• Sonuç bulunamadı

Ülkemizde iklim değişimi ve kent ısı adası etkileri sonucu sıcaklıkların özellikle yaz aylarında artacağı öngörülmektedir. Sıcaklıkların artması ile bina dış kabuğundan iç ortama iletilen ısı enerjisi artacak ve dolayısıyla binalarda soğutma amaçlı enerji tüketimi artacaktır. Soğutma amaçlı enerji tüketimi, bina dış kabuğunu oluşturan yapı elemanlarından çatıda, yansıtıcı çatı kaplama malzemelerinin kullanımı ile azaltılabilir. Yansıtıcı çatı sistemini oluşturan yansıtıcı çatı kaplama malzemeleri, yüksek güneş ışınımı yansıtma ve yayınlama oranlarına sahiptir ve bu özelliklerini çatının hizmet ömrü boyunca korur. Ülkemizde ise, enerji etkin çatı sistemlerinden biri olarak önemli bir yere sahip yansıtıcı çatı sistemi yeteri düzeyde bilinmemektedir. Bu nedenle, bu tez çalışmasında, yansıtıcı çatı sistemlerinin kullanımının sağlanması amacıyla, ülkemizde yaygın olarak kullanılan çatı kaplama malzemelerinin kısa ve uzun dönem güneş ışınımı yansıtma performansları laboratuvarda ölçüm yöntemi izlenerek ortaya konmuştur.

Ülkemizde binalarda artacağı öngörülen soğutma amaçlı elektrik enerjisi tüketiminin azaltılması için bina dış kabuğunun enerji etkin sistemler ile tasarlanması veya iyileştirilmesi gerekliliği Bölüm 1‟de açıkça belirtilmiştir.

Güneş ışınımı etkisinde çatı kaplama malzemelerinin davranışlarının değerlendirilebilmesi amacıyla güneş ışınımı etkisinde opak bina kabuğunda (saydam çatı kaplama malzemeleri kapsam dışında tutulduğu için) meydana gelen olaylar, yüzey davranışları ve bu davranışlara etki eden yüzey özellikleri Bölüm 2‟de detaylı biçimde açıklanmıştır.

Bölüm 3‟te ise Türkiye‟de çatılarda yaygın olarak kullanılan çatı kaplamaları; malzeme türlerine göre sınıflandırılmış, yüzey özellikleri ve uygulama detayları ile birlikte incelenmiştir. Böylece, yürütülen deneysel çalışmada test numuneleri olarak yer alan çatı kaplama malzemelerinin genel özellikleri ortaya konmuştur.

Sürdürülebilir çatı sistemlerinden biri olarak yansıtıcı çatı sistemi; yansıtıcı çatı kaplama malzemeleri, yansıtma ve yayınlama oranları, bu oranların yüzey sıcaklığı ve enerji tüketimiyle ilişkisi, bu kaplama malzemelerinin ilgili niteliklerini uzun dönemde sürdürebilmelerini etkileyen koşullar ile birlikte Bölüm 4‟te ele alınmıştır. Bölüm 5‟te, bu tez çalışması kapsamında yürütülen laboratuvar ve açık alan ölçümleri ayrı ayrı; ilgili standartlarda tarif edilen ölçüm yöntemlerine göre; test numuneleri, test aletleri, test düzeneği ve test protokolü ile birlikte açıklanmıştır. Bölüm 6‟da ise yürütülen bu ölçümlerden elde edilen test sonuçları ve değerlendirmeleri yer almaktadır. Öncelikle, laboratuvarda, ülkemizde yaygın olarak kullanılan kil, çimento, metal ve bitüm esaslı malzemelerden oluşan 13 adet çatı kaplamasının güneş ışınımı yansıtma oranları ASTM E903-96 standardına göre ölçülerek hesaplanmış, daha sonra içlerinden 6 adet çatı kaplama malzemesi (metal malzemeler haricindeki) hızlandırılmış olarak yaşlandırılmış ve son olarak yaşlandırılan malzemelerin güneş ışınımı yansıtma oranları tekrar, aynı standarda göre ölçülerek hesaplanmıştır. Ölçülen güneş ışınımı yansıtma oranları yeni ve yaşlanmış çatı kaplama malzemeleri için ayrı ayrı ultraviyole, görünür ve kızılötesi dalga boyu aralıklarında verilmiştir. Laboratuvarda yürütülen söz konusu ölçümlerden elde edilen sonuçlar, çeşitli renk ve yüzey özelliklerine sahip farklı tür malzemelerden üretilen çatı kaplamalarının yeni ve yaşlanmış durumlarının güneş ışınımı yansıtma oranlarının karşılaştırılmasına imkan tanımaktadır. Daha sonra, İ.T.Ü Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında, bu çatı kaplama malzemeleri içerisinden ikisinin (kil esaslı kiremit ve bitüm esaslı şingıl) açık alanda gerçek hizmet şartlarında güneş ışınımı yansıtma oranlarının ölçülebilmesi olanağı doğmuş ve ASTM E1918-06 standardının tarif ettiği doğrultuda bu ölçümler iki ay süresince yürütülmüş ve halen yürütülmeye devam etmektedir. Açık alanda yürütülen bu ölçümler sonucunda, aynı renk özelliklerine sahip çatı kaplama malzemelerinin kısa ve uzun dönem güneş ışınımı yansıtma performanslarının karşılaştırılması hedeflenmektedir.

Laboratuvarda gerçekleştirilen ölçümlerden elde edilen sonuçlar, ülkemizde eğimli çatılarda yaygın olarak kullanılan kil esaslı kiremitin ve beton kiremitin yansıtıcı çatı sisteminde kullanılabilecek nitelikte güneş ışınımı yansıtma oranlarına sahip olduklarını göstermektedir. Teras çatılarda sıklıkla kullanılan beyaz renkli seramik kaplamalar ise en yüksek yansıtma oranlarına sahip malzemeler olarak ortaya

çıkmaktadır. Bu durum, kil esaslı malzemelerin diğer malzeme türleri ile karşılaştırıldığında daha yansıtıcı oldukları sonucunu doğurmaktadır. Diğer yandan, bitüm esaslı çatı kaplama malzemeleri oldukça düşük güneş ışınımı yansıtma oranlarına sahip olduklarından yansıtıcı çatı sistemlerinde yer almaları söz konusu değildir. Ultraviyole ışınım aralığında ise metal esaslı çatı kaplamaları, en yüksek yansıtma oranlarına sahip malzemeler olarak ortaya çıkmaktadır. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen 1-senelik hızlandırılmış yaşlandırma ise çatı kaplama malzemelerinin güneş ışınımı yansıtma performansı üzerinde belirgin bir değişiklik meydana getirmemiştir. Laboratuvar ortamında dış hava koşullarının tam anlamıyla simüle edilmesi mümkün olmadığından, çatı kaplama malzemelerinin uzun dönem güneş ışınımı yansıtma performansının daha doğru değerlendirilebilmesi için, açık alanda gerçek hizmet şartlarında gerçekleştirilen yaşlandırma sürecine ihtiyaç duyulmaktadır. Açık alanda sürdürülen ölçümlerden şu ana kadar elde edilen sonuçlar ise laboratuvarda söz konusu çatı kaplama malzemeleri (kil esaslı kiremit ve bitüm esaslı şingıl) için elde edilen test sonuçlarına yakın değerlerlerdedir.

Bu çalışmanın sonuçları, Türkiye‟deki çatı kaplama malzemesi üreticileri tarafından malzemelerin belirli dalga boyu aralıklarında ışınım yansıtma performanslarının geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Örneğin; çatı yüzeyinde birikim oluşturmayacak nitelikte-kir tutmayan, ultraviyole ışınıma dayanımlı (UV dalga boyu aralığında yüksek yansıtıcı) çatı kaplama malzemelerinin firmalarca üretilmesi sağlanabilir. Ayrıca bu çalışma, çatı kaplama malzemesi seçiminde kullanıcıları ve tasarım sürecindeki mimarları bilinçlendirecektir. Bu nedenle, üretilen tüm çatı kaplama malzemelerinin güneş ışınımı yansıtma ve yayınlama oranları ile ilgili üretici firmaların teknik broşürlerindeki bilgi eksikliği hızla giderilmelidir. Söz konusu malzeme özelliklerinin bilinmesi ile; yerel iklim koşullarına göre (soğutma ve ısıtma amaçlı enerji tüketimleri değerlendirilerek), uygun çatı kaplama malzemesinin seçilmesi sağlanabilir. Ayrıca çatı kaplama malzemesinin bu özelliklerini uzun dönemde sürdürebilmesini sağlamak amacıyla (geçici yüzey birikimi sonucu azalan güneş ışınımı yansıtma oranının geri kazanılması için), ekonomik boyutlarını da göz önünde bulundurarak, çatı yüzeyleri belirli aralıklar ile temizlenmeli ve her malzeme için uygun temizleme yöntemi geliştirilerek bakım onarım çalışmalarına dahil edilmelidir.

Böylece, yansıtıcı özellikteki çatı kaplama malzemelerinin, mevcut çatı sistemlerinin enerji etkin iyileştirilmesinde ve yeni yapılacak binalarda kullanılmasıyla ülkemizde binalarda soğutma amaçlı elektrik enerjisi tüketimi azaltılacak ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanmış olunacaktır.

KAYNAKLAR

Akbari, H. ve Konopacki, S., 1998. The Impact of Reflectivity and Emmisivity of Roofs on Building Cooling and Heating Energy Use. Proceedings of the Thermal Performance of the Exterior Envelopes of Buildings VII. December 6-10, 1998. Miami, FL.

Akbari, H., Berhe, A.A., Levinson, R. ve Paroli, R., 2005. Aging and Weathering of Cool Roofing Membranes. LBNL 58055. Lawrence Berkeley National Laboratory, University of California, CA.

Akbari, H., Brentz, S., Kurn, D.M. ve Hanford, J., 1997. Peak Power and Cooling Energy Savings of High-Albedo Roofs. Energy and Buildings. 25, 117-126.

Akman, M.S. ve Dilmaç, ġ., 2007. Bina Opak Yüzeylerinin Güneş Radyasyonu ile Etkileşimi, Mimarlıkta Malzeme. 2, 64-69.

Aksoy, U.T. ve KeleĢoğlu, Ö., 2007. Bina Kabuğu Yüzey Alanı ve Yalıtım Kalınlığının Isıtma Maliyeti Üzerinde Etkileri, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi. 22, 103-109, <http://www.mmf.gazi.edu.tr>, alındığı tarih 13.02.2010.

Alver, G., 2002. Türkiye‟de Akdeniz İklimi Bölge Özelliklerine Göre Eğimli Çatı Örtülerinin Kullanım İlkeleri. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

American Society for Testing and Materials, 1996. Standard Test Method for Solar Absorptance, Reflectance and Transmittance of Materials Using Integrated Spheres. ASTM Standards, E 903. ABD: ASTM International.

American Society for Testing and Materials, 2001. Standard Practice for Operating Xenon Arc Light Apparatus for Exposure of Non-Metallic Materials. ASTM Standards, G 155, ABD: ASTM International. American Society for Testing and Materials, 2005. Standard Terminology

Relating to Solar Energy Conversion. ASTM Standards, E 772. ABD: ASTM International.

American Society for Testing and Materials, 2006. Standard Test Method for Measuring Solar Reflectance of Horizontal and Low Sloped Surfaces in the Field. ASTM Standards, E 1918. ABD: ASTM International. American Society for Testing and Materials, 2009. Standard Terminology of

Appearance. ASTM Standards, E 284. ABD: ASTM International. Berdahl, P. ve Bretz, S.E., 1997. Preliminary Survey of the Solar Reflectance of

Berköz, E., 1973. Güneş Radyasyonu Etkisinin Optimizasyonu Açısından Binaların Yönlendiriliş Durumlarının Belirlenmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Yayını, İstanbul.

Berköz, E., 1983. Güneş Işınımı ve Yapı Dizaynı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Yayını, İstanbul.

Bretz, S. ve Akbari, H., 1997. Long-Term Performance of High Albedo Roof Coverings. Energy and Buildings. 25, 159-167.

Bretz, S., Akbari, H. ve Rosenfeld, H., 1998. Practical Issues for Using Solar- Reflective Materials to Mitigate Urban Heat İslands. Atmosferic Environment. 32, 95-101.

Bretz, S. ve Pon, B., 1994. Durability of High Albedo Roof Coatings. Recent Research in the Building Energy Analysis Group at Lawrence

Berkeley Laboratory, Issue #5,

<http://eetd.lbl.gov/Buildings/RResearch/Albedo.html>, alındığı tarih 30.04.2010.

CoĢkun, K., 2006. Çatı Sistemleri ile İlgili Performans Gereksinimleri. 3. Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyumu. 17-18 Ekim, 2006, İstanbul.

Çatıder, 2005. Eğimli Çatıların Kaplanması ve Yalıtılması ile İlgili Teknik Bilgiler, <http://www.catider.org.tr/makale_19.php>, alındığı tarih 03.05.2010. Çatıder, 2007. Çatı Kaplama Malzemeleri Uygulama Detayları Kılavuzu. Doğa

Yayıncılık, İstanbul.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Türkiye, 2007. First National Communication on Climate Change, <http://www.cevreorman.gov.tr>, alındığı tarih 15.03.2007.

Demir, A., 1986. Güneş Işınımından Korunmak ve Yararlanmak Amacıyla Mimaride Alınan Tedbirler Üzerine Bir Araştırma, Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul.

Dilmaç, ġ., 1989a. Güneş Enerjisinin Opak Bina Kabuğu Üzerindeki Etkisi, Yapı Endüstri Merkezi, İstanbul.

Dilmaç, ġ., 1989b. Yapı Malzemelerinin Güneş Enerjisi Karşısındaki Termodinamik Davranışı. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Eriç, M., 2002. Yapı fiziği ve malzemesi, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Griggs, E.I. ve Shipp, P.H., 1998. The Impact of Surface Reflectance on the Thermal Performance of Roofs: An Experimental Study. ASHRAE Trans. 94, 1626.

Hardy, S., 1997. Time-Saver Details for Roof Design. Mc Graw-Hill Companies Inc, New York.

Harrison, H.W., 2000. Roofs and Roofing. BRE Publication, Birleşik Krallık. Hasol, D., 1998. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, Yapı Endüstri Merkezi Yayınları,

Hoff, J., 2005. The Economics of Cool Roofing: a Local and Regional Approach. Proceedings of the Cool Roofing… Cutting Through the Glare Conference. Atlanta, GA.

Ichinose, M., Inoue, T. ve Sakamoto, Y., 2009. Long Term Performance of High Reflectivity Exterior Panels. Building and Environment. 44, 1601- 1608.

Ġlhan, D., 2010. Güneş ve Güneş Enerjisi. Batı Akdeniz Mimarlık. 44, 141-144. Karaca M ve Tayanç M, 1998. Urbanization Effects on the Regional Climate

Change in Turkey. Proceedings of Second European Climate Conference. Vienna, Australia.

Kavak, K., 2005. Dünyada ve Türkiye‟de Enerji Verimliliği ve Türk Sanayiinde Enerji Verimliliğinin İncelenmesi. Uzmanlık Tez, DPT 2689, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.

Kıncay, O., 2008. Güneş Enerjisi Ders Notları.

<http://www.yildiz.edu.tr/~okincay/dersnotu/gun-bir.pdf>, alındığı tarih 09.03.2010.

Kural, M. E. ve Seçer, M., 2010. Çatı Kaplama Malzemelerinin Performanslarının İncelenmesi. 5. Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyumu. 15-16 Nisan, 2010, İzmir.

Liu, K., 2005. Towards Sustainable Roofing. Institute for Research in Construction. Kanada,

<http://irc.nrccnrc.gc.ca/pubs/fulltext/nrcc48173/nrcc48173.pdf>, alındığı tarih 20.04.2009.

Oğuzhan, B., 1995. Direkt Güneş Işınımının Spektral Dağılımının Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Okutan, A. E., 2007. Çatı Kaplama Malzemesi Seçim Kriterlerinin Belirlenmesi, Yüksek Lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Öztürk, M., 2008. Eğimli Çatılarda Nihai Çatı Kaplama Malzemeleri 2007 Yılı Sektör Büyüklüğü Araştırması. 4. Ulusal Çatı ve Cephe Kaplamalarında Çağdaş Malzeme ve Teknolojiler Sempozyumu. 13- 14 Ekim, 2008, İstanbul.

Parker, D.S., Barkaszi, S., Chandra, S. ve Beal, D.J., 1995. Measured Cooling Energy Savings from Reflective Roofing Systems in Florida: Field and Laboratory Research Results. Report No: FSEC-PF-293-95 Florida Solar Energy Center, FL.

Patterson, S. ve Mehta, M., 2001. Roofing Design and Practice. Prentice Hall. Prado, R. ve Ferreira, F., 2005. Measurement of Albedo and Analysis of Its

Influence the Surface Temperature of Building Roof Materials. Energy and Buildings. 37, 295-300.

Rootvoets, D., Miller, W.A. ve Desjarlais, A.O., 2004. Long Term Reflective Performance Of Roof Membranes. RCI Annual Conference, April, 2004.

Sobutay, T., 2005. Çatı Kaplama Sektör Araştırması, İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi.

ġerefhanoğlu Sözen, M., 2004. Solar Energy and Architectural Design. Environmental Planning and Architecture Seminar, Yıldız Teknik Üniversitesi.

ġerefhanoğlu, M., 1988. Güneş Işınımından Yararlanma ve Korunma, Yapı Fiziği Bilim Dalı Yayınları, İstanbul.

Taha H, Sailor D ve Akbari H, 1992. High Albedo Materials for Reducing Building Cooling Energy Loads. Report No. LBL-31721, Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley, CA.

Tavil, A., 1995. Opak Yüzeylerde Güneş Işınımı Etkisinin Yüzey Pürüzlülüğü ile Değişimi. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Toydemir, N. ve Bulut, Ü., 2004. Çatılar, Yapı Endüstri Merkezi, İstanbul.

Toydemir, N., Gürdal, E. ve Tanaçan, L., 2004. Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme, Literatür Yayınları, İstanbul.

TS EN 1304, 2007. Çatı Kiremitleri ve Bağlantı Parçaları-Kilden İmal Edilmiş- Tarifler ve Özellikler, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.

Türkçü, Ç., 2004. Yapım / Malzemeler, Yöntemler, İlkeler, Çözümler, Birsen Yayınevi, İstanbul.

Türkeri, A.N., 2008. Proje Dersi, Basılmamış Ders Notları, İstanbul. Url-1 <http://eetd.lbl.gov/CoolRoofs>, alındığı tarih 28.10.2008. Url-2 <http://www.eie.gov.tr/turkce/YEK/gunes/gunesisinim.html>,

alındığı tarih 13.02.2010. Url-3

<http://www.dmi.gov.tr/FILES/arastirma/ozonuv/gunesspectrumu.pdf >, alındığı tarih 13.02.2010.

Url-4 <http://enhs.umn.edu/current/5103/uv/character.html>, alındığı tarih 09.03.2010.

Url-5 <http://www.dmi.gov.tr/arastirma/ozon-ve-uv.aspx?s=gunes>, alındığı tarih 09.03.2010.

Url-6 <http://media-2.web.britannica.com/eb-media/17/7717-004- 4E62CFBD.gif>, alındığı tarih 13.02.2010.

Url-7 <http://www.catider.org.tr/makale_19.php>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-8 <http://megep.meb.gov.tr>, alındığı tarih 06.04.2010.

Url-9 <http://www.bestel.com.tr/urunler.php>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-10 <http://www.uzmaninsaat.com.tr/tr/default.asp>, alındığı tarih

Url-11 <http://metgurinsaat.com/>, alındığı tarih 03.04.2010.

Url-12 http://www.atermit.com/temp/?p=cativecephe/liflicimento, alındığı tarih 03.04.2010.

Url-13 <http://www.kiremet.com/Kiremetal-Metal-Kiremit.php>, alındığı tarih 03.04.2010.

Url-14 <http://www.yapimagazin.com/detay.asp?y=58>, alındığı tarih 06.04.2010.

Url-15 <http://www.izoder.org.tr>, alındığı tarih 06.04.2010. Url-16 <http://www.yapikatalogu.com>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-17

<http://www.metalroofing.com/v2/content/guide/types/aluminum.cfm >, alındığı tarih 06.04.2010.

Url-18 <http://www.metalsan.com.tr/atr4.html>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-19 <http://www.onduline.com.tr/Urunler/sistem-

ONDULINE/Teknik_Ozellikler.aspx>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-20 <http://www.onduline.com.tr/Urunler/sistem-

BARDOLINE/Bardoline_Hakkinda.aspx>, alındığı tarih 03.04.2010. Url-21 <http://www.epa.gov/heatisld/mitigation/coolroofs.htm>, alındığı

tarih 06.04.2010.

Url-22 <http://www.ornl.gov/sci/roofs+walls/facts/CoolCalcEnergy.htm>, alındığı tarih 06.04.2010.

Url-23 <http://www.commercialroofingsvc.com>, alındığı tarih 02.05.2009. Url-24 <http://www.energy.gov/>, alındığı tarih 05.05.2009.

Url-25 <http://heatisland.lbl.gov/CoolRoofs>, alındığı tarih 30.04.2010. Url-26

<http://las.perkinelmer.com/content/RelatedMaterials/Brochures/BRO _LAMBDA8509501050.pdf > alındığı tarih 28.03.2010.

Url-27 <http://las.perkinelmer.com/Catalog/ProductInfoPage> alındığı tarih 28.03.2010.

Url-28 <http://www.atlas-mts.com/shopimages/products> alındığı tarih 28.03.2010.

Url-29 <http://earth.google.com> alındığı tarih 04.10.2009.

Url-30 <http://www.directindustry.com/industrialmanufacturer/pyranometer> alındığı tarih 28.03.2010.

Url-31 <http://www.campbellsci.com.au/images/au_prd_cr800.jpg>, alındığı tarih 28.03.2010.

Url-32 <http://www.data-logger.de/images/S6011g.jpg>, alındığı tarih 28.03.2010.

Uzun, Ġ., 1990. Güneş Enerjisinden Edilgen Yöntemle Yararlanmada Yapı Kabuğunun Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

EKLER

EK B.1 : Kil esaslı kiremit kaplı çatı yüzeyinin güneş ışınımı yansıtma oranları (30 günlük açık alan test sonuçları)

EK B.2 : Bitüm esaslı şingıl kaplı çatı yüzeyinin güneş ışınımı yansıtma oranları (30 günlük açık alan test sonuçları)

EK A.1 : Yeni test numunelerinin güneş ışınımı yansıtma oranları (laboratuvar test sonuçları)

EK A.2 : 1-sene yaşlanmış test numunelerinin güneş ışınımı yansıtma oranları (laboratuvar test sonuçları)

ÖZGEÇMĠġ

Ad Soyad: Sinem Kültür

Doğum Yeri ve Tarihi: Balıkesir, 1985 Lisans Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi Yayın Listesi:

 Kultur, S. ve Turkeri, N., 2010: Çatı Kaplama Malzemesinin Uzun Dönem Işınım Yansıtma Performansının Laboratuvarda Deneysel Değerlendirilmesi. 5. Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyumu, 15-16 Nisan, 2010 İzmir.

 Kultur, S. ve Turkeri, N., 2010: Assessment of Long Term Solar Reflectance Performance of Roof Coverings. CIB World Congress 2010, May 10-13, 2010, Manchester, basılmak üzere kabul edildi.

Benzer Belgeler