• Sonuç bulunamadı

Tüm bu hususlar bağlamında, Safvan b. Muattal haz- retlerinin tanınması, tanıtılması, örnek ve model insan olarak özellikle çocukların ve gençlerin hayatına nüfuz etmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar, Safvan b. Muattal Hazretlerinin sadece ismen tanın- ması, tanıtılması veya kabrini ziyaret şeklinde gerçek- leştirilen yüzeysel faaliyetlerden ibaret olmamalıdır. Kapsamlı ve geniş bir perspektifle düşünülerek, ilkeleri belirlenmiş planlı çalışmalar, resmi kurumların yanısı- ra, STK’lar kanalıyla da gerçekleştirilmeli, bu doğrultu- da STK’lar bir araya gelmelidir.

Bu konuda bazı önerilerimiz şunlardır:

Safvan b. Muattal hazretlerine dair çocukların ve genç- lerin yaş gruplarına hitap eden internet siteleri hazır- lanmalıdır. Bu siteler çocukların kullanımına açık, sü- rekli istifade edebilecekleri, “Sahabi nedir?”den başla- yarak sahabeyi tanıtan, özelde ise Safvan b. Muattal’ın hayatını, yaşam biçimini, örnekliğini esas alan bilgileri içermelidir.

Safvan b. Muattal’ın hayatını anlatan Mehmet

Azimli’ye ait kıymetli bir eser mevcut olsa da çocuk ve gençlerin yaş gruplarına hitap eden eserlerin eksikliği şiddetle hissedilmektedir. Dil, üslup ve içerik bakımın- dan onların ilgisini çekecek eserler hazırlanmalıdır.

»

article

76 Akademi AdıyamanKASIM / 14 NOVEMBER / 14 Academy Adıyaman 77

»

Our offers are as following in that issue:

Internet sites should be prepared addressing to child- ren and young people related to Hz. Safvan b. Muattal. These sites should be open to usage of children and they should benefit continuously and include infor- mation such as description of Companion, life and life style of Safvan b. Muattal.

Although there is a valuable book of Mehmet Azimli telling life of Safvan b. Muattal, the inadequacy of bo- oks for age groups of children and young people is se- verely felt. Books should be prepared to draw attention of them in terms of language, style and content.

Different education-culture activities, different com- petitions and activitiesin the name of Hz. Safvan b. Muattal can be organised as coordinated National Education and Provincial Mufti Department. It is not possible to say that ongoing activities are sufficient and also it is not possible to say that there are not acti- vities being carried out.

Schools are institutions affecting individuals after fa- milies. Even if it is not added to lecture books in scho- ols, a subject including life of Safvan b. Muattal and information related to him as a regional value can be added to curriculum. Especially, he can be addressed in lectures od religious culture and moral knowledge. However, goal here is not present biography but it is to show Companion spirit as an example personality. Trips should be organized and each child and young person living in Adıyaman and around should visit Hz. Safvan b. Muattal at least once. It is also significant to carry out these trips with a guide having knowledge on pedagogy, especially assigned for this trip. These trips should not organised like a nature or history trip. Activities such as building a fire on Cudi mountain in Şırnak are being carried out in a certain time of the year up to the recent period, it is now being carried out in the city due to some known reasons. These activities enable protection of importance and liveliness of Hz. Nuh and flood in the sight of children and young gene- ration. Memorial days of Safvan b. Muattal should be organised continuosly in a way that it will draw attenti- on of children and young people with a representative birth date and date of setting foot in Adıyaman. Several different activities can be carried out by support of lo- cal authorities for children, young people and adults as religious and cultural within framework of this activity.

KAYNAKÇA / REFERENCES

Azimli, M. (2008). Hz. Safvan b. Muattal ve Adıyaman Bölgesinin İslamlaşması, Adım Ajans Yayıncılık.

Kardâvî, Y. (1991). es-Sabr fi’l-Kur’âni’l-Kerim, Beyrut: Müessesetü’r-Risâle.

Küçük, A. (1992). “İslam’da İlmin Yeri-Önemi ve Müslümanların Durumu”, Diyanet İlmi Dergi, C. XXVIII, sayı 4.

Maverdi E.H. (1988). Edebü’d-dünya ve’d-din, (thk. Mustafa Sakka). Beyrut: Dâru İhyai’l-Ulum.

article

makale

Safvan b. Muattal hazretleri adına farklı eğitim-kültür faaliyetleri, Milli Eğitim ve İl Müftülüğü ile koordineli olarak farklı yarışma programları ve etkinlikler dü- zenlenebilir. Hiçbir çalışma yapılmadığını söylemek mümkün değilse de hâlihazırda yapılan çalışmaların yeterli olduğunu söylemek de mümkün değildir. Okullar, ailelerden sonra bireyleri en çok etkileyen müesseselerdir. Okullarda ders kitaplarına konulama- sa da bölgesel bir değer olarak Safvan b. Muattal’ın ha- yatı ve onunla ilgili bilgileri içeren bir konu müfredata eklenebilir. Özellikle din kültürü ve ahlak bilgisi ders- lerinde ele alınabilir. Ancak burada esasın, biyografi sunmak olmadığı, örnek şahsiyet olarak sahabi ruhunu vermek olduğu göz ardı edilmemelidir.

Geziler düzenlenmeli, Adıyaman ve civarında yaşayan her çocuk ve genç mutlaka bir kez olsun Safvan b. Mu- attal hazretlerini ziyaret etmiş olmalıdır. Bu ziyaretle- rin, sıradan bir tabiat ya da tarih gezisi gibi değil peda- gojiyi bilen, özel görevlendirilen rehberler eşliğinde yapılması da ayrıca önemlidir.

Şırnak’ta Cudi dağında ateş yakma vb. senenin belli bir döneminde etkinlikler yakın zamana kadar gerçek- leştirilirken, malum bazı nedenler dolayısıyla şimdi şehirde yapılmaktadır. Bu etkinlikler çocuk ve genç neslin nazarında Hz. Nuh ve tufanın önemini ve can- lılığını korumasını sağlamaktadır. Burada da Safvan b. Muattal’ı anma günleri, kesin bilinemese de temsili bir doğum tarihi veya Adıyaman’a ayak basma tarihi gibi çocuk ve gençlerin de ilgisini çeken sürekli bir etkinlik halinde düzenlenmelidir. Bu etkinlik çerçevesinde dini ve kültürel anlamda çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik pek çok farklı faaliyet, yerel yönetimlerin de desteğiyle gerçekleştirilebilir.

78 Akademi AdıyamanKASIM / 14 NOVEMBER / 14 Academy Adıyaman 79

H

z. Peygamber’in vefatından sonra Cezire bölgesine gelen İslam orduları, ilk başta Bizanslılar tarafından zorlansalar da bölge halkları tarafından sevinçle karşılandılar. Gelen ordular, bölge halkına insanca davranıyorlardı. Bu sebeple artık bütün şehirlerin kapıları fazla zor- lanmaksızın Müslüman ordulara açılıyordu. Bölge halklarının geneli şu sözü söylüyorlardı: “Başımız- da Bizans külahı görmektense, Müslüman sarığı görmeyi yeğleriz.”

Benzer Belgeler