• Sonuç bulunamadı

4.1.2 Erken Çocukluk Döneminde Öğretilebilecek Türk Tarihine Ait Bazı Olay ve Olgularla Ġlgili Değerlendirmeye Yönelik Etkinlikler Olay ve Olgularla Ġlgili Değerlendirmeye Yönelik Etkinlikler

4.1.2.1 Evliya Çelebi Etkinliğinden Elde Edilen Değerlendirme Bulguları Yukarıda yapılan etkinliklerin değerlendirilmesi için kültürümüze ait önemli Yukarıda yapılan etkinliklerin değerlendirilmesi için kültürümüze ait önemli

4.1.2.1.3 Önemli Günler ve Semboller Temasının Değerlendirilmesi

Önemli günler ve semboller kapsamında Nevruz ve Türk Bayrağı etkinliklerine yer verilmiştir. Nevruz etkinliğinin Evliya Çelebisi ET olmak istemiştir. Aşağıda ET‟nin söylemlerine yer verilmiştir.

ET: Çok eskiden dedelerimiz dağa saklanmışlardı. Demirden bir dağdı. Onu ateşle eritip içinden çıktılar. İlkbahar oldu. Nevruz [oldu].

ET'nin yukarıdaki söylemi ile Nevruz Bayramı'nın oluşumunu ve bu bayramın içinde yer aldığı mevsimi hatırladığı görülmektedir. ET'nin Evliya Çelebi teması bağlamında Nevruz Bayramı'nı değerlendirmesinin ardından, sınıftaki bütün çocuklar hep birlikte Nevruz sloganlarının yer aldığı (nevruz kardeşliktir, nevruz barıştır, nevruz sevgidir, nevruz dostluktur, nevruz bolluktur, nevruz umuttur, nevruz coşkudur, nevruz berekettir, nevruz şenliktir, nevruz birliktir)"Nevruz Şarkısını" söylemişlerdir.

Nevruz etkinliklerinin değerlendirilmesinin ardından Türk Bayrağı etkinliklerinin değerlendirilmesine geçilmiştir. Bu konu kapsamında ET ve EY Evliya Çelebi olmak istemişlerdir. Aşağıda ET‟nin EY‟nin söylemlerine yer verilmiştir.

ET: İnsanlar ölmüştü. Sonra yıldızla ay o insanların kanına yansımıştı. Sonra Türk Bayrağı çıktı.

EY: Atatürk kurtarmıştı [ülkemizi]. Askerlerin kanından olmuştu. Hem de ay ve yıldız dolunay gecesi olduğu için, dolunay yıldızı ve ayı oraya yansımıştı.

ETnin ve EY'nin söylemleri ile Türk Bayrağı'nın oluşumunu hatırladıkları görülmektedir. EY'nin "dolunay gecesi" ifadesini daha önce diyalog 50 (s-7):

"Öğretmenim o zaman dolunay gecesiydi." söylemi ile kullandığı görülmektedir. Önemli günler ve sembolleri değerlendirme etkinliği bağlamında, tanıtılan Nevruz Bayramı ve Türk Bayrağı'nın çocuklar tarafından hatırlandığı görülmektedir. 4.1.2.1.4 Tarihi Olaylar Temasının Değerlendirilmesi

Tarihi olaylar temasında; Çanakkale Zaferi ile İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy etkinlikleri yapılmıştır. Çanakkale Zaferi teması kapsamında KAP Evliya Çelebi olmak istemiştir. Ancak KAP Çanakkale Zaferi‟ni anlatırken EFY ve KM‟de bu konu kapsamında söylemlerde bulunmuşlardır. İlgili diyaloga aşağıda yer verilmiştir.

100

Diyalog 60: Çanakkale Zaferi'nin Değerlendirilmesi Üzerine Uygulama Tarih 10.06.2011

(1)EFY : Cephede Anzak askerleri savaşıyorduk.

(2)KAP : Çanakkale'nin hem şarkısı var hem kendisi var. Çanakkale'de Anzak askerleri ile Türk askerleri savaşıyormuş. Ama Anzak askerleri Türk askerlerine yardım ediyormuş. Hemşireler onların yaralarını iyileştirip bağlıyorlar, sonra yapıştırıyorlar bantları. Krem sürüyorlar yaralarına.

Sonra iyileşiyorlar.

(3)KM : Öğretmenim aslında Anzak askerleri Türk askerlerine yardım etmiyor.

Türk askerleri Anzak askerlerine yardım ediyor.

Yukarıdaki değerlendirme diyalogu incelendiğinde; çocukların Çanakkale Zaferi'nin ve onu önemli zaferlerden biri kılmasına sebep olan yardımlaşma değerini hatırladıkları görülmektedir. KAP'nın Çanakkale Zaferi hakkında yapılan dramayı ve (s-2): "Hemşireler onların yaralarını iyileştirip bağlıyorlar, sonra yapıştırıyorlar bantları. Krem sürüyorlar yaralarına." söylemi ile de dramada üstlendiği Anzak hemşiresi rolünü anlattığı görülmektedir.

Çanakkale Zaferi‟nin değerlendirilmesinin ardından İstiklal Marşı‟nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy etkinliklerinin değerlendirilmesine geçilmiştir. Bu konu kapsamında KS Evliya çelebi olmak istemiştir. Aşağıda KS2nin söylemlerine yer verilmiştir.

KS: İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'dur.

Yukarıdaki KS'nin konuşması incelendiğinde; İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy etkinliklerini hatırlamadığı ancak İstiklal Marşı'mızın yazarını hatırladığı görülmektedir.

Tarihi olayları değerlendirme etkinliği bağlamında; çocukların etkinlikler esnasında üstlendikleri roller ile etkinlikleri hatırladıkları ve tanıtılan Çanakkale Zaferi ile Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'nın kabulünü hatırladıkları görülmektedir.

Erken çocukluk döneminde sosyo-kültürel eğitimin amaçlandığı bu çalışmada çocukların; geçmiş zaman algısına ve zaman kavramına sahip oldukları, değişim ve sürekliliği algılayabildikleri, anakronik hata yapmadıkları, zaman bildiren kavramları yerinde ve doğru kullandıkları görülmüştür. Ayrıca çocukların yapılan etkinlikler aracılığıyla ile; akıl yürütme ve problem çözme becerilerini kullandıkları, neden-sonuç ilişkisi kurdukları, süreğen düş güçlerini kullandıkları, günlük hayatlarıyla ilişkilendirmeler yaptıkları söylenebilir.

101

Değerlendirme etkinliğinden 15 gün sonra çocuklarla bire bir görüşmeler yapılmıştır. Etkinliklerin uygulandığı çocuk sayısı 13'tür. Ancak görüşmenin yapıldığı hafta 11 çocuğun okula gelmesi sebebiyle 11 çocukla görüşme yapılabilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda çocukların temalar bağlamında tanıtılan konuları ve olayları hatırlama düzeyleri ölçülmüştür. İlgili tablo aşağıda verilmiştir.

TEMALAR KONULAR EB EH

EFA EFY ET EA KS KM KAP EY T

SO SY A L Y A ŞA M Sepetçilik + + + + + + + + + + + 11 Süpürgecilik + + + + + + + + 8 Şerbetçilik + + + + + + + + 8 Sedef Kakma Ustalığı + + + + + + + + + + 10 Demircilik + + + + + + + + + + + 11 Takunyacılık + + + + + + + + + + 10 Osmanlı Günü + + + + + + + + + 9 S A N A T Kabak kemane + + + + + + + + + 9 Tulum + + + + + + 6 Davul + + + + + + + + + + + 11 Kopuz + + + + + + + 7 Ebru Sanatı + + + + + 5 Seramik Sanatı + + + + + 5 Ö N EM G Ü N LER V E S EM . Nevruz + + + + + + + + + + 10 Türk Bayrağı + + + + + + + + 8 TA R İH İ O LA Y LA R Çanakkale Zaferi + + + + + + + + + 9 İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy + + + + + + + + 8 TOPLAM 9 16 13 17 9 10 15 16 11 15 14

102

Tabloda da görüldüğü üzere araştırma sürecinde yapılan 17 etkinliği hatırlayan bir çocuk (EFY) vardır. Çocuklardan ikisi ise en asgari düzeyde 9 etkinliği yani etkinliklerin yarısını hatırlamaktadır. Öte yandan sepetçilik, demircilik ve davulla ilgili yapılan etkinlikler çocuklar tarafından en fazla hatırlanmaktadır. Ebru sanatı ve seramik sanatı ise en az hatırlanma düzeyine sahip etkinliklerdir.

4.2 ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMĠNDE SOSYO-KÜLTÜREL EĞĠTĠM