• Sonuç bulunamadı

Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı) Yabancı para cinsinden işlemler

1 OCAK - 30 EYLÜL 2021 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR

2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı) Yabancı para cinsinden işlemler

Yabancı para işlemler ve bakiyeler

Yabancı para işlemler, işlem tarihindeki kurlar kullanılarak fonksiyonel para birimine çevrilir. Bu tür işlemlerden ve yabancı para cinsinden olan parasal varlıkların ve yükümlülüklerin dönem sonu kurlarıyla çevriminden doğan yabancı para çevrim gelir ve giderleri, genellikle kar veya zararda muhasebeleştirilir.

Eğer nakit akış riskinden korunma amaçlı olarak ve net yatırımların finansal risklerden korunma amaçlı olarak ya da yurtdışındaki işletmede bulunan net yatırımların bir parçası olarak değerlendirildiğinde özkaynaklarda kalmaya devam eder.

Borçlanmalar ile ilgili yabancı para çevrim gelir ve giderleri kar veya zarar tablosunda finansal giderler başlığı altında sunulur. Diğer tüm yabancı para çevrim gelirleri ve giderleri kar veya zarar tablosunda net olarak diğer gelir veya diğer giderler başlığı altında sunulur.

Yabancı para cinsinden gerçeğe uygun değerinden ölçülen parasal olmayan kalemler, gerçeğe uygun değerin tespit edildiği tarihte geçerli olan döviz kurları kullanılarak çevrilmiştir. Gerçeğe uygun değerden taşınan varlıklar ve yükümlülüklerin çevrim farkları gerçeğe uygun değer kazanç veya kayıplarının bir parçası olarak raporlanır. Örneğin, gerçeğe uygun değeri kar veya zararda tutulan hisse senetleri gibi, parasal olmayan varlıkların ve yükümlülüklerin çevrim farkları kar veya zarar tablosunda gerçeğe uygun değer kazanç veya kayıplarının bir parçası olarak ve satılmaya hazır finansal varlıklar olarak sınıflandırılan hisse senetleri gibi parasal olmayan varlıkların çevrim farkları diğer kapsamlı gelirlerde muhasebeleştirilir.

Grup Şirketleri

Raporlama para biriminden farklı bir fonksiyonel para birimine sahip olan yabancı operasyonların finansal pozisyon ve sonuçları (yüksek enflasyonlu bir ekonominin para birimi olan hiçbiri) raporlama para birimine aşağıdaki gibi çevrilir:

• Sunulan her bir finansal durum tablosu için varlıklar ve yükümlülükler finansal durum tablosu tarihindeki kapanış kurundan çevrilir,

• Her bir kar veya zarar tablosu ve diğer kapsamlı gelir tablosu işlem tarihlerindeki ortalama kurlardan çevrilir (İşlem tarihine esas kurların birikimli etkisi makul bir tahmin olmadığı sürece, bu durumda gelir ve gider işlem tarihinde çevrilir) ve

• Tüm sonuçlanan çevrim farkları diğer kapsamlı gelirlerden muhasebeleştirilir.

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Varlıklar

Duran varlıklar (veya elden çıkarılacak varlık grupları), defter değerlerinin sürdürülmekte olan kullanımdan ziyade satış işlemi vasıtası ile geri kazanılacak olmasından dolayı ve satış olasılığının yüksek olduğu kabul edildiğinde satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılırlar. Ertelenmiş vergi varlıkları, çalışanlara sağlanan faydalar sonucu edinilen varlıklar, finansal varlıklar ve gerçeğe uygun değerinden taşınan yatırım amaçlı gayrimenkuller ve sigorta poliçeleri üzerindeki sözleşmeden doğan haklar dışındakiler bu gereklilikten özellikle muaf tutulmuşlardır, bu tür satış amaçlı elde tutulan duran varlıklar, defter değeri ile satış maliyeti düşülmüş gerçeğe uygun değerinden düşük olanı ile ölçülürler.

Bir değer düşüklüğü başlangıçta veya daha sonra, bir varlığın (veya elden çıkarılacak bir varlık grubunun) değerinin satış maliyetinin gerçeğe uygun değerden düşülerek elde edilen değerine kadar azaltılması durumunda, değer düşüklüğü zararını muhasebeleştirir. Bir varlık (veya elden çıkarılacak bir varlık grubunun) gerçeğe uygun değerinden satış maliyetleri düşülerek bulunan değerinde herhangi sonradan meydana gelen artışlar, daha önce muhasebeleştirilmiş olan birikmiş değer düşüklüğü zararlarını aşmaması koşuluyla, bir kazanç olarak muhasebeleştirilir. Bir varlık (veya elden çıkarılacak bir varlık grubunun) satış gününe kadar daha önceden muhasebeleştirilmeyen kazanç veya kayıpları, ilgili varlığın finansal durum tablosu dışı bırakıldığı gün itibarıyla muhasebeleştirilmiştir.

Satış amaçlı olarak sınıflandırılan duran varlıklar (elden çıkarılacak varlık grubunun bir parçası olan bir duran varlığı) amortismana tabi tutulmaz ya da itfa edilmez. Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak varlık grubuna ilişkin borçlara ait faiz veya diğer giderlerin muhasebeleştirilmesine devam edilir.

Satış amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılan bir duran varlık ve satış amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak bir varlık grubu içindeki varlıklar, finansal durum tablosunda diğer varlıklardan ayrı olarak gösterilir. Satış amacıyla elde tutulan olarak sınıflandırılan elden çıkarılacak bir varlık grubuna ilişkin borçlar da finansal durum tablosunda diğer borçlardan ayrı olarak gösterilir.

Finansal bilgilerin bölümlere göre raporlanması

Endüstriyel bölüm, diğer endüstriyel bölümlerden farklı risk ve getirilere maruz kalan ürün ve hizmetler üreten bir varlık ve faaliyet grubu olup, yönetim tarafından Grup faaliyetleri “Akaryakıt Perakendesi”,

“Elektrik Üretimi”, “Sanayi ve Ticaret”, “Otomotiv Ticaret ve Pazarlama”, “Finansman ve Yatırım”,

“İnternet ve Eğlence” ve “Gayrimenkul Yatırımları” olarak yedi ana grupta izlenmiş ve raporlanmıştır.

Grup yönetimi, finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek ve/veya finansal tabloları değerlendirmeleri sırasında faydalı olacağı kanaatine varması halinde bölümlere göre raporlama yapısında değişiklik yapabilir. Grup’un temel alış ve satışlarının Türkiye’de yapılması ve varlıklarının büyük bir kısmının Türkiye’de bulunmasından dolayı finansal bilgilerin coğrafi bölümlere göre raporlanmasına gerek duyulmamıştır (Dipnot 5).

Bölümlere göre raporlamada, bölüm içi işlemler bölümler seviyesinde ve bölümler arasındaki işlemler ise konsolide seviyede bölümler arası eliminasyonlar olarak muhasebeleştirilmektedir.

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Pay başına kazanç/(kayıp)

Konsolide kar veya zarar tablosunda belirtilen pay başına kar/(zarar), dönem net kar/(zararı)’nın, dönem boyunca piyasada bulunan payların ağırlıklı ortalama sayısına bölünmesi ile bulunur.

Türkiye’de şirketler sermayelerini geçmiş yıl karlarından ve diğer dağıtılabilir yedeklerden dağıttıkları

“bedelsiz pay” yolu ile artırabilmektedirler. Bu tip “bedelsiz pay” dağıtımları, pay başına kazanç hesaplamalarında, finansal tablolarda sunulan tüm dönemlerde ihraç edilmiş pay gibi değerlendirilir.

Buna göre bu hesaplamalarda kullanılan ağırlıklı ortalama pay sayısı, geçmişteki pay dağıtımları da dikkate alınmak suretiyle bulunmuştur (Dipnot 33).

Devlet teşvik ve yardımları

Devlet teşviki, işletmenin teşvikin elde edilmesi için gerekli koşulları yerine getireceğine ve teşvikin elde edileceğine dair makul bir güvence olmadan finansal tablolara yansıtılmaz.

Devlet teşvikleri, bu teşviklerle karşılanması amaçlanan maliyetlerin gider olarak muhasebeleştirildiği dönemler boyunca sistematik şekilde kâr veya zarara yansıtılır. Bir finansman aracı olan devlet teşvikleri, finanse ettikleri harcama kalemini netleştirmek amacıyla kâr veya zararda muhasebeleştirilmek yerine, kazanılmamış gelir olarak finansal durum tablosu ile ilişkilendirilmeli ve ilgili varlıkların ekonomik ömrü boyunca sistematik şekilde kâr veya zarara yansıtılmalıdır.

Önceden gerçekleşmiş gider veya zararları karşılamak ya da işletmeye gelecekte herhangi bir maliyet gerektirmeksizin acil finansman desteği sağlamak amacıyla verilen devlet teşvikleri, tahsil edilebilir hale geldiği dönemde kâr ya da zararda muhasebeleştirilir.

Devletten piyasa faiz oranından düşük bir oranla alınan kredinin faydası, devlet teşviki olarak kabul edilir. Düşük faiz oranının yarattığı fayda, kredinin başlangıçtaki defter değeri ile elde edilen kazanımlar arasındaki fark olarak ölçülür (Dipnot 17).

Raporlama döneminden sonraki olaylar

Grup, raporlama döneminden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, konsolide finansal tablolara alınan tutarları bu yeni duruma uygun şekilde düzeltir.

Raporlama döneminden sonra ortaya çıkan hususların düzeltme gerektirmeyen hususlar olması halinde konsolide finansal tablo dipnotlarında açıklama yapılır (Dipnot 38).

Nakit akış tablosu

Nakit akış tablosunda, döneme ilişkin nakit akışları işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerine dayalı nakit akışları şeklinde sınıflandırılarak raporlanır.

İşletme faaliyetlerinde kullanılan nakit akışları, Grup’un faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarını gösterir.

DİPNOT 2 - FİNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA İLİŞKİN ESASLAR (Devamı)

2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)