• Sonuç bulunamadı

Farklı kişilere MP36 cihazı ile sağ bacak GND, sol bacak Vin+ ve sağ kol Vin- (bipolar ekstremite, derivasyon II) olacak şekilde ölçümler yapıldı. Aynı kişilere eş zamanlı olarak aynı noktalardan, gerçekleştirilen EKG cihazı ile de ölçümler yapıldı ve osiloskop görüntüleri ile grafik LCD ekran modülü (Ek D) görüntüleri kaydedildi. MP36 cihazının excel dosyası olarak kaydetme özelliğinden faydalanılarak EKG ölçümünde yaklaşık 1 sn’de bir periyotluk bir veri olduğu tespit edildi ve 1 saniyede virgülden sonra 3 basamak olacak şekilde yaklaşık 1000 adet veriden faydalanılarak grafik çizdirildi (Şekil 4.2.a. ve diğerleri). Gerçekleştirilen EKG devresinin ölçümlerinden elde edilen osiloskop görüntüleri ve grafik LCD ekran modülü görüntüleri (Şekil 4.2.b ve diğerleri) ile excelden elde edilen grafikler grafik işleme programı ile üst üste bindirilerek (Şekil 4.2.c. ve diğerleri) gerçekleştirilen cihazın MP36 cihazı ile benzer ölçümler yapabildiği tespit edildi. Şekil 4.1.’de sağlıklı bir bireyin, bir periyotluk EKG sinyali yer almaktadır (Andreao ve ark., 2006). Yapılan ölçümler Şekil 4.1.’e göre yorumlanmıştır.

1.Ölçüm sonucu Şekil 4.2.a., Şekil 4.2.b. ve Şekil 4.2.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.2. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.2.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.2.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.2.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Şekil 4.2.c.’den de anlaşılacağı üzere her iki sinyal de sağlıklı bir bireyin EKG sinyalini vermektedir.

2.Ölçüm sonucu Şekil 4.3.a., Şekil 4.3.b. ve Şekil 4.3.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.3. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.3.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.3.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.3.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de Şekil 4.1.’de ifade edilen S dalgasının tam belirgin olmadığı görülmektedir.

3.Ölçüm sonucu Şekil 4.4.a., Şekil 4.4.b. ve Şekil 4.4.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.4. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.4.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.4.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.4.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de sağlıklı bir EKG sinyali görülmektedir.

a.

MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.5. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.5.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.5.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.5.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de gürültüler mevcuttur fakat sağlıklı bir EKG sinyali görülmektedir.

5.Ölçüm sonucu Şekil 4.6.a., Şekil 4.6.b. ve Şekil 4.6.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.6. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.6.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.6.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.6.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de iyi bir EKG sinyali alınamamıştır. Ölçüm yapılan kişi bacak damarlarında problem olduğundan bahsetmektedir.

6.Ölçüm sonucu Şekil 4.7.a., Şekil 4.7.b. ve Şekil 4.7.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi osiloskop çıktısı

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.7. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi osiloskop çıktısı, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.7.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.7.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Şekil 4.7.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de iyi bir EKG sinyali alınamamıştır, sadece R ve S dalgaları belirgindir.

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.8. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.8.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.8.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Bu ölçümde grafik LCD ekran kullanılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Şekil 4.8.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de Şekil 4.1.’de belirtilen S dalgasının tam olarak oluşmadığı görülmektedir.

8.Ölçüm sonucu Şekil 4.9.a., Şekil 4.9.b. ve Şekil 4.9.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.9. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.9.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.9.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Bu ölçümde grafik LCD ekran kullanılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Şekil 4.9.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de sağlıklı bir EKG sinyali elde edilebilmiştir.

9.Ölçüm sonucu Şekil 4.10.a., Şekil 4.10.b. ve Şekil 4.10.c.’de verildiği gibidir:

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.10. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.10.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.10.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Bu ölçümde grafik LCD ekran kullanılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Şekil 4.10.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de sağlıklı bir EKG sinyali elde edilebilmiştir.

a. MP36 cihazı bir periyot grafiği b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü

c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi

Şekil 4.11. a. MP36 cihazı bir periyot grafiği, b. Tez devresi grafik LCD ekran modülü görüntüsü, c. İşaretlerin üst üste bindirilmesi.

Şekil 4.11.a.’da MP36 cihazı ile yapılan ölçüm sonucunda elde edilen bir periyotluk EKG sinyali görülmektedir. Şekil 4.11.b.’de tez çalışmasında gerçekleştirilen EKG devresi ölçüm sonuçları görülmektedir. Bu ölçümde grafik LCD ekran kullanılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Şekil 4.11.c.’de işaretlerin üst üste bindirilerek karşılaştırılması görülmektedir. Her iki sinyalde de Şekil 4.1.’de bahsedilen T sinyali oluşmamıştır.

BÖLÜM 5. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

Benzer Belgeler