikolojisi ve uyum sorunu (B. Büyükkal Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Hayran, O. ve Aksayan, S. (1991). Pratisyen hekimlerde iş doyumu. Job Satisfaction of General Practioners, Toplum ve Hekim, 47, 16-17.

Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayınları. Oktay, A. ve Polat, Ö. (2005). Okul Öncesi Eğitimde Güncel Konular. İstanbul: Yaylacık Matbaası.

Öztürk, A. (2008). Okul Öncesi Eğitimin İlköğretim 1. ve 3. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Becerilerine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Papin, L. M. (2005). Teacher Retention and Satisfaction Among Inner-City Educators. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Arizona State University, Arizona. Robbins, S. P. & Judge, T., (2012). Örgütsel davranış (Çevirmen: İnci Erdem). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Silah, M. (2005). Sosyal psikoloji: davranış bilimi. İstanbul: Seçkin Yayıncılık. Şimşek, M. Ş. (2007). Yönetim ve Organizasyon. Konya: Adım Ofset ve Matbaacılık. Şimşek, Ş., Akgemci, T. ve Çelik, A. ( 2011). Davranış Bilimlerine Giriş ve

Örgütlerde Davranış. Ankara: Gazi Kitabevi.

Şişman, M. (2012). Sınıf Yönetimi. Ankara: Pegem A.

Tengilimoğlu, D. (2005). Kamu ve Özel Sektör Örgütlerinde Liderlik Davranışı Özelliklerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler

Dergisi, 14(14).

Torlak, N. G. ( 2008 ). Organizasyon Teorileri. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım. Tuna, Y. (2011). Güdüler ve Güdülenme - Birey ve Davranış. (Ed: S. Ünlü).

Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Uyguç, N., Arbak, Y., Duygulu, E. ve H. Çıraklar, N. (2013). İş ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin Üç Temel Varsayım Altında İncelenmesi. Dokuz Eylül

Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 193-204. Ünlü, S. (2013). İş ve Yaşamda Motivasyon (Ed. Tuna, Y.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Vural, B. (2004). Yetkin-İdeal-Vizyoner Öğretmen. İstanbul: Hayat Yayınları.

Yavuz, C. ve Bahtiyar Karadeniz, C. (2009). Sınıf öğretmenlerinin motivasyonunun iş tatmini üzerine etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (9), 507-519. Yavuzer H. (2005). Doğum Öncesinden Ergenlik Sonuna Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yavuzer H. (2010). Ana-Baba ve Çocuk. İstanbul: Remzi Kitabevi.

Yılmaz, E. ve Dilmaç, B. (2014). Öğretmenlerin Sahip Oldukları Değerler İle İş Doyumlarının İncelenmesi. Elementary Education Online, 10 (1), 302-310.

Yılmaz, F. (2015). Okul Dönüşümünün Öğretmenlerin İş Doyumu İle İlişkisi. Yüksek lisans tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul.

Yılmaz, M. (2014). Ortaokul Öğretmenlerinin Güdülenme ve İş Doyumu Düzeyleri Arasındaki İlişki. Yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.

EKLER

EK 3

OKULA İLİŞKİN TUTUM

ÖLÇEĞİ

Değerli Öğrenci;

Okullar herkesin yaşam hakkında birçok şey öğrenebileceği önemli kurumlardır. Öğrencilerin okulda başarılı olmaları için okula karşı tutumlarının belirlenmesinin önemi büyüktür.

Bu araştırmanın amacı, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin okula ilişkin tutumlarını ölçmektir.

Bu ölçek sonucu elde edilecek veriler bilimsel amaçla kullanılacaktır. Araştırmanın sağlıklı sonuçlara ulaşabilmesi, sizin soruları hassasiyetle

cevaplandırmanıza bağlıdır. Araştırmaya sağlayacağınız katkılar için teşekkür ederim.

İsa ÇETİN

Sebahattin Zaim Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi

AÇIKLAMA

Ölçek, iki bolümden oluşmuştur. B i r i n c i bolümde öğrenciye ait kişisel

bilgiler, ikinci bölüm ise, iş doyumunu etkileyen ifadeler, şeklinde düzenlenmiştir.

Her maddenin yanında Tamamen Katılıyorum, Oldukça Katılıyorum, Kısmen

Katılıyorum, Çok Az Katılıyorum, Hiç Katılmıyorum seçenekleri yer almaktadır.

Lütfen, bu seçeneklerden yalnızca bir tanesini "X" işareti koyarak işaretleyiniz.

Hiç bir soruyu işaretlemeden geçmeyiniz.

Kişisel Bilgi Formu

Bu bolümde, bireysel durumunuza ilişkin ifadeler yer almaktadır. Lü t fen, her madde için durumunuza en uygun olan seçeneği ( X ) işareti koyarak işaretleyiniz.

1.Cinsiyetiniz

Bayan ( ) Erkek ( )

2.Sınıfınız

( ) 9 ( ) 10 ( ) 11 ( ) 12

2. Okulu Tercih Durumu

( ) Ben Tercih Ettim ( ) Ailem Tercih Etti ( ) Başka Bir Okula Puanım Yetmedi

3. Düzenli Olarak Kitap Okuma Durumu

( ) Düzenli Okuyorum ( ) Düzenli Okumuyorum

4. Meslek Seçim Durumu:

( ) Var. Belirledim ( ) Yok. Henüz Belirlemedim Anne-Baba Sıhhat Durumu

( ) Anne –Baba Sağ ( ) Baba vefat ( ) Anne vefat ( ) Anne –Baba Vefat

5. Anne-Baba Medeni Durum

( ) Birlikte Yaşıyoruz. ( ) Boşandılar.

6. İkamet Durumu

( ) Ailemle Yaşıyorum ( ) Öğrenci Yurdundayım ( ) Akraba Yanındayım ( ) Annemle Yaşıyorum ( ) Babamla Yaşıyorum ( ) Diğer.

7. Ailenin Toplam Gelir Durumu

( ) Asgari Ücret ( ) 1.000 - 2.000 ( ) 2.000 – 3.000 ( ) Diğer ( ) Bilmiyorum

8. Anne – Baba Çalışma Durumu

( ) Sadece Babam Çalışıyor ( ) Sadece Annem Çalışıyor ( ) İkisi de Çalışıyor.

9. Lisede Sınıf Tekrarı Yaptınız mı? ( ) Evet ( ) Hayır

10. Meslek derslerine ilgi durumu

Okula İlişkin Tutum Ölçeği

T am am en Katıl ıyorum Ol d uk ça Katıl ıyorum sme n Katıl ıyorum Çok Az Katıl ıyorum Hi ç Katıl m ıyorum

1. Okulda kendimi güvende hissediyorum. 2. Okulda sorumluluk bilinci kazanıyorum. 3. Okul bana güven vermiyor.

4. Okul demek sorumsuzluk demektir. 5. Okulda haksızlık yapılıyor.

6. Okullu olmak beni güvenilir kılıyor. 7. Okula gitmek benim için bir tutkudur. 8. Okul benim için cazibeli bir yer değildir. 9. Okula gitmek için her turlu fedakârlığa katlanabilirim.

10. Okulda olmayı çok seviyorum. 11. Okuldan nefret ediyorum.

12. Okulda kültürel farklılıklara saygı gösteriliyor. 13. Okulun, toplumsal değerleri nesilden nesile aktardığına inanıyorum.

14. Okul önemli bir toplumsal değerdir. 15. Okullu olmak bana saygınlık kazandırıyor. 16. Okulsuz bir toplum düşünemiyorum. 17. Okul toplumsal değerleri yozlaştırıyor. 18. Okulda hiç sıkılmıyorum.

19. Okulda kendimi huzurlu hissediyorum. 20. Okul eğlenceli bir yerdir.

Benzer Belgeler